2016. augusztus 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai napon a gyergyótölgyesi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Mária kiállítások Kolozsváron
– A Kolozsvári Magyar Napok idejére Kolozsvárra érkezett a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban 2015-ben bemutatott Mária-kiállítás, amelyre a Csíksomlyói Szűzanya szobrának 500 éves évfordulója alkalmából került sor. Ennek a kiállításnak egy részét néhány kolozsvári vonatkozással kiegészítve tekinthetik meg az érdeklődők a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt augusztus 21.-ig naponta délelőtt tizenegy és délután öt óra között a ferences kolostor refectoriumában.
– Augusztus 14-én nyitották meg az Agapé Szálloda tetőtéri dísztermében a Kárpát-haza Galéria által szervezett Boldogasszony vándorkiállítás újabb állomását jelentő tárlatot, amely 55 kortárs magyar művész Boldogasszony-ábrázolását mutatja be. A kiállítás augusztus 21-ig naponta 10 és 18 óra között tekinthető meg. Augusztus 22 és szeptember 11 között pedig hétfőn, szerdán és pénteken 10 és 14 óra között, kedden és csütörtökön 14 és 18 óra között várja a látógatókat.

István, a király Csíkszeredában
Holnap Csíkszeredában bemutatják az István, a király rockoperát a Remény Kis Emberei szervezésében. Az egyesület célja a Kárpát-medencei gyermekotthonokban, illetve mélyszegénységben élő fiatalok felemelése, a társadalomba való integrálása, értékeik megmutatása és megerősítése. A rockoperát mintegy 200 nehéz sorsú amatőr gyermek adja elő, akik Kárpátaljáról, Csángóföldről, Erdélyből, Vajdaságból és az anyaországból fogtak össze, hogy egységet alkotva megmutathassák az értékeiket. A bemutatóra holnap este fél kilenc órakor kerül sor Csíkszeredában, a Szabadság téren. A belépés ingyenes, de pénzadományokat elfogadnak, amit a csíkszentsimoni gyermekotthon felújítására fordítanak a szervezők.

Rajzfilmbemutató a csíksomlyói kegytemplomban
Augusztus 21-én, vasárnap Tóth Árpád és Fazakas Szabolcs rendezésében bemutatják a Babba Mária című rajzfilmet a csíksomlyói kegytemplomban a délelőtt fél tizenegy és az esti hét órás szentmisék után. Várnak minden érdeklődőt.

Orgonamuzsikamaraton és toronymuzsika Kolozsváron
– A Kolozsvári Magyar Napok keretében belül szervezik meg a kb. 4 órán át tartó orgonamuzsikamaraton a Szent Mihály-templomban augusztus 21-én, vasárnap délután 2 órai kezdettel. A maratonisták: Potyó István, Pozsár Róbert, Miriam Marinescu, Fazakas Ádám és Miklós Noémi. Várnak minden orgonamuzsika kedvelőt.
– Szintén augusztus 21-én vasárnap este 7 órai kezdettel toronymuzsikára kerül sor a Szent Mihály templom tornyából, melyet a marosvásárhelyi Neumarkt Brass fúvós quintet ad elő.

1Úton zarándoklat
A Mária Út teljes szakaszán egy közös célért, a gyermekáldásért és gyermekvállalásért szervez zarándoklatot az Erdélyi Mária Út Egyesület augusztus 27-én. Ez az évente megrendezendő zarándoknap több száz települést érint Ausztriában, Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken és Magyarországon egyaránt.
– Az Udvarhely és környéki zarándokok Szentegyházáról valamint Székelykeresztúrról reggel nyolc órakor áldással indulnak Udvarhelyre a Mária Úton. A zarándoklat délután öt órakor a Jézus-kápolnában hálaadó szentmisével ér véget. Érdeklődni és jelentkezni lehet Tódor Melindánál a 0746-561031 es telefonszámon, valamint a honlapon: http://1uton.mariaut.hu/
– A kolozsvári szakaszon a zarándokcsoport reggel 9-kor indul a Kolozsi katolikus templomtól. 16 órára érkeznek a szamosfalvi római katolikus templomhoz ahol elimádkozzák a zarándok imát és indulnak tovább a kolozsvári Szent Péter és Pál templom felé, ahol 17 órakor újra imádkoznak, majd a városon keresztül vezető Mária úton érkeznek meg a Piarista templomhoz ahol részt vesznek a 18 órától kezdődő záró szentmisén. A zarándokokhoz csatlakozni lehet az említett állomásokon. Érdeklődni Bíró Ernőnél lehet a 0745-515-171-es telefonszámon.

IX. Ferences Biciklitúra
Augusztus 25-29. között lesz megrendezve a IX. Ferences Biciklitúrára. A FerBiT résztvevői fr. Főcze Bonaventura dévai ferences testvér vezetésével Sepsiszentgyörgyről indulnak, és Kovászna, valamint Esztelnek érintésével érkeznek Csiksomlyóra. Érdeklődni a 0741-940.171-es telefonszámon vagy a www.ferbit.ro honlapon lehetséges. Jelentkezési határidő: augusztus 20.

V. Márton Áron-konferencia Csíkszentdomokoson
Csíkszentdomokoson, a Márton Áron Múzeum és a Márton Áron Emlékév programbizottsága augusztus 27-28. között megemlékezést és konferenciát tart Márton Áron tiszteletére. Bejelentkezés (zarándokcsoportok esetén szükséges) és részletes tájékoztatás a 0741-484.716-os telefonszámon vagy a lazarb_csilla@yahoo.com e-mail címen lehetséges.

Időjárás: Ma változóan felhős-napos időre készülhetünk, elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Hajnalban 7-15 fok körül alakult a hőmérséklet, míg délután 24-30 C fok közötti értékekre számíthatunk.

MRE – Hírszolgálat, 2016. augusztus 19.

About the author

maradmin

Leave a Comment