2016. június 29. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Papszentelés volt Gyulafehérváron
Szent Péter és Pál apostolok ünnepén a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban a ma délelőtt tíz órakor kezdődő szentmise keretében Jakubinyi György érsek Tamás József segédpüspök és az egyházmegye papságának képviselői jelenlétében pappá szentelte a gyulafehérvári szeminárium végzős növendékeit, akik a szentelés után megkapták első dispozíciójukat is: Both László Szovátán, Farkas Zsombor Gelencén és Ilyés Lehel Gyergyóalfaluban lesz segédlelkész augusztus 1-jétől. Isten áldása kísérje őket papi életükben és szolgálatukban!

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap a feketehalmi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki íly módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Orgonakoncert a székesegyházban
Holnap este hét órai kezdettel Philip Crozier montreali orgonaművész ad koncert a nagyváradi római katolikus székesegyházban. Műsoron többek között Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn, Girolamo Frescobaldi, Denis Bédard és más híres szerzők művei. Az eseményre várnak minden zenekedvelőt.

Felnőtt ifi Medgyesen
A medgyesi plébánia nagytermében július 1-én, pénteken este hét órától a felnőtt ifi keretében Hitem alakulása témakörben lesz beszélgetés, melyre várnak minden érdeklődőt.

Pap- és diakónusszentelés Temesváron
Július 2-án, szombaton a temesvári székesegyházban Roos Márton megyés püspök kézrátétele és imája által pappá szenteli Gál Márton szalvatoriánus szerzetest, valamint diakónussá Váncsa Csaba teológiai hallgatót. Az ünnepi szentmise délelőtt tíz órakor kezdődik.

Zarándoklat Máriacsiklovára
Sarlós Boldogasszony ünnepe a hegyvidéki főesperesség horvát nemzetiségű római katolikus közösségeinek hagyományos zarándoknapja a máriacsiklovai kegytemplomhoz. Az ünnepi program már július 1-én, pénteken szentmisével kezdődik este fél nyolc órától. Másnap reggel fél kilenctől a horvát nemzetiségű közösségek számára mutatnak be szentmisét a kegytemplomban, majd az ünnepi liturgiát délelőtt tizenegy órakor Jäger Márton aninai plébános celebrálja.

Püspöki szentmise Hargítafürdőn
Július 3-án, vasárnap a hargitafürdői templomban a délelőtt fél tíz órakor kezdődő szentmisét Székely János, esztergom-budapesti segédpüspök mutatja be. A pálos testvérek várják és hívják a környékbelieket a szentmisére.

Bérmálás Bodonoson
Július 3-án, vasárnap Böcskei László megyéspüspök Bodonoson szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A délelőtt tíz órakor kezdődő szentmisén 41 bodonosi és dernai fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében. A fiatalok felkészítését a helyi plébános Frnka Jaroslav végezte.

Primicia Csíkszentgyörgyön
Farkas Zsombor újmisés  július 2-án, szombaton délelőtt tizenegy órai kezdettel a csíkszentgyörgyi plébániatemplomban mutatja be első ünnepélyes szentmiséjét. A primiciát rádiónk élő adásban közvetíti.

Hármas ünnep Küküllőkeményfalván
A küküllőkeményfalvi Szent László-plébániatemplom búcsúja a templom felújítás befejezésének örömünnepe is. A megújult templombelsőt és a Pap Zoltán, székelyudvarhelyi orgonaépítő műhelyében restaurált orgonát Tamás József püspök vasárnap, július 3-án, a déli tizenkét órakor kezdődő szentmisén áldja meg.

Lelkigyakorlat Hargitafürdőn
Július 22.-24. között Hargitafürdőn a Pálos kápolnában Jézus a gyógyítónk és szabadítónk címmel Lelkigyakorlatot tart Dr. Gál Péter atya a New Age Keresztény Szemmel című könyv írója. Téma lesz egyebek melett a családfa gyógyítás, egyéni és csoportos közbenjárás személyekért. Érdeklődni a 0744-145331 telefonszámon lehet.

Időjárás: Holnap ismét sok napsütésre számíthatunk, legfeljebb vékony fátyolfelhők, illetve helyenként kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen. Csapadék nem valüszínű. Északnyugaton megélénkül a szél. Friss hajnalra ébredünk 9-18 C fok közötti értékekkel, délután 27-32 fokra van kilátás.

MRE – Hírszolgálat, 2016. június 29.


