2016. június 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap Bogárfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Nyári programok a Cseperedőben
A mai nappal kezdődően egészen július végéig a Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontok Maros és Hargita megyében több településen nyitják meg kapuikat és szerveznek érdekes programokat az érdeklődők számára. Akadályok megmászására, ötletes kézműveskedésre, maszatolásra, buborékfújásra és -kergetésre, ének-mondókázásra várják a 0-3 év közötti gyermekeket, vakációzó nagytestvéreiket és szüleiket. Az idei program újdonsága, hogy az óvodásoknak egy hetes nyári tábort szerveznek Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen. Egyéb részleteket a www.caritas-ab.ro/hu oldalon találhatnak.

Keresztelő Szent János ünnepe
Anyaszentegyházunk holnap Keresztelő Szent János születésnapját ünnepli. Ehhez a naphoz kötődik több templom búcsúja a gyulafehérvári egyházmegyében:
– A brassói ferences templomban a búcsúünnep holnap délelőtt tizenegy órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Guia Laurean fr. Hugó újmisés lesz.
– Szentivánlaborfalván holnap délután hat órakor Tamás József püspök mutatja be a búcsús szentmisét, melynek keretében megáldja a restaurált oltárt és az egyháztanács is fogadalmat tesz.
– Marosvásárhelyen a belvárosi templomban az ünnepi szentmise szintén az ünnep napján, holnap délután hat órakor kezdődik. A szentbeszédet Kovács Sándor kolozsvári főesperes-plébános tartja. A szentmisét az rádiónk élő adásban közvetíti.
– Tekerőpatakon holnap délelőtt tizenegy órakor, Háromkúton pedig déli tizenkét órakor tartják a búcsús szentmisét.
– Homoródfürdőn a Keresztelő Szent János kápolnában a búcsús szentmisét június 25-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor mutatják be. A homiliát Portik-Bakai Sándor szentegyházasfalvi plébános mondja.
– Ugyancsak szombat délelőtt tizenegy órától Gelence filiájábán, Hilibben is búcsút tartanak. A szentmisét Hajlák Attila, a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia segédlelkésze mutatja be.
– Kirulyfürdőn egy évben egyszer, Keresztelő Szent János tiszteletére tartanak zarándoklatot a szabadtéri misézőhelyre. Idén június 26-án, vasárnap déli tizenkét órakor kezdődik a szentmise.
– A parajdi Keresztelő Szent János-plébániatemplomban az ünnepi búcsús szentmisén június 26-án, vasárnap déli tizenkét órakor Bajkó Norbert szovátai segédlelkész prédikál.
– A csíkdelnei Szent János-templom búcsúját június 26-án, vasárnap fél egy órakor tartják. A szentmise szónoka Darvas-Kozma József csíkszeredai esperes lesz.
– A bögözi plébániatemplomban a szentmise vasárnap déli egy órakor kezdődik. A szentbeszédet László Attila, a Székelyudvarhely-szombatfalvi Szent György egyházközség plébánosa mondja.
– Szőkefalván szintén vasárnap déli egy órakor kezdődik a búcsús szentmise. Főcelebránsa Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános lesz. A szentbeszédet Horváth István főesperes, a gyulafehérvári székesegyház plébánosa tartja.

Ezüstmise Farkaslakán
Hálaaadó szentmisével ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját Laczkó Vilmos plébános vasárnap déli fél egy órától a farkaslaki plébániatemplomban. A szentbeszédet Holló László, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának előatanára tartja.

X. Márton Áron zarándoklat
Immár tizedik alkalommal rendezik meg július 4-6 között a Márton Áron zarándoklatot, amely a püspök életének legfontosabb állomásait járja be: a szülőfalu Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely Gyulafehérvár. A zarándoklatot, akárcsak 2013 júliusában az elsőt is, Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, rádiónk önkéntes munkatársa vezeti. A programban minden nap központi helyet kap a közös imádság és a szentmiseáldozat, amelyet Isten Szolgája Márton Áron püspök boldoggá és szentté avatásáért ajánlanak fel a zarándokok. Az autóbusz Székelyudvarhelyről indul és Csíksomlyóig útközben felveszi azokat, akik ezt kérik. Jelentkezni a következő telefonszámok egyikén lehetséges: 0726-107.002 vagy 0744-472.178.

Időjárás: Holnap is melegre kell számítanunk, 28-34 fok közötti maximumokkal. Helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. Sok lesz a napsütés, de délután, kora este elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak.
A meleg hatására alvászavar, álmatlanság, fejfájás, tompaság jelentkezhet. A melegben csökkenhet munkavégző-képességünk, rosszullét is felléphet. Gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem.

