2016. február 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Isten visszafizeti kétszeresen is, amit adunk
A jubileum, a szentév fogalma a Bibliában; igazságosság és osztozás – ez volt a témája Ferenc pápa ma délelőtti katekézisének. Az általános kihallgatás alkalmával, melyet rádiónk is élő adásban közvetített, a szentatya kihangsúlyozta: Isten ránk bízta a föld javait, hogy azokat testvériesen megosszuk egymással. Aki kér tőlünk, annak ingyen és bőven adjunk, Isten kárpótol érte minket. Ez az irgalmasság lényege. A föld javainak nagy része ma is elenyésző kevesek kezében összpontosul. A szentév arra való, hogy megtérjünk, hogy a szívünk nagyobb legyen, több szeretet legyen benne. Ha a szentév nem éri el a zsebünket, akkor nem is igazi szentév. Nyíljunk meg bátran a másokkal való osztozás előtt és kezdjük magunkon, a közvetlen környezetünkben – buzdította a jelenlevőket Ferenc pápa. Az audiencia végén a szentatya a hívek imáit kérte közelgő mexikói apostoli útjáért, valamint Moszkva és Oroszország pátriárkájával való találkozásáért, melyre pénteken kerül sor a kubai Havannában.

Induljunk el a megtérés útján
„Nem csupán por vagyunk, hanem, Isten kegyelméből láng és tűz, aminek égnie, világítania, meleget adnia kell” – hangsúlyozta ma reggeli szentbeszédében Schönberger Jenő püspök. A nagyböjt első napján bemutatott szentmisében a püspök a kiengesztelődés fontosságára hívta fel hívei figyelmét. Kiemelte: „Engesztelődjetek ki Istennel, ez a kiengesztelődés pedig legyen egy egész nagyböjti időre szóló feladat. A keresztény ember lelkében Hamvazószerdával a nagyböjt megszólaltat egy csengőt: itt az ideje, hogy megjobbítsam útjaimat, itt az ideje, hogy visszatérjek az Úrhoz. Nagyböjt kapuja Hamvazószerda, amelyen, ha belépünk, elindulhatunk a megtérés útján.” A szentbeszédet követően a hívek a püspök és a jelenlevő papok elé járultak, akik a tavalyi, virágvasárnapi barka megszentelt hamujával keresztet rajzoltak homlokukra.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap a tordai ferences templomban lesz megtartva az örökös szentségimádási nap. Nagyböjt folyamán különösen jó alkalom ez az elcsendesedésre, az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára és engesztelésére.

Betegek és idősek világnapja
Holnap, Szűz Mária lourdesi jelenésének az évfordulóján, mely egyben a Betegek Világnapja is, tartják a csíksomlyói kegytemplomban a betegek és idősek XXIII zarándoklatát. Évről évre mind többen zarándokolnak el ezen a napon a csíksomlyói kegytemplomba, ahol a délelőtt fél tizenegykor kezdődő szentmise végén a betegek szentségét is kiszolgáltatják. A szentmisét, rádiónk élő adásban közvetíti.
A szatmárnémeti székesegyházban szintén holnap délután fél hat órától gyónásra nyílik lehetőség, hat órától pedig a legszentebb áldozatot mutatják be. A résztvevők teljes búcsút nyerhetnek a szokott feltételek mellett.
A nagyváradi székesegyházban, a Betegek 23. Világnapján, délután öt órakor ünnepi szentmise keretében részesülhetnek a betegek kenetében az egyházmegye hívei. A szentség felvételéhez szükséges, hogy a jelentkezők saját plébániájukon felkészítőn vegyenek részt és a plébánosuk által kiállított igazolással jöjjenek az ünnepi szentmisére.

Caritas program a Betegek Világnapján
A nagyváradi Caritas Catolica házi-beteggondozói központjának munkatársai ingyenes vérnyomás- és vércukorszint mérést tartanak a Betegek Világnapja alkalmából, holnap reggel nyolc és tíz óra között, az intézmény székhelyén (Nagyvárad, Spartacus utca 31/A). Az eseményre minden érdekeltet várnak.

Virrasztás a székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária 1917-ben történt fatimai jelenésének emlékére február 12-én, pénteken délután hat órakor szentségimádást, majd nyolc órakor szentmisét tartanak a nagyváradi székesegyházban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Gyenge Béla, a nagyváradi Szent József templom plébánosa.

Képzés a természetes fogamzásszabályozásról
Sepsiszentgyörgyön február 13-án, szombaton, a Krisztus Király-plébánián tart alapképzést a Mărgulescu házaspár, Cotiso és Melinda az osztrák Josef Rötzer professzor és intézménye által kidolgozott természetes fogamzásszabályozásról. Ez egy olyan természetes módszer, amely nem igényel külső eszközt, és pozitív „mellékhatásokkal” segíti a páros utat. Érdeklődni és jelentkezni Csiszér Hajnalkánál lehet a  0745-126188 telefonszámon.

Az időjárásról: Holnap a fölénk érkezett csapadékmező kelet felé távozik, közben nyugat felől felszakadozik a felhőzet, egyre több napsütésre van kilátás. Futó zápor, hózápor már csak néhol alakulhat ki. Hajnalban -8 és 0, napközben, a szeles időben 5-11°C várható.

