2016. január 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Zajlik a Mariathon az Erdélyi Mária Rádió Nagyváradi vételkörzetéért
Harmadik napjához érkezett a háromnapos különleges adománygyűjtési akció, a Mariathon. A cél, egy nagyváradi megüresedett frekvencia megvásárlása, amely azt tenné lehetővé, hogy ebben a körzetben is 24 órás magyar nyelvű adást sugározzunk. 
Mivel folyamatosan égnek az adományvonalak, és sokan próbálják segíteni közös ügyünket, Karácson Tibor műsorigazgatónk határozatára, az előre háromnaposnak tervezett akciót csak holnap fogjuk lezárni. 
A nagyváradi hallgatók nevében is köszönünk minden eddig felajánlott támogatást. Egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy valóra váljon az álom, és egy évtized után Nagyváradon is egész nap magyarul szólhasson a Mária Rádiót.

Szolidaritási tüntetés Nagyváradon
A nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye csatlakozva a pünkösdista és a baptista egyházak kezdeményezéséhez, szolidaritást vállal azokkal a családokkal, amelyek a norvég gyermekvédelmi hivatal intézkedései miatt szenvednek. Az említett hivatal ugyanis a helyi törvényekre hivatkozva a család egysége, a szülők és gyermekek jogai ellen fellépve kiszakította a gyermekeket a családi környezetből és kivonta őket természetes szüleik felügyelete alól. A katolikus egyház tanítása szerint, a politikai közösség kötelessége, hogy tisztelje és támogassa a családot, és biztosítsa számára a családalapítás, a gyermekek vállalásának és a saját erkölcsi és vallási meggyőződésnek megfelelő nevelés szabadságát. Ezért az egyház szolidaritást vállal az említett és már közismertté vált családok sorsával és azokkal is, akik hasonló helyzetben vannak, de a közvélemény még nem szerzett tudomást megpróbáltatásaikról. Ezekben a percekben már gyülekeznek a nagyváradi Szent Lázsló téren a tüntetők, és délután két óráig várják mindazokat, akik tanúságot akarnak tenni arról, hogy számukra a család érték, és vállalják annak védelmét a visszaélésekkel vagy az elpogányosodott eszmékkel szemben.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében ma Székelykálon várják a híveket az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára az örökös szentségimádási nap alkalmából.
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően január hónap negyedik vasárnapján, a nagyvárad-őssi plébániatemplomban lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Kórushangverseny a Magyar Kultúra Napja alkalmából
Ma délután négy órai kezdettel a Romániai Magyar dalosszövetség és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület kórushangversenyre várja a kolozsváraiakat a Törökvágási Református templomba. Közreműködik a házigazda egyházközség énekkara, a magyarfenesi vegyeskar, a szilágysomlyói Szederinda citeraegyüttes, a Szent Mihály templom Szent Cecília kórusa, a magyar baptista gyülekezet vegyeskara, valamint a Guttman Mihály Pedagógus kórus.  

Gloria Polo Erdélyben
Tegnap este fél kilenc órától közvetítettük Gloria Polo első tanuságtételét, a temesvári Mária, béke királynője görög katolikus templomban szervezett három napos lelkigyakorlat keretében. A kolumbiai fogorvosnőt, – akinek az életéről szóló könyvet rádiónkban már korábban felolvastuk, 1995-ben villámcsapás érte. Túlvilági élménye életetét gyökeresen megváltoztatta, és ennek következtében  a lelkek megmentésére kötelezte el magát. Gloria ma esti beszédét fél nyolc órától hallgathatják meg, itt a Mária Rádióban.

Pálos hálaadás a Hargitán
A hargitafürdői Szent István templomban vasárnap, január 24-én, Remete Szent Pál és Boldog Özséb atyákat ünneplik, illetve a két évvel ezelőtti kolostoralapításra emlékeznek a pálos szerzetesek. A délelőtt fél tíz órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Darvas-Kozma József csíkszeredai plébános, pálos konfráter.

Bajor Andorra emlékeznek Kolozsváron
Én már messzire járok… címmel, halálának 25. évfordulóján Bajor Andorra emlékeznek Kolozsváron  hétfőn, január 25-én. A nagyváradi születésű író, költő és humorista Bajor Andor a Keresztény Szó katolikus lap főszerkesztője volt 1990-1991 között. Műveiből készült összeállítással emlékleznek rá. A műsort Kovács Sándor főesperes nyitja meg, délután öt órakor, a Szent Mihály Nőszövetség Szentegyház utcai dísztermében. Közreműködik Dávid Gyula irodalomtörténész, valamint  Györgyjakab Enikő és Köllő Csongor színművészek. A rendezvény házigazdái, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület és a Szent Mihály plébánia szeretettel hív és vár mindenkit az ünnepi műsorra. 

Hétvégi szentmiseközvetítések a Mária Rádióban
Vasárnap, január 24-én három szentmisét közvetítünk. Délelőtt fél tíz órától a hét plébániatemplomából, Bereckből, déli fél egy órától Csíkpálfalváról a búcsús szentmisét, majd este hat órától a nagyváradi Székesegyházból. Emlékeztetjük a kedves hallgatókat, hogy  a rádióban közvetített szentmisék nem helyettesítik a személyes részvételt a vasárnapi szentmisén, mindazok azok esetében, akik nem ágyhoz vagy házhoz kötött betegek, és nem ütköznek komoly akadályba.

MRE – Hírszolgálat, 2016. január 23.

About the author

maradmin

Leave a Comment