2016. július 8. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap a lupényi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. A nagyváradi egyházmegyében vasárnap a Vártemplomban és Érsemjénben lesz a híveknek lehetősége az egyházmegye örökös szentségimádásába bekapcsolódni. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Bérmálás Magyarpatakon
Böcskei László megyéspüspök holnap Magyarpatakon szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisén 77 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében. A fiatalok felkészítését a helyi plébános, Rolnik Márton végezte.

Primiciák a hétvégén
Both László újmisés holnap délután hat órai kezdettel a szárhegyi plébániatemplomban mutatja be első ünnepélyes szentmiséjét.
Vasárnap Ilyés Lehel újmisés déli egy órakor a székelyszentkirályi plébániatemplomban mutatja be első ünnepélyes szentmiséjét, melyet rádiónk élő adásban közvetít.

Öt éve hunyt el Hajdó István főesperes-plébános
Utolsó szolgálati helyén, a székelylengyelfalvi templomban július 11-én emlékeznek meg tisztelői Hajdó István (1942–2011) ny. főesperes-plébánosról halának ötödik évfordulója alkalmából. Az engesztelő szentmise hétfőn délután hat órától lesz.

Hálós Szentjánosbogár gyermektábor
A Partiumi Háló Egyesület, idén július. 18-24. között szervezi meg Balatonszemesen a Hálós Szentjánosbogár Gyermektábort, melynek gerincét bibliai történetek képezik, betekintést nyújtva a Biblia világába. A programok között szerepelnek: sportvetélkedő, akadályverseny, kirándulások, szerepjátékok, tematikus előadások és beszélgetések, kézműves foglalkozások, ijászat, egész napos interaktív foglalkozások és mind emellett sok-sok játék és nevetés. Az idei téma a csodálatos halfogás, kiemelve a tanítványok engedelmességét és alázatát, hiszen példájuk által lehetünk mi is jobbak. Várják a 0 - 9. osztályos tanulók jelentkezését az egyházmegye bármely pontjáról a következő telefonszámok egyikén: 0744-509423 vagy 0742-350166.

Assisi Szent Ferenc Iskolája - Gyerektábor 2016
Az erdélyi ferencesek július 14-17. között rendezik meg az Assisi Szent Ferenc Iskolája elnevezésű tábort a csíksomlyói kolostorban, ahová azoknak a 4–8. osztályos tanulóknak a jelentkezését várják, akik részt szeretnének venni egy olyan táborban, amely lehetőséget nyújt Assisi Szent Ferenc életének megismerésére, életpéldájának elmélyítésére és arra, hogy a résztvevők új ismereteket szerezzenek a lelkiélet terén és tartós barátságokat kössenek. Részletesebb tájékoztatást a következő elérhetőségeken lehet kérni: telefonon a 0746-774.701 vagy a 0748-193.371 telefonszámokon, vagy e-mailen a frtibi@gmail.com és frszabolcs@gmail.com címeken.

Meghívó lányoknak
A mallersdorfi ferences nővérek július 21-23. között lelkinapot tartanak Homoródremetén, ahol a természetben, a közösségben és a csendben próbálnak Isten jelenlétére figyelni, Vele beszélgetni. Ezekre a napokra 16 és 30 év közötti lányok jelentkezését várják július 18-ig a fifinover@gmail.com email-címen vagy a 0752-957.703 telefonszámon.

Vakációs bibliahét Medgyesen
Az Irgalmasság szentévében a medgyesi plébánia ificsoportja július 25-29. között első alkalommal tart Vakációs bibliahetet a helyi Adolf Kolping-Házban általános és középiskolás diákok részére. Céljuk, hogy egyházi, Biblia ismeretterjesztő és játékos programokkal a lehető legtöbb gyermek számára izgalmakkal teli értékes nyári kikapcsolódást biztosítsanak.

Tábor és lelkigyakorlat Székelyszálláson
A kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia szervezésében augusztus 12-16. között Poklainkra épülő mennyország! címmel ifjúsági tábor és lelkigyakorlat lesz Székelyszálláson. Jelentkezni július 30-ig lehet a 0742-698166-os telefonszámon, Hajlák Attila-István segédlelkésznél.

Hétvégi szentmise közvetítések
Holnap a megszokott időben hallhatják a szentmisét, reggel nyolc órától Nagyiratosról, majd vasárnap két szentmise is lesz: délelőtt tíz órától Nagyiratosról, délután egy órától pedig Székelyszentkirályról közvetítjük Ilyés Lehel újmisés primiciáját.

MRE - Hírszolgálat, 2016. jülius 8.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében ma Hátszegen tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Zenés áhítat Kolozsváron
Ma este öt órai kezdettel zenés áhítatra kerül sor a kolozsvári Szent Mihály templomban. Fellép: a Maróthi György Pedagóguskórus. Vezényel: Dobos Gyöngyi. A belépés díjtalan. Várnak minden zenekedvelőt az eseményre.

Évadzáró koncert
Ma délután hat órától lesz a gyergyószentmiklósi Szent Miklós Kamaraegyüttes évadzáró koncertje a gyergyószentmiklósi örménykatolikus templomban. Vezényel Kolcsár Árpád.

