2016. június 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap a csíkszépvízi  örmény  templomban tartják az örökös szentségimádási napot. A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően június hónap második vasárnapján Fugyivásárhelyen és Krasznarécsén lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.
Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Mustó Péter jezsuita Marosvásárhelyen
Marosvásárhelyen az egyetemi lelkészség templomában június 10-12. között triduumot tart Mustó Péter jezsuita atya, melynek témája Az irgalmasság és testünk törékenysége. A triduum  ma délután öt órától kezdődőtt.  Holnap délután szintén öt órától, míg vasárnap délelőtt kilenc órától lesznek a szentmisék.

Örmény katolikus búcsú Szamosújváron
Holnap délelőtt tizenegy órakor a szamosújvári örmény katolikus székesegyházban búcsús szentmisét tartanak Világosító Szent Gergely, az örmények apostola tiszteletére. Az ünnepi mise szónoka Gál Hunor, gyergyószentmiklósi örmény katolikus lelkész lesz.
A szentmisén részt vesz Jakubinyi György érsek, örmény apostoli kormányzó is – tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról.

Egyházmegyei Ifjúsági Találkozó Nagyváradon
„Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak” mottóval szervezi meg idén az Egyházmegyei Ifjúsági Találkozót a nagyváradi püspökség június 11-én, szombaton, Nagyváradon, melyre meghívást kaptak az egyházmegye fiataljai, különösen azok, akik idén bérmálkoztak. A rendezvény programja a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum épületében (Partenie Cosma utca 3-7.) reggel nyolc  órakor regisztrációval kezdődik, majd fél tizenegy órakor a fiatalok körmenetben indulnak az egyházmegye központi szentélyéhez, a székesegyházhoz, ahol a jelenlévő papokkal közösen Böcskei László megyéspüspök tizenegy órától szentmisét mutat be. A szervezők a felnőtteket is várják, hogy a szentmisén való részvételükkel támogatásukról biztosítsák a felnövekvő nemzedéket. A főpásztor külön kéri a szülőket, nagyszülőket, hogy ilyen formában is adják jelét annak, hogy segíteni akarják a fiatalokat az Isten féle vezető úton.

Újmise Nagykárolyban
Szombaton délelőtt tizenegy órakor kezdődik a nagykárolyi Szentlélek templomban az elmúlt hétvégén pappá szentelt Guia Laurean Hugó ferences testvér újmiséje. Várják a híveket erre a szép ünnepi alkalomra, melyen újmisés áldásban is részesülhetnek.

Mustó Péter – közönségtalálkozó Székelyudvarhelyen
Holnap délelőtt tizenegy órától, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban Mustó Péter jezsuita atyával találkozhatnak az érdeklődők, a könyvszerzővel, lelkikísérővel és sokak kedves ismerősével, aki könyveiről, valamint életéről fog mesélni. Jó alkalom ez arra, hogy dedikálást kapjanak a könyvek szerzőjétől, de főleg arra, hogy részesedjenek az atya mély életbölcsességéből, választ kapva a kérdéseikre. Bejelentkezés nem szükséges, ezért várják mindazokat, akik élni szeretnének ezen egyedi lehetőséggel!

Előadás Csíkszeredában
A csíkszeredai Szent Ágoston plébánia hittantermében holnap délután egy órától a Jó Irány családos közösség meghívására Szénégető István Marosvásárhely-remeteszegi plébános Szentmisétől szentmiséig a megbocsájtás útján címmel tart előadást.

Szent Antal-ünnepség a Millenniumi templomban
Különösen kiemelkedő az idei ünnepség, melyet Páduai Szent Antal tiszteletére tartanak a temesvár-gyárvárosi Milleniumi templomban vasárnap. A délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisét dr. Wilhelm Dancă bukaresti teológus, tanár, a Romániai Tudományos Akadémia tagja celebrálja. Ez alkalomból a temesvári olasz közösség egy Páduai Szent Antal ereklyét adományoz a Millenniumi templomnak.

