2016. június 13. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap a pálpataki  templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Csontváry-képek Erdélyben
A Csíki Székely Múzeum idén újabb nagyszabású kiállítással jelentkezett, melynek címe: Csontváry-képek Erdélyben. A május 7. és augusztus 20. közti  időszakban megtekinthető tárlat 48 alkotást foglal magába. Az anyagot öt magyarországi intézménytől kölcsönzték.
Csontváry Kosztka Tivadar a magyar festészet történetének legkülönösebb figurája. Képei eddig soha nem szerepeltek Erdélyben.

Média-nap Nagyváradon
A már több éves hagyománnyal rendelkező Egyházmegyei Média-napot idén is megszervezi Nagyváradon a Római Katolikus Püspökség, hogy új meglátásokkal gazdagodva, az egyházi és világi sajtó képviselői hatékonyabban tevékenykedjenek a kommunikáció, különösképpen a vallásos kommunikáció terén.
A Média-nap tartalma az elmúlt esztendőkben több alkalommal igazodott a Társadalmi Kommunikáció Világnap témájához. Idén, a világnap 50. évfordulóján is ezt szeretnék tenni a szervezők, amikor a Ferenc pápa által oly szorgalmazott irgalmasság témájáról, ennek a médiában megnyilvánuló formáiról fognak tárgyalni. Irgalmasság a kommunikációban címmel, június 18-án, szombaton délelőtt tíz órakor kezdődik a Média-nap a nagyváradi Posticumban. A találkozó előadója Szerdahelyi Csongor, a budapesti Ferences Sajtóközpont vezetője.

Templom megáldása Szolnokházán és Zoványfürdőn
Ezen a hétvégén Böcskei László megyéspüspök két településen végzi el a templom megáldásának szertartását: június 18-án szombaton délután hat órakor Szolnokházán, június 19-én, vasárnap délután négy órakor Zoványfürdőn.

A Biblia a középpontban
A Szentírásolvasókat, a szent szövegek után érdeklődőket várják a június 18-án megrendezésre kerülő bibliás lelki programra. A szatmári Szentlélek templom Merk Mihály termében reggel tíz órától délután két óráig Szent Lukács evangélista könyvét vizsgálják majd, a szövegeket értelmezik és különböző módszerekkel feldolgozzák. Ezért  a címe a találkozónak „Lukács evangélistával a hétköznapokban”. A szervezők kiemelik, egyik evangélista sem hangsúlyozza annyit Isten irgalmasságát az ember iránt, valamint az ebből születő, emberek egymás iránti irgalmasságát, mint Lukács. Fontosnak tartják megkeresni, felfedezni a mindennapokba is elvihető és ott alkalmazható irgalmassággal kapcsolatos gondolatokat. Várnak minden Bibliát szerető embert.

Gitártábor Tasnádszántón
Ímmár 5-ik alkalommal szervezik meg a Tasnádszántói Gitártábort július 6-10 között. Az oktatók a
szabadkai Ébredés együttes. A részvételidíj 50 ron. Jelentkezni július 1-ig lehet a
Facebook eseményen illetve a 0747-931349-es telefonszámon Tóth Attila atyánál.

Kéztől a lélekig – kreatív napok a ferences nővérekkel
A mallersdorfi ferences nővérek kreatív napokat tartanak június 30 – július 3. között a székelyudvarhelyi zárdába. Ezekre a napokra olyan 16 – 30 év közötti személyeket várnak, akik szívesen kézimunkálnak és kamatoztatják talentumaikat. Hogy ne csak a kezek munkájával, hanem szívükkel és egész lényükkel dicsérjék Istent, a résztvevők lelküket is formálják majd a közös imák és meditatív táncok által. Jelentkezni június 15-ig lehet a 0741-694.139-es telefonszámon vagy a mimeldan@gmail.com email címen.

Csendben az Istennel
Kontemplatív lelkigyakorlatra kerül sor június 25. és július 2. között Erdődhegyen, a Helga Winter közösségi házban, a Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodája szervezésében.
Egyre többen vágynak arra, hogy egyszerűen és csendben legyenek Isten előtt. Az ilyen elmélkedő napok abban segítenek, hogy az információban túltengő világunkban a nyüzsgő gondolatainkat elengedjük, és gyakoroljuk a csendet, az Istenre figyelést. A kontemplatív ima erre ad módot, egyszerű imaforma mindazok számára, akik közvetlen kapcsolatra vágynak Istennel a hétköznapokban is. Jelentkezni lehet a 0261 715 011-es vagy a 0757 050 923-mas telefonszámokat tárcsázva, június 21-ig.

Időjárás: Holnap már több napsütés ígérkezik, de még számítani kell záporok, zivatarok kialakulására. Helyenként a lehulló csapadék meghaladhatja a 20-25 litert négyzetméterenként. A megerősödő szélben 18-23 fok közé melegedhet a levegő.

