2016. július 7. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap Hátszegen tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Évadzáró koncert
Holnap délután hat órától lesz a gyergyószentmiklósi Szent Miklós Kamaraegyüttes évadzáró koncertje a gyergyószentmiklósi örménykatolikus templomban. Vezényel Kolcsár Árpád.

Szimfónikus hangverseny Sepsiszentgyörgyön
Holnap este hét órától Vokál-szimfónikus hangverseny lesz a Krisztus Király templomban. A hangversenyen közreműködnek: a Spanyolországi Orchestra BraViz, a Conservatorul Sociedad Coral Bilbao, a brassói Tudor Ciortea Művészeti Líceum, valamint a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum növendékei. Vezényel: Radu Hamzea (Spanyolország). A belépés díjtalan, minden érdeklődőt és zenekedvelőt várnak!

Nyárköszöntő Őrangyal módra
Az Őrangyal értelmükben, mozgásukban korlátozott és egészséges fiatalok programja, melynek keretében, kéthavonta egy-egy délután ezek az emberek megajándékozzák egymást idejükkel, adottságaikkal: kapcsolatot teremtenek, együtt éreznek. Ha szeretne valaki ebben segíteni, önkéntesként részt venni, megismerni, mit jelent őrangyalnak lenni a Szent Gellért Alapítváy munkatársai hívnak és várnak mindenkit július 9-én, szombaton déli tizenkét órától a szelterszi Rehabilitációs és Rekreációs Házba.

Primiciák a hétvégén
Both László újmisés július 9-én, szombaton délután hat órai kezdettel a szárhegyi plébániatemplomban mutatja be első ünnepélyes szentmiséjét.
Másnap, július 10-én Ilyés Lehel újmisés déli egy órakor a székelyszentkirályi plébániatemplomban mutatja be első ünnepélyes szentmiséjét, melyet rádiónk élő adásban közvetít.

Ezüstmise Csíkszentmártonban
Hálaaadó szentmisével ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját Koncsag László, a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet lelkivezetője. Az ezüstmise július 10-én, vasárnap délelőtt fél tizenegy órakor kezdődik a csíkszentmártoni plébániatemplomban. Ünnepi beszédet mond Ferencz Imre nyugalmazott plébános.

Boldogasszony-kiállítás Szovátán
A szovátai Teleki Oktatási Központban nyitják meg a Kárpát-haza Galéria által szervezett Boldogasszony vándorkiállítás újabb állomását jelentő tárlatot július 10-én, vasárnap délután hat órától. A kiállítás, melyet szakmailag Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója méltat, 55 kortárs magyar művész Boldogasszony-ábrázolását mutatja be. Zongorán közreműködik Bakó Tihamér. A tárlat augusztus 8-ig tekinthető meg.

Búcsú Barkán
Kétnapos rendezvénnyel készül az idei búcsúra a Kármelhegyi Boldogasszony Skapuláré Társulat a szlovákiai Barkán. A program július 16-án, szombaton déli tizenkét órakor a zarándokok fogadásával kezdődik, majd délután négy órától szentmisében emlékeznek meg a társulat elhunyt tagjairól. Ezt követi Böjte Csaba ferences atya előadása, majd több nyelven mutatják be a legszentebb áldozatot: este hét órától német nyelven, kilenc órától szlovák nyelven, majd tizenegy órától magyar nyelven, ami diákmise lesz. Ennek a végén fáklyás körmenetben vonulnak a zarándokok a Béke Barlanghoz, majd egész éjszakai szentségimádás lesz a kegytemplomban. Másnap, július 17-én reggel öt órától görög szertartású liturgiát tartanak magyar nyelven, majd két ünnepélyes szentmisével zárul a program: reggel kilenc órától szlovák nyelven, melyet Ján Mihók rozsnyói püspöki helynök mutat be, illetve tizenegy órától magyar nyelven, melyet Böjte Csaba ferences atya celebrál, aki a szentmise végén megáldja a skapulárékat és az új skapulárés tagokat egyaránt. A két nap alatt folyamatos gyónási lehetőséget biztosítanak. Várják a zarándokokat a közös ünneplésre!

Mozgásállapot-felmérő vizsgálat mozgáskárosodott gyerekeknek és felnőtteknek
A magyarországi Mozgássérültek Pető András Intézete és a Gyulafehérvári Caritas harmadik alkalommal szervez mozgásállapot-felmérő vizsgálatot július 18-án Csíkszeredában azoknak a gyermekeknek, akiknél születés előtt, közben vagy után oxigénhiányos állapot lépett fel, agyvérzést kaptak, vagy nyílt gerinccel születtek és ennek következtében mozgáskárosodás alakult ki náluk. Érdeklődni, jelentkezni a 0736- 102.688-as telefonszámon lehet hétköznapokon 8-16 óra között július 14-ig! A szűrést 3 hetes fejlesztési periódus követi július 19. – augusztus 5. között. Bővebb információk a gyulafehérvári érsekség honlapján, a www.romkat.ro oldalon találhatók.

