2016. január 21. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Fákra aggatott télikabátok
Különleges jótékonysági akciót szerveznek a napokban romániai városokban a rászorulók megsegítésére az „Öltöztessünk fel egy fát meleg ruhával” elnevezésű kezdeményezés ötletgazdái. Az akció itt Romániában, amely korábban már Kanadában, nemrég pedig Bulgáriában is teret hódított, Temesváron lett először megszervezve, majd más városokban, így Nagyszebenben, Nagyváradon, Resicabányán is követték a példát. A különösen hideg időben kabátokat, csizmákat, meleg sálakat és sapkákat adományoznak rászorulóknak, a ruhadarabokat pedig fákra vagy villanypóznákra aggatják az internetes közösségi hálón szervezett jótékonysági kezdeményezés résztvevői.
Temesváron, ahol sok fiatal is csatlakozott az akcióhoz, a város központja mintegy szabadtéri „ruhásszekrénnyé” változott a napokban, és hajléktalanokhoz, didergő rászorulókhoz is eljutottak az adományok. Azokat a ruhákat, amelyek nem találnak gazdára, a kezdeményezők összeszedik és jótékonysági szervezetekhez juttatják el. A ruhaaggatási akciót január 29-én a kolozsvári Sétatéren is megrendezik. – adta hírül a krónika.ro portál.

Zajlik a Mariathon az Erdélyi Mári Rádióért
Ma kezdődőtt a háromnapos különleges adománygyűjtési akció, a Mariathon. Egy nagyváradi megüresedett frekvencia megvásárlása a cél, amely lehetővé tenné, hogy ebben a körzetben is 24 órás magyar nyelvű adást sugározzunk. A következő napokban különleges, tematikus műsorokkal jelentkezünk, meghívott vendégeinkkel rádiónkról beszélgetünk. Várjuk hallgatóink önzetlen imáit és adományait az ügy megvalósításáért. Segítsünk, hogy a Szűzanya segíthessen.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Székelyhodoson várják a híveket az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára az örökös szentségimádási nap alkalmából.

Őrangyalok farsangja
„Nyílt” farsang címszó alatt, a Szent Gellért alapítvány farsangi mulatságra várja az Őrangyal program résztvevőit a szentegyházi Gábor Áron művelődési házban holnap délután három órára, este pedig az önkénteseket hívják és várják a hét órakor kezdődő jelmezbálba – tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról.

Egymásra hangolva
Ezzel a mottóval tartanak kurzust jegyeseknek és fiatal házasoknak a Szentegyházasfalvi plébánián január 22-24-ke között. Jelentkezni a plébánián lehet, illetve a 0744-986752-es telefonszámon.

Égjen a láng
Január 23-24-én kerül sor a VII. Égjen a láng újévi keresztyén zenefesztiválra. A rendezvénynek a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagyterme ad otthont. A két nap alatt nyolc zenekar fogja dicsérni az Urat: Reménység, Magvető, piciSófár, Worship Team, Sola Gratia, Szela, IMM-PRO és a Graal.

Alcsíki kórustalálkozó
Január 30-án Csíkszentléleken tartják a XXI. alcsíki kórustalálkozót. Szombaton a fél tizenegy órakor kezdődő rózsafüzér-ájtatosság után, szentmisét mutat be Tamás József püspök, meghívott szónok Bilibók Géza tusnádfürdői plébános. Ezt követően fellép hét alcsíki kórus. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Segítség szenvedélybetegeknek
Február 1-12. között a Bonus Pastor Alapítvány rövid terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak Mezőpanitban. Azok jelentkezését várják, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, nikotin-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezési határidő: január 24. Bővebb információk a www.bonuspastor.ro honlapon találhatóak.

Búcsú Csíkpálfalván
Január 24-én, vasárnap Szent Pál apostol megtérése tiszteletére tartanak búcsús szentmisét Csíkpálfalván. A fél egy órakor kezdődő ünnepi szentmisét Tamás József püspök celebrálja, szentbeszédet mond Gábor Zoltán csíkszépvízi plébános. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetiti.

Pálos hálaadás a Hargitán
A hargitafürdői Szent István templomban vasárnap, január 24-én, Remete Szent Pál és Boldog Özséb atyákat ünneplik, illetve a két évvel ezelőtti kolostoralapításra emlékeznek a pálos szerzetesek. A délelőtt fél tíz órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Darvas-Kozma József csíkszeredai plébános, pálos konfráter.

Az időjárásról: Holnap sok napsütésre van kilátás, s csak kevés felhő takarhatja az égboltot. Elvétve hószállingózás, kisebb havazás is kialakulhat. Hajnalban ismét lehetnek keményebb fagyok, a havas tájakon akár -20 foknál is hidegebb lehet. Helyenként kissé megélénkül a szél.

