2016. december 7. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

A reményben nem csaladkozunk!
A VI. Pál teremben tartotta meg szokásos szerdai kihallgatását Ferenc pápa. Az audiencián, melyet rádiónk is élő adásban közvetített új katekézis-sorozatot indított a szentatya a keresztény reménységről. Kihangsúlyozta: nagy szükségünk van a reményre és nem szabad elveszítenünk azt, mert Isten mellettünk áll és kézen fogva vezet bennünket. Engedjük, hogy Ő maga tanítsa meg nekünk mit is jelent remélni. Az Úr azáltal vigasztal, hogy vigasztalókat küld, akárcsak a zsidó nép történetében, mikor mindenüket elvesztették, az Úr prófétát küldött hozzájuk, aki által vigasztalta és visszavezette őket a hit és reménység útjára. Bár ez az út a sivatagon át vezet, mégis ha reménnyel járjuk azt, virágzó kertté alakulhat. A reményben nem csaladkozunk! – ennek a mondatnak a többszöri elismételésére hívta meg a szentatya a jelenlevőket katekézise végén, ezzel erősítve és bátorítva mindannyiukat, hogy ne veszítsék el az Istenbe vetett reményüket.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Kolozsváron, a Mária Szíve templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Használjuk minél többen a lehetőségeket, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Decemebri önkéntes-találkozók
Zajlanak az önkéntes-találkozók. Holnap délelőtt tizenegy órától Marosvásárhelyen, a belvárosi templom hittantermében, majd pénteken délután három órától Nagykárolyban a Kalazanci Szent József plébánia hittantermébe várjuk önkénteseinket. Az utolsó helyszín Kolozsvár lesz, ahol december 15-én találkozunk az önkéntesekkel, délután fél öt órakor, a Szent Mihály Nőszövetség dísztermébe.

Búcsúk Szeplőtelen fogantatás ünnepén
Anyaszentegyházunk holnap Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepét üli.
A gyulafehérvári főegyházmegyében Csíkmenaságon a búcsús szentmise holnap délelőtt fél tizenegy órakor kezdődik. A szentbeszédet Sánta Pál lemhényi plébános tartja. Csíkdánfalván szintén holnap délben, fél egytől tartják a búcsút.
A nagyváradi egyházmegyében Élesden reggel kilenc órakor magyar nyelven Vilcsek Ferenc mezőtelegdi plébános, délután egy órakor szlovák nyelven Mlinárcsik János, a nagyváradi vártemplom plébánosa mutatnak be búcsús szentmisét. A nagyvárad-velencei plébániatemplomban délután öt órakor kezdődik a búcsús szentmise, ünnepi szónok Barta Szabolcs lazarista atya.
A szatmári egyházmegyében is több templom rendelkezik ilyen titulussal. Szinérváralján reggel nyolc órától román nyelven lesz a búcsús szentmise Fromherz Attila lajosvölgyihutai plébános ünnepi szónoklatával. Délelőtt tizenegy órától magyar nyelven mutatják be az ünnepi szentmisét, amelyen Oláh Zsolt nagybányai segédlelkész prédikál. Az erdődi zárdakápolnában szintén délelőtt tizenegy órától tartják a búcsús szentmisét. Az ünnep szónoka: Istvánfi Szilárd, a szatmárnémeti Kis Szent Teréz egyházközség segédlelkésze. A szatmárnémeti zárdatemplomban holnap este hat órától kezdődik az ünnepi szentmise. A szentbeszédet Ulmer Mihály szakaszi plébános mondja.

Fogadalom-újítás Székelyudvarhelyen
Holnap, Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatása ünnepén a székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplomban a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmise keretében, a Szent Anna és Joachim Nőszövetség tagjai megújítják fogadalmukat.

Virrasztás a székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére december 9-én, pénteken délután hat órakor szentségimádást, este nyolc órakor pedig szentmisét tartanak a nagyváradi székesegyházban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Kruzslitz Imre hegyköztótteleki plébános.

