2016. augusztus 22. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S TE

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Székelybőn tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

II. Barokk hangversenysorozat Csík vármegyei templomokban
A Concerto Spiralis együttes II. Barokk hangversenysorozat Csík vármegyei templomokban címmel koncertre hívja a zenekedvelő közönséget augusztus 22–24. között – tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról. A rendezvény célja felhívni a figyelmet Csík vármegye épített örökségére, évszázados templomaira és eljuttatni a minőségi régizenét a vidéki emberekhez is, ezáltal is inspirálva őket mindennapjaikban. A koncertek helyszínei, időpontjai: a csíkdelnei Keresztelő Szent János templomban ma este hét órától van, a csíkszeredai Szent Kereszt-plébániatemplomban holnap este nyolc órától, valamint a csíkszentléleki plébániatemplomban augusztus 24-én, szerdán este hét órától lesz. Várnak minden zenekedvelőt.

1Úton zarándoklat
A Mária Út teljes szakaszán egy közös célért, a gyermekáldásért és gyermekvállalásért szervez zarándoklatot az Erdélyi Mária Út Egyesület augusztus 27-én. Ez az évente megrendezendő zarándoknap több száz települést érint Ausztriában, Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken és Magyarországon egyaránt. Egyébb részletekért és jelentkezésért keressék fel az 1uton.mariaut.hu honlapot.

Egyetemes imanap Csinódon
Szombaton augusztus 27-én, Csíkszentgyörgy filiájában, a csinódi Gyümölcsoltó Boldogasszony kápolnánál először tartanak egyetemes imanapot, melynek témája a család lesz.
A program délelőtt tíz órakor a rózsafüzér elimátkozásával kezdődik. Jelentkezni és a részletekről érdeklődni a 0760-779835-ös telefonszámon vagy a bioversum@gmail.com e-mail címen lehet Nagy Balázsnál és Erikánál.

Keresztutat állítottak az egyházmegye szlovák hívei  
A Berettyószéplakhoz tartozó Popuri dombon állított keresztutat áldja meg Böcskei László megyés püspök  augusztus 27-én, szombaton a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmise keretében. A Szent Kereszt Felmagasztalása nevet viselő szabadtéri keresztút felállítását a környéken élő szlovák hívek kezdeményezték és saját anyagi forrásaikból végezték el a munkálatokat.

Szent László Családi Nap
A Nagyváradi Katolikus Püspökség a Szent László Római Katolikus Líceum és a nagyváradi Szigligeti Színház közreműködésével augusztus 28-án, vasárnap délután öt órától harmadik alkalommal szervezi meg a Szent László Családi Napot a Püspöki Palota kertjében.
Közreműködnek a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum oktatói és diákjai, a Szigligeti Színház, a Lilliput Társulat, a Nagyvárad Táncegyüttes művészei, illetve a püspökség munkatársai. A színpadi fellépés mellett kézműves foglalkozás, interaktív játékok és sok más színes meglepetés várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

V. Márton Áron-konferencia Csíkszentdomokoson
Csíkszentdomokoson, a Márton Áron Múzeum és a Márton Áron Emlékév programbizottsága augusztus 27-28. között megemlékezést és konferenciát tart Márton Áron tiszteletére. Bejelentkezés (zarándokcsoportok esetén szükséges) és részletes tájékoztatás a 0741-484716-os telefonszámon vagy a lazarb_csilla@yahoo.com e-mailcímen lehetséges.

Kántorvizsga Székelyudvarhelyen
Az Egyházzenei Bizottság ebben az évben is kántorvizsgát szervez azok részére, akik a szükséges ismeretek elsajátítása után kántori oklevelet szeretnének szerezni. A kántorvizsga folyó év augusztus 29–30. között lesz a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébánián.
Jelentkezni lehet a Segédpüspöki Hivatalban a 0266-372.223-as vagy a 0740-898.667-es telefonszámokon, illetve a jozsef.tamas@romkat.ro e-mail címen. A vizsga díja 100 lej. Kántorvizsgára csak XII. osztályt végzett abszolválási diplomával rendelkező személyeket fogadnak.

Időjárás: Csapadékos időre van kilátás, sokfelé kell számítani esőre, záporra, zivatarra. Élénk, erős, helyenként viharos lehet az északi, északnyugati szél. Napközben mindössze 16-28 fokig emelkedik a hőmérséklet. Erős hidegfronti hatás várható.

