2016. július 21. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Márton Áron zarándoklat Doberdóba
Boldogemlékű püspökünk doberdói frontszolgálata 1916. július 19-én ér véget, amikor első ízben sebesül meg. Ennek az eseménynek a 100. évfordulóján Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, rádiónk önkéntes munkatársa, hatnapos zarándoklatot szerveznek a doberdói fennsíkra július 28 – augusztus 2 között: két nap odaút; két nap a San Martino del Carso-i egykori harcmezőn, Áron szakaszvezető/zászlós nyomdokain, végül két nap hazaút. Már csak néhány szabad hely maradt. Az érdeklődők a 0726-107.002-es telefonszámon jelentkezhetnek.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Sepsiszentgyörgyön, a Szent Benedek plébániatemplomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Könyvbemutató – Egy szenvedélyfüggő sportoló szabadulása
A Gyulafehérvári Caritas Ki-Út programja könyvbemutatóval egybekötött kötetlen beszélgetést szervez holnap délután hat órától Csíkszeredában, a Szent Imre Ifjúsági Központban (Petőfi Sándor utca, 39. szám). Az eseményen Gombola András Nem hagyhatom kint Istent című életrajzi kötete kerül bemutatásra. A történet a szenvedélyfüggőségek mámorában úszkáló hazai sztársportoló, egykori vívóbajnok életét mutatja be, aki tabuk nélkül beszél a függőségek okozta féktelen kicsapongásairól, azok mélységeiről, következményeiről, kiégéseiről. A könyv maga a változásról szól, a szerző rengeteg története teszi színessé és egyedivé mondanivalóját. Várnak minden érdeklődőt.

Rendkivüli hangverseny Kolozsváron
Holnap este hat óra 45 perctől rendkívüli hangversenyre kerül sor a kolozsvári Szent Mihály templomban. A németországi Hittfeld vegyeskar valamint a Szent Cecília kórus és zenekar előadásában a zeneirodalom egyik legismertebb és legfenségesebb műve csendül fel: Joseph Haydn A teremtés című oratóriuma. A hangversennyel egyben a Guttman házaspár, Mihály és Gabriella emlékének is adóznak, születésüknek 90. évfordulóján az erdélyi magyar zenei életéért hozott áldozatukért. A belépés díjtalan. Várnak minden zenekedvelőt.

Bérmálás a temesvári egyházmegyében
Június 24-én, vasárnap Dirschl Johann általános helynök a majláthfalvi egyházközségben bérmál. A délelőtt tíz órakor kezdődő szentmisén a vikárius 37 fiatalt részesít a bérmálás szentségében a majláthfalvi templomban, majd délután öt órakor a monostori templomban 17 fiatal részesül a második szentségben. A bérmálkozók felkészítését Miklós Csaba helyi plébános irányította.

Vakációs bibliahét Medgyesen
Az Irgalmasság szentévében a medgyesi plébánia ificsoportja július 25-29. között első alkalommal tart Vakációs bibliahetet a helyi Adolf Kolping-Házban általános és középiskolás diákok részére. Céljuk, hogy egyházi, Biblia ismeretterjesztő és játékos programokkal a lehető legtöbb gyermek számára izgalmakkal teli értékes nyári kikapcsolódást biztosítsanak.

Feriza 2016
Tizennegyedik alkalommal szervezik meg idén a Ferences Ifjúsági Zarándoklatot augusztus 2-7. között, az erdélyi ferences szerzetesek által. Azokat a 16-35 év közötti fiatalokat várják, akik a természetben szeretnének egy kicsit közelebb kerülni a Jóistenhez, társaikhoz és nem utolsósorban saját magukhoz. Érdeklődni, illetve jelentkezi a következő elérhetőségeken lehetséges: Szabolcs testvérnél a 0748-193371-es telefonszámon, vagy a frszabolcs@gmail.com email címen, illetve Tibor testvérnél, a 0746-774701-es telefonszámon, vagy a  frtibi@gmail.com email címen.