Időjárás: Holnap sok napsütésre számíthatunk, nyugaton és a középső tájakon ugyanakkor több felhő lehet az égen, de csapadék nem valószínű. Helyenként élénk lehet a déli, délnyugati szél. Friss hajnalra ébredünk 6-14 fok körüli értékekkel, majd napközben 23-28 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2016. július 7.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai napon a lónyai templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Régészeti ásatások Szentjobbon
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség a Körösvidéki Múzeummal együttműködve, 2016 júliusában megelőző régészeti ásatásokat fog végezni a bihar megyei Szentjobb középkori várának területén. Amint ismeretes, az egykoron Szent István király karereklyéjét őrző bencés kolostor helyén a 16. század végén épült reneszánsz erődítés romjain ma a község római katolikus temploma és a szentjobbi apátság 18. századi eredetű kúriája emelkedik. A tervezett munkálatok részét képezik egyházmegyénk azon erőfeszítéseinek, amelyek célja a 20. század közepéig a régió egyik legjelentősebb Szűz Mária kegyhelyének számító Szentjobb egyházmegyei zarándokhellyé való emelése. A szondázó jellegű régészeti kutatásoktól a régészek azt remélik, hogy értékes adatokkal szolgálhatnak egy, a szentjobbi apátsági kúria zarándok- és lelkigyakorlatos házzá való átalakítását célzó építészeti terv elkészítéséhez, amely magába foglalja a kúriát övező park és az egykori vársánc egy részének rehabilitációját is. Az idei ásatásokkal egy időbe megkezdődnek a község római katolikus templomában őrzött Szűz Mária kegykép restaurálásának munkálatai is.

Első csütörtöki szentségimádás
A Mária Rádió nagyváradi stúdiójának kápolnájában csendes szentségimádást tartunk minden hónap első csütörtökén. Reggel fél kilenc órától szentmise lesz, majd kilenc órától egészen délután három óráig szentségimádás. Várjuk mindazokat, akik szivesen áldoznak időt az engesztelésre, az imádságra.

Szentévi Zarándoklati Nap Nagyváradon
Az Irgalmasság Évében a nagyváradi egyházmegye zarándoklatra várja a híveket a Székesegyházhoz, hogy a megnyitott Szent Kapun átlépve Isten irgalmasságára tekintsenek, és maguk is a megújulás útjára lépjenek. Az összeállított programnak megfelelően ma délután hat órakor Tenkéről, Bélből, Bélfenyérről, Biharsályiból, Mezőbikácsról, Nagyszalontáról és Belényesből zarándokolnak a hívek a székesegyházhoz. A szentmise főcelebránsa Böcskei László megyéspüspök, az ünnepi szónok pedig dr. Fügedy Antal Levente mezőbikácsi plébános lesz. A Zarándoklati Napra való tekintettel Nagyvárad többi templomában elmaradnak a ma esti szentmisék.

Bérmálás Magyarpatakon
Július 9-én, szombaton Böcskei László megyéspüspök Magyarpatakon szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisén 77 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében. A fiatalok felkészítését a helyi plébános, Rolnik Márton végezte.

KiSérŐ tábor fogyatékkal élő gyermekeket nevelő családoknak
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány KiSérŐ tábort szervez július 13-17. között Szelterszen – tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról. A tábor lehetőség ismerkedésre, kikapcsolódásra és a fejlődésre olyan családok számára, ahol sérült gyermeket nevelnek. A program lehetőséget biztosít arra, hogy a szülők ismerkedjenek, megosszák tapasztalataikat, előadásokat hallgassanak gyermekük elfogadása, fejlesztése, integrációja témában. Jelentkezni a gellerta@gmail.com e-mail címen lehet.

Lelkigyakorlat Hargitafürdőn
Július 22.-24. között Hargitafürdőn a Pálos kápolnában Jézus a gyógyítónk és szabadítónk címmel Lelkigyakorlatot tart Dr. Gál Péter atya a New Age Keresztény Szemmel című könyv írója. Téma lesz egyebek melett a családfa gyógyítás, egyéni és csoportos közbenjárás személyekért. Érdeklődni a 0744-145331 telefonszámon lehet.

Kalandtáborok Réven
A nyár folyamán több alkalommal is szerveznek kalandtábort a bihar megyei Körösréven, 12-18 év közötti fiatalok részére. Időpontok: július 12-17 között, augusztus 2-7 között, valamint augusztus 23-28 között. A fiatalok sok érdekességre számíthatnak, lesz túrázás, csónakázás, barlang-látogatás, vetélkedők és még sok más kalandos dolog a lelki programok mellett. A tábor részvételi díja 150 lej. További információkért és a jelentkezésért hívják a 0742-507373-as telefonszámot.

Időjárás: Napközben északnyugat felől fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet, tartósabban felhős régiók elsősorban az erdélyi medencében lehetnek. Elszórtan számíthatunk záporok, egy-egy zivatar kialakulására. Feltámad a szél, az ország északi felén erős, viharos lökések is lehetnek. Délután 21-25 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2016. július 7.

About the author

maradmin

Leave a Comment