2016. december 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Elhunyt Bíró János Antal ferences atya
Életének 99., papságának 75 évében, december 13-án este a kecskeméti kórházban visszaadta nemes lelkét a Teremtőjének Bíró János, rendi nevén Antal atya, a Gyulafehérvári Főegyházmegye legidősebb papja. Bíró János Antal Küküllőkeményfalván született 1918. szeptember 5-én. 1941. szeptember 20-án szentelte fel szerzetes pappá magánkápolnájában Márton Áron püspök Gyulafehérváron. Az erdélyi Szent Ferenc-rend jóvoltából három diplomát szerzett: tanító, tanár, pap. Székelyudvarhelyen és Zetelakán szolgált. 1945–49 között az udvarhelyi Római Katolikus Főgimnázium tanára volt. Később feloszlatták a szerzetesrendeket. Bíró János Antalt hat és fél évi deportálás után kiutasították Erdélyből, negyvenhét évig szolgálta a Temesvári Egyházmegyét. 2003-ban a szászvárosi Szent Erzsébet Otthonban telepedett le. 2011-ben vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, ugyanakkor Fenyéd község önkormányzata díszpolgári címet adományozott neki. Több kötet szerzője volt, illetve ő hozta létre a Szent Antal Alapot, hogy a nincstelenség ne akadályozza a fiatalokat tanulmányaik folytatásában. Temetéséről rendi elöljáróival egyeztetve a későbbiekben intézkednek. Imádkozzunk lelki üdvéért, hogy az örök világosság fényeskedjék neki.

A karácsonyi istenközelség a szeretet beteljesülése – Ferenc pápa katekézise
Tovább folytatta a keresztény reménységről szóló katekézis-sorozatát Ferenc pápa ma délelőtt, a VI. Pál teremben megtartott általános kihallgatás alkalmából. Az audiencián, melyet rádiónk is élő adásban közvetített, a szentatya Izajás próféta szavaira építette tanítását, aki vigasztalja a zsidó népet, erősítvén bennük a megváltás reményét. Isten nem hagyta el az Ő népét, szabadítót küld, aki eltörli a bűnt és visszaadja a lélek békéjét. Ő hűséges, kegyelme nagyobb a bűnnél. Ezt kell nekünk megtanulni, hogy ő a szeretetével képes legyőzni a legnagyobb és legszégyenteljesebb bűnt is – emelte ki a pápa. Karácsony legszebb öröme éppen ez: az Úr eltörölte a bűneimet, megbocsátott, irgalmas volt hozzám, eljött, hogy üdvözítsen. Ezek a mi reményünk motívumai – hangsúlyozta a pápa. Legyünk mi is a reménység emberei, működjünk közre az Ország eljövetelében. Nyissuk ki szívünket és reménykedve készüljünk a betlehemi kicsi Gyermek fogadására. Ő Isten meglepétse számunkra, aki elhagyja az ő nagyságát, hogy közel kerüljön mindannyiunkhoz – fejezte be katekézisét Ferenc pápa.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap a katonai plébániatemplomban tartják az örökös szentségimádási napot. Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, csendesedjünk el, készítsük elő a szívünket és fogadjuk be Őt!

Önkéntes találkozó Kolozsváron
A decemberi találkozók utolsó helyszine Kolozsvár lesz, ahová holnap délután fél öt órára várjuk önkénteseinket, a Szent Mihály Nőszövetség dísztermébe.

Adventi gyertyagyújtás a székesegyház előtt
Advent szombatjain a nagyváradi püspökség idén is ünnepélyes gyertyagyújtást szervez a székesegyház előtti téren, a Szent László szobor mellett. A két méter átmérőjű koszorú negyedik gyertyáját december 17-én, szombaton este hét órai kezdettel az Egyházmegyei Laikusképző Központ családos csoportja által előkészített szertartás keretében lobbantják lángra a szervezők. A szertartás után a Caritas Catolica munkatársai meleg teát és egy kis harapnivalót kínálnak az ünneplőknek.

Karácsonyi Kézcsodák
A marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Ház előterében  december 11-18. között naponta reggel nyolc órától este nyolc óráig látogatható a Kézcsodák kézműves kör iskolás tagjainak és tanáraiknak egyéni alkotásokból álló jótékonysági karácsonyi kiállítása és vására, ahová minden érdeklődőt várnak.
Szentmise a Vártemplomban
December 18-án, vasárnap délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a Vártemplomban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Dr. Lőrincz Ottó nagyszalontai plébános, kanonok.

Karácsonyi hangverseny Kolozsváron
A kolozsvári Piarista templomban december 18-án, advent 4. vasárnapján az este hét órakor kezdődő szentmisén zenei szolgálatot teljesít a kolozsvári Visszhang kórus, majd a szentmisét követően karácsonyi koncertet tartanak. Várnak minden érdeklődőt, aki a zene szárnyain szeretne ráhangolódni Jézus Krisztus születésének ünnepére.

