2016. január 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Megkezdődőtt az 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus
Január 24-én kezdődött a Fülöp-szigeteki Cebu városában az 51. Eucharisztikus Világkongresszus, mely egy héten át tart és vasárnap, január 31-vel ér véget.  A nyitó szentmisét Charles Maung Bo bíboros, pápai legátus mutatta be, kétszáz püspök és számos pap koncelebrált. A mianmari pápai küldött szentbeszédében így fogalmazott: „Az Eucharisztia harmadik világháborúra hív a szegénység és a kegyetlenség ellen… egy olyan világ ellen, amelyben mind több fegyvert gyártanak, miközben félmilliárd embernek nincs mit ennie.” Bo bíboros hozzátette: a Fülöp-szigetek a világ „katasztrófa-fővárosa”: a szigetországot megannyi csapás, tájfun, földrengés sújtja szüntelenül. Népe mégis hisz, mégis töretlenül kitart a reményben, ezzel példát ad mindannyiunknak – tudtuk meg a Magyar Kurír honlapjáról.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Ákosfalván,  várják a híveket az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára az örökös szentségimádási nap alkalmából.

Alcsíki kórustalálkozó
Január 30-án Csíkszentléleken tartják a XXI. alcsíki kórustalálkozót. Szombaton a fél tizenegy órakor kezdődő rózsafüzér-ájtatosság után, szentmisét mutatnak be melynek főcelebránsa Tamás József püspök, szónoka pedig Bilibók Géza tusnádfürdői plébános. Ezt követően fellép hét alcsíki kórus. A szentmisét az erdélyi Mária Rádió élő adásban közvetíti.

Együtt az imában-Székelykeresztúron
A székelykeresztúri Élet a lélekben plébániai imacsoport megalakulásának hetedik évfordulójára imanapot szerveznek január 30-án, szombaton, „Legyetek irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas”-mottóval.  Az imanap reggel félkilenc órakor kezdődik és délután öt órakor hálaadó széntmisével zárul. A szentmisét,  Madarász Attila bögözi plébános mutatja be.

Szakmai továbbképző Nagyváradon
A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Katekétikai Központja szakmai továbbképzőt szervez hitoktatóknak, egyházi iskolában tanítóknak, katolikus pedagógusoknak január 29–30. között Nagyváradon a Posticum Ifjúsági és Kulturális Központban. „A nevelés az Élet szolgálata” elnevezésű képzés előadója Pécsi Rita neveléskutató.

Szerdai párbeszédek- Marosvásárhelyen
Február 3-án, lesz a második évad  első  találkozója, melynek témája: Mit kezdünk a renddel vagy rendetlenséggel? Meghívott előadó Cosma István pszichológus, családterapeuta, mentálhigiénés szakember.  A Szerdai párbeszédek program célja a család, a házasság erősítése, a lelki egészség védelme. A párkapcsolati témák mellett a még, vagy már nem házasságban élőkhöz, fiatalokhoz vagy egyedülállókhoz is szól. A meghívott szakemberek az adott témában felvezetőket tartanak, ezt követően közös beszélgetésre hívják az érdeklődőket este hét órára az Ama Deus cukrászdába
 
Feleségek és édesanyák lelkigyakorlata
Február 5-7. között a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban feleségek és édesanyák számára tartanak lelkigyakorlatot, Ilyés Erika segítőnővér vezetésével. Témája: Határok minden irányban. Jelentkezni lehet személyesen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Háznál, vagy telefonon, a 0755-489 743-as telefonszámon. Jelentkezési határidő: február 1.

Kétnapos Márton Áron zarándoklat
Márton Áront 1939. február 12-én szentelték püspökké a kolozsvári Szent Mihály plébániatemplomban. A püspökszentelésre nemcsak a szülőfaluból érkezett népes küldöttség, hanem az egyházmegye számos részéről zarándokoltak hívek. 77 évvel később, 2016. február 12-én, zarándokbusz indul a kolozsvári megemlékező rendezvényekre. A kolozsvári ünnepségeken való részvétel mellett a zarándoklat célja jobban megismerni Márton Áron püspököt és imádkozni szentté avatásáért. Ezért Csíkszentdomokos és Gyulafehérvár is állomását képezi a kétnapos zarándoklatnak. A zarándoklatot a szervezők,  Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió munkatársa vezetik. Az autóbusz Székelyudvarhelyről indul és Csíkszentdomokosig útközben felveszi azokat, akik ezt kérik. Jelentkezés és információ: Ferencz Kornéliánál a  ferenczk@yahoo.com e-mail címen vagy a  0726-107.002-es telefonszámon vagy Szász Nóránál a  0744-472.178-as telefonszámon. Jelentkezési határidő: amíg a helyek be nem telnek.

Az időjárásról: Ma északnyugaton, nyugaton alakulhat ki gyenge eső, ónos eső, a déli országrészben viszont kisüt a nap. Reggelre sokfelé pára, köd képződik, mely helyenként napközben is tartósan megmaradhat. Hajnalban még többfelé fog fagyni, délután -3 és +4 fok közötti értékekre számíthatunk.

MRE – Hírszolgálat, 2016. január 26.

About the author

maradmin

Leave a Comment