2016. december 15. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap Kidén, Kisbács oldallagosan ellátott plébániáján tartják az örökös szentségimádási napot. Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, csendesedjünk el, készítsük elő a szívünket és fogadjuk be Őt!

Népemért vállalom Ditróban és Szárhegyen
A marosvásárhelyi Mustármag Énekegyüttes december 16-án, holnap délután öt órától a ditrói Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Házban, este nyolc órakor pedig a szárhegyi Művelődési Házban mutatja be a Népemért vállalom című zeneművet. Várnak minden érdeklődőt!

Könyvbemutató Székelyudvarhelyen
A Móra Ferenc Általános Iskola dísztermében mutatják be holnap este hat órától a kolozsvári Verbum kiadó legújabb kötetét, amely a Székelyudvarhelyi Főesperesi Kerület egyházközségeinek helyzetét dolgozza fel a kommunizmus idején. Gagyi Katinka Sarlóvágások és kalapácsütések Krisztus keresztjén című könyvét Holló László kolozsvári egyetemi előadótanár ismerteti, majd a szerzővel Szőcs Csaba, a Verbum kiadó igazgatója beszélget.

Adventi koncertek Temesváron
A temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban holnap este fél hat órától a kikindai fiatalok koncertet tartanak.
A temesvári székesegyház Exultate énekkara koncert körütat tart. December 16-án, holnap este hét órakor a temesvári piarista templomban, 17-én, szombaton, délután négy órakor a máriaradnai kegytemplomban, december 18-án, vasárnap este hét órakor pedig a temesvári székesegyházban lép fel adventi és karácsonyi énekekkel. Karvezető Bajkai-Fábián Róbert orgonista.

Karácsonyi hangverseny Székelyudvarhelyen
Holnap este hét órakor a Voce Vita énekegyüttes Karácsonyváró hangversenyt tart a székelyudvarhelyi ferencesek templomában este hét órai kezdettel.

Lelkinap Gyergyószentmiklóson
„A gyászomban ragyogó betlehemi csillag…” mottóval gyászlelkinapot tartanak december 17-én Gyergyószentmiklóson, a Szent István Plébánia szervezésében. A program reggel fél kilenc és délután fél kettő között zajlik. Lelkivezető: Hajlák Attila-István kézdivásárhelyi segédlelkész. A lelkinap célja, hogy az adventi sötétségben vegyük észre a betlehemi csillagot, mely a jászolhoz vezet.

Karácsonyi koncert Sepsiszentgyörgyön
Szombaton, december 17-én, este hét órától kerül sór a Plugor Sándor Művészeti Líceum hagyományos Karácsonyi koncertjére a központi Szent József templomban. Fellépnek: a DoReMi gyerekkórus (vez. Sebestyén-Lázár Enikő), a Reménység és a Szerenád kamarazenekar (vez. Sebestyén Lajos), a Campanella Gyermekkar (vez. Lőfi Gellért), valamint az Eufónia Ifijusági Vegyeskar (vez. Sipos Zoltán). A koncert idelye alatt megtekinthető a képzőművész tagozat karácsonyi tárlata. A belépés díjtalan, minden érdeklődőt várnak!

Családos lelkinap Gyergyószentmiklóson
A Szent Miklós egyházközségben december 17-én, szombaton családos lelkinapot tartanak. A program déli tizenkét órakor ünnepi szentmisével kezdődik a Szent Miklós-plébániatemplomban, amelynek keretében megáldják a családokat.

Karácsonyi Kavalkád Szentegyházán
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány, a helyi önkormányzat és az Ifjúsági Fórum december 18-án, vasárnap közösen szervezik az idei Karácsonyi Kavalkádot a szentegyházi piactéren. A program déli tizenkét órakor kezdődik. Lesz élő Betlehem, kultúrális programok, kézműves foglalkozások, angyalvárás és ajándékozás is. Várják a helybéli- és környező települések lakosait, készüljenek, hangolódjanak együtt a közelgő ünnepre.

II. Márton Áron zarándoklat Doberdóba
Boldogemlékű püspökünk doberdói frontszolgálata 1916. július 19-én ér véget, amikor első ízben sebesül meg. Megsebesülésének 100. évfordulóján szervezett első zarándoklat után, második alkalommal szervez és vezet zarándoklatot a katona Márton Áron nyomdokain az egykori doberdói harctérre Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió munkatársa. A hatnapos zarándoklat a doberdói fennsíkra 2017. január 26-31. között zajlik: két nap odaút; két nap a San Martino del Carso-i egykori harcmezőn, Áron szakaszvezető/zászlós nyomdokain, végül két nap hazaút. Az érdeklődők a 0726-107.002-es telefonszámon jelentkezhetnek.

Időjárás: Holnap hajnalban ismét többfelé képződik pára, köd. Napközben sok lesz a napsütés, csupán délnyugaton lehetnek felhősebb  tájak, de csapadék nem valószínű. Nagyon hideg lesz a reggel és napközben is fagypont alatti értékekre kell számítani.

