2016. február 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Búcsú Botár Gábor plébánostól
Vasárnap, február 21-én délután három órakor, az irgalmasság órájában érkezik meg Olaszországból a gyászkocsi Székelyudvarhelyre, a Kis Szent Teréz plébániára. Az elhunyt lelkipásztor végakarata szerint szeretett templomában, búcsúzó hívei körében aznap este fél hét órától szentmisét mutatnak be halhatatlan lelkéért. Azt követően folyamatos imavirrasztás kezdődik, hétfőn délután öt óráig, amikor ismét szentmisét végeznek lelke üdvéért. Földi maradványait szülőfalujába, Csíkszentgyörgyre szállítják, ahol a Kálváriatemető ravatalozójából február 23-án, kedden, a tizenkét órától kezdődő szentmise után kísérik nyugvóhelyére. 
A Kis Szent Teréz plébánia munkaközössége kéri a híveket, hogy a koszorúk és a virág helyett a gyászszertartásokon imádságukat ajánlják fel az elhunyt lelki atyáért. A koszorúmegváltás adományait az Irgalmasság Szentévében a legszegényebbek megsegítésére fordítják.
Áldásos papi életéért a mindenható Isten legyen örök jutalma!

Elmarad a könyvbemutató Székelyudvarhelyen
A Verbum Keresztény Kulturális Egyesület értesíti a tisztelt érdeklődőket, hogy a holnapra, Székelyudvarhelyre meghirdetett imafüzet- és DVD-bemutató kegyeleti okokból elmarad és egy későbbi időpontban lesz megtartva. A szervezők ezúton is kérik az érdeklődők megértését!

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Radnóton tartják az örökös szentségimádási napot. A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően február hónap harmadik vasárnapján, azaz 21-én a nagyvárad-velencei plébániatemplomban és a mallersdorfi ferences nővérek kápolnájában lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni. Nagyböjt folyamán különösen jó alkalom ez az elcsendesedésre, az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára és engesztelésére.

Szentmise a deportált németek emlékére
1945. elején több mint 70 ezer németet deportáltak Romániából a Szovjetunióba, mely eseményről a Német Demokrata Fórum ebben az évben is megemlékezik. Vasárnap délelőtt fél tizenkét órakor a túlélőkért és az elhunytakért imádkozva mutat be német nyelvű szentmisét Böcskei László megyéspüspök a nagyváradi Kapucinus Templomban.

Szentmise a Vártemplomban
Vasárnapján délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyén, a nagyváradi Vártemplomban.

Esti dicséret Boldog Bogdánffy Szilárd tiszteletére
Vasárnap Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök születésének 105. évfordulóján délután öt órakor a székeskáptalan tagjai a jelenlévő papokkal és hívekkel közösen esti dicséretet végeznek a nagyváradi székesegyházban, kérve a vértanú püspök közbenjárását, valamint imádkozva az ő szentté avatásáért. Az esti dicséret keretében átadásra kerül A hit szolgálatában elnevezésű egyházmegyei érdemérem. A főesperesek testülete és az erre kijelölt bizottság megvizsgálta a Püspöki Hivatalhoz beérkezett felterjesztéseket és ezek alapján Simori Gábort, a sülelmedi egyházközség hívét választotta ki, ő veheti át ebben az évben az egyházmegyei érdemérmet.

Előadás Csíkszeredában
„Így fejlődik a hitünk” címmel Ilyés Magda valláspszichológus tart előadást február 20-án, szombaton délután három órától a Szent Ágoston templom hittantermében. Bővebb információkért a 0749-142 677-es telefonszámon lehet érdeklődni.

Csendes idők Nagyböjtben
A Szatmári egyházmegyei ifjúsági iroda idén is – vasárnapról vasárnapra – nagyböjti ifjúsági imaórákra hívja az elmélyülni vágyókat az Irgalmasság rendkívüli szentévében. Vasárnap, február 21-én a A követés bátorsága mottóval a Szentlélek templomban este hét órától tartják az imaórát. Bár minden alkalommal a fiatalok készülnek, az imaalkalmak nem csak az ő korosztályuknak szólnak – szeretettel várják az idősebbeket is.

