2016. december 9. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Elhunyt Knecht József nyugalmazott plébános
Életének 65., papságának 37. évében, szentségekkel ellátva a mai napon elhunyt Knecht József nyugalmazott plébános. Knecht József 1952. december 6-án született Mezőfényen. Dr. Jakab Antal püspök szentelte pappá 1980. június 22-én Gyulafehérváron. Segédlelkész volt Szilágysomlyón és Nagyvárad-Újvárosban, majd plébános Baromlakon, Érkeserűben, Váradszentmártonban, Selymesilosván, Szalárdon, illetve a magyarországi Bugacon és Pálmonostoron. Az utóbbi hónapokban, betegségére való tekintettel a nagyváradi Szent Márton Öregotthonban ápolták. Az elhunyt lelkipásztor lelki üdvéért december 12-én, hétfőn délelőtt tizenegy órakor mutatnak be szentmisét a mezőfényi plébániatemplomban, majd földi maradványait a helyi temetőbe kísérik és ott helyezik örök nyugalomra. Imádkozzunk lelki üdvéért, adjon neki az Úr örök nyugodalmat és az örök világosság fényeskedjék neki.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Vicében tartják az örökös szentségimádási napot. Használjuk minél többen a lehetőségeket, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Ifjúsági lelkinap Székelyudvarhelyen
„Maga az Isten jön el, hogy szabadulást hozzon nektek” mottóval adventi ifjúsági lelkinapot szervez a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébánia. A bejelentkezést követően délelőtt tíz órától kezdődik a program, melyben lesz elmélkedés, kiscsoportos beszélgetések, közös énektanulás, szentgyónás. A program délután fél öt órától szentmisével zárul.

Adventi ökumenikus kórustalálkozó Szombatfalván
A Székelyudvarhely-Szombatfalvi Szent György-plébániatemplomban adventi ökumenikus kórustalálkozó lesz holnap december 10-én. A kórustalálkozó délelőtt tizenegy órakor adventi liturgiával-gyertyagyújtással kezdődik, amit a kórusok éneklése követ. Fellépnek: a kovásznai Pastorala Kamarakórus, a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz Plébánia Jubilate kórusa, a szombatfalvi református egyházközség énekkara valamint a házigazda, a Szent György Plébánia Psallite Vegyeskara.

Várom az Urat! Kolozsváron
Az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület Várom az Urat címmel adventi keresztény zenefesztivált szervez december 10-én, holnap délután három órai kezdettel Kolozsváron az Auditorium Maximumban. Idén 16. éve, hogy a Várom az Urat muzsikája jelzi a karácsony közeledtét, alkalmat ad az elcsendesedésre és az ünnepre való lelki felkészülésre, az ajándékok beszerzésére, a nagy találkozásokra és hosszas kávézásokra, s arra, hogy a legjobb helyen, a legjobb emberekkel töltsd a szombati napodat! Rengetek meglepetéssel várnak minden érdeklődőt. A belépés díjtalan.

Adventi gyertyagyújtás Nagyváradon
Advent szombatjain a nagyváradi püspökség idén is ünnepélyes gyertyagyújtást szervez a székesegyház előtti téren, a Szent László szobor mellett. A szertartás után a Caritas Catolica munkatársai meleg teát és egy kis harapnivalót kínálnak az ünneplőknek. A két méter átmérőjű koszorú harmadik gyertyáját december 10-én, szombaton este hét órai kezdettel az Egyházmegyei Ifjúsági Központ fiataljai által előkészített szertartás keretében lobbantják lángra a szervezők.

Jótékonysági koncert Székelykeresztúron
A székelykeresztúri plébániatemplom nagyharangja helyrehozhatatlanul meghibásodott, ezért új harangot kell öntetniük, amely több ezer euróba kerül. A helyi katolikus fiatalok szívükön viselik harangjuk sorsát, ezért jótékonysági koncertet szerveznek vasárnap délután öt órai kezdettel a templomban. Várnak minden érdeklődőt!