MRE - Hírszolgálat, 2016. december 15.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Elhunyt Bíró János Antal ferences atya
Életének 99., papságának 75 évében, december 13-án este a kecskeméti kórházban visszaadta nemes lelkét a Teremtőjének Bíró János, rendi nevén Antal atya, a Gyulafehérvári Főegyházmegye legidősebb papja. Bíró János Antal Küküllőkeményfalván született 1918. szeptember 5-én. 1941. szeptember 20-án szentelte fel szerzetes pappá magánkápolnájában Márton Áron püspök Gyulafehérváron. Az erdélyi Szent Ferenc-rend jóvoltából három diplomát szerzett: tanító, tanár, pap. Székelyudvarhelyen és Zetelakán szolgált. 1945–49 között az udvarhelyi Római Katolikus Főgimnázium tanára volt. Később feloszlatták a szerzetesrendeket. Bíró János Antalt hat és fél évi deportálás után kiutasították Erdélyből, negyvenhét évig szolgálta a Temesvári Egyházmegyét. 2003-ban a szászvárosi Szent Erzsébet Otthonban telepedett le. 2011-ben vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, ugyanakkor Fenyéd község önkormányzata díszpolgári címet adományozott neki. Több kötet szerzője volt, illetve ő hozta létre a Szent Antal Alapot, hogy a nincstelenség ne akadályozza a fiatalokat tanulmányaik folytatásában. Temetéséről rendi elöljáróival egyeztetve a későbbiekben intézkednek. Imádkozzunk lelki üdvéért, hogy az örök világosság fényeskedjék neki.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a katonai plébániatemplomban tartják az örökös szentségimádási napot. Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, csendesedjünk el, készítsük elő a szívünket és fogadjuk be Őt!

Boldogasszony kiállítás Nagyváradon
A magyarországi Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galériája tavaly indította útjára a Kárpát-medence és a szórványvidék kiemelkedő magyar művészeinek Szűz Mária-ábrázolásait tartalmazó vándorkiállítást. Az 55 kortárs művész munkáit felvonultató tárlatnak jelenleg a nagyváradi Püspöki Palota ad otthont. Az érdeklődők január 8-ig tekinthetik meg a tárlatot, hétköznapokon reggel 8 - 16 óra között.

Önkéntes találkozó Kolozsváron
A decemberi találkozók utolsó helyszine Kolozsvár lesz, ahová ma délután fél öt órára várjuk önkénteseinket, a Szent Mihály Nőszövetség dísztermébe.

Előadás Csíkszentmártonban
A Szent Rita Nőegylet szervezésében ma délután hat órától Bátor Botond pálos atya tart előadást a csíkszentmártoni közösségi házban „Értékes ember vagy, mert Isten megtestesült” címmel.

DVD és könyvbemutató Karcfalván
Isten szolgája, Márton Áron püspök születésének 120. évében, Nagy Zoltán székelyudvarhelyi tanár filmrészletekkel gazdagított előadást tart Erdély szentéletű püspökéről ma este hat órakor a karcfalvi Közbirtokosság nagytermében. Minden érdeklődőt várnak.
Adventi est Csíkszeredéban
Ma este fél nyolctól adventi estet tart a csíkszeredai Novak cukrászdában László Rezső pálos  atya. Várják mindazokat, akik szívesen mélyülnek el az advent misztériumába.

Beszélgetés a misszióról
Mit jelent a misszió a gyakorlatban? Hogyan élik meg ezt a jezsuiták? Mire jó a probáció? Mi kell az elköteleződéshez? Miért pont Fülöp-szigetek, ahol a lakosság majd 90% katolikus? A Kolozsvári Egyetemi Lelkészség felső termében ilyen kérdésekről beszélgetnek ma este nyolc órától. Az est meghívottja: Miklós Claudiu jezsuita atya, aki egy „rövid” ideig a világ egyik legkatolikusabb államában teljesített szolgálatot.

Adventi gyertyagyújtás a székesegyház előtt
Advent szombatjain a nagyváradi püspökség idén is ünnepélyes gyertyagyújtást szervez a székesegyház előtti téren, a Szent László szobor mellett. A két méter átmérőjű koszorú negyedik gyertyáját december 17-én, szombaton este hét órai kezdettel az Egyházmegyei Laikusképző Központ családos csoportja által előkészített szertartás keretében lobbantják lángra a szervezők. A szertartás után a Caritas Catolica munkatársai meleg teát és egy kis harapnivalót kínálnak az ünneplőknek.

Karácsonyi Kézcsodák
A marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Ház előterében  december 11-18. között naponta reggel nyolc órától este nyolc óráig látogatható a Kézcsodák kézműves kör iskolás tagjainak és tanáraiknak egyéni alkotásokból álló jótékonysági karácsonyi kiállítása és vására, ahová minden érdeklődőt várnak.
Szentmise a Vártemplomban
December 18-án, vasárnap délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a Vártemplomban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Dr. Lőrincz Ottó nagyszalontai plébános, kanonok.

Időjárás: Ma reggel keleten, északkeleten és az erdélyi medence térségében hószállingózás fordulhat elő, napközben észak felől egyre többfelé felszakadozik a felhőzet. A szél több helyen megerősődik. Reggelre többfelé pára, köd képződhet. Hajnalban -10 fok alatti értékekre kell számítani, délután -4 és +3 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2016. december 15.

About the author

maradmin

Leave a Comment