2016. december 1. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap 
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Szászfaluban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat. 

Elkezdődtek a decemebri önkéntes-találkozók 
Székelyudvarhely után, holnap délelőtt tíz órától Gyergyószentmiklóson, a Szent Miklós plébánián várja önkénteseinket Karácson Tibor atya, rádiónk műsorigazgatója. A következő helyszín Csíksomlyó lesz, ahol szombaton délután három órától találkozunk az önkéntesekkel a ferences kolostorban. A további helyszínekről hírműsorainkban tájékoztatjuk hallgatóinkat. 

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián
Holnap délután öt órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni. 

Virrasztás Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban elsőpénteken, azaz holnap este tíz órától éjszakai virrasztás lesz, mely a reggel hat órakor kezdődő roráté szentmisével ér véget. Az advent a virrasztásban eltöltött Krisztus várás ideje. Hívnak mindenkit, hogy minél többen kapcsolódjanak bele a közös imába. A virrasztást rádiónk élő adásban közvetíti.

Csík körzeti ifjúsági nap
Úton vagyunk-várakozás címmel december 3-án, szombaton, csík körzeti ifjúsági napot tartanak Csíkszeredában, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiumának dísztermében. Meghívott előadó Majoros Tibor, az Emmausz Egyesület munkatársa. Várják a 14-25 év közötti fiatalokat.

Fülöp kurzus Korondon
A korondi plébánia hittantermében december 9-11. között Fülöp kurzus lesz. Jelentkezni a 0723-214.701-es telefonszámon vagy a regnumchristialap@gmail.com e-mail címen lehet december 4-ig.

Búcsú Petrozsényban
A petrozsényi plébániatemplom titulusa Szent Borbála, a bányászok védőszentje. Búcsúját december 4-én ünneplik. A romány nyelvű szentmise délelőtt fél tizenkettőkor kezdődik, délután öt órakor pedig a magyar nyelvű szentmisét mutatják be. 

Paraliturgia Farkaslakán és Oroszhegyen
A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa a Márton Áron Emlékév eseményeinek sorában újra műsorra tűzte a szentes énekeket, népi imákat életre keltő Paraliturgia – szakrális magyar népköltészet a Kárpát-medencéből című, nagy népszerűségnek örvendő előadást. A Paraliturgiát advent 2. vasárnapján, december 4-én, délután négy órától a farkaslaki templomban hallgathatja meg a közönség, majd az oroszhegyi templomban délután hat órától, közvetlenül a szentmise után. Előadók: Nagy Noémi Kriszta népdalénekes, Laczkó-Vass Róbert színművész, Szép András zongorista és Szép Gyula Bálint szólóhegedűs. Minden érdeklődőt várnak! A rendezvényre a belépés ingyenes.

Adventi lelkinapok lányoknak Székelyudvarhelyen
A mallersdorfi ferences nővérek december 9 - 11. között adventi lelkinapot tartanak lányoknak, a székelyudvarhelyi zárdában. Jelentkezni december 5-ig lehet a fifinover@gmail.com email címen vagy a 0756-750.879-es telefonszámon.

Adventi táncmeditáció Kolozsváron
Táncmeditációra hívják az érdeklődőket december 13-án Kolozsváron, a Szentegyház utca 7. szám alá. Várják azokat a férfiakat és nőket, akik biblikus körtáncok és a zsidő tánclépések segítségével óhajtanak hangolódni az adventre. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni Imre Edit szociális testvérnél lehet a 0741-114036-os telefonszámon, egészen december 10-ig.

Adventi lelkigyakorlat fiataloknak
Adventi lelkigyakorlatot tartanak fiataloknak december 16–18. között Székelyudvarhelyen, a ferences kolostorban. A szervezők várnak minden olyan 16-38 év közötti fiatalt, akik szeretnének kilépni a megszokott mindennapokból és közösen várakozni Jézus születésére.  Jelentkezni a www.ferencesprogramok.ro honlapon lehet. További információk a 0749-993285 és a 0746-774701-es telefonszámokon kaphatók – tudosított Borsodi L. László ferences sajtóreferens.

Időjárás:  Holnap is sok lesz a felhő fölöttünk. Az ország egész területén várható csapadék, mely havas eső, hó formájában hull le. Erős, viharos lesz az északnyugati szél. Hideg, fagyos lesz a hajnal, napközben -1 és 8 fok között fog alakulni a levegő hőmérséklete. Az ország több mint húsz megyéjére sárga figyelmeztető jelzést bocsájtottak ki az erős szél és havazás miatt.

MRE - Hírszolgálat, 2016. december 1.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap 
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Kiskapuson tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat. 

