2016. augusztus 9. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Tematikus nap a Mária Rádióban
Folytatva az irgalmasság testi és lelki cselekedeteiről szóló témakörünket, holnap tartjuk e havi tematikus napunkat, melynek vezérgondolata: az utasoknak szállást adni. 
Az irgalmasság e cselekedetének nagyobb jelentősége volt abban az időben, amikor kevés volt a vendégfogadó és nem voltak hajléktalanszállások. A nagyszámú hajléktalan, menekült ellátását ma elsősorban társadalmi szinten kell megoldani, de egyénileg is sokat tehetünk, anyagilag támogathatjuk azokat, akik otthonukat elveszítették, segíthetünk olyan intézményeket amelyek hajléktalanokról gondoskodnak, befogadhatunk zarándokokat akik Isten közelségét keresik. Erre a témára épülnek tematikus műsoraink. Tartsanak velünk!

Folytatódnak az önkéntes-találkozók
Holnap délután hat órától Nagyváradon, majd augusztus 17-én Nagykárolyban találkozunk önkénteseinkkel, hallgatóinkkal. Felhívjuk figyelmüket, hogy a nyári szünetre való tekintettel ebben a hónapban elmaradnak a találkozók Kézdivásárhelyen, Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön. Megértésüket köszönjük.

Szent Lőrinc búcsúk
A kézdikővári templom védőszentje Szent Lőrinc. A búcsús szentmise, melynek szónoka Faragó István sepsiköröspataki plébános, augusztus 10-én, szerdán délelőtt tizenegy órakor kezdődik.
A Csíktaplocához tartozó csibai Szent Lőrinc kápolna búcsúját augusztus 13-án, szombaton délelőtt tizenegy órától ünneplik. A szentmisén Both Dávid zetelaki segédlelkész prédikál.

Száz éve menekítették Kolozsvárra a csíksomlyói Mária-szobrot
A Kolozsvári Magyar Napok idejére (augusztus 14–21.) Kolozsvárra érkezik a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban 2015-ben bemutatott Mária-kiállítás, amelyre a Csíksomlyói Szűzanya szobrának 500 éves évfordulója alkalmából került sor. Ennek a kiállításnak egy részét néhány kolozsvári vonatkozással kiegészítve tekinthetik meg az érdeklődők. 2016 szeptemberében 100 éve ugyanis annak, hogy az I. világháborús körülmények miatt a Csodatevő Szűz szobrát Csíksomlyóról Kolozsvárra menekítették. A Kisebb Testvérek (Ferencesek) Rendjének Szent István királyról nevezett Erdélyi Rendtartománya által szervezett kiállítást Hegedűs Enikő, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség művészettörténésze nyitja meg augusztus 13-án, szombaton délután öt órakor a ferences kolostor refectoriumában. A megnyitó keretében könyvbemutató is lesz. Fr. Urbán Erik, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója Mohay Tamásnak, az ELTE néprajzkutatójának az erdélyi ferences rendtartomány kiadásában idén megjelent munkáját mutatja be, amelynek címe: Istennek kincses tárháza, mely a csíksomlyai csudálatos Szűz Mária szent képénél rég üdőtől fogva osztogattatik. Gyűjteménye P. Losteiner Leonárdnak. A Mária-kiállítás a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt naponta délelőtt tizenegy és délután öt óra között lesz látogatható. - tájékoztatott Borsodi L. László ferences sajtóreferens

Zarándoklat a családokért
A Kolozsvári Ferences Csoport megalakulásának 25 éves évfordulója alkalmából, a Kolozsvári Magyar Napok keretében augusztus 15-én zarándoklatot szervez Kajántóról Kolozsvárra, melyet a kolozsvári családokért ajánl fel. Indulás délelőtt tíz órakor a kajántói katolikus templomtól (Kolozsvárról az M39-es busz indul Kajántóra 9:30-kor a Kis állomástól). A zarándoklat útvonala a kajántói erdőn keresztül megközelítőleg 16-18 km. Érkezés este hat óra körül a kolozsvári ferences templomhoz, ahol a ferences testvérek lelki-testi táplálékkal, azaz szentmisével és gulyással várnak. Szeretettel várják az érdeklődő családok apraját-nagyját. Jelentkezni, érdeklődni lehet: Kardos Magdinál (0743-893985), Albert Katinál (0755-048902) vagy a zarandoklat@ferko.ro e-mail címen.

Időjárás: Holap északnyugat felől záporokkal, zivatarokkal, megerősödő északnyugati széllel hidegfront vonul át. Nyugaton, északnyugaton már jelentősen visszaesik a hőmérséklet, keleten, délkeleten még 31-33 fokot mérhetünk.  

MRE - Hírszolgálat, 2016. augusztus 9.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán  a Szeben-belvárosi templomban  tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Tematikus nap a Mária Rádióban
Folytatva az irgalmasság testi és lelki cselekedeteiről szóló témakörünket, holnap tartjuk e havi tematikus napunkat, melynek vezérgondolata: az utasoknak szállást adni. Az irgalmasság e cselekedetének nagyobb jelentősége volt abban az időben, amikor kevés volt a vendégfogadó és nem voltak hajléktalanszállások. A nagyszámú hajléktalan, menekült ellátását ma elsősorban társadalmi szinten kell megoldani, de egyénileg is sokat tehetünk, anyagilag támogathatjuk azokat, akik otthonukat elveszítették, segíthetünk olyan intézményeket amelyek hajléktalanokról gondoskodnak, befogadhatunk zarándokokat akik Isten közelségét keresik. Erre a témára épülnek tematikus műsoraink. Tartsanak velünk!