Adventi gyertyagyújtás a székesegyház előtt
Advent szombatjain a Nagyváradi Püspökség idén is ünnepélyes gyertyagyújtást szervez a székesegyház előtti téren, a Szent László szobor mellett. A szertartás után a Caritas Catolica munkatársai meleg teát és egy kis harapnivalót kínálnak az ünneplőknek. A két méter átmérőjű koszorú harmadik gyertyáját december 10-én, szombaton este hét órai kezdettel az Egyházmegyei Ifjúsági Központ fiataljai által előkészített szertartás keretében lobbantják lángra a szervezők.

Karácsonyi hangverseny a székesegyházban
December 11-én, advent 3. vasárnapján este hét órakor kezdődik a keresztény felekezetek közreműködésével megrendezett hagyományos karácsonyi hangverseny a nagyváradi római katolikus székesegyházban. Várják mindazokat, akik a zene segítségével szeretnének hangolódni a közelgő ünnepekre.

Időjárás: Holnap reggelre többfelé képződhet köd, pára. Helyenként fátyolfelhőzet szűrheti meg a napsütést. Északkeleten és keleten megélénkül a délnyugati szél és havas eső kialakulására is számítani kell. A hajnal ismét fagyos lesz, napközben -1, +5 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2016. december 7.

 


H Í R E K   D É L B E N

Decemebri önkéntes-találkozók
Folytatódnak az önkéntes-találkozók. Ma délután hat órától Nagyváradon a rádió épületébe várjuk önknénteseinket. Holnap délelőtt tizenegy órától Marosvásárhelyen tartunk találkozót a belvárosi templom hittantermében, majd 9.-én, pénteken délután három órától Nagykárolyban a Kalazanci Szent József plébánia hittantermében. Az utolsó helyszín Kolozsvár lesz, ahová 15.-én várjuk az önkénteseket,  délután fél öt órára a Szent Mihály Nőszövetség dísztermébe.

Lezárják a Márton Áron Emlékévet
A püspök születésének 120. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév Hargita megyei zárónapja december 9-én, pénteken lesz a csíksomlyói kegytemplomban.
A programot ünnepi szentmise nyitja este hét órától, amelyet az emlékév egyházi fővédnöke, Jakubinyi György gyulafehérvári érsek celebrál.
Az eseményt még ünnepélyesebbé a Hargita Megyei Művészeti Népiskola kamarazenekarának és kamarakórusának adventi műsora teszi – tudosít a székelyhon . ro.

Lelkinap Csíkszeredában
A csíkszeredai búzamag közösség adventi lelkinapot tart „Íme, én veletek vagyok” mottóval december 10-én, szombaton a csíkszeredai Szent Kereszt templomban. A lelkinap délelőtt tíz órától dicsőítéssel kezdődik, majd elmélkedéssel folytatódik László Rezső pálos szerzetes atya vezetésével, lesz szentségimádás és szentmise is. A lelkinap nyitott várják a testvéreket a közös elmélkedésre és lelkiekben való feltöltödésre.

Adventi ökumenikus kórustalálkozó Szombatfalván
A Székelyudvarhely-Szombatfalvi Szent György-plébániatemplomban adventi ökumenikus kórustalálkozó lesz december 10-én. A kórustalálkozó szombaton délelőtt tizenegy órakor adventi liturgiával-gyertyagyújtással kezdődik, amit a kórusok éneklése követ.
Fellépő kórusok: a kovásznai Pastorala Kamarakórus (vezényel: Szántó Kinga), a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz Plébánia Jubilate kórusa (vezényel: Székely István), a szombatfalvi református egyházközség énekkara (vezényel: Szakács Annamária), valamint a házigazda, a Szent György Plébánia Psallite Vegyeskara (vezényel: Simó Zsuzsa). Várnak mindenkit a dicsőítésre.

Adventi délután Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban december 11-én, vasárnap délután három és hat óra között adventi délutánra hívják a családokat és lelkiségi csoportokat. A programon – melyet az altemplomban tartanak – előadás, tanúságtétel, csoportos beszélgetés, megosztás, kézművesség által nyújtanak segítséget az ünnepre való előkészületre. A hittanteremben gyerekfoglalkozás van a program ideje alatt.

