2016. december 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében ma Kolozsváron, a kerekdombi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Töltsünk időt Krisztus jelenlétében, csendesedjünk el, készítsük elő a szívünket és fogadjuk be Őt!

Ökumenikus karácsonyi pásztorjáték
Krisztus születésének ünnepére készülve ökumenikus pásztorjátékot mutatnak be a következő helyszíneken: ma délután öt órától az erzsébetvárosi örmény katolikus templomban, holnap Medgyesen, este fél héttől az unitárius templomban, este tíz órától pedig a római katolikus templomban. December 25-én, vasárnap délelőtt tíz órától a medgyesi református templomban, majd déli fél egy órától a szentágotai római katolikus templomban lesz bemutatva a pásztorjáték.

Karácsonyi ünnepi szentmisék
A gylafehérvári főegyházmegyében:
-A csíksomlyói kegytemplomban holnap reggel fél hét órától lesz az utolsó hajnali szentmise, ugyancsak holnap délelőtt tíz órától délután négy óráig gyóntatás lesz a sekrestyében. Éjjel fél tizenkettőkor kezdődik az Árvácska Együttes karácsonyi műsora, utána pedig az éjféli szentmise. December 25-én Urunk születésének főünnepén reggel nyolc, fél tizenegy és este hat órakor lesznek a szentmisék. Ugyanezen a napon a fél tizenegy órakor kezdődő szentmise után lesz a kegytemplom kórusának immár hagyományos karácsonyi koncertje.
- A csíkszeredai Millenniumi-plébániatemplomban holnap este fél tizenegy órakor kezdődik a pásztorjáték, majd az éjféli szentmise főcelebránsa Tamás József püspök lesz. Karácsony első- és másodnapján a szentmisék rendje: 9,30; 11; 12,15; 17 és 19 óra. A negyed egykor kezdődő szentmisét Tamás József püspök mutatja be. A Szent József kápolnában reggel fél kilenckor kezdődik a püspöki szentmise. Itt délután 4 órakor is mutatnak be szentmisét
- A kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomban a karácsonyi éjféli szentmise holnap este tizenegy órakor kezdődik. Előtte negyed tizenegytől pásztorjátékot mutatnak be a gyerekek. Karácsony első napján a szentmisék sorrendje a megszokott rendben lesz.
-Székelyudvarhelyen, karácsony vigíliáján, holnap este a szabadtéri szentmise a Márton Áron téren éjjel tizenegy órakor kezdődik. A Kis Szent Teréz-plébániatemplomban holnap este hat órától karácsonyi misztériumjáték lesz, fél héttől pedig az ünnepi szentmise kezdődik. Karácsony napján 9:30 órától gyermekmise pásztorjátékkal, 11:30 órától ünnepi nagymise, 18:30 pedig ifjúsági szentmise lesz. A szombatfalvi Szent György-plébániatemplomban Karácsony ünneplése este 19:30 órakor pásztorjátékkal kezdődik, majd fénygyújtás lesz a Betlehemnél és szentmise.
-Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós-plébániatemplomban: holnap este tíz órától pásztorjáték és karácsonyi zeneműsor, majd tizenegy órától éjféli szentmise.
Sepsiszentgyörgyön holnap este tizenegy órakor kezdődik a közös ünnepi karácsonyi szentmise a központban. A Krisztus Király-plébániatemplomban Karácsony napján és másodnapján a szentmisék 10:30 és 18 órakor vannak.
A nagyváradi székesegyházban holnap éjjel tizenegy órától orgonakoncerttel hangolódnak Karácsony méltó megünneplésére. A koncert után háromnegyed tizenkettőkor kezdődik a pásztorok fogadása, majd ezt követi Karácsony ünnepének meghirdetése és az ünnepélyes éjféli szentmise, melyet Böcskei László megyéspüspök celebrál. A szentmise zenei részét W.A. Mozart B-dúr miséje és karácsonyi népénekek képezik, melyeket a székesegyház kórusa és zenekara ad elő Kristófi János irányításával. Vasárnap Jézus Krisztus Születésének napján az ünnepi szentmisét a megyéspüspök délelőtt tizenegy órakor mutatja be. Közreműködik a székesegyház ének- és zenekara. Az este hat órakor kezdődő szentmise után a gyermekek bemutatják az általuk összeállított karácsonyi műsort.
-A temesvári Szent György székesegyházban december 24-én, szombaton Roos Márton megyéspüspök éjjel tizenegy órakor celebrál szentmisét. A liturgia keretében a Bajkai-Fábián Róbert vezette Exultate énekkar közismert karácsonyi énekeket, valamint František Max Kníže: Pastoral Messe és Jacobus Gallus Carniolus: Hodie Christus natus est című művét szólaltatja meg. December 25-én, karácsony napján a főpásztori szentmise délelőtt tíz órakor kezdődik. Az ünnep délutánján, fél hat órai kezdettel pontifikális vesperásra kerül sor a Székeskáptalan részvételével, majd hat órakor román nyelvű szentmisét mutatnak be.
- A máriaradnai bazilikában december 24-én 18.30 órakor karácsonyi pásztorjáték, 19 órakor szentesti mise. December 25-én reggel 8 órakor pásztorok miséje, 10.30 órakor szentmise.

Időjárás: Ma is a szürke, borongós idő lesz a jellemző. Elszórtan ónos szitálás, hószállingózás, zúzmaraképződés fordulhat elő. Az erdélyi medence térségében tartós ködre kell készülnünk, így errefelé jelentősebben lecsökkenhet a látástávolság. Továbbra is fagyni fog napközben, ez alól csak a napos hegycsúcsok lehetnek kivételek.

MRE - Hírszolgálat, 2016. december. 23.

About the author

maradmin

Leave a Comment