Lelkigyakorlat a segítőnővéreknél
Személyesen kísért lelkigyakorlatot szerveznek a segítőnővérek augusztus 8-14 között Csíkszentdomokoson, a Szent Margit lelkigyakorlatos házban. A szentignáci lelkigyakorlat olyan belső út, amely találkozáshoz vezet saját magunkkal és Istennel. Segít abban, hogy saját életünket a hit fényében szemléljük, felfedezzük benne Isten működését, növekedjünk a személyes Istenkapcsolatban, és ebből a tapasztalatból találjunk útmutatást életünk következő lépéseihez. Elemei: a személyes és közös imaidők, csend a lelkigyakorlat teljes ideje alatt, naponta beszélgetés a kísérővel, szentmise, test és lélek imája. Kísérők: Darvas Piroska és Ilyés Erika. Jelentkezni augusztus 1-jéig lehetséges a következő email címek egyikén: darvas.piroska@yahoo.com, ilyesera75@gmail.com.

Időjárás: Holnap továbbra is több órás napsütésben lesz részünk, de nyugaton erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható. Az északnyugati, nyugati tájakon már a reggeli óráktól számíthatunk elszórtan zápor, zivatar kialakulására. Tovább melegszik az idő, már 25-30 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Hétvégén meleg nyári idő várható, frissítő záporokkal.

MRE – Hírszolgálat, 2016. július 21.


H Í R E K   D É L B E N

II. felvételi vizsgalehetőség a kisszemináriumba
A gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatósága ezúton értesíti az érdekelteket, hogy II. felvételi szesszióra kerül sor az ősztől induló IX. osztály még fennmaradt 10 helyére. A II. vizsgaszesszió programja: július 20-án beíratkozás, majd július 22-én és 23-án képességvizsga, eredmények kifüggesztése, felvett tanulók beírása. Elfogadják a képességvizsgát azon tanulók esetében, akik már letették azt valamelyik teológiai líceumban – de nem nyertek felvételt és a GMGK-t választanák továbbtanulásra. Bővebb felvilágosításért – kérik – mielőbb forduljanak az iskola igazgatóságához a 0258-819869-es / ismétlem: 0258-819869-es telefonszámon (9-15 óra között), vagy a gmgkdirector@gmail.com e-mail címen. A tanulmányi évek során lehetőség adódik kántorképzésre is azon tanulóknak, akik erre tehetséget éreznek.
A felvett tanulóknak kényelmes bentlakás áll rendelkezésre (napi háromszori étkezéssel, a nagyobb ruhadarabok/ingek mosásával-vasalásával – mindössze évi 1.600 /azaz havonta kevesebb, mint 200 lejért). Többféle ösztöndíj-lehetőség is adott a tanulmányi eredmények, illetve a család anyagi helyzetétől függően. A távolság sem akadály: évente 8 utazás költségeit az iskola visszafizeti.

Szent Mária Magdolna napi búcsúk
– Kilyénfalván holnap délelőtt tizenegy órától tartják a templombúcsút. A szentmise ünnepi szónoka Szőcs Csaba, a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója lesz.
– Gyimesközéplokon a Mária Magdolna búcsús szentmise ugyancsak holnap délelőtt tizenegy órakor kezdődik. Ünnepi szónoka Keresztes Olivér kolozsi plébános lesz.
– Az ozsdolai plébániatemplomban holnap délelőtt tizenegy órakor kezdődik a búcsús szentmise. Az ünnepi szentbeszédet Csintalan László csíkdelnei-csíkpálfalvi plébános tartja.
– Nyárádselyén július 24-én, vasárnap ünneplik a Szent Mária Magdolna tiszteletére szentelt templom búcsúját. A szentmise, melynek szónoka Köllő Gábor nyárádremetei plébános, délben egy órakor kezdődik.