Időjárás: Holnap reggel keleten, északkeleten és az erdélyi medence térségében hószállingózás fordulhat elő, napközben észak felől egyre többfelé felszakadozik a felhőzet. A szél több helyen megerősődik. Reggelre többfelé pára, köd képződhet. Hajnalban -10 fok alatti értékekre kell számítani, délután -4 és +3 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2016. december 14.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N
Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Magyarfenesen tartják az örökös szentségimádási napot. Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, csendesedjünk el, készítsük elő a szívünket és fogadjuk be Őt!

Tematikus nap a Mária Rádióban
A Jubileumi Szentévben hónapról-hónapra az irgalmasság testi és lelki cselekedetein elmélkedtünk a tematikus napok műsoraiban. Ma zárjuk ezt a sorozatot. A keresztény ember fontos feladata az élőkért és holtakért imádkozni. Adventben nagyobb hangsúlyt kap mindannyiunk életében az imádság. Elmélkedjünk, beszélgessünk erről mai tematikus műsorainkban, reggel nyolc órától este tíz óráig. Hívjuk kedves hallgatóinkat, tartsanak velünk!

Karácsonyi adománygyűjtés Marosvásárhelyen
Ma a Marosvásárhelyi Infó és lelkes segítők jótékonysági adománygyűjtést szerveznek a Szent Erzsébet Egyesület és Pál atya gondozásában lévő árva és félárva gyermekek, valamint rászoruló családok megsegítésére. Az adománygyűjtés helyszíne a marosvásárhelyi Deus Providebit házban lévő Efendi kantin. Az adományba bármilyen alapvető élelmiszert (cukor, liszt, olaj, burgonya, rizs, befőttek, zakuszka, gyümölcsök, stb.) tehetnek, de akár pénzzel is támogathatják őket. Már az is segítség, ha egy kiló lisztet eljuttatnak a rászorulóknak. A gyűjtési akció ma lesz, délután öt és este nyolc óra között.

Előadás Kolozsváron
A Szent Mihály Plébánia keretében működő Keresztény Értelmiségi Kör szeretettel meghív minden érdeklődőt decemberi rendezvényére. Dr. Jitianu Liviu egyetemi docens Démonok a XX. században címmel tart előadást ma este hét órától a Szent Mihály Nőszövetség Szentegyház utca 2 szám alatti dísztermében.

Beszélgetés a misszióról
Mit jelent a misszió a gyakorlatban? Hogyan élik meg ezt a jezsuiták? Mire jó a probáció? Mi kell az elköteleződéshez? Miért pont Fülöp-szigetek, ahol a lakosság majd 90% katolikus? A Kolozsvári Egyetemi Lelkészség felső termében ilyen kérdésekről beszélgetnek december 15-én, csütörtökön este nyolc órától. Az est meghívottja: Miklós Claudiu jezsuita atya, aki egy „rövid” ideig a világ egyik legkatolikusabb államában teljesített szolgálatot. Várják az érdeklődőket!

A temesvári Exultate énekkar adventi körútja
A temesvári székesegyház Exultate énekkara december 16-án, pénteken este hét órakor a temesvári piarista templomban, 17-én, szombaton, délután négy órakor a máriaradnai kegytemplomban, december 18-án, vasárnap este hét órakor pedig a temesvári székesegyházban lép fel adventi és karácsonyi énekekkel. Karvezető Bajkai-Fábián Róbert orgonista.

Adventi lelkigyakorlat fiataloknak
December 16-18. között Székelyudvarhelyen a ferences kolostorban adventi lelkigyakorlatot tartanak fiataloknak. Bővebben az eseményről a www.romkat.ro oldalon lehet olvasni. További információk a ferencesprogramok33@gmail.com e-mail címen, vagy a 0749-993.285/ 0746-774.701-es telefonszámokon igényelhetők.

Karácsonyi hangverseny Kolozsváron
A kolozsvári Piarista templomban december 18-án, advent 4. vasárnapján az este hét órakor kezdődő szentmisén zenei szolgálatot teljesít a kolozsvári Visszhang kórus, majd a szentmisét követően karácsonyi koncertet tartanak. Várnak minden érdeklődőt, aki a zene szárnyain szeretne ráhangolódni Jézus Krisztus születésének ünnepére.

II. Márton Áron zarándoklat Doberdóba
Boldogemlékű püspökünk doberdói frontszolgálata 1916. július 19-én ér véget, amikor első ízben sebesül meg. Megsebesülésének 100. évfordulóján szervezett első zarándoklat után, második alkalommal szervez és vezet zarándoklatot a katona Márton Áron nyomdokain az egykori doberdói harctérre Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió munkatársa. A hatnapos zarándoklat a doberdói fennsíkra 2017. január 26-31. között zajlik: két nap odaút; két nap a San Martino del Carso-i egykori harcmezőn, Áron szakaszvezető/zászlós nyomdokain, végül két nap hazaút. Az érdeklődők a 0726-107.002-es telefonszámon jelentkezhetnek.

Időjárás: Ma északnyugat felől megnövekszik felettünk a felhőzet, délutántól eső és vegyes halmazállapotú csapadék is kialakulhat. Hószállingózás, gyenge havazás valószínű a nyugati és délnyugati országrészben. Helyenként megélénkül a szél. Ismét fagyos reggelre ébredünk, napközben -5, +2 fok várható.  

MRE - Hírszolgálat, 2016. december 14.

About the author

maradmin

Leave a Comment