2016. február 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Történelmi pillanatok – Ferenc pápa és Kirill ortodox pátriárka találkozója
Az 1054-ben történt nagy egyházszakadást követően, ma majdnem 1000 év után találkozik a római katolikus és az ortodox egyház feje. Ferenc szentatyánk és Kirill ortodox pátriárka hivatlos útjaik kereszteződnek térben és időben, így Cubában egy előreláthatólag két órás magánbeszélgetésre kerül sor.
Már II. János Pál pápa alatt kétszer is körvonalazódni látszott a hasonló találkozás lehetősége. Először Pannonhalmán, aztán az osztrák Heiligenkreuzban folyt előkészület a nagy ökumenikus találkozóra, de akkor úgy látszik az idő még nem volt erre teljesen érett.
A mostani találkozásra a havannai José Martí repülőtéren kerül sor, melynek minden részletében megegyezett a három fél, a kettős egyházi delegáció és a házigazda kubai kormány. Raul Castro kubai államelnök fogadja személyesen Ferenc pápát, aki iránt nagyon elkötelezett, hiszen az ő segítségével tudott kijutni a karib-tengeri ország az ötven éve tartó embargós elszigeteltségéből. 
A találkozásnak helyet adó repülőtéri aulába egyszerre lép be a két vallási vezető és az üdvözlések és köszöntések után két órás magánbeszélgetésre lesz lehetőségük, melyet orosz és spanyol tolmácsok fordítanak szinkronban. A magánbeszélgetést követően átvonulnak egy szomszéd terembe, ahol aláírnak egy közel tíz oldalas közös közleményt, mely a római katolikus és az orosz ortodox egyház egységtörekvéseit fogalmazza meg. Ezután kerül sor az ajándékok cseréjére, majd szabadon rögtönzött beszéddel értékelik a történelmi eseményt. Ferenc pápa repülőgépe cubai idő szerint este fél hatkor (7 órás időeltérés) indul tovább Mexikó felé – tájékoztatott minket a ma 85. fennálási évfordulóját ünneplő Vatikáni Rádió.
Kérjük kedves hallgatóinkat kísérjük imáinkkal ezt a fontos találkozót, valamint Ferenc  pápa mexikói apostoli útját!

Mária rádiós önkéntestalálkozók
Folytatódnak a találkozók önkénteseinkkel, hallgatóinkkal. Holnap három közönségtalálkozó is lesz: Börvelyen, a reggel nyolc órás szentmise után, a plébánia hittantermében, tizenegy órától Mezőfényen, az idősek klubjában, a rendelő fölött, majd délután kettőtől Mezőpetriben, a plébánia hittantermében. A találkozók utolsó állomása Szilágycseh, ahol a fél tizenegyes szentmise végén várja a jelenlevőket Szilágy László promóciós munkatársunk.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Abosfalván lesz az örökös szentségimádási nap.
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően február hónap második vasárnapján, azaz 14-én, Nagyváradon a Szent József plébániatemplomban lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.Nagyböjt folyamán különösen jó alkalom ez az elcsendesedésre, az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára és engesztelésére.

Hálaadás és könyvbemutató Gyulafehérváron
Holnap, délelőtt tizenegy órakor a gyulafehérvári székesegyházban hálaadó szentmisét mutatnak be  Jakubinyi György érsek születésének hetvenedik évfordulója alkalmából. Ezt követően az Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola szervezésében a Szeminárium Aula Magnájában Tamás József segédpüspök köszönti az érsek atyát, majd dr. Marton József nagyprépost bemutatja Márton Áron könyvsorozatának újabb kötetét. Az eseményt a szeminárium youtube csatornáján élőben lehet követni – tudtuk meg az érsekség honlapjáról.

Orgonakoncert Kolozsváron
Holnap délután öt órakor orgonakoncertre kerül sor a kolozsvári Szent Mihály templomban, melynek előadói Sándor Csaba bariton és Potyó István orgona. A belépés díjtalan, várják a zenekedvelőket!

