2016. június 22. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Kérjük minden este megtisztulásunkat az Úrtól
A ma délelőtti audiencián a megtisztulás fontosságáról elmélkedett Ferenc pápa a leprás meggyógyításának jézusi csodája alapján, melyet Lukács evangéliumából olvastak fel. A beteg férfi nem csupán gyógyulást, hanem megtisztulást kér, vagyis hogy teljesen, testben-lélekben egyaránt visszanyerje egészségét. A leprát súlyos tisztátalanságnak tartották abban az időben, a leprásoknak pedig távol kellett tartani magukat mindenkitől. Ennek ellenére a leprás nem törődött bele helyzetébe és mindent megtett azért, hogy eljusson Jézushoz. Amikor megtalálta, arcra borult előtte és kérlelte: „Uram, ha akarod, megtisztíthatsz engem”. Mindaz, amit ez a tisztátalannak tartott ember tesz és mond nem más, mint hite kifejeződése. Katekézise végén Ferenc pápa azt kérte, hogy mindenki gondoljon saját nyomorúságaira, őszintén. Hányszor igyekszünk képmutatóan takargatni azokat. Éppen ekkor kell egyedül letérdelnünk Isten elé és kérjük tisztítson meg minket. Minden este, lefekvéskor, a szentatyához hasonlóan, mondjuk el ezt az imát: „Uram, ha akarsz, megtisztíthatsz engem!” – ismételte végezetül a pápa.
Felhívjuk hallgatóink figyelmé, hogy a szerdai általános kihallgatások július hónap folyamán szünetelnek. Legközelebb augusztus 3-án lesz majd ismét pápai audiencia.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap az altorjai plébániatemplomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Ministránsavatás a székesegyházban
A nagyváradi püspökség az év elején ministránsképzést indított, amelyen 7 fiatal vett részt a város különböző plébániáiról. A képzés sikeres elvégzése után avatásukat Böcskei László megyéspüspök végzi június 24-én, pénteken a délután hat órakor kezdődő szentmise keretében a székesegyházban.

Ezüstmise Belényesben
Június 25-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor pappá szentelésének 25. évfordulója alkalmából tart hálaadó szentmisét Jitaru Szél Antal plébános a belényesi római katolikus templomban. A szentmise szónoka Pék Sándor esperes-plébános.

Akolitusavatás Nagyváradon
Vasárnap, június 26-án, a délelőtt fél tíz órától kezdődő szentmise keretében Propszt András Antal testvért akolitussá avatják a nagyváradi premontrei templomban. Várják a híveket az ünnepi eseményre!

Kárpát-medencei Háló tábor
„Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket” mottóval XV. alkalommal szerveznek Kárpát-medencei családos Háló tábort Sátoraljaújhelyen július 31. – augusztus 7. között. Várnak fiatalokat, családokat és idősebbeket egyaránt, akik nyitottak arra, hogy mindent maguk mögött hagyva, Péterrel és a többi apostollal felmenjenek a hegyre, rácsodálkozva mások kereszténységére, együtt dolgozva keresni a válaszokat a kérdésekre és együtt evezni a mélyre. Jelentkezni június 30-ig lehetséges. Bővebb információk a www.halo.hu weboldalon találhatók.

Gitártábor Tasnádszántón
Ötödik alkalommal szervezik meg a Tasnádszántói Gitártábort július 6-10 között. Az oktatók a szabadkai Ébredés együttes. A részvételidíj 50 ron. Jelentkezni július 1-ig lehet a Facebook eseményen illetve a 0747-931349-es telefonszámon Tóth Attila atyánál.

Személyesen kísért, szentignáci lelkigyakorlatok a segítőnővéreknél
A nyár folyamán több alkalommal szerveznek személyesen kísért lelkigyakorlatot Csíkszentdomokoson, a Szent Margit lelkigyakorlatos házban. A szentignáci lelkigyakorlat olyan belső út, amely találkozáshoz vezet saját magunkkal és Istennel. Segít abban, hogy saját életünket a hit fényében szemléljük, felfedezzük benne Isten működését, növekedjünk a személyes Istenkapcsolatban, és ebből a tapasztalatból találjunk útmutatást életünk következő lépéseihez. Elemei: a személyes és közös imaidők, csend a lelkigyakorlat teljes ideje alatt, naponta beszélgetés a kísérővel, szentmise, test és lélek imája. Az időpontok: Július 4 -10, kísérők: Kerekes Izabella, Vormair Emese; Július 11-18, kísérők: Bereczki Silvia, Kerekes Izabella; Augusztus 8 -14, kísérők: Darvas Piroska, Ilyés Erika. Jelentkezési határidő: a lelkigyakorlatok kezdése előtt egy héttel, a honlapunkon található email címek bármelyikén. (Bereczki Silvia: bereczkis2002@yahoo.com, Darvas Piroska: darvas.piroska@yahoo.com, Ilyés Erika: ilyesera75@gmail.com, Kerekes Izabella: kerekes.izabella@gmail.com, Vormair Emese: vormairemese@gmail.com)

Időjárás: Holnap országszerte jelenhetnek meg nagyobb gomolyfelhők, melyekből ismét kialakulhatnak helyenként frissítő záporok, zivatarok. Ugyanakkor tovább melegszik az idő, a legmagasabb hőmérséklet 31 és 36 fok között alakul.