Gépjárművek megáldása Szent Kristóf ünnepén
Szent Kristóf az utazók védőszentje, a tizennégy segítő szent egyike, ma már a népies vallásosság talán legnépszerűbb alakja, akinek képét, szobrát ma különösen az autósok és motorosok hordják magukkal.
Vasárnap, július 24-én a délután hat és az esti kilenc órás szentmiséket követően a nagyváradi székesegyház előtt Szent Kristóf közbenjárását kérve Fodor József általános helynök megáldja a jelenlévő gépjárműveket. Sepsiszentgyörgyön a fél tizenegy órás szentmise után, a Krisztus Király templom előtti útszakaszon kerül sor a gépjárművek megáldására Szent Kristóf, az utazók védőszentjének segítségül hívásával.
Szentkatolnán a délelőtt tizenegy órás szentmise után, Hatojkán pedig a délelőtt háromnegyed tízes szentmise előtt áldják meg a gépjárműveket.

Bérmálás a temesvári egyházmegyében
Június 24-én, vasárnap Dirschl Johann általános helynök a majláthfalvi egyházközségben bérmál. A délelőtt tíz órakor kezdődő szentmisén a vikárius 37 fiatalt részesít a bérmálás szentségében a majláthfalvi templomban, majd délután öt órakor a monostori templomban 17 fiatal részesül a második szentségben. A bérmálkozók felkészítését Miklós Csaba helyi plébános irányította.

Prevenciós gyerektábor
A Bonus Pastor alapítvány gyerektábort szervez július 25-30. között Magyarózdon, Ludastól 17 km-re, tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról. Sok szép élménnyel: nagy játszások, sok kaland, sok barát emlékével tér haza onnan minden gyerek. Előleget fizetni és jelentkezni a következő helyeken lehetséges: Székelyudvarhelyen a Bonus Pastor irodán Geréb Tündénél, a 0751-226.906-os telefonszámon, vagy Marosvásárhelyen  Deé Lukács Évánál, a 0265-254.460 vagy a 0787-651.660-as telefonszámokon.

CSIT 2016
„Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmat nyernek.” mottóval augusztus 16-20 között idén is megszervezik a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozót vagyis az Erdélyi Krakkót. Hadd legyen Csíksomlyó minden Istennel és barátival találkozni vágyó erdélyi fiatal találkozási helye. Aki Augusztus 1-je előtt bejelentkezik és kifizeti az előleget az ajándék pólóban részesül. Részletek a csitinfo.ro honlapon találhatók.

Időjárás: Ma ismét sok lesz a napsütés, délután növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Záporok kialakulására inkább az erdélyi medencében van lehetőség, a légmozgás sem lesz jelentős. A hajnal hüvős lesz 6-17 fok közötti értékekkel, délután a napos időben 21-27 fokra van kilátás.

MRE - Hírszolgálat, 2016. július 21.


H Í R E K   R E G G E L

II. felvételi vizsgalehetőség a kisszemináriumba
A gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatósága ezúton értesíti az érdekelteket, hogy II. felvételi szesszióra kerül sor az ősztől induló IX. osztály még fennmaradt 10 helyére. A II. vizsgaszesszió programja: július 20-án beíratkozás, majd július 22-én és 23-án képességvizsga, eredmények kifüggesztése, felvett tanulók beírása. Elfogadják a képességvizsgát azon tanulók esetében, akik már letették azt valamelyik teológiai líceumban – de nem nyertek felvételt és a GMGK-t választanák továbbtanulásra. Bővebb felvilágosításért – kérik – mielőbb forduljanak az iskola igazgatóságához a 0258-819869-es / ismétlem: 0258-819869-es telefonszámon (9-15 óra között), vagy a gmgkdirector@gmail.com e-mail címen. A tanulmányi évek során lehetőség adódik kántorképzésre is azon tanulóknak, akik erre tehetséget éreznek.
A felvett tanulóknak kényelmes bentlakás áll rendelkezésre (napi háromszori étkezéssel, a nagyobb ruhadarabok/ingek mosásával-vasalásával – mindössze évi 1.600 /azaz havonta kevesebb, mint 200 lejért). Többféle ösztöndíj-lehetőség is adott a tanulmányi eredmények, illetve a család anyagi helyzetétől függően. A távolság sem akadály: évente 8 utazás költségeit az iskola visszafizeti.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai napon a zalatnai plébániatemplomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Anna-bál Szatmáron
A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet idén is megszervezi a Reménység Központ hagyományos Anna-bálját, ma délelőtt tíz órától. Az eseményre a C.A. Rosetti 2/A szám alatt levő központban kerül sor. További információk Hauler Magdolna intézményvezetőnél kaphatók, a 0742-704285-ös telefonszámon.