Elsőcsütörtöki szentségimádás
A mai napon csendes szentségimádást tartunk Nagyváradon, a Mária Rádió stúdiójának kápolnájában. Reggel fél kilenctől szentmise lesz, majd kilenc órától egészen délután három óráig várjuk mindazokat, akik szívesen áldoznak idejükből az elcsendesédre, engesztelésre.

Kezdődnek az önkéntes-találkozók 
Ma délután három órától Székelyudvarhelyen, a Szent Pio lelkigyakorlatos házban lesz az első decemberi önkéntes-találkozó, majd holnap délelőtt tíz órától Gyergyószentmiklóson, a Szent Miklós plébánián várja önkénteseinket Karácson Tibor atya, rádiónk műsorigazgatója. A következő helyszín Csíksomlyó, ahol szombaton délután három órára várjuk az önkénteseket a ferences kolostorba. A további helyszínekről hírműsorainkban tájékoztatjuk hallgatóinkat. 

Szentségimádás Alsódobóban
Minden hónap első csütörtökén szentségimádást tartanak a vágási egyházközség filiájában található alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában.  Ma délután három órakor az isteni irgalmasság rózsafüzérét imádkozzák, majd az örvendetes-, a világosság-, a fájdalmas- és a dicsőséges olvasókat mondják. Este hat órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. A szentségimádás alatt gyónási lehetőség is van. Várják mindazokat, akik mindennap elimádkozzák a rózsafüzért és idejükből tudnak Istennek ajándékozni.

Keresztény Agora Szatmárnémetiben 
Folytatódik a Keresztény Agora Kulturális Kör előadás-sorozata a Székesegyházi Plébánia szervezésében.  December 3-án, szombaton délelőtt tizenegy órákor Dr. Jitianu Liviu, a kolozsvári  Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kar előadótanára, egy figyelmet keltő, izgalmas és óvásra intő témát dolgoz fel: „Démonok a huszadik században” címmel. Az előadás helyszíne a szervező székesegyházi plébánia díszterme, ahová minden érdeklődőt várnak.

Adventi Vásár Nagyváradon
A nagyváradi Püspökség idén is megszervezi a Jótékonysági Adventi Vásárt december 3-án, szombaton délután három órától a székesegyház előtti téren. Újabb tagokkal bővülve családoknak, gyermekeknek, szülőknek, nagyszülőknek kínálnak a szervezők sokszínű, érdekes vásári termékeket, finom, házi készítésű karácsonyi süteményeket, ötletes díszeket, lélekemelő adventi és karácsonyi muzsikát, kézműves foglalkozásokat. A felkínált termékeket adomány ellenében lehet elvinni, mely összeget a püspökség jótékonysági célra fordít. A vásár este hét órakor szabadtéri gyertyagyújtással zárul. A rendezvény egész ideje alatt meleg teát kínálnak a Caritas Catolica munkatársai.
Csík körzeti ifjúsági nap
Úton vagyunk-várakozás címmel december 3-án, szombaton, csík körzeti ifjúsági napot tartanak Csíkszeredában, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiumának dísztermében. Meghívott előadó Majoros Tibor, az Emmausz Egyesület munkatársa. Várják a 14-25 év közötti fiatalokat.

Adventi gyertyagyújtás a székesegyház előtt 
Advent szombatjain a nagyváradi Püspökség idén is ünnepélyes gyertyagyújtást szervez a székesegyház előtti téren, a Szent László szobor mellett. A két méter átmérőjű koszorú második gyertyáját december 3-án, este hét órai kezdettel a Caritas Catolica munkatársai által előkészített szertartás keretében lobbantják lángra a szervezők. 

Adventi ima a temesvár-józsefvárosi plébánián
A Szállást keres a Szentcsalád adventi imának nagy múltja van a katolikus hagyományban. E hagyomány szerint az adventi időben néhány család egyikük otthonában összegyűlve esténként közös imával készült fel karácsonyra. Ezt a hagyományt folyatva advent minden vasárnapján este negyed hét órai kezdettel magyar nyelvű családos adventi imára kerül sor a józsefvárosi új plébániaközpontban.

Fülöp kurzus Korondon
A korondi plébánia hittantermében december 9-11. között Fülöp kurzus lesz. Jelentkezni a 0723-214.701-es telefonszámon vagy a regnumchristialap@gmail.com e-mail címen lehet december 4-ig.

Időjárás: Ma sok lesz a felhő fölöttünk, többfelől várható csapadék, mely havas eső, nyugaton, északnyugaton hó  formájában hullhat le. Erős, helyenként viharos lesz a  nyugatias szél. Az ország több megyéjére sárga figyelmeztető jelzést bocsájtottak ki az erős szél és havazás miatt. Hajnalban még többfelé kell fagyra számítani, napközben  -2 és +4 fok valószínű. 

MRE - Hírszolgálat, 2016. december 1.

About the author

maradmin

Leave a Comment