Játékban élni mely valóra vált….
Holnap este hét  órától a kolozsvári ferences családos csoport által szervezett házas-játék zárásaként Homa Ildikó szociális testvér, pszichológus tart előadást, „Akarsz-e élni, élni mindörökkön, játékban élni, mely valóra vált?” címmel, a kolozsvári ferences kolostor dísztermében.

Hétvégi szentmiseközvetítések a Mária Rádióban
Holnap reggel nyolc órától Szilágycsehiből közvetítünk szentmisét.
Vasárnap, két  szentmisét közvetítünk, fél tizenegy órától a hét plébániatemplomából, Szilágycsehiből majd este hat órától a nagyváradi Székesegyházból. Emlékeztetjük a kedves hallgatókat, hogy a rádióban közvetített szentmisék nem helyettesítik a személyes részvételt a vasárnapi szentmisén, mindazok  esetében, akik nem ágyhoz vagy házhoz kötött betegek, és nem ütköznek komoly akadályba.

Az időjárásról: Holnap többnyire erősen felhős, borongós idő várható, sokfelé ismét elered az eső, a hegyek legmagasabb csúcsain kezdetben havas eső, hó is eshet. Helyenként élénk lehet a szél. A legmagasabb hőmérséklet 4 és 10 fok között alakul, délen lehet a legmelegebb.

MRE – Hírszolgálat, 2016. február 12.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében ma Tibódon tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán különösen jó alkalom ez az elcsendesedésre, az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára és engesztelésére.

Márton Áron püspökre emlékeznek Csíkszeredában
Ünnepi emléknapot szervez Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága és Hargita Megye Tanácsa Márton Áron püspökké szentelésének 77. évfordulója alkalmából február 12-én Csíkszeredában. Az emléknap egyben az elmúlt év végén meghirdetett Márton Áron emlékév nyitórendezvénye lesz. A program ma délelőtt fél tizenegy órától ünnepi szentmisével kezdődik a csíksomlyói kegytemplomban, melyet Jakubinyi György érsek celebrál. A szentmisét, melyet rádiónk élő adásban közvetít, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia hangversenye követ. Az emléknap délután a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumban folytatódik, ahol öt órától kiállitás lesz Márton Áron életéről és munkásságáról, majd fél hattól ünnepi emlékműsor kezdődik a boldogemlékű püspök tiszteletére.

Imafüzet és DVD Márton Áron püspökkel
Két kiadvány jelent meg a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület gondozásában február 12-re, Márton Áron püspökké szentelésének 77. évfordulóján. Több hónapi előkészület, imádság és munka után egy papokból, szerzetesekből és világiakból álló közösség Kovács Gergely posztulátor koordinálásával megírt és összeállított egy imafüzetet Imádkozzunk Áron püspökkel! címmel. Az imafüzet Áron püspök három imádságát, litániát, kilencedet, keresztútat és különböző helyzetekre írt fohászokat tartalmaz. Ugyanekkor jelenik meg Nagy Zoltán, székelyudvarhelyi hitoktató, valamint rádiónk önkéntes munkatársa, A Hegy című, eredeti hanganyagokat, személyes vallomásokat és mintegy 3400 képet tartalmazó, 3-as DVD-lemeze. Az első kettős bemutató február 12-én, délután fél öt órától, Kolozsváron, a Szent Mihály Nőszövetség dísztermében lesz. Ugyanakkor, vasárnap, február 14-én délután fél öt órától a csíkszentdomokosi Művelődési házban is bemutatják a kiadványokat. Az imafüzet és a dvd megrendelhető a Verbum Keresztény Kulturális Egyesületnél. A kiadványok megvásárlásával a szentté avatási ügy költségeit támogatják.

