2016. február 15. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Elhunyt Kovács Gábor plébános
Kovács Gábor címzetes esperes-plébános február 14-én este visszaadta lelkét Teremtőjének. Farkaslakán született 1944. augusztus 7-én. Kovács Gábor plébánost, Márton Áron püspök szentelte pappá Gyulafehérváron 1968 április 21-én. Csíkszeredában szolgált 1969-től, 1971-től Brassó-Bolonyában, 1972-től Gelencén, 1973-től Uzonban, majd 1975-től Kovásznán.
Február 16-án, kedden délelőtt tizenegy órakor engesztelő szentmiseáldozatot ajánlanak fel lelki üdvéért a kovásznai templomban. Temetése szerdán délután egy órakor lesz a farkaslaki templomból. Isten adjon neki nyugodalmat, az örök világosság fényeskedjék neki!

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Egrestőn tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán különösen jó alkalom ez az elcsendesedésre, az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára és engesztelésére.

Fiatal házasok találkozója Marosvásárhelyen
Havonkénti találkozóra hívják a friss házasokat, köztük az előző évek jegyeskurzusainak „végzettjeit”, akik azóta változtak, növekedtek az egymás iránti szeretetben. A találkozó célja együtt lenni, imádkozni, beszélgetni, közösen tervezni, hisz a házasság drága kincs, a család mindig felfedézésre váró érték - vallják a szervők.
A mostani találkozó a Deus Providebit Ház udvarán, a Márton Áron teremben lesz megtartva február 17-én este hét órától. Jelentkezni lehet az iroda@csalad.ro e-mail-címen, illetve a 0742-139.380-as telefonszámon.

Nagyböjti triduum Csíksomlyón
Az Irgalmasság Szentévében február 16-18. között nagyböjti triduumot tartanak a kegytemplomban. Az este hat órakor kezdődő szentmisék keretében a lelkigyakorlatos elmélkedéseket Marek Bernardin ferences atya fogja vezetni.

Film és könyvbemutató Márton Áronról Székelyudvarhelyen
Február 20-án, szombaton délután négy órától a székelyudvarhelyi Művelődési Házban Nagy Zoltán székelyudvarhelyi hitoktató A Hegy című filmjét mutatja be, amely Márton Áron püspök életéről szól, képekkel, eredeti hangfelvételekkel, tanúságtételekkel. Ugyanakkor bemutatásra kerül az Imádkozzunk Áron püspökkel! című imakönyv is. Ez közösségi és egyéni imádságok gyűjteménye, amelyet egy papokból, szerzetesekből és világiakból álló közösség írt és állított össze az elmúlt hónapokban. A szerzők nevében a könyvet bemutatja Szőcs Csaba, a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója. Az ünnepségen közreműködik a Székelyudvarhelyi Szent Miklós - Plébániatemplom Musica Sacra Kamarakórusa. Vezényel Rózsa Imre kántor-karnagy.

Esti dicséret Boldog Bogdánffy Szilárd tiszteletére
Február 21-én, vasárnap Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök születésének 105. évfordulóján délután öt órakor a székeskáptalan tagjai a jelenlévő papokkal és hívekkel közösen esti dicséretet (vesperást) végeznek a nagyváradi székesegyházban. A nagyváradi egyházmegye vértanú püspökének közbenjárását kérik, és együtt imádkoznak az ő szentté avatásáért. Az esti dicséret keretében átadásra kerül A hit szolgálatában elnevezésű egyházmegyei érdemérem. A főesperesek testülete és az erre kijelölt bizottság megvizsgálta a Püspöki Hivatalhoz beérkezett felterjesztéseket és kiválasztotta azt a személyt, aki ebben az évben átveszi az egyházmegyei érdemérmet. A kiválasztott személy Simori Gábor, a sülelmedi (Máramaros megye) egyházközség híve.

Bibliás hétvége Gyergyószentmiklóson
Bibliás hétvégét tartanak fiataloknak és felnőtteknek  február 26 -28. között a Szent Miklós plébánián. A Katolikus Magyar Bibliatársulat rendezvényének témája a próféták. Jelentkezni február 22-ig lehet a 0745-348.131-es telefonszámon vagy a henn_arpad@bizfocus.ro email címen.

Belső Iránytű- Gyergyószentmiklóson
A Szent István plébánián február 26-án, este hét órától, a Belső iránytű programsorozat keretében,  „Az  ördög is humanista” címmel előadást tart Sajgó Balázs a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia  lelkésze. Várnak minden érdeklődőt.

Az időjárásról: erősen felhős, borult időre van kilátás, és ismét számítani kell esőre, záporokra az ország legnagyobb részén, többfelé jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Helyenként megerősödik a szél. Napközben 8-16°C között alakul a hőmérséklet, délkeleten lehet a melegebb idő. 

MRE - Hírszolgálat, 2016. február 15.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében ma a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Líceum kápolnájban tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán különösen jó alkalom ez az elcsendesedésre, az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára és engesztelésére.