MRE – Hírszolgálat, 2016. február 10.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Hamvazószerda, a húsvéti készület kezdete
Idén február 10-én, azaz ma veszi kezdetét a negyvennapos böjt, melynek során a keresztények húsvétra, Jézus Krisztus föltámadásának ünnepére készülnek. Hamvazószerdán és a rá következő vasárnapon a hívek homlokát az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával hintik meg. A hamvazkodás közben hagyományosan a következőket mondja a pap: „Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!” vagy: „Tartsatok bűnbánatot, és higgyetek az evangéliumban!”. A mai napon szígorú böjtöt ír elő az Egyház: 18 éves kortól 60 éves korig csak háromszor szabad étkezni és csak egyszer szabad jóllakni, húst 14 éves kortól nem szabad fogyasztani.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Sinfalván  várják a híveket az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára az örökös szentségimádási nap alkalmából.

Mária rádiós önkéntestalálkozók
Folytatodnak az idei első önkéntestalálkozók. Ma délelőtt tizenegy órától Marosvásárhelyen, a Deus Providebit Házban találkozunk. Február 12-én, pénteken délután négy órától Nagykárolyban a Szent László közösségi házban, és este hét órától Gencsen tartunk közönség-találkozót. A körúton Szilágyi László promóciós munkatársunk lesz jelen. A további helyszínekről hírműsorainkban tájékoztatjuk hallgatóinkat.

Betegek és idősek világnapja
Holnap Szűz Mária lourdesi jelenésének az évfordulóján, mely egyben a Betegek Világnapja is, tartják a csíksomlyói kegytemplomban a betegek és idősek XXIII zarándoklatát. Évről évre mind többen zarándokolnak el ezen a napon a csíksomlyói kegytemplomba, ahol a délelőtt fél tizenegykor kezdődő szentmise végén a betegek szentségét is kiszolgáltatják. A szentmisét, rádiónk élő adásban közvetíti.
A szatmárnémeti székesegyházban szintén holnap délután fél hat órától gyónásra nyílik lehetőség, hat órától pedig a legszentebb áldozatot mutatják be. A résztvevők teljes búcsút nyerhetnek a szokott feltételek mellett.
A nagyváradi székesegyházban, a Betegek 24. Világnapján, csütörtökön délután öt órakor ünnepi szentmise keretében részesülhetnek a betegek kenetében az egyházmegye hívei. A szentség felvételéhez szükséges, hogy a jelentkezők saját plébániájukon felkészítőn vegyenek részt és a plébánosuk által kiállított igazolással jöjjenek az ünnepi szentmisére.

Imafüzet és DVD Márton Áron püspökkel
Két kiadvány jelenik meg a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület gondozásában február 12-re, Márton Áron püspökké szentelésének 77. évfordulóján. Több hónapi előkészület, imádság és munka után egy papokból, szerzetesekből és világiakból álló közösség Kovács Gergely posztulátor koordinálásával megírt és összeállított egy imafüzetet Imádkozzunk Áron püspökkel! címmel. Az imafüzet Áron püspök három imádságát, litániát, kilencedet,  keresztútat és különböző helyzetekre írt fohászokat tartalmaz. Ugyanekkor jelenik meg Nagy Zoltán, székelyudvarhelyi hitoktató, valamint rádiónk önkéntes munkatársa, A Hegy című, eredeti hanganyagokat, személyes vallomásokat és mintegy 3400 képet tartalmazó, 3-as DVD-lemeze. Az első kettős bemutató február 12-én, délután fél öt órától, Kolozsváron, a Szent Mihály Nőszövetség dísztermében lesz. Ugyanakkor, vasárnap, február 14-én délután fél öt órától a csíkszentdomokosi Művelődési házban is bemutatják a kiadványokat. Az imafüzet és a dvd megrendelhető a Verbum Keresztény Kulturális Egyesületnél. A kiadványok megvásárlásával a szentté avatási ügy költségeit támogatják.  

Képzés a természetes fogamzásszabályozásról
Sepsiszentgyörgyön február 13-án, szombaton, a Krisztus Király-plébánián tart alapképzést a Mărgulescu házaspár, Cotiso és Melinda az osztrák Josef Rötzer professzor és intézménye által kidolgozott természetes fogamzásszabályozásról. Ez egy olyan természetes módszer, amely nem igényel külső eszközt, és pozitív „mellékhatásokkal” segíti a páros utat. Érdeklődni és jelentkezni Csiszér Hajnalkánál lehet a  0745-126188 telefonszámon.

Lelkinap gyászolóknak
Február 20-án, szombaton a csíkszeredai Milleniumi templomban lelki napot tartanak azok számára, akiket bármilyen veszteség ért (válás, haláleset, egészség vagy egy fontos érték elvesztése), valamint akik úgy érzik nem tudják elengedni a múltat, nem találják a jelen örömét. A program reggel fél kilenc órakor kezdődik és délután négy óráig tart. A meghívott előadó Homa Ildikó szociális testvér, pszichológus. Várják mindazok jelentkezését, akik megoldást keresnek az elengedésre, a tovább lépésre. Jelentkezésért és bővebb információért hívják Nagy Enikő Zelma szociális testvért a  0746-138763 telefonszámon.

Az időjárásról: Ma viharos széllel, jelentős mennyiségű esővel vonul át hazánkon egy mediterrán ciklon, melyből helyenként havas eső, esetleg hó is hullhat. A front mögött jelentősen visszaesik a hőmérséklet, de nyugaton, délnyugaton még 10-12 fokos maximumokat mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2016. február 10.

About the author

maradmin

Leave a Comment