Mindennapok lelkigyakorlata Marosvásárhelyen
Nagyböjti lelkigyakorlatra várják az érdeklődőket szerdánként este hét órára Marosvásárhelyen, a Segítő Nővérek kápolnájában. Az idei téma: dönteni az élet, a szabadság és a szeretet mellett. A lelkigyakorlat kísérői Bajkó Julianna és Bereczki Szilvia segítőnővérek. Az első alkalomra február 24-én kerül sor. Jelentkezni február 21-ig lehet a bereczki.silvia@segitonoverek.info email címen.

Nagyböjti vetélkedő elsőáldozók és bérmálkozók számára
A Salus Magis Mind kegytárgyüzlet és a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület közös nagyböjti vetélkedőt szervez elsőáldozásra és bérmálkozásra készülőknek. A vetélkedő nagyböjt öt vasárnapján zajlik, azaz öt fordulóból áll. A csoportoknak külön feladatok vannak az irgalmasság témakörében. A megoldásokat bárki beküldheti, aki elsőáldozásra vagy bérmálkozásra készül. A feladatok megtalálhatók a Vasárnap katolikus hetilap nagyböjti aktuális számaiban (nagyböjt 1–5. vasárnapjai). A beküldési határidő: 2016. március 18. A megoldásokat a Vasárnap újság megfelelő oldalán kell bejelölni, kivágni, majd az öt megfejtést egyszerre beküldeni a szerkesztőség címére.
 
Az időjárásról: Holnap is borongos időre van kilátás, de sokfelé kisüthet a nap. Késő délutántól a hegységek magasabban fekvő részen átmenetileg havas eső, hó is hullhat. Többfelé élénk, helyenként erős lesz az északnyugati szél. Hajnalban helyenként gyengén fagyhat, napközben pedig 5-9 C fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2016. február 19.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében ma Magyarzsákodon tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán különösen jó alkalom ez az elcsendesedésre, az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára és engesztelésére.

Előadások Csíkszeredában
A honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében ma este hat órától Urbán Erik ferences, érseki helynök, csíksomlyói templomigazgató Irgalmas igazságosság címmel tart előadást a csíkszeredai polgármesteri hivatal gyűléstermében.
Így fejlődik a hitünk címmel február 20-án, szombaton délután három órától Ilyés Magda valláspszichológus tart előadást a Szent Ágoston templom hittantermében. Bővebb információkért a 0749-142677-es telefonszámon lehet érdeklődni.

Lelkinap gyászolóknak
Február 20-án, szombaton a csíkszeredai Milleniumi templomban lelki napot tartanak azok számára, akiket bármilyen veszteség ért (válás, haláleset, egészség vagy egy fontos érték elvesztése), valamint akik úgy érzik nem tudják elengedni a múltat, nem találják a jelen örömét. A program reggel fél kilenc órakor kezdődik és délután négy óráig tart. A meghívott előadó Homa Ildikó szociális testvér, pszichológus. Várják mindazok jelentkezését, akik megoldást keresnek az elengedésre, a tovább lépésre. Jelentkezésért és bővebb információért hívják Nagy Enikő Zelma szociális testvért a 0746-138 763 telefonszámon.

Csendes idők nagyböjtben
A Szatmári egyházmegyei ifjúsági iroda idén is – vasárnapról vasárnapra – nagyböjti ifjúsági imaórákra hívja az elmélyülni vágyókat az Irgalmasság rendkívüli szentévében. Vasárnap, február 21-én a A követés bátorsága mottóval a Szentlélek templomban este hét órától tartják az imaórát. Bár minden alkalommal a fiatalok készülnek, az imaalkalmak nem csak az ő korosztályuknak szólnak – szeretettel várják az idősebbeket is.

