2016. december 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap Jegenyén  tartják az örökös szentségimádási napot. Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, csendesedjünk el, készítsük elő a szívünket és fogadjuk be Őt!

Betlehemi láng átadása a csíkszéki templomokban
A betlehemi Születés Temploma örökmécseséről meggyújtott békelángot a csíkszéki cserkészek közreműködésével az alábbi program szerint lehet átvenni: december 18-án, holnap Csíkszentmiklóson a reggel nyolc órakor kezdődő szentmisén, kilenc órától Csíkajnádon, tíz órától pedig Csíkvacsárcsiban lehet átvenni a lángot. Tizenegy órától Csíkrákoson és Csíkmadarason, fél tizenkettőtől Csíkszentmihályon és Csíkdánfalván. 12.15-kor Balánbányán, délután három órától Csíkszentdomokoson, négy órától Csíkkarcfalván, míg öt órától Madéfalván. Csíkszeredában holnap reggel kilenc órakor a Szent Kereszt plébánián tartanak lángátadást, tíz órától már Csíkszentmártonban, tizenegytől Csíkszentkirályon, délután öt órától Csíkkozmáson és Csíkszentgyörgyön, végezetül pedig hat órától Csíkmenaságon vehető át, és vihető haza a betlehemi láng.

Karácsonyi Kavalkád Szentegyházán 
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány, a helyi önkormányzat és az Ifjúsági Fórum közösen szervezik az idei Karácsonyi Kavalkádot december 18-án, holnap a szentegyházi piactéren. A program déli tizenkét órakor kezdődik. Lesz élő Betlehem, kultúrális programok, kézműves foglalkozások, angyalvárás és ajándékozás is. Várják a helybéli- és környező települések lakosait, készüljenek, hangolódjanak együtt a közelgő ünnepre.

Adventi ima Temesváron
Advent negyedik vasárnapján, holnap este negyed héttől  magyar nyelvű családos adventi imára kerül sor a temesvár-józsefvárosi új plébániaközpontban. 

Karácsonyi hangverseny Kolozsváron 
A kolozsvári Piarista templomban advent 4. vasárnapján, azaz holnap este a hét órakor kezdődő szentmisén zenei szolgálatot teljesít a kolozsvári Visszhang kórus, majd a szentmisét követően karácsonyi koncertet tartanak. Várnak minden érdeklődőt, aki a zene szárnyain szeretne ráhangolódni Jézus Krisztus születésének ünnepére.

Adventi körúton az Exultate énekkar
A körút utolsó állomása a temesvári székesegyház, ahol holnap este hét órakor lép fel az Exultate énekkar, adventi és karácsonyi énekekkel. Karvezető Bajkai-Fábián Róbert orgonista.

Light of night Kolozsváron
A kolozsvári Piarista templomban december 19-én, hétfőn este nyolc és tizenegy óra között szentségimádás lesz, mely a „Light of Night” - Az éjszaka fénye elnevezést kapta. A szentségimádás keretén belül az egyetemisták kimennek az utcára, hogy megszólítsák és behívják a templom előtt elhaladó embereket. 

Jótékonysági Novák Gála
Második alkalommal szervezik meg a Novák Gálát Csíkszeredában, a térség legszínvonalasabb karácsonyi koncertjét. December 21-én este hét órától áriák csendülnek fel a legnépszerűbb operákból és operettekből, világhírű bukaresti pánsípművészt is hallhatnak, a közelgő ünnepre való ráhangolódás jegyében pedig karácsonyi énekek hangzanak el. A hangverseny teljes bevételét három mozgássérült gyermeknek ajánlják fel a szervezők, akik hisznek abban, hogy az összefogás ereje képes emberi sorsokon változtatni.

II. Márton Áron zarándoklat Doberdóba
Boldogemlékű püspökünk doberdói frontszolgálata 1916. július 19-én ér véget, amikor első ízben sebesül meg. Megsebesülésének 100. évfordulóján szervezett első zarándoklat után, második alkalommal szervez és vezet zarándoklatot a katona Márton Áron nyomdokain az egykori doberdói harctérre Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió munkatársa. A hatnapos zarándoklat a doberdói fennsíkra 2017. január 26-31. között zajlik: két nap odaút; két nap a San Martino del Carso-i egykori harcmezőn, Áron szakaszvezető/zászlós nyomdokain, végül két nap hazaút. Az érdeklődők a 0726-107.002-es telefonszámon jelentkezhetnek.

Hétvégi szentmiseközvetítések
Holnap két szentmisét is közvetítünk: délelőtt fél tizenegy órától, a hét plébániájáról,Altorjáról, majd este hat órakor Hagymádfalváról.

Időjárás: Holnap is hideg, helyenként napközben is ködös, borongós idő várható. A reggeli órákban fagypont alatt marad a hőmérséklet. A légmozgás nem lesz jelentős. 

MRE - Hírszolgálat, 2016. december 17.


