2016. május 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai napon Gyímesfelsőlokon tartják az örökös szentségimádási napot. Éljünk ezzel a lehetőségel a húsvéti időben is, szenteljünk időt a hálaadásra, a kenyér színe alatt rejtőző Krisztus imádatára.

Előadás Kolozsváron
Az Iszlámról dióhéjban – keresztény szemszögből című előadásra kerül sor május 11-én, szerdán délután öt órától. Bevezető beszédet mond Ft. Kovács Sándor főesperes-plébános. Előadó Ft. Jakab Gábor pápai káplán. A zenei műsorban fellép Horváth Erika hegedűn, László Gyöngyi és Horváth Zoltán zongorán, Kostyák Levente blockflötén. Az előadás helyszíne a Szent Mihály Római Katolikus Nőszövetség díszterme (Szentegyház utca, 2 szám). A belépés díjtalan. Minden érdeklődőt várnak!

Katolikus Akadémia Kolozsváron
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara szervezésében működő Katolikus Akadémián Vincze Krisztián előadása betegség miatt elmarad. Helyette Bodó Márta, a Vasárnap és Keresztény Szó főszerkeesztője tart előadást Isten irgalma: az élő remény címmel. Az előadást május 12-én, este hét órától a kar Szentegyház utca 5. szám alatti székházának második emeleti dísztermében hallgathatják meg az érdeklődők.

Előadás és könyvbemutató Brassóban
Május 12-én, csütörtökön délután hat órától a brassói Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében, a belvárosi római katolikus plébánia és a Pax Romana szervezésében Bereczki Silvia segítőnővér, a Vasárnap hetilap felelős szerkesztője előadást tart „Az irgalom és szeretet átalakító ereje” címmel. Az előadás végen bemutatja a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Kiadó által a szentévre megjelentett, Sokarcú irgalmasság - Vallomások, interjúk, tanulmányok című, a Keresztény Szó könyvek sorozat 5. kötetét.

Virrasztás a székesegyházban   
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére május 13-án, pénteken délután hat órakor szentségimádást, este nyolc órakor szentmisét tartanak a nagyváradi római katolikus székesegyházban, kilenc  órától pedig az év első gyertyás körmenetét a Püspöki Palota kertjében.
 
Búcsú Bogárfalván
Május 13-án, délelőtt tizenegy órakor tartják Székelyszentlélek filiájában, Bogárfalván a templom búcsúját. Az ünnepi szentbeszédet Kiss Endre, a kolozsvári Szent Mihály plébánia segédlelkésze tartja.

Zenei est Váradszöllősön
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Váradszőllősi Római Katolikus Plébánia közös szervezésében május 15-én, vasárnap este hét órakor folytatódik a Váradszöllősi Zenei Estek című programsorozat. A második alkalom előadója Józsa Domokos, váradszőllősi karnagy. A belépés díjtalan, minden érdeklődőt várnak.

Márton Áron-szoborcsoport avatás
Május 15-én, pünkösdvasárnap, délután egy órakor Csíkszeredában, a Szabadság-téren felavatják a Márton Áron-szoborcsoportot. Elkészítése hosszas folyamat eredménye, amelyben a helyi intézmények mellett az anyaország is támogatott.
Az avatást megelőzi a tizenegy órakor kezdődő bérmálási szentmise a Millenniumi templomnál, és onnan a nagykorúság szentségében részesült ifjak vezetésével ünnepélyesen vonulnak át a Szabadság téri szoboravatásra.

Csontváry-képek Erdélyben
A Csíki Székely Múzeum idén újabb nagyszabású kiállítással jelentkezett, melynek címe: Csontváry-képek Erdélyben. A május 7. és augusztus 20. közti időszakban megtekinthető tárlat 48 alkotást foglal magában.
Az anyagot öt magyarországi intézménytől kölcsönzték.
Csontváry Kosztka Tivadar a magyar festészet történetének legkülönösebb figurája. Képei eddig soha nem szerepeltek Erdélyben.

Ferences zsolozsmatábor Szárhegyen
Június 23–26. között Minden élő dicsérje az Urat! (Zsolt 150,6) mottóval zsolozsmatábort szerveznek a szárhegyi ferences templomban és kolostorban. A szervezők célja, hogy a résztvevők a három nap folyamán együtt végezzék énekelve az egyház zsolozsmáját és ünnepeljék a szentmisét. A napirend az egyház által felkínált imádságos ritmushoz fog igazodni: a táborozók belehallgathatnak a liturgia sok évszázados kincseibe; a csönd, a zsolozsma és a folyamatos zsoltárimádság hangjain keresztül lehetőségük lesz mélyebb kapcsolatba kerülni az Úristen kinyilatkoztatott szavával.
A részletekről érdeklődni és jelentkezni június 13-ig  lehet a következő elérhetőségek valamelyikén: zsolozsmastabor@gmail.com; fr. Gegő Julianus – 0757795068; vagy fr. Guia Hugó – 0753173263.

Időjárás: Ma napközben délnyugat felől erőteljesebben megnövekedhet a felhőzet és eső, zápor, zivatar egyaránt kialakulhat. Helyenként feltámad a déli-délnyugati szél. Enyhe lesz a hajnal, délután 14-22 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2016. május 10.

About the author

maradmin

Leave a Comment