2016. június 9. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap a brassói ferences templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Mária rádiós találkozók
Holnap délután négy órakor Nagykárolyban lesz önkéntestalálkozó a Szent László közösségi házban. Vasárnap, június 12-én, promóciós munkatársunk, Szilágyi László Aradra látogat, ahol a belvárosi minorita templomban minden magyar nyelvű szentmise végén a Mária Rádió hallgatására buzdítja a jelenlevőket. Nála lehet majd feliratkozni kéthavonta megjelenő ingyenes újságunkra, melynek terjesztésére önkéntesek jelentkezését várjuk.

Mustó Péter jezsuita Marosvásárhelyen
Marosvásárhelyen az egyetemi lelkészség templomában június 10-12. között triduumot tart Mustó Péter jezsuita atya, melynek témája Az irgalmasság és testünk törékenysége. A triduum szentmiséi pénteken és szombaton délután öt órától, míg vasárnap délelőtt kilenc órától kezdődnek.

Jótékonysági Maraton Szatmárnémetiben
„Gyalogoljunk együtt az éhező családokért!” mottóval tizedik alkalommal rendezik meg a jótékonysági maratont Szatmárnémetiben június 11-én. Előregisztráció június 6-10 között lesz a helyi Caritas titkárságán, a Libertății tér 20. szám alaltt. Az érdeklődők a résztvételi díj befizetése által személyesen is támogathatják az ügyet. Az esemény napján a regisztráció reggel 07.45-kor kezdődik, majd 08.45-kor dördül el a rajtpisztoly.

Örmény katolikus búcsú Szamosújváron
Június 11-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor a szamosújvári örmény katolikus székesegyházban búcsús szentmisét tartanak Világosító Szent Gergely, az örmények apostola tiszteletére. Az ünnepi mise szónoka Gál Hunor, gyergyószentmiklósi örmény katolikus lelkész lesz. A szentmisén részt vesz Jakubinyi György érsek, örmény apostoli kormányzó is - tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról.

Újmise Nagykárolyban
Szombaton délelőtt tizenegy órakor kezdődik a nagykárolyi Szentlélek templomban az elmúlt hétvégén pappá szentelt Guia Hugó ferences testvér újmiséje. Várják a híveket erre a szép ünnepi alkalomra, melyen újmisés áldásban is részesülhetnek.

Mustó Péter - közönségtalálkozó Székelyudvarhelyen
Június 11-én, szombaton délelőtt tizenegy órától, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban Mustó Péter jezsuita atyával találkozhatnak az érdeklődők, a könyvszerzővel, lelkikísérővel és sokak kedves ismerősével, aki könyveiről, valamint életéről fog mesélni. Jó alkalom ez arra, hogy dedikálást kapjanak a könyvek szerzőjétől, de főleg arra, hogy részesedjenek az atya mély életbölcsességéből, választ kapva a kérdéseikre. Bejelentkezés nem szükséges, ezért várják mindazokat, akik élni szeretnének ezen egyedi lehetőséggel!

Előadás Csíkszeredában
A csíkszeredai Szent Ágoston plébánia hittantermében június 11-én, szombaton délután egy órától a Jó Irány családos közösség meghívására Szénégető István Marosvásárhely-remeteszegi plébános Szentmisétől szentmiséig a megbocsájtás útján címmel tart előadást.

Kórustalálkozó Parajdon
Vasárnap,június 12-én,délután három órától a parajdi református templomban kórustalálkozót tartanak a helyi református egyházi kórus fennállásának 25 éves évfordulója alkalmából. Az ünnep rövid áhitattal kezdődik ,utánna 20 egyházi kórus lép fel, köztük a parajdi katolikus női kórus is. Az eseményre minden zenekedvelőt várnak.

Szent Antal-ünnepség a Millenniumi templomban
Különösen kiemelkedő az idei ünnepség, melyet Páduai Szent Antal tiszteletére tartanak a temesvár-gyárvárosi Milleniumi templomban vasárnap, június 12-én. A délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisét dr. Wilhelm Dancă bukaresti teológus, tanár, a Romániai Tudományos Akadémia tagja celebrálja. Ez alkalomból a temesvári olasz közösség egy Páduai Szent Antal ereklyét adományoz a Millenniumi templomnak.

KMB - Családos hétvége
A Katolikus Magyar Bibliatársulat június 24-26. között kisgyerekes családok számára nyári tárbort tart Gyimesfelsőlokon, a Bagolyvár panzióban. A tábori program tartalmából: lesz előadás, kiscsoportos beszélgetés, kirándulás, éneklés, játék, színes est és sok más olyan tevékenység, ami segít, hogy a Szentírás iránt érdeklődők nyaralós hangulatban jól érezzék magukat. Jó alkalom a házaspári kapcsolat elmélyítésére, közös családi nyaralásra az Ige fényében. Jelentkezni június 12-ig lehet a 0749-536.238-as telefonszámon vagy a kristofterez@yahoo.com e-mailcímen.

