2016. február 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Tibódon lesz az örökös szentségimádási nap. Nagyböjt folyamán különösen jó alkalom ez az elcsendesedésre, az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára és engesztelésére.

Márton Áron püspökre emlékeznek Csíkszeredában
Ünnepi emléknapot szervez Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága és Hargita Megye Tanácsa Márton Áron püspökké szentelésének 77. évfordulója alkalmából február 12-én Csíkszeredában. Az emléknap egyben az elmúlt év végén meghirdetett Márton Áron emlékév nyitórendezvénye lesz. A program holnap délelőtt fél tizenegy órától ünnepi szentmisével kezdődik a csíksomlyói kegytemplomban, melyet Jakubinyi György érsek celebrál. A szentmisét, melyet rádiónk élő adásban közvetít, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia hangversenye követ. Az emléknap délután a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumban folytatódik, ahol öt órától kiállitás lesz Márton Áron életéről és munkásságáról, majd fél hattól ünnepi emlékműsor kezdődik a boldogemlékű püspök tiszteletére.

Imafüzet és DVD Márton Áron püspökkel
Két kiadvány jelenik meg a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület gondozásában február 12-re, Márton Áron püspökké szentelésének 77. évfordulóján. Több hónapi előkészület, imádság és munka után egy papokból, szerzetesekből és világiakból álló közösség Kovács Gergely posztulátor koordinálásával megírt és összeállított egy imafüzetet Imádkozzunk Áron püspökkel! címmel. Az imafüzet Áron püspök három imádságát, litániát, kilencedet,  keresztútat és különböző helyzetekre írt fohászokat tartalmaz. Ugyanekkor jelenik meg Nagy Zoltán, székelyudvarhelyi hitoktató, valamint rádiónk önkéntes munkatársa, A Hegy című, eredeti hanganyagokat, személyes vallomásokat és mintegy 3400 képet tartalmazó, 3-as DVD-lemeze. Az első kettős bemutató február 12-én, délután fél öt órától, Kolozsváron, a Szent Mihály Nőszövetség dísztermében lesz. Ugyanakkor, vasárnap, február 14-én délután fél öt órától a csíkszentdomokosi Művelődési házban is bemutatják a kiadványokat. Az imafüzet és a dvd megrendelhető a Verbum Keresztény Kulturális Egyesületnél. A kiadványok megvásárlásával a szentté avatási ügy költségeit támogatják.

Felnőtt Ifi Medgyesen
A Házasság hetéhez kapcsolódva közös beszélgetésre, gondolkodásra várnak minden lelkes és nyitott szívű felnőtt ifist Medgyesen, holnap délután hat órára a plébánia nagytermébe. A találkozó témája: házasság, család.

Hálaadás és könyvbemutató Gyulafehérváron
Február 13-án, szombaton délelőtt tizenegy órakor a gyulafehérvári székesegyházban hálaadó szentmisét mutatnak be  Jakubinyi György érsek születésének hetvenedik évfordulója alkalmából. Ezt követően az Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola szervezésében a Szeminárium Aula Magnájában Tamás József segédpüspök köszönti az érsek atyát, majd dr. Marton József nagyprépost bemutatja Márton Áron könyvsorozatának újabb kötetét. Az eseményt a szeminárium youtube csatornáján élőben lehet követni – tudtuk meg az érsekség honlapjáról.

Gyergyó-kerületi Háló találkozó
Szombaton, február 13-án, a gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Szakközépiskolában Gyergyó-kerületi Háló találkozó lesz. A program reggel kilenc órakor kezdődik, majd tíz órától előadást tart Ilyés Zsolt, csíkszentléleki plébános „Kapcsolataink ápolása és gyógyítása” címmel. A nap folyamán lesz még kiscsoportos megbeszélés, különböző mühelymunkák, tapasztalatok megosztása. A program délután hat órakor szentmisével zárul a Szent Miklós templomban.

Nagyböjti triduum Csíksomlyón
Az Irgalmasság Szentévében február 16-18. között nagyböjti triduumot tartanak a kegytemplomban. Az este 6 órakor kezdődő szentmisék keretében a lelkigyakorlatos elmélkedéseket Marek Bernardin ferences atya fogja vezetni.

Lelkinap gyászolóknak
Február 20-án, szombaton a csíkszeredai Milleniumi templomban lelki napot tartanak azok számára, akiket bármilyen veszteség ért (válás, haláleset, egészség vagy egy fontos érték elvesztése), valamint akik úgy érzik nem tudják elengedni a múltat, nem találják a jelen örömét. A program reggel fél kilenc órakor kezdődik és délután négy óráig tart. A meghívott előadó Homa Ildikó szociális testvér, pszichológus. Várják mindazok jelentkezését, akik megoldást keresnek az elengedésre, a tovább lépésre. Jelentkezésért és bővebb információért hívják Nagy Enikő Zelma szociális testvért a 0746-138763 telefonszámon.

Az időjárásról: Holnap a nap második felétől újra kialakulhat eső, este a hegyvidéken havas eső, havazás, kezdetben pedig nyugaton, délnyugaton ónos eső is eshet. Helyenként megélénkülhet a szél. Reggelre elszórtan pára, köd képződhet. Hajnalban -5, +2 fok, napközben 6-10 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2016. február 11.