Előadással egybekötött könyvbemutatók
Erdély több városában is bemutatják a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Kiadó által a szentévre megjelentett, Sokarcú irgalmasság – Vallomások, interjúk, tanulmányok című, a Keresztény Szó könyvek sorozat 5. kötetét.
Vasárnap, a csíksomlyói kegytemplomban délelőtt a fél tizenegy órakor kezdődő szentmise után, majd délután öt órától Sepsiszentgyörgyön, a Szent József plébánián lesznek könyvbemutatók. Minden érdeklődőt várnak!

Mária rádiós találkozó
Vasárnap, promóciós munkatársunk, Szilágyi László Aradra látogat, ahol a belvárosi minorita templomban minden magyar nyelvű szentmise végén a Mária Rádió hallgatására buzdítja majd a jelenlevőket. Nála lehet feliratkozni kéthavonta megjelenő ingyenes újságunkra, melynek terjesztésére önkénteseket keresünk. Hétfőn, Páduai Szent Antal ünnepén este hét órától lesz a templom búcsúja, melyet rádiónk élőben közvetít.

Templom megáldása Szilágyszentkirályon
Vasárnap délután három órakor szentmise keretében áldja meg a felújított templomot Böcskei László megyéspüspök Szilágyszentkirályon. Várják a híveket a közös hálaadásra és ünneplésre.

Bérmálás a nagyváradi egyházmegyáben     
Vasárnap tíz  órától Zilahon 11 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében. A fiatalok felkészítését Sővér István plébános végezte.

Időjárás:Holnap az ország nagy részén sokfelé  kialakulhatnak záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás, jégeső is  előfordulhat. Néhol élénk, a zivatarok környezetében erős, viharos lehet a szél. A legmagasabb hőmérséklet 22 és 26 fok között  alakul.

MRE – Hírszolgálat, 2016. június 10.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Elhunyt boldogemlékű Márton Áron püspök úr egykori ápolója, Kacsó Júlia gyémántfogadalmas szociális testvér
1930. február 12-én,  Nyárádselyén született, Egészségügyi Képzőt végzett. 1948-ban lépett be a Szociális Testvérek Társaságába. 1956-ban tett első fogadalmat, örökfogadalmat 1971-ben. A szerzetesközösségek szétszóratásának idején vállalta éveken át Salamáson a védőnői munkát, családlátogatásokat végzett, majd a kolozsvári klinikán dolgozott. Márton Áron püspök úr betegsége idején a püspök úr kérésére jött át a gyulafehérvári püspökségre dolgozni, mint a püspök úr személyes egészségügyi ápolója. A püspök úr halála után rövid időre vissza ment dolgozni a kolozsvári klinikára, nyugdíjazásáig. Nyugdíjasként is sokat segítt a rászoruló idős és beteg testvéreken. Júlia testvér temetése ma délután 2 órakor lesz a marosvásárhelyi római katolikus temető felső kápolnájából. Adjon az Úr örök nyugodalmat neki, és az örök világosság fényeskedjék neki!

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében ma a brassói ferences templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Mária rádiós találkozók
Ma délután négy órakor Nagykárolyban lesz önkéntestalálkozó a Szent László közösségi házban. Vasárnap, június 12-én, promóciós munkatársunk, Szilágyi László Aradra látogat, ahol a belvárosi minorita templomban minden magyar nyelvű szentmise végén a Mária Rádió hallgatására buzdítja a jelenlevőket. Nála lehet majd feliratkozni kéthavonta megjelenő ingyenes újságunkra, melynek terjesztésére önkéntesek jelentkezését várjuk.

Felnőtt Ifi Medgyesen
A medgyesi plébánia nagytermében ma este 7 órától a felnőtt ifi keretében A rossz döntéseimet Isten ajándékká alakította témakörben tartott beszélgetésre hívnak és várnak minden érdeklődőt!

