2016. december 13. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Magyarfenesen tartják az örökös szentségimádási napot. Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, csendesedjünk el, készítsük elő a szívünket és fogadjuk be Őt! 

Tematikus nap a Mária Rádióban
A Jubileumi Szentévben hónapról-hónapra az irgalmasság testi és lelki cselekedetein elmélkedtünk a tematikus napok műsoraiban. Holnap, december 14-én zárjuk ezt a sorozatot. A keresztény ember fontos feladata az élőkért és holtakért imádkozni. Adventben nagyobb hangsúlyt kap mindannyiunk életében az imádság. Elmélkedjünk, beszélgessünk erről holnapi tematikus műsorainkban, reggel nyolc órától este tíz óráig. Hívjuk kedves hallgatóinkat, tartsanak velünk!

Karácsonyi adománygyűjtés Marosvásárhelyen
2016. december 14-én, szerdán a Marosvásárhelyi Infó és lelkes segítők jótékonysági adománygyűjtést szerveznek a Szent Erzsébet Egyesület és Pál atya gondozásában lévő árva és félárva gyermekek, valamint rászoruló családok megsegítésére. Az adománygyűjtés helyszíne a marosvásárhelyi Deus Providebit házban lévő Efendi kantin. Az adományba bármilyen alapvető élelmiszert (cukor, liszt, olaj, burgonya, rizs, befőttek, zakuszka, gyümölcsök, stb.) tehettek, de akár pénzzel is támogathatjátok őket. Már azzal is segítesz, ha egy kiló lisztet eljuttatsz a rászorulóknak. A gyűjtési akció december 14-én lesz, délután öt és este nyolc óra között.

Előadás Kolozsváron
A Szent Mihály Plébánia keretében működő Keresztény Értelmiségi Kör szeretettel meghív minden érdeklődőt decemberi rendezvényére. Dr. Jitianu Liviu egyetemi docens Démonok a XX. században címmel tart előadást december 14-én, szerdán este hét órától a Szent Mihály Nőszövetség Szentegyház utca 2 szám alatti dísztermében. Minden érdeklődőt várnak!

Adventi kreatív este Kolozsváron
December 14-én, holnap 18-20 óra között szeretettel várják azokat a kolozsvári felnőtteket, akik szeretnének saját kezűleg karácsonyi meglepetéseket, díszeket, képeslapokat készíteni szeretteik, barátaik számára. Jelentkezni Czimbalmos Emília szociális testvérnél lehet a 0752-453218 telefonszámon. A foglalkozás helyszíne a Szentegyház utca (Iuliu Maniu) 7/2.

Adventi lelkigyakorlat fiataloknak
2016. december 16-18. között Székelyudvarhelyen a ferences kolostorban adventi lelkigyakorlatot tartanak fiataloknak. Bővebben az eseményről a www.romkat.ro oldalon lehet olvasni. További információk a ferencesprogramok33@gmail.com e-mail címen, vagy a 0749-993.285/ 0746-774.701-es telefonszámokon igényelhetők.

Karácsonyi hangverseny Kolozsváron
A kolozsvári Piarista templomban december 18-án, Advent 4. vasárnapján az este hét órakor kezdődő szentmisén zenei szolgálatot teljesít a kolozsvári Visszhang kórus, majd a szentmisét követően karácsonyi koncertet tartanak. Várnak minden érdeklődőt, aki a zene szárnyain szeretne ráhangolódni Jézus Krisztus születésének ünnepére. 

II. Márton Áron zarándoklat Doberdóba
Boldogemlékű püspökünk doberdói frontszolgálata 1916. július 19-én ér véget, amikor első ízben sebesül meg. Megsebesülésének 100. évfordulóján szervezett első zarándoklat után, második alkalommal szervez és vezet zarándoklatot a katona Márton Áron nyomdokain az egykori doberdói harctérre Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió munkatársa. A hatnapos zarándoklat a doberdói fennsíkra 2017. január 26-31. között zajlik: két nap odaút; két nap a San Martino del Carso-i egykori harcmezőn, Áron szakaszvezető/zászlós nyomdokain, végül két nap hazaút. Az érdeklődők a 0726-107.002-es telefonszámon jelentkezhetnek. 

Időjárás: Holnapra északnyugat felől megnövekszik felettünk a felhőzet, délutántól eső és vegyes halmazállapotú csapadék is kialakulhat. Hószállingózás, gyenge havazás valószínű a nyugati és délnyugati országrészben. Helyenként megélénkül a szél. Ismét fagyos reggelre ébredünk, napközben -5, +2 fok várható.  

MRE - Hírszolgálat, 2016. december 13.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Szászfenesen tartják az örökös szentségimádási napot.  Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, csendesedjünk el, készítsük elő a szívünket és fogadjuk be Őt!