Adventi triduum és lelkinap Kolozsváron
2016. december 9-11 között a kolozsvári ferences templomban adventi lelkigyakorlatot tartanak Páll Leó OFM vezetésével. A szentmisék időpontjai pénteken, szombaton este hat óra, vasárnap délelőtt kilenc és déli tizenkét óra. December 10-én, szombaton reggel kilenc órától egész napos lelkinapra várják a híveket. Jelentkezni Tibor testvérnél lehet a 0746-774.701-es telefonszámon vagy a frtibi@gmail.com e-mail címen.

Várom az Urat! Kolozsváron
Az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület Várom az Urat címmel adventi keresztény zenefesztivált szervez december 10-én szombaton délután három órai kezdettel Kolozsváron az Auditorium Maximumban. Idén 16. éve, hogy a Várom az Urat muzsikája jelzi a karácsony közeledtét, alkalmat ad az elcsendesedésre és az ünnepre való lelki felkészülésre, az ajándékok beszerzésére, a nagy találkozásokra és hosszas kávézásokra, s arra, hogy a legjobb helyen, a legjobb emberekkel töltsd a szombati napodat!

Adventi készület gyászolóknak, veszteségben élőknek!
A csíkszeredai Szent Kereszt plébánia hittantermében „Hogyan éljük meg az adventi várakozás reményteli időszakát, Karácsony ünnepének örömét, gyászunkban, veszteségünkben?” címmel közös találkozóra hívják és várják mindazokat, akik gyászban, veszteségben élnek. Érzéseink, gondolataink, kérdéseink megosztása Jézus születésének ünnepére készülvén. A közös adventi találkozóra december 13-án, kedden 18:40-től, az esti szentmise utánkerül sor. Várják az érdeklődőket. Bővebb információ a 0746 138763-as telefonszámon – Nagy Enikő-Zelma szociális testvérnél kapható.

Ferences szilveszter Kolozsváron
A ferencesek szilveszterezni hívják az érdeklődőket. A program szombaton 2016. december 31-én, 12.30-tól kezdődik Kolozsváron, a Ferences kolostor dísztermében. További információk a ferencesprogramok33@gmail.com e-mail címen, valamint a 0749-993.285 és 0746-774.701-es telefonszámokon kaphatók.

Időjárás: Ma többnyire napos  idő várható, de az ország keleti részén és az erdélyi medence térségében havazásra is kell számítani. Nem lesz jelentős a légmozgás. Ismét hideg hajnalra  ébredtünk. Napközben -4  és +5 fok közötti értékekre kell számítani. 

MRE - Hírszolgálat, 2016. december 7.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Küküllőváron tartják az örökös szentségimádási napot. Az adventi időben is járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Könyvbemutató Besztercén
Bodó Márta Nőszirom – Beszélgetés keresztény nőkkel c. könyvét mutatják be ma este hat órakor Besztercén, a Magyar Ház Wass György termében, a helyi katolikus és református nőszövetség, valamint a besztercei római katolikus plébánia szervezésében. Várnak minden érdeklődőt.

Előadás Csíkszeredában
A Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében, december 9-én, pénteken délután hat órától Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébános Az idő Isten ajándéka címmel tart előadást a  Polgármesteri Hivatal gyűléstermében Csíkszeredában. Az  előadás  nyitott, bárki részt vehet.

Lelkinap Csíkszeredában
A csíkszeredai búzamag közösség adventi lelkinapot tart „Íme, én veletek vagyok” mottóval december 10-én, szombaton a csíkszeredai Szent Kereszt templomban. A lelkinap délelőtt tíz órától dicsőítéssel kezdődik, majd elmélkedéssel folytatódik László Rezső pálos szerzetes atya vezetésével, lesz szentségimádás és szentmise is. A lelkinap nyitott várják a testvéreket a közös elmélkedésre és lelkiekben való feltöltödésre.