MRE – Hírszolgálat, 2016. július 22.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán  Kicsibükkön tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Keresztény értelmiségiek könyvbemutatója Kolozsváron
A kolozsvári Keresztény Értelmiségi Kör (KÉKK) holnap este hét órától a Szent Mihály Plébánia hittantermében beszélgetéssel egybekötött könyvbemutatóra hívja az érdeklődőket. A szerzőkkel dr. Balla Lóránt a KÉKK titkára és a Verbum kiadó olvasószerkesztője beszélget. Várják az érdeklődőt.

Keresztelő Szent János ünnepe
A római katolikus egyház a Szűzanyán kívül csak Keresztelő Szent János születésnapjának szentel ünnepet. Ehhez a naphoz kötődik több templom búcsúja.
– A brassói ferences templomban a búcsúünnep pénteken délelőtt tizenegy órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Guia Laurean fr. Hugó újmisés lesz.
– Szentivánlaborfalván pénteken délután hat órakor Tamás József püspök mutatja be a búcsús szentmisét, melynek keretében megáldja a restaurált oltárt és az egyháztanács is fogadalmat tesz.
– Marosvásárhelyen a belvárosi templomban az ünnepi szentmise szintén pénteken délután hat órakor kezdődik. A szentbeszédet Kovács Sándor kolozsvári főesperes-plébános tartja. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
– Tekerőpatakon pénteken délelőtt tizenegy órakor, Háromkúton pedig déli tizenkét órakor tartják a búcsús szentmisét.
– Homoródfürdőn a Keresztelő Szent János kápolnában a búcsús szentmisét június 25-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor mutatják be. A homiliát Portik-Bakai Sándor szentegyházasfalvi plébános mondja.
– A parajdi Keresztelő Szent János-plébániatemplomban az ünnepi búcsús szentmisén június 26-án, vasárnap déli tizenkét órakor Bajkó Norbert szovátai segédlelkész prédikál.
– A csíkdelnei Szent János-templom búcsúját június 26-án, vasárnap fél egy órakor tartják. A szentmise szónoka Darvas-Kozma József csíkszeredai esperes lesz.
– A bögözi plébániatemplomban a szentmise déli egy órakor kezdődik. A szentbeszédet László Attila, a Székelyudvarhely-szombatfalvi Szent György egyházközség plébánosa mondja.
– Szőkefalván szintén vasárnap déli egy órakor kezdődik a búcsús szentmise. Főcelebránsa Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános lesz. A szentbeszédet Horváth István főesperes, a gyulafehérvári székesegyház plébánosa tartja.

A józan élet szabadsága
Lelkigyakorlatos programot szerveznek szenvedélybetegek és  hozzátartozóik számára Székelyudvarhelyen a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban június 30 – július 3. között. A programot a Gyulafehérvári Caritas Ki-Út Konzultációs  programja és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat (KASZ) szervezi. Érdeklődni és jelentkezni Márton Orsolyánál, lehet június 27-ig, 12 óráig a 0733-773577-es telefonszámon vagy az orsolya.marton@caritas-ab.ro e-mail címen.

Lélekápolás a hétköznapokban
Az érzelmi intelligencia felnőtt korban is tanulható, fejleszthető. A Csíksomlyón működő Áradat Egyesület rendszeres tréningjeivel segítséget kíván nyújtani mindazoknak, akik úgy érzik, hogy a lélekápolás terén szívesen fejlődnek.
Pár-beszéd címmel kommunikációs tréning indul minden hónap első szombatján 9-17 óráig.
Mélylevegő címmel – stressz kezelő tréning: minden hónap második szombatján 9-17 óráig.
Pár-baj címmel konfliktuskezelő tréning: minden hónap harmadik szombatján 9-17óráig .
Érdeklődni és jelentkezni munkanapokon 9 és 13 óra között az Áradat Egyesület 0754-872640-es telefonszámán vagy az aradategyesulet@gmail.com e-mail címen lehet.

Júliusi programok a Székelyudvarhely-szombatfalvi plébánia szervezésében
A Székelyudvarhely-szombatfalvi Szent György plébánia Közösségi házában  július hónap folyamán több programmal várják az érdeklődőket.
Július 4-8. között, Határaink címmel foglalkozást tartanak fiatal édesanyák és gyermekeik számára.  
Július 18-22. között, Aranykapu témában szépkorúak számára filmnézéssel, kézműves foglalkozással, egészségügyi előadással egybekötött klubdélutánt tartanak, majd július 24-28. között Bízhatok Jézusban. Jézus is gyerek volt, mint én címmel az 1-5. osztályosokat várják a foglalkozásokra. A programokra június 28-ig lehet jelentkezni  a 0266-217.660-os telefonszámon.

Időjárás: Ma a napos időt helyenként nagyobb gomolyfelhők zavarhatják meg, melyekből frissítő zápor, zivatar is kialakulhat. Az enyhe reggelt követően 31 és 35 fok közé melegedhet délutánra a levegő. 11 és 15 óra között a napos tájakon nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről sem!

MRE – Hírszolgálat, 2016. július 22.

About the author

maradmin

Leave a Comment