H Í R E K   D É L B E N

Karácsonyra készülnek a nagyszemináriumban
A Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán a mai napon a karácsonyi szentidőt előkészítő rekollekciós napot tartanak Darvas-Kozma József csíkszeredai címzetes esperes-plébános moderálásával. 

Betlehemi láng átadása a csíkszéki templomokban
A betlehemi Születés Temploma örökmécseséről meggyújtott békelángot a csíkszéki cserkészek közreműködésével az alábbi program szerint lehet átvenni: ma délután öt és hét óra között a Gyimesekben. December 18-án, holnap Csíkszentmiklóson a reggel nyolc órakor kezdődő szentmisén, kilenc órától Csíkajnádon, tíz órától pedig Csíkvacsárcsiban lehet átvenni a lángot. Tizenegy órától Csíkrákoson és Csíkmadarason, fél tizenkettőtől Csíkszentmihályon és Csíkdánfalván. 12.15-kor Balánbányán, délután három órától Csíkszentdomokoson, négy órától Csíkkarcfalván, míg öt órától Madéfalván. Csíkszeredában holnap reggel kilenc órakor a Szent Kereszt plébánián tartanak lángátadást, tíz órától már Csíkszentmártonban, tizenegytől Csíkszentkirályon, délután öt órától Csíkkozmáson és Csíkszentgyörgyön, végezetül pedig hat órától Csíkmenaságon vehető át, és vihető haza a betlehemi láng – tudtuk meg a romkat.ro oldalról.

Adventi körúton az Exultate énekkar
Folytatódik a temesvári székesegyház Exultate énekkar koncert körütja. Ma délután négy órakor a máriaradnai kegytemplomban, holnap este hét órakor pedig a temesvári székesegyházban lép fel adventi és karácsonyi énekekkel. Karvezető Bajkai-Fábián Róbert orgonista.

Karácsonyi koncert Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébániatemplomban ma este a fél hőt órakor kezdődő előesti szentmise után a Legato Egyesület kórusa és kamaraegyüttese karácsonyi koncertet tart Klasszikus Karácsony címmel. 

Karácsonyi koncert Sepsiszentgyörgyön 
Ma este hét órától kerül sór a Plugor Sándor Művészeti Líceum hagyományos Karácsonyi koncertjére a központi Szent József templomban. Fellépnek: a DoReMi gyerekkórus (vez. Sebestyén-Lázár Enikő), a Reménység és a Szerenád kamarazenekar (vez. Sebestyén Lajos), a Campanella Gyermekkar (vez. Lőfi Gellért), valamint az Eufónia Ifijusági Vegyeskar (vez. Sipos Zoltán). A koncert idelye alatt megtekinthető a képzőművész tagozat karácsonyi tárlata. A belépés díjtalan, minden érdeklődőt várnak! 

Adventi gyertyagyújtás a székesegyház előtt 
A nagyváradi püspökség szervezésében ünnepélyes gyertyagyújtás lesz a székesegyház előtti téren, a Szent László szobor mellett. A két méter átmérőjű koszorú negyedik, egyben utolsó gyertyáját ma este hét órai kezdettel az Egyházmegyei Laikusképző Központ családos csoportja által előkészített szertartás keretében lobbantják lángra a szervezők. A szertartás után a Caritas Catolica munkatársai meleg teát és egy kis harapnivalót kínálnak az ünneplőknek. 

Örökös szentségimádási nap  
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap Jegenyén tartják az örökös szentségimádási napot. A nagyváradi egyházmegyében holnap Zilahon lesz a híveknek lehetősége az örökös szentségimádásába bekapcsolódni. Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, csendesedjünk el, készítsük elő a szívünket és fogadjuk be Őt!

Szentmise a Vártemplomban 
Holnap délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a Vártemplomban. A szentmise főcelebránsa és szónoka  Lőrincz Ottó nagyszalontai plébános, kanonok. 

Karácsonyváró a Posticumban
A nagyváradi Posticumban karácsonyra hangolódnak holnap délután hat órától. Várják a kicsiket és nagyokat, szülőket és nagyszülőket hogy együtt-zenéléssel, közös énekléssel, természetes karácsonyi díszek készítésével, családias hangulatban vegyenek részt a ünnepvárás örömében. A program zárásaként közösen öltöztetik díszbe a Posticum karácsonyfáját, az udvaron pompázó, élő ezüstfenyőt.

Hétvégi szentmiseközvetítések
Holnap két szentmisét is közvetítünk: délelőtt fél tizenegy órától, a hét plébániájáról,Altorjáról, majd este hat órakor Hagymádfalváról.

Időjárás: Napközben  főként nyugaton lehetnek ködös, alacsony szintű rétegfelhőzettel borított  tájak. Gyenge lesz a légmozgás. Délután -2, +2 fok közötti hőmérsékletet mérhetünk. 

MRE - Hírszolgálat, 2016. december 17.

About the author

maradmin

Leave a Comment