2016. május 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Zajlik a MARIATHON!
Folytatódik a negyedik világszintű Mariathon, melybe rádiónk holnap estig kapcsolódik be. Tartsanak velünk, támogassák imáikkal és adományaikkal egyaránt e nemes ügy sikerét, tudva azt, hogy mindazt, amit szeretettel a legkissebbekért teszünk, magáért Krisztusért tesszük! Segítsünk, hogy a Szűzanya segíthessen!

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében ma a Brassó-bolonyai templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk a kenyér színe alatt rejtőző Krisztus színe elé, imádjuk őt és kérjük árassza ránk Szenlelkét.

Folytatódnak a bérmálások
Ma délelőtt tíz órakor a pálpataki plébániatemplomban 20 fiatal, délután öt órakor a fenyőkúti templomban 16 fiatal részesül Tamás József püspök kézfeltétele által a bérmálás szentségében. Holnap, a délelőtt tíz órakor kezdődő szentmise keretében 7 fiatalt bérmál Tamás József püspök Székelypálfalván.
Pünkösdvasárnap, május 15-én, a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisén Böcskei László megyéspüspök 40 fiatalnak és 3 felnőttnek szolgáltatja ki a bérmálás szentségét a nagyváradi székesegyházban.
Szintén pünkösd vasárnapján szolgáltatja ki a bérmálás szentségét Roos Márton temesvári püspök. Mivel idén a székesegyház alapkőletételének 280. évfordulója alkalmából szervezett kiállítás van a dómban, ezért az ünnepi szentmisét délelőtt tíz órai kezdettel a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban mutatják be.

Boldogasszony-vándorkiállítás Marosvásárhelyen
A Maros Megyei Múzeum várbeli kiállító teremben ma délután öt órakor nyitják meg a Kárpát-haza Galéria által szervezett Boldogasszony vándorkiállítás újabb állomását jelentő tárlatot. A kiállítás 55 kortárs magyar művész Boldogasszony-ábrázolását mutatja be. Ünnepi köszöntőt mond: Oláh Dénes főesperes és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. A kiállítást szakmailag méltatja annak kurátora, Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója. A kiállítást megnyitja Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója. Közreműködik a Tiberius Quartet.

Előadás és könyvbemutató Brassóban
Ma délután hat órától a brassói Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében, a belvárosi római katolikus plébánia és a Pax Romana szervezésében Bereczki Silvia segítőnővér, a Vasárnap hetilap felelős szerkesztője előadást tart „Az irgalom és szeretet átalakító ereje” címmel. Az előadás végen bemutatja a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Kiadó által a szentévre megjelentett, Sokarcú irgalmasság - Vallomások, interjúk, tanulmányok című, a Keresztény Szó könyvek sorozat 5. kötetét.

Katolikus Akadémia Kolozsváron
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara szervezésében működő Katolikus Akadémián Vincze Krisztián előadása betegség miatt elmarad. Helyette Bodó Márta, a Vasárnap és Keresztény Szó főszerkeesztője tart előadást Isten irgalma: az élő remény címmel. Az előadást ma este hét órától a kar Szentegyház utca 5. szám alatti székházának második emeleti dísztermében hallgathatják meg az érdeklődők.

Búcsú Bogárfalván
Holnap délelőtt tizenegy órakor tartják Székelyszentlélek filiájában, Bogárfalván a templom búcsúját. Az ünnepi szentbeszédet Kiss Endre, a kolozsvári Szent Mihály plébánia segédlelkésze tartja.

Virrasztás a székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére holnap délután hat órakor szentségimádást tartanak, majd nyolc órától szentmisét mutatnak be a nagyváradi székesegyházban, este kilenc órától pedig az év első gyertyás körmenetére kerül sor a Püspöki Palota kertjében. A szentmise főcelebránsa és szónoka Pálos István, nagyvárad-szőllősi plébános.

Zarándoklat Máriaradnára
A hegyvidéki főesperesség lelkipásztorai és az ott élő hívek népes csoportja május 14-én, szombaton a temesvári egyházmegye ismert kegytemplomához, a máriaradnai Bazilikához zarándokol. Az ünnepi liturgiát délelőtt tizenegy órakor Roos Márton megyés püspök celebrálja.

Csíksomlyói búcsú
Holnap este hét órakor ünnepélyes szentmisével nyitják meg az idei csíksomlyói pünkösdi zarándoklatot, melynek mottója „Üdvözlégy, Úrnőnk, irgalmasságnak asszonya!”. A búcsúmise szombaton délben fél egy órakor kezdődik a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben. A szentmisét bemutatja Jakubinyi György érsek, ünnepi szónok Csintalan László, csíkdelnei-csíkpálfalvi plébános. Rádiónk idén is bekapcsolódik az ünnepségbe kezdve a holnap esti szentmisével, majd szombaton egésznapos élő adással várjuk mindazokat, akik bármilyen okból kifolyólag nem tudnak elzarándokolni a búcsúra.

Szentmise a Vártemplomban
Vasárnap, május 15-én, a hónap harmadik vasárnapján délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a nagyváradi Vártemplomban. Várják a híveket a közös imára.

Zenei est Váradszöllősön
A Nagyváradi Püspökség és a Váradszőllősi Plébánia közös szervezésében május 15-én, vasárnap este hét órakor folytatódik a Váradszöllősi Zenei Estek című programsorozat. Az második alkalom előadója Józsa Domokos, váradszőllősi karnagy. A belépés díjtalan, minden érdeklődőt és zenekedvelőt várnak.

Időjárás: Marad a változékony idő. A megnövekvő felhőzetből szórványosan alakulhat ki eső, zápor, zivatar, emellett azonban hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Többfelé feltámad a szél, délután 17-23 fok várható, északkeleten lesz a legmelegebb.

MRE - Hírszolgálat, 2016. május 12.

About the author

maradmin

Leave a Comment