Karácsonyi hangverseny a székesegyházban
December 11-én, advent 3. vasárnapján este hét órakor kezdődik a keresztény felekezetek közreműködésével megrendezett hagyományos karácsonyi hangverseny a nagyváradi római katolikus székesegyházban. Várják mindazokat, akik a zene segítségével szeretnének hangolódni a közelgő ünnepekre.

Adventi készület gyászolóknak, veszteségben élőknek!
A csíkszeredai Szent Kereszt plébánia hittantermében „Hogyan éljük meg az adventi várakozás reményteli időszakát, Karácsony ünnepének örömét, gyászunkban, veszteségünkben?” címmel közös találkozóra hívják és várják mindazokat, akik gyászban, veszteségben élnek. A találkozó alkalmat ad arra, hogy Jézus születésének ünnepére készülvén ezek a személyek megosszák egymással érzéseiket, gondolataikat, vagy akár kérdéseiket. A közös adventi találkozóra december 13-án, kedden 18:40-től, az esti szentmise után kerül sor. Bővebb információ a 0746 138763-as telefonszámon – Nagy Enikő-Zelma szociális testvérnél kapható.

Időjárás: Holnap ismét többfelé kell reggeli pára-, ködfoltokra számítani, melyek napközben tartósan megmaradhatnak, máshol több órára kisüthet a nap. Helyenként megélénkül a nyugat-délnyugati szél. Országszerte fagyos lesz a reggel, napközben 1-6 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2016. december 9.


H Í R E K   R E G G E L/D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Gyulakután tartják az örökös szentségimádási napot. Használjuk minél többen a lehetőségeket, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Decemberi önkéntes-találkozók
Ma délután három órától Nagykárolyban a Kalazanci Szent József plébánia hittantermébe várjuk önkénteseinket. Az utolsó helyszín Kolozsvár lesz, ahol december 15-én találkozunk az önkéntesekkel, délután fél öt órakor, a Szent Mihály Nőszövetség dísztermébe.

Előadás Csíkszeredában
A Honfoglalás elöttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében, ma délután hat órától Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébános Az idő Isten ajándéka címmel tart előadást a Polgármesteri Hivatal gyűléstermében Csíkszeredában. Az  előadás nyitott, minden érdeklődőt várnak.

Lelkinap Csíkszeredában
A csíkszeredai búzamag közösség adventi lelkinapot tart „Íme, én veletek vagyok” mottóval holnap a csíkszeredai Szent Kereszt templomban. A program délelőtt tíz órától dicsőítéssel kezdődik, elmélkedéssel folytatódik László Rezső pálos atya vezetésével, majd szentségimádás és szentmise lesz. A lelkinap nyitott mindenki számára, várják a híveket a közös elmélkedésre és lelkiekben való feltöltödésre.

Várom az Urat! Kolozsváron
Az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület Várom az Urat címmel adventi keresztény zenefesztivált szervez december 10-én szombaton délután három órai kezdettel Kolozsváron az Auditorium Maximumban. Idén 16. éve, hogy a Várom az Urat muzsikája jelzi a karácsony közeledtét, alkalmat ad az elcsendesedésre és az ünnepre való lelki felkészülésre, az ajándékok beszerzésére, a nagy találkozásokra és hosszas kávézásokra, s arra, hogy a legjobb helyen, a legjobb emberekkel töltsd a szombati napodat! Rengetek meglepetéssel várnak minden érdeklődőt. A belépés díjtalan. Részletek a mai déli magazinban.

Adventi triduum és lelkinap Kolozsváron
December 9-11 között a kolozsvári ferences templomban adventi lelkigyakorlatot tartanak Páll Leó ferences atya vezetésével. A szentmisék időpontjai ma és holnap este hat óra, vasárnap délelőtt kilenc és déli tizenkét óra.
Holnap reggel kilenc órától egész napos lelkinapra várják a híveket. Jelentkezni Tibor testvérnél lehet a 0746-774.701-es telefonszámon vagy a frtibi@gmail.com e-mail címen.

