2016. augusztus 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

II. Barokk hangversenysorozat Csík vármegyei templomokban
Folytatódik a II. Barokk hangversenysorozat melyet Csík vármegyei templomokban tart a Concerto Spiralis együttes. A rendezvény célja felhívni a figyelmet Csík vármegye épített örökségére, évszázados templomaira és eljuttatni a minőségi régizenét a vidéki emberekhez is, ezáltal is inspirálva őket mindennapjaikban. Ma este nyolc órától a csíkszeredai Szent Kereszt-plébániatemplomban, holnap pedig a csíkszentléleki templomban este hét órára várják a zenekedvelőket.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap a széki plébániatemplomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

1Úton zarándoklat
A Mária Út teljes szakaszán egy közös célért, a gyermekáldásért és gyermekvállalásért szervez zarándoklatot az Erdélyi Mária Út Egyesület augusztus 27-én. Ez az évente megrendezendő zarándoknap több száz települést érint Ausztriában, Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken és Magyarországon egyaránt. Egyébb részletekért és jelentkezésért keressék fel az 1uton.mariaut.hu honlapot.

Ferences foci tábor
Az erdélyi ferencesek egy egészen új dologgal várják a 9-12. osztályos fiúkat, augusztus 31 – szeptember 4. között Gyergyószárhegyen ferences foci tábort szerveznek. Minden nap lesz színvonalas edzés, mérkőzés, a futballozás mellett pedig – természetesen – még szentmise, közös túrázás-kirándulás, közösségépítő és lelki programok. További információkat Pantea Tibor testvérnél lehet kapni a 0746-774.701-es telefonszámon, illetve a frtibi@gmail.com e-mailcímen.

V. Márton Áron-konferencia Csíkszentdomokoson
Csíkszentdomokoson, a Márton Áron Múzeum és a Márton Áron Emlékév programbizottsága augusztus 27-28. között megemlékezést és konferenciát tart Márton Áron tiszteletére. Bejelentkezés (zarándokcsoportok esetén szükséges) és részletes tájékoztatás a 0741-484716-os telefonszámon vagy a lazarb_csilla@yahoo.com e-mailcímen lehetséges.

III. felvételi lehetőség a Kisszeminárium IX osztályába
A gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceumban III. felvételi szesszióra kerül sor az ősztől induló IX. osztály még fennmaradt 10 helyére. A vizsgaszesszió programja:
augusztus 28-án – beiratkozás a képességvizsgára, augusztus 29-én – képességvizsga, eredmények kifüggesztése, felvett tanulók beírása. Bővebb információt a 0258-819.869-es telefonszámon, vagy a gmgkdirector@gmail.com e-mail címen lehet kapni.

Erdélyi Nőszövetségek XVII. őszi fóruma
„A világ csak így szép és változatos, ahogy Isten teremtette. S én is úgy és ott vagyok a helyemen, ahová, vagy ahogy ő helyezett el.” Ezzel a mottóval tartják meg az Erdélyi Római Katolikus Nőszövetségek Egyesületének XVII. őszi fórumát Szatmárnémetiben, augusztus 29-31 között, tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról. Az országos lelkivezető, Kovács Sándor kolozsvári főesperes és Fábián Mária elnök asszony, valamint a helyi szervezők az örömteli találkozás reményében várják az elnök asszonyok és lelkivezetők jelentkezését, a www.romkat.ro oldalon megtalálható címekre.

Kántorvizsga Székelyudvarhelyen
Az Egyházzenei Bizottság ebben az évben is kántorvizsgát szervez azok részére, akik a szükséges ismeretek elsajátítása után kántori oklevelet szeretnének szerezni. A kántorvizsga folyó év augusztus 29–30. között lesz a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébánián.
Jelentkezni lehet a Segédpüspöki Hivatalban a 0266-372.223-as vagy a 0740-898.667-es telefonszámokon, illetve a jozsef.tamas@romkat.ro e-mail címen. A vizsga díja 100 lej. Kántorvizsgára csak XII. osztályt végzett abszolválási diplomával rendelkező személyeket fogadnak.

Időjárás: Holnap legfeljebb csak az erdélyi medencében, valamint délen lehet kisebb csapadék. Sokfelé már jelentősen felszakadozik a felhőzet, és hosszabb időszakokra kisüt a nap. Még élénk, helyenként erős lesz a szél. Délutánra 25-29°C közé alakul a hőmérséklet. Nem várható fronthatás.

MRE – Hírszolgálat, 2016. augusztus 23.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Székelybőn tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Megáldják a felújított Kalazanci Szent József templomot.
Erdély és a Partium egyik legszebb késő barokk temploma újult meg külsejében mindössze egy év alatt Nagykárolyban. A Kalazanci Szent József templom, a piaristák egykori plébániatemploma ma is kiemelten fontos a nagykárolyiak számára. A megszépült templomot búcsúünnepén, vagyis augusztus 25-én, a délután hat órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében Schönberger Jenő püspök áldja meg. Az ünnepi alkalom szónoka Labancz Zsolt piarista tartományfőnök lesz. Várják a híveket, mindazokat, akik a nagykárolyiak örömében osztoznának.