Időjárás: Holnap több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok, valamint a szél is élénk lehet. Kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, a maximum-hőmérséklet 20 és 26 fok között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2016. június 9.


H Í R E K   D É L B E N

Előadással egybekötött könyvbemutatók
Erdély több városában is bemutatják a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Kiadó által a szentévre megjelentett, Sokarcú irgalmasság - Vallomások, interjúk, tanulmányok című, a Keresztény Szó könyvek sorozat 5. kötetét.
Ma délután hat órakor, Csíkszeredában, a Corvina Könyvesházban, (Kossuth Lajos u. 32 szám) találkozhatnak a szerzővel és egyéb meghívottakkal. Többek között jelen lesz: Demeter Zsuzsa, Csúcs Mária, Bátor Péter Botond pálos atya, Nagy Enikő Zelma szociális testvér, valamint Vass Éva.
Vasárnap, június 12-én, a csíksomlyói kegytemplomban délelőtt a fél tizenegy órakor kezdődő szentmise után, majd délután öt órától Sepsiszentgyörgyön, a Szent József plébánián lesznek könyvbemutatók. Minden érdeklődőt várnak!

Katolikus Akadémia
A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara keretében működő Katolikus Akadémia évadzáró előadását András István gyulafehérvári teológiai tanár tartja A szürke két árnyalata: preskolasztika—posztmodern címmel. Az előadást a kar Szentegyház utca 5. szám alatti székházának második emeleti dísztermében hallgathatják meg az érdeklődők ma este hét órától. A részvétel díjtalan.

Előadás Márton Áron püspökről
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében ma este hét órától Marton József pápai prelátus, előadást tart Márton Áron, Az ember címmel a püspök születésének 120. évfordulója kapcsán. A Márton Áron személyiségét bemutató előadás után könyvvásárlási lehetőség lesz a püspök eddigi megjelent körleveleiből, írásaiból. A rendezvényre a belépés ingyenes.

Mária rádiós önkéntestalálkozó
Holnap Nagykárolyban várja önkénteseinket Szilágyi László munkatársunk, a Szent László közösségi házban. A találkozó délután négy órakor kezdődik.

Virrasztás a Székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére holnap este hét órakor szentségimádást tartanak a nagyváradi székesegyházban, majd kilenc órakor szentmisét mutatnak be, melynek főcelebránsa és szónoka Bărbuț Petrică köröstarjáni plébános lesz. A szentmise végén gyertyás körmenet lesz a Szűzanya tiszteletére a Püspöki Palota kertjében.

Mustó Péter jezsuita Marosvásárhelyen
Marosvásárhelyen az egyetemi lelkészség templomában június 10-12. között triduumot tart Mustó Péter jezsuita atya, melynek témája Az irgalmasság és testünk törékenysége. A triduum időpontjai: június 10., péntek, és június 11., szombat, délután öt óra, és június 12., vasárnap, délelőtt kilenc óra.

Egyházmegyei Ifjúsági Találkozó Nagyváradon
„Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak” mottóval szervezi meg idén az Egyházmegyei Ifjúsági Találkozót a nagyváradi püspökség június 11-én, szombaton, Nagyváradon, melyre meghívást kaptak az egyházmegye fiataljai, különösen azok, akik idén bérmálkoztak. A rendezvény programja a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum épületében (Partenie Cosma utca 3-7.) reggel nyolc  órakor regisztrációval kezdődik, majd fél tizenegy órakor a fiatalok körmenetben indulnak az egyházmegye központi szentélyéhez, a székesegyházhoz, ahol a jelenlévő papokkal közösen Böcskei László megyéspüspök tizenegy órától szentmisét mutat be. A szervezők a felnőtteket is várják, hogy a szentmisén való részvételükkel támogatásukról biztosítsák a felnövekvő nemzedéket. A főpásztor külön kéri a szülőket, nagyszülőket, hogy ilyen formában is adják jelét annak, hogy segíteni akarják a fiatalokat az Isten féle vezető úton.

Előadás Csíkszeredában
A csíkszeredai Szent Ágoston plébánia hittantermében június 11-én, szombaton délután egy órától a Jó Irány családos közösség meghívására Szénégető István Marosvásárhely-remeteszegi plébános Szentmisétől szentmiséig a megbocsájtás útján címmel tart előadást.

Templom megáldása Szilágyszentkirályon
Június 12-én, vasárnap délután három órakor szentmise keretében áldja meg a felújított templomot Böcskei László megyéspüspök Szilágyszentkirályon. Várják a híveket a közös hálaadásra és ünneplésre.

Kéztől a lélekig – kreatív napok a ferences nővérekkel
A mallersdorfi ferences nővérek kreatív napokat tartanak június 30 - július 3. között a székelyudvarhelyi zárdába. Ezekre a napokra olyan 16 – 30 év közötti személyeket várnak, akik szívesen kézimunkálnak és kamatoztatják talentumaikat. Hogy ne csak a kezek munkájával, hanem szívükkel és egész lényükkel dicsérjék Istent, a résztvevők lelküket is formálják majd a közös imák és meditatív táncok által. Jelentkezni június 15-ig lehet a 0741-694.139-es telefonszámon vagy a mimeldan@gmail.com email címen.
 