Szent Mária Magdolna napi búcsúk
- Kilyénfalván holnap délelőtt tizenegy órától tartják a templombúcsút. A szentmise ünnepi szónoka Szőcs Csaba, a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója lesz.
- Gyimesközéplokon a Mária Magdolna búcsús szentmise ugyancsak holnap délelőtt tizenegy órakor kezdődik. Ünnepi szónoka Keresztes Olivér kolozsi plébános lesz.
- Az ozsdolai plébániatemplomban holnap délelőtt tizenegy órakor kezdődik a búcsús szentmise. Az ünnepi szentbeszédet Csintalan László csíkdelnei-csíkpálfalvi plébános tartja.
- Nyárádselyén július 24-én, vasárnap ünneplik a Szent Mária Magdolna tiszteletére szentelt templom búcsúját. A szentmise, melynek szónoka Köllő Gábor nyárádremetei plébános, délben egy órakor kezdődik.

Gépjárművek megáldása Szent Kristóf ünnepén
Szent Kristóf az utazók védőszentje, a tizennégy segítő szent egyike, ma már a népies vallásosság talán legnépszerűbb alakja, akinek képét, szobrát ma különösen az autósok és motorosok hordják magukkal.
Vasárnap, július 24-én a délután hat és az esti kilenc órás szentmiséket követően a nagyváradi székesegyház előtt Szent Kristóf közbenjárását kérve Fodor József általános helynök megáldja a jelenlévő gépjárműveket. Sepsiszentgyörgyön a fél tizenegy órás szentmise után, a Krisztus Király templom előtti útszakaszon kerül sor a gépjárművek megáldására Szent Kristóf, az utazók védőszentjének segítségül hívásával.
Szentkatolnán a délelőtt tizenegy órás szentmise után, Hatojkán pedig a délelőtt háromnegyed tízes szentmise előtt áldják meg a gépjárműveket.

Prevenciós gyerektábor
A Bonus Pastor alapítvány gyerektábort szervez július 25-30. között Magyarózdon, Ludastól 17 km-re, tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról. Sok szép élménnyel: nagy játszások, sok kaland, sok barát emlékével tér haza onnan minden gyerek. Előleget fizetni és jelentkezni a következő helyeken lehetséges: Székelyudvarhelyen a Bonus Pastor irodán Geréb Tündénél, a 0751-226.906-os telefonszámon, vagy Marosvásárhelyen  Deé Lukács Évánál, a 0265-254.460 vagy a 0787-651.660-as telefonszámokon.

CSIT 2016
„Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmat nyernek.” mottóval augusztus 16-20 között idén is megszervezik a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozót vagyis az Erdélyi Krakkót. Hadd legyen Csíksomlyó minden Istennel és barátival találkozni vágyó erdélyi fiatal találkozási helye. Aki Augusztus 1-je előtt bejelentkezik és kifizeti az előleget az ajándék pólóban részesül. Részletek a csitinfo.ro honlapon találhatók.

Időjárás: Holnap ismét sok lesz a napsütés, délután növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Záporok kialakulására inkább az erdélyi medencében van lehetőség, a légmozgás sem lesz jelentős. A hajnal hüvős lesz 6-17 fok közötti értékekkel, délután a napos időben 21-27 fokra van kilátás.

MRE - Hírszolgálat, 2016. július 21.

About the author

maradmin

Leave a Comment