1Úton zarándoklat
A Mária Út teljes szakaszán egy közös célért, a gyermekáldásért és gyermekvállalásért szervez zarándoklatot az Erdélyi Mária Út Egyesület augusztus 27-én. Ez az évente megrendezendő zarándoknap több száz települést érint Ausztriában, Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken és Magyarországon egyaránt. Egyébb részletekért és jelentkezésért keressék fel az 1uton.mariaut.hu honlapot.

Egyetemes imanap Csinódon
Szombaton augusztus 27-én, Csíkszentgyörgy filiájában, a csinódi Gyümölcsoltó Boldogasszony kápolnánál először tartanak egyetemes imanapot, melynek témája a család lesz. A program délelőtt tíz órakor a rózsafüzér elimátkozásával kezdődik. Jelentkezni és a részletekről érdeklődni a 0760-779835-ös telefonszámon vagy a bioversum@gmail.com e-mail címen lehet Nagy Balázsnál és Erikánál.

Keresztutat állítottak az egyházmegye szlovák hívei
A Berettyószéplakhoz tartozó Popuri dombon állított keresztutat áldja meg Böcskei László megyés püspök  augusztus 27-én, szombaton a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmise keretében. A Szent Kereszt Felmagasztalása nevet viselő szabadtéri keresztút felállítását a környéken élő szlovák hívek kezdeményezték és saját anyagi forrásaikból végezték el a munkálatokat.

Gyermekprogram – Caritas karaván
A Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata a helyi intézményekkel együttműködve gyermekprogramokat szervez. Augusztus 27-én, délután két órától Zeteváralján, az 1-8. osztályos fiataloknak naponta 4-5 órán keresztül biztosítanak aktív kikapcsolódási lehetőséget. Bővebb információkért keressék fel a Caritas honlapját.

Szent László Családi Nap
A Nagyváradi Katolikus Püspökség a Szent László Római Katolikus Líceum és a nagyváradi Szigligeti Színház közreműködésével augusztus 28-án, vasárnap délután öt órától harmadik alkalommal szervezi meg a Szent László Családi Napot a Püspöki Palota kertjében. Közreműködnek a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum oktatói és diákjai, a Szigligeti Színház, a Lilliput Társulat, a Nagyvárad Táncegyüttes művészei, illetve a püspökség munkatársai. A színpadi fellépés mellett kézműves foglalkozás, interaktív játékok és sok más színes meglepetés várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

V. Márton Áron-konferencia Csíkszentdomokoson
Csíkszentdomokoson, a Márton Áron Múzeum és a Márton Áron Emlékév programbizottsága augusztus 27-28. között megemlékezést és konferenciát tart Márton Áron tiszteletére. Bejelentkezés (zarándokcsoportok esetén szükséges) és részletes tájékoztatás a 0741-484716-os telefonszámon vagy a lazarb_csilla@yahoo.com e-mailcímen lehetséges.

Kántorvizsga Székelyudvarhelyen
Az Egyházzenei Bizottság ebben az évben is kántorvizsgát szervez azok részére, akik a szükséges ismeretek elsajátítása után kántori oklevelet szeretnének szerezni. A kántorvizsga folyó év augusztus 29–30. között lesz a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébánián. Jelentkezni lehet a Segédpüspöki Hivatalban a 0266-372.223-as vagy a 0740-898.667-es telefonszámokon, illetve a jozsef.tamas@romkat.ro e-mail címen. A vizsga díja 100 lej. Kántorvizsgára csak XII. osztályt végzett abszolválási diplomával rendelkező személyeket fogadnak.

XI. Márton Áron zarándoklat
Immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg szeptember 7-9 között a Márton Áron zarándoklatot, amely a püspök életének legfontosabb állomásait járja be: a szülőfalu Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely Gyulafehérvár. A zarándoklatot, Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, rádiónk önkéntes munkatársa vezeti. A programban minden nap központi helyet kap a közös imádság és a szentmiseáldozat, amelyet Isten Szolgája Márton Áron püspök boldoggá és szentté avatásáért ajánlanak fel a zarándokok. Az autóbusz Székelyudvarhelyről indul és Csíksomlyóig útközben felveszi azokat, akik ezt kérik. Jelentkezni a következő telefonszámok egyikén lehetséges: 0726-107002 vagy 0744-472178.

Időjárás: Csapadékos időre van kilátás, sokfelé kell számítani esőre, záporra, zivatarra. Élénk, erős, helyenként viharos lehet az északi, északnyugati szél. Napközben mindössze 16-28 fokig emelkedik a hőmérséklet. Erős hidegfronti hatás várható.

MRE – Hírszolgálat, 2016. augusztus 23.

About the author

maradmin

Leave a Comment