MRE - Hírszolgálat, 2016. január 21.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Kezdődik a Mariathon az Erdélyi Mári Rádióért
Ma kezdődik a háromnapos különleges adománygyűjtési akció, a Mariathon. Egy nagyváradi megüresedett frekvencia megvásárlása a cél, amely lehetővé tenné, hogy ebben a körzetben is 24 órás magyar nyelvű adást sugározzunk. A következő napokban különleges, tematikus műsorokkal jelentkezünk, meghívott vendégeinkkel rádiónkról beszélgetünk. Várjuk hallgatóink önzetlen imáit és adományait az ügy megvalósításáért. Segítsünk, hogy a Szűzanya segíthessen.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai napon Nyárádszeredában várják a híveket az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára az örökös szentségimádási nap alkalmából.
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően január hónap negyedik vasárnapján, 24-én, a nagyvárad-őssi plébániatemplomban lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Gloria Polo Erdélyben
A temesvári Mária, béke királynője görög katolikus templomban három napos lelkigyakorlatot tartanak az Irgalmasság szentévére való tekintettel január 22-24 között melyre meghívottként érkezik Gloria Polo. A kolumbiai fogorvosnőt 1995-ben villámcsapás érte: tüdeje, veséje, mája elégett, lábai elszenesedtek, a szíve leállt. Kómába került, amikor mély lelki tapasztalata volt. A túlvilági bíróságon átélt élménye következtében elkötelezte magát a lelkek mentésére. Erről a tapasztalatáról fog tanúságot tenni, amely életét gyökeresen megváltoztatta. Bővebb információkat, illetve részletes programot a www.reginapacis.ro oldalon találhatnak. A tanúságtételeket rádiónk élő adásban közvetíti pénteken este fél kilenc-, valamint szombaton este fél nyolc órától.

Szolidaritási tüntetés Nagyváradon
A nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye csatlakozva a pünkösdista és a baptista egyházak kezdeményezéséhez, szolidaritást vállal azokkal a családokkal, amelyek a norvég gyermekvédelmi hivatal intézkedései miatt szenvednek. Az említett hivatal ugyanis a helyi törvényekre hivatkozva a család egysége, a szülők és gyermekek jogai ellen fellépve kiszakította a gyermekeket a családi környezetből és kivonta őket természetes szüleik felügyelete alól. A katolikus egyház tanítása szerint, a politikai közösség kötelessége, hogy tisztelje és támogassa a családot, és biztosítsa számára a családalapítás, a gyermekek vállalásának és a saját erkölcsi és vallási meggyőződésnek megfelelő nevelés szabadságát. Ezért az egyház szolidaritást vállal az említett és már közismertté vált családok sorsával és azokkal is, akik hasonló helyzetben vannak, de a közvélemény még nem szerzett tudomást megpróbáltatásaikról. Szombaton, január 23-án, déli 12-14 óra között Nagyváradon, a Szent László téren szolidaritási tüntetésre hívják mindazokat, akik tanúságot akarnak tenni arról, hogy számukra a család érték, és vállalják annak védelmét a visszaélésekkel vagy az elpogányosodott eszmékkel szemben.

Taizé, a közös út – könyvbemutató
Holnap délután négy órakor a nagyváradi Püspöki Palota Dísztermében kerül bemutatásra a „Taizé - a közös út“ című kiadvány, amely Roger testvér születésének 100.‚ halálának 10.‚ az ökumenikus szerzetescsalád megalapításának 75.,  valamint a romániai fiatalok taizéi zarándoklatai megkezdésének negyedszázados évfordulója alkalmából jelent meg. A program keretében az alapítóról és a taizéi lelkiségről szóló rövid‚ filmvetítéssel egybekötött előadás is lesz. A Keresztény Egység Imahetében tartandó eseményre mindenkit várnak, felekezeti hovatartozástól függetlenül.

Munkatársat keres a gyulafehérvári Caritas
A Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal Élőket Támogató Szolgálata szociális munkást alkalmaz Csíkszeredában. Jelentkezési határidő január 22. További információk a www.caritas-ab.r honlapon, illetve a 0751-140067-es telefonszámon igényelhetők.

Égjen a láng
Január 23-24-én kerül sor a VII. Égjen a láng újévi keresztyén zenefesztiválra. A rendezvénynek a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagyterme ad otthont. A két nap alatt nyolc zenekar fogja dicsérni az Urat: Reménység, Magvető, piciSófár, Worship Team, Sola Gratia, Szela, IMM-PRO és a Graal.

Katolikus Jótékonysági Bál
A nagyvárad-olaszi Barátok temploma Egyháztanácsának szervezésében, idén immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Katolikus Jótékonysági Bál, január 30-án, este hét órai kezdettel. Belépő-, illetve pártolójegyeket korlátozott számban, a plébánián lehet megvásárolni.

Az időjárásról: Marad a hideg, fagyos idő. Ma ismét napos időben bízhatunk, kevés felhő takarhatja az égboltot. Helyenként kissé megélénkül a szél. Elszórtan hószállingózás is kialakulhat. Továbbra is reggel és éjszaka lesz nagyon hideg, -20 C fok körüli értékekkel, helyenként akár -28 C fokot is mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2016. január 21.

About the author

maradmin

Leave a Comment