2016. január 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Nyissuk meg szívünket az elnyomottak kiáltása előtt
A mai általános kihallgatáson a pápa folytatta elmélkedés-sorozatát a szentírásban szereplő irgalmasságról, amely végigkíséri Izrael népének egész történetét. Az audiencián, melyet rádiónk is élőben közvetített, kiemelte: az irgalmasság soha nem maradhat közönyös az elnyomottak szenvedése láttán, azoknak a kiáltását hallva, akiket erőszak, rabszolgaság sújt, akiket halálra ítéltek. Mai korunkat is jellemzi ez a fájdalmas valóság. Isten azonban nem közönyös, sosem fordítja félre a tekintetét az emberi fájdalom láttán. Isten irgalma válaszol és gondjaiba veszi a szegényeket, azokat, akik elkeseredésükben kiáltanak. Ha pedig mi Isten gyermekei vagyunk és megkaptuk a jóság és az irgalom örökségét, kérjük az Urat, hogy ebben a szentévben mi is tegyünk irgalmas cselekedeteket nyissuk meg szívünket, hogy mindenkihez eljussunk a jócselekedetekkel, azzal az irgalmas örökséggel, amit az Atyaisten ránk hagyott – fejezte be szerdai katekézisét Ferenc pápa.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Eheden várják a híveket az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára az örökös szentségimádási nap alkalmából.

Konferencia Szent László király lányáról
A nagyváradi Magyar Görög Katolikus Egyházközség, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Szent Teodóra Központ konferenciát tart holnap, január 28-án, Szent László Király Lánya, Árpád – Házi Szent Piroska‒ a Bizánci Birodalom legnagyobb, legszentebb és legtiszteltebb császárnéja címmel. Várnak minden érdeklődőt déli tizenkét órára a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum kápolnájába.

Szakmai továbbképző pedagógusoknak
A nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Katekétikai Központja szakmai továbbképzőt szervez hitoktatóknak, egyházi iskolában tanítóknak, katolikus pedagógusoknak január 29.–30. között Nagyváradon a Posticum Ifjúsági és Kulturális Központban. „A nevelés az Élet szolgálata” elnevezésű képzés előadója Pécsi Rita neveléskutató.

Együtt az imában-Székelykeresztúron
A székelykeresztúri Élet a lélekben plébániai imacsoport megalakulásának hetedik évfordulójára imanapot szerveznek január 30-án, szombaton, „Legyetek irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas”- mottóval.  Az imanap reggel féltíz órakor kezdődik és délután öt órakor hálaadó széntmisével zárul. A szentmisét Madarász Attila bögözi plébános mutatja be.

Keresztény Agora Szatmárnémetiben
A Székesegyházi Plébánia szervezésében az idei első előadásra kerül sor a Keresztény Agorán, január 30-án, szombaton, a Scheffler János Lelkipásztori Központ dísztermében. Meghívott előadó Dr. Vik János, a Babeș-Bolyai Tudomány Egyetem Római Katolikus Teológia Karának docense. A délelőtt tizenegy órakor kezdődő elóadás címe „Balzsam és Oázis. Ferenc pápa – az irgalmasság globális követe”. Az előadó a már jól ismert lendületével kifejti az Irgalmasság Évének üzenetét, Ferenc pápa meglátásán keresztül – újabb szemszögből – az evangélium aktualitását a jelen korban, személyreszóló meghívását.

A megszentelt élet évének bezárása
A Ferenc pápa kezdeményezésére meghirdetett megszentelt élet évét február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, a szerzetesek világnapján zárják be Csíksomlyón. A program reggel fél tíz órakor közös szentségimádással kezdődik a kegytemplomban. Fél tizenegy órától Jakubinyi György érsek ünnepi szentmisét mutat be, melynek végén egy képes beszámolót tekinthetnek meg a jelenlevő szerzetesek és hívek a megszentelt élet évéről. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

KELET – Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozója
Február 5-7 között Szegeden találkoznak a Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek. Minden szükséges információt, részletes programot, illetve a jelentkezési kérdőívet megtalálhatják a gyulafehérvári érsekség honlapján.

Az időjárásról: Többfelé az országban enyhe időjárásra kell számítani. A megélénkülő délnyugati szél hatására főként az ország déli, délnyugati felén szakadozik fel a felhőzet, nyugaton, északnyugaton marad a borongós, helyenként napközben is párás, ködös idő. Hajnalban -3, +2 fok várható, délután a ködös, borongós tájakon 2-8°C-ot, a napos tájakon 10-13°C-ot mérhetünk majd.

MRE – Hírszolgálat, 2016. január 27.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Deményházán,  várják a híveket az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára az örökös szentségimádási nap alkalmából.