MRE – Hírszolgálat, 2016. június 13.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N
Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai napon a petrozsényi  templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Szent Antal búcsúk
– A zernyesti plébániatemplom búcsúünnepe ma  délelőtt tizenegy órakor kezdőik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József püspök lesz.
-Marosvásárhelyen az egyetemi lelkészség templomában  is ma délután öt órakor kezdődik a búcsú.  A szentbeszédet Mustó Péter jezsuita atya tartja.
– Csíksomlyón Szent Antal napján három ünnepi szentmisét is tartanak: reggel nyolc órakor a kegytemplomba várják a híveket. A fél tizenegy órától kezdődő szentmise a tervek szerint a Kissomlyó-hegyen található Szent Antal-kápolnánál, rossz idő esetén viszont a kegytemplomban lesz megtartva – indulás a kápolnához fél tízkor a kegytemplom elől. Az este hét órakor kezdődő szentmise keretében megáldják a gyermekeket.
– Székelyudvarhelyen a ferences templomban az ünnepi szentmisét hétfőn délután hat órától mutatják be. A szentmise keretében liliomáldás és gyermekek megáldása is lesz.
-Az erdőszentgyörgyi Szent Antal tiszteletére felszentelt plébániatemplomban a szentmise szintén délután hat  órakor kezdődik.
 -Szatmárnémetiben ma  tíz órától kezdődik a búcsús szentmise és Barta Barnabás, a Székesegyház segédlelkésze mond szentbeszédet.
– Kaplonyban is ünnepelnek. Ma délelőtt tizenegy órától kezdődik a búcsúmise, melyen  Korzenszky Richárd tihanyi bencés perjel mond homíliát.  A Szent Antal búcsúk végén megáldják a hívek által hozott liliomokat.
-Aradon, Páduai Szent Antal ünnepén este hét órától lesz a templom búcsúja, melyet rádiónk élőben közvetít.
A nagyszebeni ferences templom újramegáldása
Jakubinyi György érsek  ma  délután hat  órakor kezdődő szentmise keretében megáldja a felújított 300 esztendős nagyszebeni ferences templomot. Várják a híveket a közös hálaadásra és ünneplésre.

Krakkói Világifjúsági Találkozó
2016 júliusában a világ ifjúsága Krakkóban találkozik 26-31. között. Mindazon fiatalok, akik erre az eseményre a ferencesekkel szeretnének elzarándokolni még jelentkezhetnek a 0746-774701 telefonszámon, illetve a frtibi@gmail.com e-mail címen.

KiSérŐ tábor Szelterszen
Kisérő tábort szervez a Szent Gellért Alapítvány július 13-17 között Szelterszen. Ez a tábor egy lehetőség ismerkedésre, kikapcsolódásra és a fejlődésre olyan családok számára, ahol sérült gyermeket nevelnek. A szervezők olyan programmal készülnek, mely lehetőséget biztosít arra, hogy a szülők megosszák tapasztalataikat, előadásokat hallgassanak gyermekük elfogadása, fejlesztése, integrációja témákban. A KiSérŐ tábor erőforrást jelent a későbbi mindennapok küzdelmeiben. Jelentkezni agellerta@gmail.com címen vagy a www.szentgellert.ro oldalon lehet.

Kéztől a lélekig – kreatív napok a ferences nővérekkel
A mallersdorfi ferences nővérek kreatív napokat tartanak június 30 – július 3. között a székelyudvarhelyi zárdába. Ezekre a napokra olyan 16 – 30 év közötti személyeket várnak, akik szívesen kézimunkálnak és kamatoztatják talentumaikat. Hogy ne csak a kezek munkájával, hanem szívükkel és egész lényükkel dicsérjék Istent, a résztvevők lelküket is formálják majd a közös imák és meditatív táncok által. Jelentkezni június 15-ig lehet a 0741-694.139-es telefonszámon vagy a mimeldan@gmail.com email címen.

Csendben az Istennel
Kontemplatív lelkigyakorlatra kerül sor június 25. és július 2. között Erdődhegyen, a Helga Winter közösségi házban, a Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodája szervezésében.
Egyre többen vágynak arra, hogy egyszerűen és csendben legyenek Isten előtt. Az ilyen elmélkedő napok abban segítenek, hogy az információban túltengő világunkban a nyüzsgő gondolatainkat elengedjük, és gyakoroljuk a csendet, az Istenre figyelést. A kontemplatív ima erre ad módot, egyszerű imaforma mindazok számára, akik közvetlen kapcsolatra vágynak Istennel a hétköznapokban is. Jelentkezni lehet a 0261 715 011-es vagy a 0757 050 923-mas telefonszámokat tárcsázva, június 21-ig.

Időjárás: Ma rövidebb napos időszakok ígérkeznek, továbbra is előfordulhat eső, egy-egy zápor, zivatar. Az előrejelzések szerint szerda estig tart az esős idő, csütörtöktől erőteljes felmelegedés következik. Hajnalban 11-15, a délutáni órákban 18-24 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2016. június 13.

About the author

maradmin

Leave a Comment