Karácsonyi rege – előadás Marosvásárhelyen
A Marosvásárhely – remeteszegi Szent Család-plébániatemplomban ma este hét órától Kilyén Ilka előadóművész Karácsonyi rege címmel tart előadást. Adventre és karácsonyra hangolódva várnak mindenkit!

Pedagógusok adventi látogatása a főpásztornál
Holnap délután öt órakor a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum pedagógusai és munkatársai tesznek látogatást Böcskei László megyés püspöknél. Az előző évekhez hasonlóan, a Püspöki Palota dísztermében várja őket a főpásztor és az előkészített program keretében majd közösen hangolódnak Jézus Krisztus születésének ünnepére.  

DVD és könyvbemutató Karcfalván
Isten szolgája, Márton Áron püspök születésének 120. évében, Nagy Zoltán székelyudvarhelyi tanár filmrészletekkel gazdagított előadást tart Erdély szentéletű püspökéről. A rendezvény december 15-én, csütörtökön este hat órakor kezdődik a Karcfalvi Közbirtokosság nagytermében. Minden érdeklődőt várnak.

Beszélgetés a misszióról
Mit jelent a misszió a gyakorlatban? Hogyan élik meg ezt a jezsuiták? Mire jó a probáció? Mi kell az elköteleződéshez? Miért pont Fülöp-szigetek, ahol a lakosság majd 90% katolikus? A Kolozsvári Egyetemi Lelkészség felső termében ilyen kérdésekről beszélgetnek december 15-én, csütörtökön este nyolc órától. Az est meghívottja: Miklós Claudiu jezsuita atya, aki egy „rövid” ideig a világ egyik legkatolikusabb államában teljesített szolgálatot. Várják az érdeklődőket!

Népemért vállalom Ditróban és Szárhegyen
A marosvásárhelyi Mustármag Énekegyüttes december 16-án, pénteken délután öt órától a ditrói Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Házban, este nyolc órakor pedig a szárhegyi Művelődési Házban bemutatja a Népemért vállalom című zeneművet. Várnak minden érdeklődőt!

Adventi gyertyagyújtás a székesegyház előtt
Advent szombatjain a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség idén is ünnepélyes gyertyagyújtást szervez a székesegyház előtti téren, a Szent László szobor mellett. A szertartás után a Caritas Catolica munkatársai meleg teát és egy kis harapnivalót kínálnak az ünneplőknek. A két méter átmérőjű koszorú negyedik gyertyáját december 17-én, szombaton este hét órai kezdettel az Egyházmegyei Laikusképző Központ családos csoportja által előkészített szertartás keretében lobbantják lángra a szervezők.

Szentmise a Vártemplomban
December 18-án, a hónap harmadik vasárnapján délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel (vesperás) egybekötött szentmisét végeznek a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyén, a nagyváradi Vártemplomban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Dr. Lőrincz Ottó nagyszalontai plébános, kanonok.

Adventi koncertek a temesvári egyházmegyében
December 16-án, pénteken délután fél hat órai kezdettel a temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban a kikindai fiatalok koncertjére kerül sor.
A temesvári székesegyház Exultate énekkara december 16-án, pénteken este hét órakor a temesvári piarista templomban, 17-én, szombaton, délután négy órakor a máriaradnai kegytemplomban, december 18-án, vasárnap este hét órakor pedig a temesvári székesegyházban lép fel adventi és karácsonyi énekekkel. Karvezető Bajkai-Fábián Róbert orgonista.
December 18-án, vasárnap, délután hat órai kezdettel a Dumitresc Norbert kántor vezette temesvár-józsefvárosi templomi énekkar adventi koncertjére kerül sor a helyi templomban.
Szintén december 18-án, vasárnap este nyolc órai kezdettel a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban az olasz konzulátus és a temesvári olasz közösség szervezésében adventi koncertre kerül sor. Fellép a Camerata Strumentale kamarazenekar és az Excelsior énekkar. Vezényel: Enrico Cannata és Iosif Todea. Várnak minden zenekedvelőt!

Boldogasszony kiállítás Nagyváradon
A magyarországi Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galériája tavaly indította útjára a Kárpát-medence és a szórványvidék kiemelkedő magyar művészeinek Szűz Mária-ábrázolásait tartalmazó vándorkiállítást. Az 55 kortárs művész munkáit felvonultató tárlatnak jelenleg a nagyváradi Püspöki Palota ad otthont. Az érdeklődők január 8-ig tekinthetik meg a tárlatot, hétköznapokon reggel 8 - 16 óra között.

Időjárás: Ma borongós hideg idő várható, országszerte csapadékra kell számítani. Megerősőik a légmozgás. Csípős hajnalra ébredünk és napközben is csupán -2, +2 fokot mérhetünk.  

MRE - Hírszolgálat, 2016. december 13.

About the author

maradmin

Leave a Comment