Alcsíki kórustalálkozó
Január 30-án Csíkszentléleken tartják a XXI. alcsíki kórustalálkozót. Szombaton a fél tizenegy órakor kezdődő rózsafüzér-ájtatosság után, szentmisét mutatnak be melynek főcelebránsa Tamás József püspök, szónoka pedig Bilibók Géza tusnádfürdői plébános. Ezt követően fellép hét alcsíki kórus. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Együtt az imában-Székelykeresztúron
A székelykeresztúri Élet a lélekben plébániai imacsoport megalakulásának hetedik évfordulójára imanapot szerveznek január 30-án, szombaton, „Legyetek irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas”- mottóval.  Az imanap reggel féltíz órakor kezdődik és délután öt órakor hálaadó széntmisével zárul, melyet Madarász Attila bögözi plébános mutat be.

Egy év ima – hálaadás
Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiója és a Szent Pio lelkigyakorlatos ház közös kápolnájában minden hónap első szerdáján egész éjjel virrasztást tartanak. Egy esztendeje, hogy elindult az egész napos szentségimádás is, amely során reggel nyolc órától este nyolc óráig folyamatos imádság zajlik. Az átimádkozott esztendőért február 3-án, szerdán délután hat órától hálaadó szentmisét mutatnak be, Balázs-áldással a végén.

Szerdai párbeszédek- Marosvásárhelyen
Február 3-án, lesz a második évad  első  találkozója, melynek témája: Mit kezdünk a renddel vagy rendetlenséggel? Meghívott előadó Cosma István pszichológus, családterapeuta, mentálhigiénés szakember.  A Szerdai párbeszédek program célja a család, a házasság erősítése, a lelki egészség védelme. A párkapcsolati témák mellett a még, vagy már nem házasságban élőkhöz, fiatalokhoz vagy egyedülállókhoz is szól. A meghívott szakemberek az adott témában felvezetőket tartanak, ezt követően közös beszélgetésre hívják az érdeklődőket este hét órára az Ama Deus cukrászdába.
 
Kétnapos Márton Áron zarándoklat
Márton Áront 1939. február 12-én szentelték püspökké a kolozsvári Szent Mihály plébániatemplomban. A püspökszentelésre nemcsak a szülőfaluból érkezett népes küldöttség, hanem az egyházmegye számos részéről zarándokoltak hívek. 77 évvel később, 2016. február 12-én, zarándokbusz indul a kolozsvári megemlékező rendezvényekre. A kolozsvári ünnepségeken való részvétel mellett a zarándoklat célja jobban megismerni Márton Áron püspököt és imádkozni szentté avatásáért. Ezért Csíkszentdomokos és Gyulafehérvár is állomását képezi a kétnapos zarándoklatnak. A zarándoklatot a szervezők,  Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió munkatársa vezetik. Az autóbusz Székelyudvarhelyről indul és Csíkszentdomokosig útközben felveszi azokat, akik ezt kérik. Jelentkezés és információ: Ferencz Kornéliánál a  ferenczk@yahoo.com e-mail címen vagy a  0726-107.002-es telefonszámon vagy Szász Nóránál a  0744-472.178-as telefonszámon. Jelentkezési határidő: amíg a helyek be nem telnek.

Romániai magyar egyházmegyék ifjúsági lelkészségeinek találkozója
Február 8-10. között Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban találkoznak a gyulafehérvári-, szatmári-, nagyváradi- és temesvári egyházmegyék ifjúsági lelkészségei.

Taizé zarándoklat Bukarestbe
Április 27. és május 2. között a taizéi testvérek és néhány fiatal Bukarestbe zarándokol, hogy a különböző helyi ortodox egyházközségekben részt vegyenek a húsvéti liturgián, és hogy találkozzanak, imádkozzanak az ott élő keresztényekkel. A bizalom zarándokútjának ez az állomása része és gyümölcse annak a kapcsolatnak, amit Taizé és a romániai keresztények régóta ápolnak. A zarándoklatra 150 (18 és 35 év közötti) fiatal felnőttet várnak, akik már korábban jártak Taizében vagy részt vettek Európai Találkozón. Fogadás és szállás családoknál lesz, ami lehetőséget jelenthet a román kultúra és hit hagyományainak megismerésére. További részletek és a részvételi szándék jelzése (angolul): buc2016@taize.fr e-mailcímen lehetséges.

Az időjárásról: Ma tovább enyhül az idő délen lehetnek naposabb körzetek, máshol borongós, párás, helyenként napközben is ködös idő várható. Néhol szitálás, kezdetben ónos szitálás is előfordulhat. Délután a naposabb tájakon 3-8, máshol -5 és +2 fok valószínű.

MRE – Hírszolgálat, 2016. január 27.

About the author

maradmin

Leave a Comment