Fiatal házasok találkozója Marosvásárhelyen
Havonkénti találkozóra hívják a friss házasokat, köztük az előző évek jegyeskurzusainak „végzettjeit”, akik azóta változtak, növekedtek az egymás iránti szeretetben. A találkozó célja együtt lenni, imádkozni, beszélgetni, közösen tervezni, hisz a házasság drága kincs, a család mindig felfedézésre váró érték - vallják a szervezők.  A következő találkozó a Deus Providebit Ház udvarán, a Márton Áron teremben lesz megtartva február 17-én, szerdán este hét órától. Jelentkezni lehet az iroda@csalad.ro e-mail-címen, illetve a 0742-139.380-as telefonszámon.

Nagyböjti triduum Csíksomlyón
Az Irgalmasság Szentévében február 16-18. között nagyböjti triduumot tartanak a kegytemplomban. Az este hat órakor kezdődő szentmisék keretében a lelkigyakorlatos elmélkedéseket Marek Bernardin ferences atya fogja vezetni.

Boldogasszony - vándorkiállítás Szentegyházán
A szentegyházi Gábor Áron Művelődési Házban nyitják meg február 17-én, szerdán este hat órakor a Kárpát-haza Galéria által szervezett Boldogasszony vándorkiállítás újabb állomását jelentő tárlatot. A kiállítás 55 kortárs magyar művész Boldogasszony-ábrázolását mutatja be. A Boldogasszony-kiállítást Erdélyben eddig Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Gyimesközéplokon és Sepsiszentgyörgyön láthatta a közönség.

Film és könyvbemutató Márton Áronról Székelyudvarhelyen
Február 20-án, szombaton délután négy órától a székelyudvarhelyi Művelődési Házban Nagy Zoltán, székelyudvarhelyi hitoktató, valamint rádiónk önkéntes munkatársa, A Hegy című filmjét mutatja be, amely Márton Áron püspök életéről szól, képekkel, eredeti hangfelvételekkel, tanúságtételekkel. Ugyanakkor bemutatásra kerül az Imádkozzunk Áron püspökkel! című imakönyv is. Ez közösségi és egyéni imádságok gyűjteménye, amelyet egy papokból, szerzetesekből és világiakból álló közösség írt és állított össze az elmúlt hónapokban. A szerzők nevében a könyvet bemutatja Szőcs Csaba, a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója. Az ünnepségen közreműködik a Székelyudvarhelyi Szent Miklós - Plébániatemplom Musica Sacra Kamarakórusa. Vezényel Rózsa Imre kántor-karnagy.

Lelkinap gyászolóknak
Február 20-án, szombaton a csíkszeredai Milleniumi templomban lelki napot tartanak azok számára, akiket bármilyen veszteség ért (válás, haláleset, egészség vagy egy fontos érték elvesztése), valamint akik úgy érzik nem tudják elengedni a múltat, nem találják a jelen örömét. A program reggel fél kilenc órakor kezdődik és délután négy óráig tart. A meghívott előadó Homa Ildikó szociális testvér, pszichológus. Várják mindazok jelentkezését, akik megoldást keresnek az elengedésre, a tovább lépésre. Jelentkezésért és bővebb információért hívják Nagy Enikő Zelma szociális testvért a 0746-138763 telefonszámon.

Mindennapok lelkigyakorlata-Marosvásárhelyen
„Dönteni az élet, a szabadság, szeretet mellett”-mottóval nagyböjti lelkigyakorlatot szerveznek Bajkó Julianna és Bereczki Szilvia segitőnövérek.  Az első alkalomra február 24-én este hét órától a Segitő nővérek kápolnájában kerül sor. Jelentkezni február 21-ig a bereczki.silvia@segitonoverek.info e-mail  címen lehet.

Bibliás hétvége fiataloknak Gyergyószentmiklóson
Bibliás hétvégét tartanak fiataloknak és felnőtteknek február 26 -28. között a Szent Miklós plébánián. A Katolikus Magyar Bibliatársulat rendezvényének témája a próféták. Jelentkezni február 22-ig lehet a 0745-348131-es telefonszámon vagy a henn_arpad@bizfocus.ro email címen.

Belső Iránytű Gyergyószentmiklóson
A Szent István plébánián február 26-án, este hét órától, a Belső iránytű programsorozat keretében,  „Az  ördög is humanista” címmel előadást tart Sajgó Balázs a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia  lelkésze. Várnak minden érdeklődőt.

Az időjárásról: A hét enyhe, csapadékos idővel kezdődik. Ma reggeltől dél, délnyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor, kevésbé csapadékos tájak inkább csak délkeleten lehetnek. A szél egyre többfelé nyugatira, északnyugatira fordul, de csak időnként lesz élénk. Hajnalban 2-8, délután 7-17 fokra készülhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2016. február 15.

About the author

maradmin

Leave a Comment