H Í R E K   R E G G E L

Betegek és idősek világnapja
Ma van Szűz Mária lourdesi jelenésének az évfordulója, mely egyben a Betegek Világnapja is. Ezen a napon tartják a csíksomlyói kegytemplomban a betegek és idősek XXIII zarándoklatát. Évről évre mind többen zarándokolnak el ezen a napon a csíksomlyói kegytemplomba, ahol a délelőtt fél tizenegykor kezdődő szentmise végén a betegek szentségét is kiszolgáltatják. A szentmisét, rádiónk élő adásban közvetíti.
A nagyváradi székesegyházban ma délután öt órakor ünnepi szentmise keretében részesülhetnek a betegek kenetében az egyházmegye hívei. A szentség felvételéhez szükséges, hogy a jelentkezők saját plébánosuk által kiállított igazolással jöjjenek az ünnepi szentmisére.
A szatmárnémeti székesegyházban szintén ma délután fél hat órától gyónásra nyílik lehetőség, hat órától pedig a legszentebb áldozatot mutatják be. A résztvevők teljes búcsút nyerhetnek a szokott feltételek mellett.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében ma a tordai ferences templomban lesz az örökös szentségimádási nap. Nagyböjt folyamán különösen jó alkalom ez az elcsendesedésre, az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára és engesztelésére.
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően február hónap második vasárnapján, azaz 14-én, Nagyváradon a Szent József plébániatemplomban lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Caritas program a Betegek Világnapján
A nagyváradi Caritas Catolica házi-beteggondozói központjának munkatársai ingyenes vérnyomás- és vércukorszint mérést tartanak a Betegek Világnapja alkalmából, ma reggel nyolc és tíz óra között, az intézmény székhelyén (Nagyvárad, Spartacus utca 31/A). Az eseményre minden érdekeltet várnak.

Virrasztás a székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária 1917-ben történt fatimai jelenésének emlékére holnap délután hat órakor szentségimádást, majd nyolc órakor szentmisét tartanak a nagyváradi székesegyházban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Gyenge Béla, a nagyváradi Szent József templom plébánosa.

Felnőtt Ifi Medgyesen
A Házasság hetéhez kapcsolódva közös beszélgetésre, gondolkodásra várnak minden lelkes és nyitott szívű felnőtt ifist Medgyesen, holnap délután hat órára a plébánia nagytermébe. A találkozó témája: házasság, család.

Képzés a természetes fogamzásszabályozásról
Sepsiszentgyörgyön február 13-án, szombaton, a Krisztus Király-plébánián tart alapképzést a Mărgulescu házaspár, Cotiso és Melinda az osztrák Josef Rötzer professzor és intézménye által kidolgozott természetes fogamzásszabályozásról. Ez egy olyan természetes módszer, amely nem igényel külső eszközt, és pozitív „mellékhatásokkal” segíti a páros utat. Érdeklődni és jelentkezni Csiszér Hajnalkánál lehet a  0745-126188 telefonszámon.

Csendes idők nagyböjtben
Az Atya irgalmasságának arcát keresik az idei nagyböjt ifjúsági imaóráin,  amelyeket Szatmárnémeti templomaiban tartanak vasárnaponként, az esti szentmisék után, hét órai kezdettel. A különböző találkozási alkalmak témái a világegyház Irgalmasság rendkívüli Szentéve gondolataihoz csatlakoznak. Így február 14-én, nagyböjt első vasárnapján az első imaórára a Szent Család templomban kerül sor „A gyengeség ereje” címmel. Bár minden alkalommal a fiatalok készülnek, az imaalkalmak nem csak az ő korosztályuknak szólnak, várnak minden korosztályt. A nagyböjti ifjúsági imaórák segédanyagát ugyanakkor számos plébánián felhasználják, így a szatmári egyházmegye fiataljai közösen készülnek a feltámadás szent ünnepére.

Márton Áron püspökre emlékeznek Csíkszeredában
Ünnepi emléknapot szervez Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága és Hargita Megye Tanácsa Márton Áron püspökké szentelésének 77. évfordulója alkalmából február 12-én Csíkszeredában. Az emléknap egyben az elmúlt év végén meghirdetett Márton Áron emlékév nyitórendezvénye lesz. A program délelőtt fél tizenegy órától ünnepi szentmisével kezdődik a csíksomlyói kegytemplomban, melyet Jakubinyi György érsek celebrál. A szentmisét, melyet rádiónk élő adásban közvetít, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia hangversenye követ. Az emléknap délután a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumban folytatódik, ahol öt órától kiállitás lesz Márton Áron életéről és munkásságáról, majd fél hattól ünnepi emlékműsor kezdődik a boldogemlékű püspök tiszteletére.  

Az időjárásról: A fölénk érkezett csapadékmező kelet felé távozik, közben nyugat felől felszakadozik a felhőzet, egyre több napsütésre van kilátás. Futó zápor, hózápor már csak néhol alakulhat ki. Hajnalban -8 és 0, napközben, a szeles időben 5-11°C várható.

MRE – Hírszolgálat, 2016. február 11.

About the author

maradmin

Leave a Comment