Ökumenikus kórustalálkozó Szombatfalván
A Székelyudvarhely-Szombatfalvi Szent György-plébániatemplomban adventi ökumenikus kórustalálkozó lesz december 10-én. A kórustalálkozó szombaton délelőtt tizenegy órakor adventi liturgiával-gyertyagyújtással kezdődik, amit a kórusok éneklése követ.
Fellépő kórusok: a kovásznai Pastorala Kamarakórus (vezényel: Szántó Kinga), a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz Plébánia Jubilate kórusa (vezényel: Székely István), a szombatfalvi református egyházközség énekkara (vezényel: Szakács Annamária), valamint a házigazda, a Szent György Plébánia Psallite Vegyeskara (vezényel: Simó Zsuzsa). Várnak mindenkit a dicsőítésre.

Adventi délután Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban december 11-én, vasárnap délután három és hat óra között adventi délutánra hívják a családokat és lelkiségi csoportokat. A programon – melyet az altemplomban tartanak – előadás, tanúságtétel, csoportos beszélgetés, megosztás, kézművesség által nyújtanak segítséget az ünnepre való előkészületre. A hittanteremben gyerekfoglalkozás van a program ideje alatt.

Jótékonysági koncert Székelykeresztúron
A székelykeresztúri plébániatemplom nagyharangja helyrehozhatatlanul meghibásodott, ezért új harangot kell öntetniük, amely több ezer euróba kerül. A helyi katolikus fiatalok szívükön viselik harangjuk sorsát, ezért jótékonysági koncertet szerveznek december 11-én, vasárnap délután öt órai kezdettel a templomban.

Adventi táncmeditáció Kolozsváron
Táncmeditációra hívják az érdeklődőket december 13-án Kolozsváron, a Szentegyház utca 7. szám alá. Várják azokat a férfiakat és nőket, akik biblikus körtáncok és a zsidő tánclépések segítségével óhajtanak hangolódni az adventre. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni Imre Edit szociális testvérnél lehet a 0741-114036-os telefonszámon, egészen december 10-ig.

Adventi triduum és lelkinap Kolozsváron
2016. december 9-11 között a kolozsvári ferences templomban adventi lelkigyakorlatot tartanak Páll Leó OFM vezetésével. A szentmisék időpontjai pénteken, szombaton este hat óra, vasárnap délelőtt kilenc és déli tizenkét óra. December 10-én, szombaton reggel kilenc órától egész napos lelkinapra várják a híveket. Jelentkezni Tibor testvérnél lehet a 0746-774.701-es telefonszámon vagy a frtibi@gmail.com e-mail címen.

Várom az Urat! Kolozsváron
Az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület Várom az Urat címmel adventi keresztény zenefesztivált szervez december 10-én szombaton délután három órai kezdettel Kolozsváron az Auditorium Maximumban. Idén 16. éve, hogy a Várom az Urat muzsikája jelzi a karácsony közeledtét, alkalmat ad az elcsendesedésre és az ünnepre való lelki felkészülésre, az ajándékok beszerzésére, a nagy találkozásokra és hosszas kávézásokra, s arra, hogy a legjobb helyen, a legjobb emberekkel töltsd a szombati napodat!

Ferences szilveszter Kolozsváron
A ferencesek szilveszterezni hívják az érdeklődőket. A program szombaton 2016. december 31-én, 12.30-tól kezdődik Kolozsváron, a Ferences kolostor dísztermében.
További információk a ferencesprogramok33@gmail.com e-mail címen, valamint a 0749-993.285 és 0746-774.701-es telefonszámokon kaphatók.

Időjárás: Ma többnyire napos  idő várható, de az ország keleti részén és az erdélyi medence térségében havazásra is kell számítani. Nem lesz jelentős a légmozgás. Ismét hideg hajnalra  ébredtünk. Napközben -4  és +5 fok közötti értékekre kell számítani. 

MRE - Hírszolgálat, 2016. december 7.

About the author

maradmin

Leave a Comment