MRE – Hírszolgálat, 2016. június 23.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében ma az altorjai plébániatemplomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Nyári programok a Cseperedőben
A mai nappal kezdődően egészen július végéig a Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontok Maros és Hargita megyében több településen nyitják meg kapuikat és szerveznek érdekes programokat az érdeklődők számára. Akadályok megmászására, ötletes kézműveskedésre, maszatolásra, buborékfújásra és -kergetésre, ének-mondókázásra várják a 0-3 év közötti gyermekeket, vakációzó nagytestvéreiket és szüleiket. Az idei program újdonsága, hogy az óvodásoknak egy hetes nyári tábort szerveznek Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen. Egyéb részleteket a www.caritas-ab.ro/hu oldalon találhatnak.

Ministránsavatás a székesegyházban
A nagyváradi püspökség az év elején ministránsképzést indított, amelyen 7 fiatal vett részt a város különböző plébániáiról. A képzés sikeres elvégzése után avatásukat Böcskei László megyéspüspök végzi holnap a délután hat órakor kezdődő szentmise keretében a székesegyházban.

Ezüstmise Belényesben
Június 25-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor pappá szentelésének 25. évfordulója alkalmából tart hálaadó szentmisét Jitaru Szél Antal plébános a belényesi római katolikus templomban. A szentmise szónoka Pék Sándor esperes-plébános.

Akolitusavatás Nagyváradon
Vasárnap, június 26-án, a délelőtt fél tíz órától kezdődő szentmise keretében Propszt András Antal testvért akolitussá avatják a nagyváradi premontrei templomban. Várják a híveket az ünnepi eseményre!

Bármálások egyházmegyéinkben
Június 26-án, vasárnap Böcskei László nagyváradi megyéspüspök az egyházmegye két szlovák közösségében szolgáltatja ki a bérmálás szentségét: délelőtt tizenegy órakor Sólyomkőváron 45 fiatal, majd délután négy órakor Cserpatakon 13 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében. A fiatalok felkészítését a helyi plébánosok Albert Ágoston, illetve Maskara János végezték.
Szintén vasárnap a temesvári egyházmegyében Dirschl Johann általános helynök a temesszlatinai templomban bérmál. A délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisén a vikárius 36 fiatalnak szolgáltatja ki a második szentséget. A bérmálkozók felkészítését Sima Mihai Milan helyi plébános irányította.

Templombúcsúk a nagyváradi egyházmegyében
Mezőbikácson a Szent László tiszteletére szentelt templomban a déli tizenkét órakor kezdődő szentmise szónoka Varga Sándor monospetri plébános.
Almásfegyverneken a Szent László tiszteletére szentelt templomban szintén déli tizenét órakor kezdődik az ünnepi szentmise. Meghívott szónok Kóhr Balázs kanonok.
Papfalván a Szent Péter és Szent Pál tiszteletére szentelt templomban délután egy órától lesz a búcsús szentmise, melyen Maskara János berettyószéplaki plébános prédikál.
A Nagyvárad melletti Püspök-fürdőben (Május 1 fürdő) lévő kápolna Szent László búcsúját vasárnap délután hat órától tartják. Az ünnepi szentmisét Bakos Gábor nagyvárad-újvárosi segédlelkész mutatja be.

Kárpát-medencei Háló tábor
„Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket” mottóval XV. alkalommal szerveznek Kárpát-medencei családos Háló tábort Sátoraljaújhelyen július 31. – augusztus 7. között. Várnak fiatalokat, családokat és idősebbeket egyaránt, akik nyitottak arra, hogy mindent maguk mögött hagyva, Péterrel és a többi apostollal felmenjenek a hegyre, rácsodálkozva mások kereszténységére, együtt dolgozva keresni a válaszokat a kérdésekre és együtt evezni a mélyre. Jelentkezni június 30-ig lehetséges. Bővebb információk a www.halo.hu weboldalon találhatók.

Gitártábor Tasnádszántón
Ötödik alkalommal szervezik meg a Tasnádszántói Gitártábort július 6-10 között. Az oktatók a szabadkai Ébredés együttes. A részvételidíj 50 ron. Jelentkezni július 1-ig lehet a Facebook eseményen illetve a 0747-931349-es telefonszámon Tóth Attila atyánál.

Időjárás: Ma országszerte jelenhetnek meg nagyobb gomolyfelhők, melyekből ismét kialakulhatnak helyenként frissítő záporok, zivatarok. Ugyanakkor tovább melegszik az idő, a legmagasabb hőmérséklet 31 és 36 fok között alakul.

MRE – Hírszolgálat, 2016. június 23.

About the author

maradmin

Leave a Comment