Lezárják a Márton Áron Emlékévet
A püspök születésének 120. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév Hargita megyei zárónapja ma este kerül sor a csíksomlyói kegytemplomban. A programot ünnepi szentmise nyitja este hét órától, amelyet az emlékév egyházi fővédnöke, Jakubinyi György gyulafehérvári érsek celebrál. Az eseményt a Hargita Megyei Művészeti Népiskola kamarazenekarának és kamarakórusának adventi műsora teszi ünnepélyesebbé.

Adventi ökumenikus kórustalálkozó Szombatfalván
A Székelyudvarhely-Szombatfalvi Szent György-plébániatemplomban adventi ökumenikus kórustalálkozó lesz holnap december 10-én. A kórustalálkozó délelőtt tizenegy órakor adventi liturgiával-gyertyagyújtással kezdődik, amit a kórusok éneklése követ. Fellépnek: a kovásznai Pastorala Kamarakórus, a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz Plébánia Jubilate kórusa, a szombatfalvi református egyházközség énekkara valamint a házigazda, a Szent György Plébánia Psallite Vegyeskara.

Adventi délután Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban vasárnap délután három és hat óra között adventi délutánra hívják a családokat és lelkiségi csoportokat. A program előadás, tanúságtétel, csoportos beszélgetés, megosztás, kézművesség által nyújt segítséget az ünnepre való előkészületre. A hittanteremben gyerekfoglalkozás van a program ideje alatt.

Jótékonysági koncert Székelykeresztúron
A székelykeresztúri plébániatemplom nagyharangja helyrehozhatatlanul meghibásodott, ezért új harangot kell öntetniük, amely több ezer euróba kerül. A helyi katolikus fiatalok szívükön viselik harangjuk sorsát, ezért jótékonysági koncertet szerveznek vasárnap délután öt órai kezdettel a templomban. Várnak minden érdeklődőt!

Adventi táncmeditáció Kolozsváron
Táncmeditációra hívják az érdeklődőket december 13-án Kolozsváron, a Szentegyház utca 7. szám alá. Várják azokat a férfiakat és nőket, akik biblikus körtáncok és a zsidő tánclépések segítségével óhajtanak hangolódni az adventre. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni Imre Edit szociális testvérnél lehet a 0741-114036-os telefonszámon, egészen december 10-ig.

Hirschler József emléknap Kolozsváron
Erdély hitéleti, kulturális és társadalmi életének kimagasló személyisége dr. Hirschler József halálának 80. évfordulója alkalmából emléknapot szervez a kolozs-dobokai főesperesség. A rendezvény december 12-én hétfőn délelőtt tizenegy órakor dr. Hirschler József síremlékének megkoszorúzásával kezdődik a Házsongárdi temetőben. Délután öt órakor Dr. Hirschler József pápai prelátus, főesperes-plébános, a reneszánsz lelkületű, iskolaalapító főpap címmel Kovács Sándor főesperes-plébános tart előadást a Szent Mihály Nőszövetség dísztermében. A zenei műsort Potyó István karnagy, tanár állította össze, közreműködnek a Báthory István elméleti liceum diákjai. A z emléknap délután hat órakor szentmisével zárul a kolozsvári Szent Mihály templomban.

Időjárás: Hétvégéig fokozatosan enyhül az idő, csapadék az északi és a keleti országrészben várható. Ma több helyen napközben is megmaradhat a hajnalra képződő köd. A fagyos hajnalt követően délután -1 és +7 fok között alakul a levegő hőmérséklete. Az erdélyi medence térségében lesz a leghidegebb.

MRE - Hírszolgálat, 2016. december 9.

About the author

maradmin

Leave a Comment