2016. január 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai napon Marosszentgyörgyön tartják az örökös szentségimádási napot. Várják a híveket, használják ki az alkalmat az elcsendesedésre, a közös imádatra.

Emberkatedrális: kiállítás és könyvbemutató Márton Áronról
Holnap délután öt órakor Marosvásárhelyen, a Bernády Házban kiállítás és könyvbemutató teszi lehetővé a 120 évvel ezelőtt született Márton Áron püspök rendkívüli egyéniségének és példás szolgálatának felidézését. 25 képzőművész közel félszáz műve áll össze jelképes, szép tisztelgéssé az Illyés Gyulától kölcsönzött metaforikus címmel ellátott kötetben. A tárlat anyagát és az albumot Nagy Miklós Kund ajánlja a jelenlevők figyelmébe. Verset mond Gál Mihály, fellép a marosszentgyörgyi Szent Cecília együttes.- tudtuk meg a gyulafehérvári egyházmegye honlapjáról.

Hajnali énekek Nagyszebenben
A Magyar Kultúra Napja alkalmából január 15-én, a HÍD Egyesület idei első eseményére kerül sor, este hét órai kezdettel a nagyszebeni Habitus Könyvesboltban: Muszka Sándor és az Evilági együttes bemutatják a Hajnali énekek című előadást. Várnak minden magyar vers- illetve dalkedvelőt.

Orgonakoncert, CD és kötetbemutató
Székelyudvarhelyen a Szent Miklós-plébániatemplomban január 16-án, szombaton, az esti hat órás szentmise után Musica Transilvanica címmel orgonakoncertet ad Potyó István karnagy, a kolozsvári Szent Mihály templom orgonistája. A zenei esemény alkalmával a 19. századi erdélyi orgonamuzsika kerül előtérbe Ruzitska György (1789-1869) kolozsvári zeneszerző alkotásai által, ugyanakkor bemutatják a Ruzitska összes orgonaműveit tartalmazó CD-lemezt és kottáskötetet is. A hangverseny, amelyre minden zenekedvelőt várnak, a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébánia támogatásával valósul meg, a kiadványok megjelenését a Communitas Alapítvány tette lehetővé.

Templom megáldása Köröstarjánban
Január 17-én, vasárnap délelőtt tíz órakor Böcskei László megyéspüspök ünnepélyes szentmise keretében megáldja a külsőleg felújított templomot Köröstarjánban.

Ünnepelnek a pálos szerzetesek
Hargitafürdőn a Szent István templomban, január 24-én, vasárnap fél tíz órakor a szentmise keretében I. Remete Szent Pál és Boldog Özséb atyákat ünnepelik, illetve a két évvel ezelőtti kolostor alapításra emlékeznek. A szentmisét bemutatja Darvas Kozma József plébános, pálos konfráter. Várnak mindenkit a közös ünneplésre.

Nemcsak a 20 éveseké a világ
Január 30-án, este hét órától a székelyudvarhelyi Junior étteremben, vidám, zenés-táncos együttlétre hívnak minden 28-60 év közötti egyedülálló férfit és nőt. Előzetes bejelentkezés szükséges január 25-ig a 0757-941311-es vagy a 0743-630317-es telefonszámokon.

Téli ifjúsági tábor Gyimesfelsőlokon
A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség és a Keresztirány Ifjúsági Szolgálat február 6-10. között téli tábort szervez a gyimesfelsőloki Árpád házi Szent Erzsébet Gimnázium bentlakásában, 14 és 19 év közötti fiataloknak. A „Boldogok az irgalmasok” mottójú táborban lehetőség lesz a vakációban megtapasztalni Istent és a közösséget. Lesz szentmise, közösség építő programok, sízés, hópánkózás,  sok játék.  Jelentkezni a keresztirany.ro honlapon lehet,  a helyek száma korlátozott.

Lelkigyakorlatos továbbképző kántoroknak Csíksomlyón
Kántorok számára lelkigyakorlatos továbbképzőt tartanak február 15-18 között Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban. A továbbképző február 15-én délután három órakor Veni Sancteval kezdődik. A részvételi díj 200 lej. A leliknap moderátora: Dávid György sepsiszentgyörgyi plébános. Jelentkezni a Jakab Antal Tanulmányi Ház recepcióján lehet a 0266-313.452 vagy a 0741-258.156-os telefonszámokon.

Az időjárásról: Országszerte esősen indul a nap, a hegyvidéken ónos eső is előfordulhat. Késő délutántól többfelé viharos lesz a déli, délnyugati szél. Északon marad a hidegebb idő, az ország déli felén viszont sokfelé 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. 

MRE – Hírszolgálat, 2016. január 12.

About the author

maradmin

Leave a Comment