H Í R E K   R E G G E L

Papszentelés Gyulafehérváron
A gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban ma délelőtt tíz órakor kezdődő szentmise keretében Jakubinyi György érsek pappá szenteli a szárhegyi Both László, a csíkbánkfalvi Farkas Zsombor és a székelyszentkirályi Ilyés Lehel diakónusokat. Mindazok, akik nem tudnak személyesen részt venni, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a rádiónk hullámhosszán. Az eseményt a Seminarium Incarnatae Sapientiae YouTube csatornáján élőben is lehet követni.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a nagyszebeni ferences templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Gyémántmise és templombúcsú Székelyudvarhelyen
Papp Károly Leonárd ferences atya a székelyudvarhelyi Barátok temploma búcsúján, ma délután hat órakor hálaadó szentmisét mutat be pappá szentelésének 60. évfordulóján. A gyémántmise ünnepi szónoka Orbán Szabolcs, ferences tartományfőnök lesz.

Szent Péter és Pál búcsúk
Ma Szent Péter és Szent Pál Apostolfejedelmek ünnepe.
– Székelyvarságon Szent Péter és Pál apostolok főünnepén déli tizenkét órától várják a híveket ünnepelni. A szentmise főcelebránsa Incze Benjamin aranymisés plébános lesz. A szentbeszédet pedig Bodó György, gyimesközéploki plébános tartja. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
– A pálpataki egyházközség búcsúján déli tizenkét órakor Böjte Csaba ferences atya fog prédikálni.
– Gyergyócsomafalván szintén tizenkét órakor kezdődik a búcsús szentmise. A homiliát Farkas László, a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum spirituálisa mondja.
– A kisbácsi egyházközségben déli tizenkét órakor, a kolozsvári Szent Péter és Pál plébániatemplomban délután hat órakor kezdődik a búcsú. A szentmiséket Ft. Kovács Sándor főesperes mutatja be, a szentbeszédet Kiss Endre, a kolozsvári Szent Mihály plébánia segédlelkésze mondja.
– Kápolnásfaluban fél egy órától kerül sor az ünnepi szentmisére, szónoka Gödri István feketehalmi plébános lesz.
– Erzsébetváros templomában délután hat órakor a búcsú ünnepi szónoka Puskás Attila, negyszebeni segédlelkész lesz.
– A csíksomlyói plébániatemplom búcsús szentmiséje délután hat órakor kezdődik.
– A Brassó-belvárosi templomban este hét órától mutatják be a búcsús szentmisét. A szentbeszédet Hajdú János főesperes tartja.

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián
Július 1-én, délután öt órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Monteverdi kórus hangversenye Kolozsváron
Július 1-én, pénteken este hét órakor a Budapesti Monteverdi Kórus hangversenyt tart a kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomban. Műsorukkal boldogemlékű Márton Áron püspök életműve előtt tisztelegnek születésének 120. évfordulója alkalmából. Orgonán közremükődik: Krasznai Gáspár, vezényel: Kollár Éva. A hangversenyre a belépés ingyenes.

X. Márton Áron zarándoklat
Immár tizedik alkalommal rendezik meg július 4-6 között a Márton Áron zarándoklatot, amely a püspök életének legfontosabb állomásait járja be: a szülőfalu Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely Gyulafehérvár. A zarándoklatot, akárcsak 2013 júliusában az elsőt is, Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, rádiónk önkéntes munkatársa vezeti. A programban minden nap központi helyet kap a közös imádság és a szentmiseáldozat, amelyet Isten Szolgája Márton Áron püspök boldoggá és szentté avatásáért ajánlanak fel a zarándokok. Az autóbusz Székelyudvarhelyről indul és Csíksomlyóig útközben felveszi azokat, akik ezt kérik. Jelentkezni a következő telefonszámok egyikén lehetséges: 0726-107.002 vagy 0744-472.178.
 
Műsorváltozás Nagyváradon
Felhívjuk a Nagyvárad vételkörzetében levő hallgatóink figyelmét, hogy ma az adásváltás déli tizenkét órakor lesz a megszokott egy óra helyett, lehetőséget biztosítva ezáltal arra, hogy bekapcsolódhassanak a búcsús szentmisébe, melyet Székelyvarságról közvetítünk tizenkét órai kezdettel.

Időjárás: Ma hosszabb napos időszakokra számíthatunk és estére mindenütt csökken a felhőzet. Eleinte még a középső és a keleti tájakon alakulhat ki zápor, esetleg zivatar, majd délután már csak északkeleten lehet eső, zápor. Élénk, erős lesz az északi, északnyugati szél, 24-30°C várható.

MRE – Hírszolgálat, 2016. június 29.

About the author

maradmin

Leave a Comment