MRE – Hírszolgálat, 2016. augusztus 22.


H Í R E K   R E G G E L

Búcsúünnep és évforduló Székelyudvarhelyen
A mai napon van a boldogságos Szűz Mária királynő ünnepe, amely egyben az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdió és a Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház közös kápolnájának búcsúünnepe. Délután negyed öt órától rózsafüzér-ima lesz, majd öt órakor kezdődik a búcsús szentmise, melyen Szénégető István Marosvásárhely-remeteszegi plébános prédikál. Ezen a napon emlékezünk arra is, hogy hét évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit rádiónk székelyudvarhelyi stúdiója. Az ünnepséget rádiónk élő adásban közvetíti. Várjuk a környékbeli önkénteseket, hallgatókat a közös ünneplésre, hálaadásra!

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai napon a szászrégeni templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

70 éves a Kosteleki templom
Ma déli tizenkét órától tartják a kosteleki templom búcsúját, mely egyben a közelmúltban felújított templom felszentelésének 70. évfordulója. A liturgikus ünneplést vezeti és a templomot megáldja Tamás József püspök. Az ünnepséget rádiónk élő adásban közvetíti.

Búcsú Kovácspéterben
Ma délután három órától tartják a kovácspéteri kápolna búcsús szentmiséjét. Az ünnepi szentmise előtt, negyed háromtól keresztúti ájtatosságot végeznek a kápolnához vezető keresztúton (kiindulópontja a kápolnához Gyergyószentmiklósról vezető megyei út utolsó szerpentinjénél található). A mai napon a délelőtt folyamán házszentelési szertartás lesz a 3-as km-től felfele, Békényfőtől lefele, illetve Kovácspéterben.

II. Barokk hangversenysorozat Csík vármegyei templomokban
A Concerto Spiralis együttes II. Barokk hangversenysorozat Csík vármegyei templomokban címmel koncertre hívja a zenekedvelő közönséget augusztus 22–24. között – tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról. A rendezvény célja felhívni a figyelmet Csík vármegye épített örökségére, évszázados templomaira és eljuttatni a minőségi régizenét a vidéki emberekhez is, ezáltal is inspirálva őket mindennapjaikban. A koncertek helyszínei, időpontjai: a csíkdelnei Keresztelő Szent János templomban ma este hét órától, a csíkszeredai Szent Kereszt-plébániatemplomban holnap este nyolc órától, valamint a csíkszentléleki plébániatemplomban augusztus 24-én, szerdán este hét órától. Várnak minden zenekedvelőt.

1Úton zarándoklat
A Mária Út teljes szakaszán egy közös célért, a gyermekáldásért és gyermekvállalásért szervez zarándoklatot az Erdélyi Mária Út Egyesület augusztus 27-én. Ez az évente megrendezendő zarándoknap több száz települést érint Ausztriában, Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken és Magyarországon egyaránt. Egyébb részletekért és jelentkezésért keressék fel az 1uton.mariaut.hu honlapot.

V. Márton Áron-konferencia Csíkszentdomokoson
Csíkszentdomokoson, a Márton Áron Múzeum és a Márton Áron Emlékév programbizottsága augusztus 27-28. között megemlékezést és konferenciát tart Márton Áron tiszteletére. Bejelentkezés (zarándokcsoportok esetén szükséges) és részletes tájékoztatás a 0741-484.716-os telefonszámon vagy a lazarb_csilla@yahoo.com e-mailcímen lehetséges.

XI. Márton Áron zarándoklat
Immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg szeptember 7-9 között a Márton Áron zarándoklatot, amely a püspök életének legfontosabb állomásait járja be: a szülőfalu Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely Gyulafehérvár. A zarándoklatot, Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, rádiónk önkéntes munkatársa vezeti. A programban minden nap központi helyet kap a közös imádság és a szentmiseáldozat, amelyet Isten Szolgája Márton Áron püspök boldoggá és szentté avatásáért ajánlanak fel a zarándokok. Az autóbusz Székelyudvarhelyről indul és Csíksomlyóig útközben felveszi azokat, akik ezt kérik. Jelentkezni a következő telefonszámok egyikén lehetséges: 0726-107002 vagy 0744-472178.

MRE – Hírszolgálat, 2016. augusztus 22.

About the author

maradmin

Leave a Comment