Szimfónikus hangverseny Sepsiszentgyörgyön
Ma este hét órától Vokál-szimfónikus hangverseny lesz a Krisztus Király templomban. A hangversenyen közreműködnek: a Spanyolországi Orchestra BraViz, a Conservatorul Sociedad Coral Bilbao, a brassói Tudor Ciortea Művészeti Líceum, valamint a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum növendékei. Vezényel: Radu Hamzea (Spanyolország). A belépés díjtalan, minden érdeklődőt és zenekedvelőt várnak!

Nyárköszöntő Őrangyal módra
Az Őrangyal értelmükben, mozgásukban korlátozott és egészséges fiatalok programja, melynek keretében, kéthavonta egy-egy délután ezek az emberek megajándékozzák egymást idejükkel, adottságaikkal: kapcsolatot teremtenek, együtt éreznek. Ha szeretne valaki ebben segíteni, önkéntesként részt venni, megismerni, mit jelent őrangyalnak lenni a Szent Gellért Alapítvány munkatársai hívnak és várnak mindenkit holnap déli tizenkét órától a szelterszi Rehabilitációs és Rekreációs Házba.

Primiciák a hétvégén
Both László újmisés holnap délután hat órai kezdettel a szárhegyi plébániatemplomban mutatja be első ünnepélyes szentmiséjét.
Vasárnap július 10-én Ilyés Lehel újmisés déli egy órakor a székelyszentkirályi plébániatemplomban mutatja be első ünnepélyes szentmiséjét, melyet rádiónk élő adásban közvetít.

Ezüstmise Csíkszentmártonban
Hálaaadó szentmisével ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját Koncsag László, a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet lelkivezetője. Az ezüstmise július 10-én, vasárnap délelőtt  tíz órakor kezdődik a csíkszentmártoni plébániatemplomban. Ünnepi beszédet mond Ferencz Imre nyugalmazott plébános.

Boldogasszony-kiállítás Szovátán
A szovátai Teleki Oktatási Központban nyitják meg a Kárpát-haza Galéria által szervezett Boldogasszony vándorkiállítás újabb állomását jelentő tárlatot július 10-én, vasárnap délután hat órától. A kiállítás, melyet szakmailag Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója méltat, 55 kortárs magyar művész Boldogasszony-ábrázolását mutatja be. Zongorán közreműködik Bakó Tihamér. A tárlat augusztus 8-ig tekinthető meg.

Búcsú Barkán
Kétnapos rendezvénnyel készül az idei búcsúra a Kármelhegyi Boldogasszony Skapuláré Társulat a szlovákiai Barkán. A program július 16-án, szombaton déli tizenkét órakor a zarándokok fogadásával kezdődik, majd délután négy órától szentmisében emlékeznek meg a társulat elhunyt tagjairól. Ezt követi Böjte Csaba ferences atya előadása, majd több nyelven mutatják be a legszentebb áldozatot: este hét órától német nyelven, kilenc órától szlovák nyelven, majd tizenegy órától magyar nyelven, ami diákmise lesz. Ennek a végén fáklyás körmenetben vonulnak a zarándokok a Béke Barlanghoz, majd egész éjszakai szentségimádás lesz a kegytemplomban. Másnap, július 17-én reggel öt órától görög szertartású liturgiát tartanak magyar nyelven, majd két ünnepélyes szentmisével zárul a program: reggel kilenc órától szlovák nyelven, melyet Ján Mihók rozsnyói püspöki helynök mutat be, illetve tizenegy órától magyar nyelven, melyet Böjte Csaba ferences atya celebrál, aki a szentmise végén megáldja a skapulárékat és az új skapulárés tagokat egyaránt. A két nap alatt folyamatos gyónási lehetőséget biztosítanak. Várják a zarándokokat a közös ünneplésre!

Mozgásállapot-felmérő vizsgálat mozgáskárosodott gyerekeknek és felnőtteknek
A magyarországi Mozgássérültek Pető András Intézete és a Gyulafehérvári Caritas harmadik alkalommal szervez mozgásállapot-felmérő vizsgálatot július 18-án Csíkszeredában azoknak a gyermekeknek, akiknél születés előtt, közben vagy után oxigénhiányos állapot lépett fel, agyvérzést kaptak, vagy nyílt gerinccel születtek és ennek következtében mozgáskárosodás alakult ki náluk. Érdeklődni, jelentkezni a 0736-102.688-as telefonszámon lehet hétköznapokon 8-16 óra között július 14-ig! A szűrést 3 hetes fejlesztési periódus követi július 19. – augusztus 5. között. Bővebb információk a gyulafehérvári érsekség honlapján, a www.romkat.ro oldalon találhatók.

Időjárás: Ma sok napsütésre számíthatunk, nyugaton és a középső tájakon ugyanakkor több felhő lehet az égen, de csapadék nem valószínű. Helyenként élénk lehet a déli, délnyugati szél. Friss hajnalra ébredtünk 6-14 fok körüli értékekkel, majd napközben 23-28 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2016. július 8.

About the author

maradmin

Leave a Comment