Felnőtt Ifi Medgyesen
A Házasság hetéhez kapcsolódva közös beszélgetésre, gondolkodásra várnak minden lelkes és nyitott szívű felnőtt ifist Medgyesen, ma délután hat órára a plébánia nagytermébe. A találkozó témája: házasság, család.

Hálaadás és könyvbemutató Gyulafehérváron
Február 13-án, szombaton délelőtt tizenegy órakor a gyulafehérvári székesegyházban hálaadó szentmisét mutatnak be  Jakubinyi György érsek születésének hetvenedik évfordulója alkalmából. Ezt követően az Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola szervezésében a Szeminárium Aula Magnájában Tamás József segédpüspök köszönti az érsek atyát, majd dr. Marton József nagyprépost bemutatja Márton Áron könyvsorozatának újabb kötetét. Az eseményt a szeminárium youtube csatornáján élőben lehet követni – tudtuk meg az érsekség honlapjáról.

Gyergyó-kerületi Háló találkozó
Szombaton, február 13-án, a gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Szakközépiskolában Gyergyó-kerületi Háló találkozó lesz. A program reggel kilenc órakor kezdődik, majd tíz órától előadást tart Ilyés Zsolt, csíkszentléleki plébános „Kapcsolataink ápolása és gyógyítása” címmel. A nap folyamán lesz még kiscsoportos megbeszélés, különböző mühelymunkák, tapasztalatok megosztása. A program délután hat órakor szentmisével zárul a Szent Miklós templomban.

Csendes idők Nagyböjtben
A Szatmári egyházmegyei ifjúsági iroda idén is – vasárnapról vasárnapra – nagyböjti ifjúsági imaórákra hívja az elmélyülni vágyókat. A különböző találkozási alkalmak témái a világegyház az Irgalmasság rendkívüli Szentéve gondolataihoz csatlakoznak. Február 14-én a Szent Család templomban A gyengeség ereje, február 21-én a Szentlélek templomban A követés bátorsága, február 28-án a Kis Szent Teréz templomban A kibontakozás lehetősége, március 6-án a Hildegárda templomban A várakozás öröme, március 13-án a Szent Antal templomban pedig Az irgalmasság arca lesz a középpontban. Idén is virágvasárnap tartják a közös, fáklyás keresztúti ájtatosságot a Kálvária templom udvarán levő stációkat végigjárva. Bár minden alkalommal a fiatalok készülnek, az imaalkalmak nem csak az ő korosztályuknak szólnak – szeretettel várják az idősebbeket is.

Nagyböjti triduum Csíksomlyón
Az Irgalmasság Szentévében február 16-18. között nagyböjti triduumot tartanak a kegytemplomban. Az este 6 órakor kezdődő szentmisék keretében a lelkigyakorlatos elmélkedéseket Marek Bernardin ferences atya fogja vezetni.

Lelkinap gyászolóknak
Február 20-án, szombaton a csíkszeredai Milleniumi templomban lelki napot tartanak azok számára, akiket bármilyen veszteség ért (válás, haláleset, egészség vagy egy fontos érték elvesztése), valamint akik úgy érzik nem tudják elengedni a múltat, nem találják a jelen örömét. A program reggel fél kilenc órakor kezdődik és délután négy óráig tart. A meghívott előadó Homa Ildikó szociális testvér, pszichológus. Várják mindazok jelentkezését, akik megoldást keresnek az elengedésre, a tovább lépésre. Jelentkezésért és bővebb információért hívják Nagy Enikő Zelma szociális testvért a 0746-138763 telefonszámon.

Az időjárásról: Ma a nap második felétől újra kialakulhat eső, este a hegyvidéken havas eső, havazás, kezdetben pedig nyugaton, délnyugaton ónos eső is eshet. Helyenként megélénkülhet a szél. Reggelre elszórtan pára, köd képződhet. Hajnalban -5, +2 fok, napközben 6-10 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2016. február 12.

About the author

maradmin

Leave a Comment