2016. február 13. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozója Kubában
A tegnap Kuba fővárosában, Havannában találkozott Ferenc pápa és Kirill moszkvai pátriárka, az orosz ortodox egyház feje. Ez az egyháztörténetben az első alkalom, hogy a pápa és a moszkvai pátriárka találkozott egymással.
A két órás zárt ajtók mögött zajló megbeszélést a havannai José Martí Nemzetközi Repülőtéren tartották, melynek végén a felek közös nyilatkozatot írtak alá.
Az ünnepélyes aláírás után megölelték egymást, majd röviden beszámoltak tanácskozásuk eredményeiről. Ferenc pápa örömmel állapította meg, hogy megismerhették egymás álláspontját, és félszavakból is értették egymást. Számos kezdeményezést vitattak meg, amelyeket idővel meg lehet valósítani. Egyben köszönetet mondott a kubai népnek. Kirill pátriárka szerint a beszélgetés során bizonyossá vált, hogy a két egyház képes együttműködni a kereszténység védelmében, a háború elkerüléséért, azért, hogy az emberi életet megbecsüljék az egész világon- tudtuk meg a Magyar Kurír honlapjáról.

Mária rádiós önkéntestalálkozó 
Lassan az önkéntes találkozók utolsó állomásahoz érkeztünk. Holnap  a fél tizenegyes órás szentmise végén Szilágycsehben,  várja a hallgatókat, önkénteseket Szilágy László promóciós munkatársunk. Hálát adunk az idei év  első találkozóiért, a sok új önkéntes munkatársakért, hallgatókért. 

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Bordoson  lesz az örökös szentségimádási nap. 
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően holnap, Nagyváradon a Szent József plébániatemplomban lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.
Nagyböjt folyamán különösen jó alkalom ez az elcsendesedésre, az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára és engesztelésére.

Csendes idők Nagyböjtben
A Szatmári egyházmegyei ifjúsági iroda idén is – vasárnapról vasárnapra - nagyböjti ifjúsági imaórákra hívja az elmélyülni vágyókat. A különböző találkozási alkalmak témái a világegyház az Irgalmasság rendkívüli Szentéve gondolataihoz csatlakoznak. Holnap a Szent Család templomban A gyengeség ereje, február 21-én a Szentlélek templomban A követés bátorsága, február 28-án a Kis Szent Teréz templomban A kibontakozás lehetősége, március 6-án a Hildegárda templomban A várakozás öröme, március 13-án a Szent Antal templomban pedig Az irgalmasság arca lesz a középpontban. Idén is virágvasárnap tartják a közös, fáklyás keresztúti ájtatosságot a Kálvária templom udvarán levő stációkat végigjárva. Bár minden alkalommal a fiatalok készülnek, az imaalkalmak nem csak az ő korosztályuknak szólnak - szeretettel várják az idősebbeket is.

Nagyböjti triduum Csíksomlyón
Az Irgalmasság Szentévében február 16-18. között nagyböjti triduumot tartanak a kegytemplomban. Az este 6 órakor kezdődő szentmisék keretében a lelkigyakorlatos elmélkedéseket Marek Bernardin ferences atya fogja vezetni. 

Lelkinap gyászolóknak
Február 20-án, szombaton a csíkszeredai Milleniumi templomban lelki napot tartanak azok számára, akiket bármilyen veszteség ért (válás, haláleset, egészség vagy egy fontos érték elvesztése), valamint akik úgy érzik nem tudják elengedni a múltat, nem találják a jelen örömét. A program reggel fél kilenc órakor kezdődik és délután négy óráig tart. A meghívott előadó Homa Ildikó szociális testvér, pszichológus. Várják mindazok jelentkezését, akik megoldást keresnek az elengedésre, a tovább lépésre. Jelentkezésért és bővebb információért hívják Nagy Enikő Zelma szociális testvért a 0746-138 763 telefonszámon.

Hétvégi szentmiseközvetítések a Mária Rádióban
Holnap, két  szentmisét közvetítünk, fél tizenegy órától a hét plébániatemplomából, Szilágycsehiből majd este hat órától a nagyváradi Székesegyházból. Emlékeztetjük a kedves hallgatókat, hogy  a rádióban közvetített szentmisék nem helyettesítik a személyes részvételt a vasárnapi szentmisén, mindazok  esetében, akik nem ágyhoz vagy házhoz kötött betegek, és nem ütköznek komoly akadályba.

Az időjárásról: holnap is számítani kell esőre, záporokra. A szeles időben viszont 7 és 13 fok közé melegedhet a levegő.

MRE - Hírszolgálat, 2016. február 13.

About the author

maradmin

Leave a Comment