A XXI. századi keresztények kihívásai az Irgalmasság évében
Február 24-én, szerdán délután öt órakor Kolozsváron, a Szentegyház utca 2 szám alatt található Nőszövetség dísztermében A XXI. századi keresztények kihívásai az Irgalmasság évében témában rendezvényt tartanak. Fellép Bogdán Zsolt színművész, a zenei részt Potyó István karnagy, tanár állította össze. Közreműködik a Szent Mihály Római Katolikus Nőszövetség és a Szent Mihály Caritas Szervezet. Várnak minden érdeklődőt.

Mindennapok lelkigyakorlata Marosvásárhelyen
Nagyböjti lelkigyakorlatra várják az érdeklődőket szerdánként este hét órára Marosvásárhelyen, a Segítő Nővérek kápolnájában. Az idei téma: dönteni az élet, a szabadság és a szeretet mellett. A lelkigyakorlat kísérői Bajkó Julianna és Bereczki Silvia segítőnővérek. Az első alkalomra február 24-én kerül sor. Jelentkezni február 21-ig lehet a bereczki.silvia@segitonoverek.info email címen.

Nagyböjti vetélkedő elsőáldozók és bérmálkozók számára
A Salus Magis Mind kegytárgyüzlet és a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület közös nagyböjti vetélkedőt szervez elsőáldozásra és bérmálkozásra készülőknek. A vetélkedő nagyböjt öt vasárnapján zajlik, azaz öt fordulóból áll. A csoportoknak külön feladatok vannak az irgalmasság témakörében. A megoldásokat bárki beküldheti, aki elsőáldozásra vagy bérmálkozásra készül. A feladatok megtalálhatók a Vasárnap katolikus hetilap nagyböjti aktuális számaiban (nagyböjt 1–5. vasárnapjai). A beküldési határidő: 2016. március 18. A megoldásokat a Vasárnap megfelelő oldalán kell bejelölni, kivágni, majd az öt megfejtést egyszerre beküldeni a szerkesztőség címére.

Bibliás hétvége Gyergyószentmiklóson
Bibliás hétvégét tartanak fiataloknak és felnőtteknek február 26 – 28. között a Szent Miklós plébánián. A Katolikus Magyar Bibliatársulat rendezvényének témája a próféták. Jelentkezni február 22-ig lehet a 0745-348.131-es telefonszámon vagy a henn_arpad@bizfocus.ro email címen.

Nagyböjti Triduum Marosvásárhelyen
Február 26-28. között a Marosvásárhely-remeteszegi Szent Család templomban háromnapos nagyböjti lelkigyakorlat tartanak – az Irgalmasság évében – Bara László szentszéki tanácsos, meggyesfalvi plébános vezetésével. A szentmisék pénteken és szombaton este hat órától, vasárnap pedig délelőtt tizenegy órától kezdődnek.

Nagyböjti lelkigyakorlat Barsi Balázs atyával
A székelyudvarhelyi ferences templomban március 1-3. között nagyböjti lelkigyakorlatot tartanak. Az este hat órakor kezdődő szentmiséken az elmélkedéseket Barsi Balázs ferences atya tartja.

Feleségek és édesanyák hétvégéje Csíksomlyón
Március 4-6. között Csíksomlyón tartják a feleségek, édesanyák hétvégéjét „A duzzogástól a kézfogásig” címmel. Bővebb információ a Főegyházmegyei Családpasztorációs Központ honlapján, a www.csalad.ro oldalon található.

Az időjárásról: Ma borongós idő várható, eleinte főleg nyugaton és délen, majd délutántól egyre többfelé számíthatunk esőre, záporra. Az északnyugatira forduló szél időnként élénk, erős lehet. Délután 5-11 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2016. február 19.

About the author

maradmin

Leave a Comment