Időjárás: Kezdetben naposabb idő lesz, majd egyre több felhő lesz fölöttünk, és délután főként az erdélyi medencében záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Északon, északkeleten élénk lehet a szél. Napközben 19-27 fokra van kilátás.

MRE - Hírszolgálat, 2016. június 9.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai napon a bedei templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Katolikus Akadémia
A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara keretében működő Katolikus Akadémia évadzáró előadását András István gyulafehérvári teológiai tanár tartja A szürke két árnyalata: preskolasztika—posztmodern címmel. Az előadást a kar Szentegyház utca 5. szám alatti székházának második emeleti dísztermében hallgathatják meg az érdeklődők ma este hét órától. A részvétel díjtalan.

Előadás Márton Áron püspökről
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében ma este hét órától Marton József pápai prelátus, előadást tart Márton Áron, Az ember címmel a püspök születésének 120. évfordulója kapcsán. A Márton Áron személyiségét bemutató előadás után könyvvásárlási lehetőség lesz a püspök eddigi megjelent körleveleiből, írásaiból. A rendezvényre a belépés ingyenes.

Mária rádiós önkéntestalálkozó
Holnap Nagykárolyban várja önkénteseinket Szilágy László munkatársunk, a Szent László közösségi házban. A találkozó délután négy órakor kezdődik.

Virrasztás a Székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére holnap este hét órakor szentségimádást tartanak a nagyváradi székesegyházban, majd kilenc órakor szentmisét mutatnak be, melynek főcelebránsa és szónoka Bărbuț Petrică köröstarjáni plébános lesz. A szentmise végén gyertyás körmenet lesz a Szűzanya tiszteletére a Püspöki Palota kertjében.

Mustó Péter jezsuita Marosvásárhelyen
Marosvásárhelyen az egyetemi lelkészség templomában június 10-12. között triduumot tart Mustó Péter jezsuita atya, melynek témája Az irgalmasság és testünk törékenysége. A triduum időpontjai: június 10., péntek, és június 11., szombat, délután öt óra, és június 12., vasárnap, délelőtt kilenc óra.

Egyházmegyei Ifjúsági Találkozó Nagyváradon
„Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak” mottóval szervezi meg idén az Egyházmegyei Ifjúsági Találkozót a nagyváradi püspökség június 11-én, szombaton, Nagyváradon, melyre meghívást kaptak az egyházmegye fiataljai, különösen azok, akik idén bérmálkoztak. A rendezvény programja a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum épületében (Partenie Cosma utca 3-7.) reggel nyolc  órakor regisztrációval kezdődik, majd fél tizenegy órakor a fiatalok körmenetben indulnak az egyházmegye központi szentélyéhez, a székesegyházhoz, ahol a jelenlévő papokkal közösen Böcskei László megyéspüspök tizenegy órától szentmisét mutat be. A szervezők a felnőtteket is várják, hogy a szentmisén való részvételükkel támogatásukról biztosítsák a felnövekvő nemzedéket. A főpásztor külön kéri a szülőket, nagyszülőket, hogy ilyen formában is adják jelét annak, hogy segíteni akarják a fiatalokat az Isten féle vezető úton.

Előadás Csíkszeredában
A csíkszeredai Szent Ágoston plébánia hittantermében június 11-én, szombaton délután egy órától a Jó Irány családos közösség meghívására Szénégető István Marosvásárhely-remeteszegi plébános Szentmisétől szentmiséig a megbocsájtás útján címmel tart előadást.

Templom megáldása Szilágyszentkirályon
Június 12-én, vasárnap délután három órakor szentmise keretében áldja meg a felújított templomot Böcskei László megyéspüspök Szilágyszentkirályon. Várják a híveket a közös hálaadásra és ünneplésre.

Kéztől a lélekig – kreatív napok a ferences nővérekkel
A mallersdorfi ferences nővérek kreatív napokat tartanak június 30 - július 3. között a székelyudvarhelyi zárdába. Ezekre a napokra olyan 16 – 30 év közötti személyeket várnak, akik szívesen kézimunkálnak és kamatoztatják talentumaikat. Hogy ne csak a kezek munkájával, hanem szívükkel és egész lényükkel dicsérjék Istent, a résztvevők lelküket is formálják majd a közös imák és meditatív táncok által. Jelentkezni június 15-ig lehet a 0741-694.139-es telefonszámon vagy a mimeldan@gmail.com email címen.
 
Időjárás: Kezdetben naposabb idő lesz, majd egyre több felhő lesz fölöttünk, és délután főként az erdélyi medencében záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Északon, északkeleten élénk lehet a szél. Napközben 19-27 fokra van kilátás.

MRE - Hírszolgálat, 2016. június 9.

About the author

maradmin

Leave a Comment