Válts irányt!
Harmadik alkalommal rendezik meg Válts irányt! címmel az erdélyi magyar keresztyén fiatalok öt napos fesztivál jellegű nyári találkozóját, augusztus 9-13. között Szovátán, a Patakmajor kempingben. Az IKE Fesztivál programlehetőségek színes választékát kínálja, az áhítatok, előadások, fórumbeszélgetések, imasarok, koncertek mellett számtalan sportversenyre, ügyességi vagy szellemi játékra, kézművességi lehetőségre, filmklubra, táncházra és sok minden másra is lehet számítani. Az eseményről bővebben a gyulafehérvári érsekség honlapján olvashatnak.

Folytatódnak az önkéntes-találkozók
Holnap délután hat órától Nagyváradon, majd augusztus 17-én Nagykárolyban találkozunk önkénteseinkkel, hallgatóinkkal. Felhívjuk figyelmüket, hogy a nyári szünetre való tekintettel ebben a hónapban elmaradnak a találkozók Kézdivásárhelyen, Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön. Megértésüket köszönjük.

Koncert a székesegyházban
Augusztus 12-én, pénteken este hét órától koncertet szervez a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség. Közreműködik a székesegyház Szent Cecília kórusa, Oláh Gabriella kántornő vezetésével, továbbá Costin Éva, Lukács Róbert, Oláh Gabriella hegedűn, Fodor József mélyhegedűn, Ichim Beáta gordonkán és Ferecz Mercedes zongorán. Az est vendégművészei Mányoki Mária a Kolozsvári Magyar Opera énekművésze és Varga Tassin Erzsébet énekművész, a Poissy-i (Franciaország) Zeneiskola énektanszék vezetője. Műsoron: J. M. Haydn, B. Galuppi, A. Vivaldi, Rheimberger, G. Ruzitska, V. Bellini, G. Verdi, Léo Delibes és mások műveit hallhatják. A belépés díjtalan, várnak minden zenekedvelőt.

Szent Lőrinc búcsúk
A kézdikővári templom védőszentje Szent Lőrinc. A búcsús szentmise, melynek szónoka Faragó István sepsiköröspataki plébános, augusztus 10-én, szerdán délelőtt tizenegy órakor kezdődik.
A Csiktaplocához tartozó csibai Szent Lőrinc kápolna búcsúját augusztus 13-án, szombaton délelőtt tizenegy órától ünneplik. A szentmisén Both Dávid zetelaki segédlelkész prédikál.

Szlovák hívek zarándoklata Mária Radnára
Az elmúlt évek hagyományához híven, augusztus 13-án, szombaton a nagyváradi egyházmegye szlovák híveinek több száz fős csoportja zarándokol Mária Radnára, ahol délelőtt tizenegy órakor Böcskei László nagyváradi megyéspüspökkel és a jelenlévő papokkal közösen szentmisét mutatnak be a Szűzanya tiszteletére. Ez a zarándoklat is jó alkalmat nyújt arra, hogy csatlakozva  Ferenc pápa felhívásához, a konfliktusoktól sújtott népek békéjéért és nyugalmáért imádkozzanak.

Angol nyelv és Biblia tábor
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány augusztus 22-26. között angol nyelv és Biblia tábort szervez 8-14 éves gyermekek részére. Ez egy „bejárós” tábor, a foglalkozások reggel kilenc órától délután hat óráig tartanak. Délelőtt az angol tanulásé a főszerep, míg délután egy-egy szentírási rész kerül előadásra, bemutatásra, és ezt követi az igerész témájához kapcsolódó kézműves foglalkozás. Érdeklődni és jelentkezni a 0747-164626-os telefonszámon lehet augusztus 18-ig.

Psallite gitártábor Hargitafürdőn
Az ifjúsági zenekar rendezvényének a csíkszeredai Szent Kereszt Főplébánia által működtetett hargitafürdői közösségi ház ad otthont augusztus 29 és szeptember 1-je között. Mindazok jelentkezését várják, akik szeretik és művelni is szeretnék a keresztény könnyűzenélést. Kezdőket, haladókat és tapasztaltakat egyaránt várnak.
Érdeklődni és jelentkezni a psalliteband@gmail.com, illetve a www.facebook.com/psalliteband oldalon lehet.

Időjárás: Ma a nap nagy részében napos időre van kilátás, majd késő délutántól a nyugati-északnyugati határ közelében egy közeledő hidegfront hatására ismét előfordulhat zápor, zivatar a megnövekvő felhőzetből. A reggeli órákban 11-17, míg délutánra 25-30 fok közé melegszik a levegő. 

MRE - Hírszolgálat, 2016. augusztus 9.

About the author

maradmin

Leave a Comment