Mustó Péter jezsuita Marosvásárhelyen
Marosvásárhelyen az egyetemi lelkészség templomában június 10-12. között triduumot tart Mustó Péter jezsuita atya, melynek témája Az irgalmasság és testünk törékenysége. A triduum szentmiséi pénteken és szombaton délután öt órától, míg vasárnap délelőtt kilenc órától kezdődnek.

Jótékonysági Maraton Szatmárnémetiben
„Gyalogoljunk együtt az éhező családokért!” mottóval tizedik alkalommal rendezik meg a jótékonysági maratont Szatmárnémetiben június 11-én. Előregisztráció június 6-10 között lesz a helyi Caritas titkárságán, a Libertății tér 20. szám alaltt. Az érdeklődők a résztvételi díj befizetése által személyesen is támogathatják az ügyet. Az esemény napján a regisztráció reggel 07.45-kor kezdődik, majd 08.45-kor dördül el a rajtpisztoly.

Örmény katolikus búcsú Szamosújváron
Június 11-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor a szamosújvári örmény katolikus székesegyházban búcsús szentmisét tartanak Világosító Szent Gergely, az örmények apostola tiszteletére. Az ünnepi mise szónoka Gál Hunor, gyergyószentmiklósi örmény katolikus lelkész lesz. A szentmisén részt vesz Jakubinyi György érsek, örmény apostoli kormányzó is.

Újmise Nagykárolyban
Szombaton délelőtt tizenegy órakor kezdődik a nagykárolyi Szentlélek templomban az elmúlt hétvégén pappá szentelt Guia Laurean Hugó ferences testvér újmiséje. Várják a híveket erre a szép ünnepi alkalomra, melyen újmisés áldásban is részesülhetnek.

Mustó Péter – közönségtalálkozó Székelyudvarhelyen
Június 11-én, szombaton délelőtt tizenegy órától, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban Mustó Péter jezsuita atyával találkozhatnak az érdeklődők, a könyvszerzővel, lelkikísérővel és sokak kedves ismerősével, aki könyveiről, valamint életéről fog mesélni. Jó alkalom ez arra, hogy dedikálást kapjanak a könyvek szerzőjétől, de főleg arra, hogy részesedjenek az atya mély életbölcsességéből, választ kapva a kérdéseikre. Bejelentkezés nem szükséges, ezért várják mindazokat, akik élni szeretnének ezen egyedi lehetőséggel!

Előadás Csíkszeredában
A csíkszeredai Szent Ágoston plébánia hittantermében június 11-én, szombaton délután egy órától a Jó Irány családos közösség meghívására Szénégető István Marosvásárhely-remeteszegi plébános Szentmisétől szentmiséig a megbocsájtás útján címmel tart előadást.

Szent Antal-ünnepség a Millenniumi templomban
Különösen kiemelkedő az idei ünnepség, melyet Páduai Szent Antal tiszteletére tartanak a temesvár-gyárvárosi Milleniumi templomban vasárnap, június 12-én. A délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisét dr. Wilhelm Dancă bukaresti teológus, tanár, a Romániai Tudományos Akadémia tagja celebrálja. Ez alkalomból a temesvári olasz közösség egy Páduai Szent Antal ereklyét adományoz a Millenniumi templomnak.

Előadás és könybemutató Sepsiszentgyörgyön
Június 12-én, vasárnap délután 5 órától Sepsiszentgyörgyön, a Szent József plébánián Bereczki Silvia segítőnővér, a Vasárnap hetilap felelős szerkesztője előadást tart „Az irgalmas szeretet átalakító ereje” címmel. Az előadást követő könyvbemutatóban közreműködnek: Dánel Franceska nővér és Józsa Zsuzsanna, valamint Kozma Ferenc. Megszólalnak a kötet helyi szerzői és interjúalanyai. A rendezvény házigazdája Szabó Lajos plébános. Mindenkit szeretettel várnak!

Időjárás: Ma több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok, valamint a szél is élénk lehet. Kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, a maximum-hőmérséklet 20 és 26 fok között alakul.

MRE – Hírszolgálat, 2016. június 10.

About the author

maradmin

Leave a Comment