2016. május 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K    E S T E

Összekapaszkodva imádkozzunk
Az idei búcsú alkalmából is megtelt a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyereg a zarándokok sokaságával. Az ünnepi szentmisét Bíró László tábori püspök mutatta be,  szentbeszédet mondott Csintalan László, csíkdelnei-csíkpálfalvi plébános. Prédikációjában kihangsúlyozta: ha Krisztus előtt összekapaszkodva tudunk imádkozni, akkor abból tényleg megváltás van az egyes ember, a család, a közösség és a nemzet számára is.  

Lezárult a MARIATHON!
Az elmúlt napokban szervezett világszintű Mariathonba  rádiónk keddtől péntekig kapcsolódott be, melynek kapcsán kb. 7100 lej adományt ajánlottak fel hallgatóink, a világcsalád terveinek támogatására. Szívből köszönjük mindenki jó szándékú imáját és adományát, a Jóisten fizesse meg bőségesen mindenkinek.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap Karcfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk a kenyér színe alatt rejtőző Krisztus elé, imádjuk őt és adjunk hálát amiért kiárasztotta ránk Szentlelkét.

Folytatódnak a bérmálások
Holnap, Pünkösd vasárnapján a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisén Böcskei László megyéspüspök 40 fiatalnak és 3 felnőttnek szolgáltatja ki a bérmálás szentségét a nagyváradi székesegyházban.
Szintén pünkösd vasárnapján szolgáltatja ki a bérmálás szentségét Roos Márton temesvári püspök. Mivel idén a székesegyház alapkőletételének 280. évfordulója alkalmából szervezett kiállítás van a dómban, ezért az ünnepi szentmisét délelőtt tíz órai kezdettel a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban mutatják be.
Pünkösdvasárnap Gyergyószentmiklóson reggel nyolc órától szabadtéri szentmise keretében 45 fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét Bíró László tábori püspök, a Boldogasszony zarándokvonat kísérője. Délután öt órától a Szent István plébániatemplomban 65 fiatal részesül a bérmálás szentéségben Jakubinyi György érsek kézfeltétele által.
Holnap lesz a bérmálás a csíkszeredai Szent Kereszt-plébánitemplomban is. Délelőtt tizenegy órai kezdettel Jakubinyi György érsek és Tamás József püspök a keresztény nagykorúság szentségében részesíti a 106 felkészült fiatalt, majd a szentmise után ünnepélyesen átvonulnak a város főterére, ahol felavatják a Márton Áron-szoborcsoportot.

Pünkösdi búcsúk
A szatmári egyházmegyében, Pünkösd vasárnapján a   nagykárolyi-, az atyai- és a szatmári Szentlélek templomok ünneplik búcsújukat. Nagykárolyban délben fél tizenkettőtől várják a híveket a búcsúmisére, melyen Simon Attila, a Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum spirituálisa mond szentbeszédet.
Atyán délután kettőtől lesz a búcsúmise, melynek keretén belül Jakab Norbert, a szatmárnémeti Szent Antal egyházközösség plébánosa prédikál.
A szatmárnémeti Szentlélek templom búcsúját három napos felkészülési idő, triduum előzte meg. Az ünnepi szentmise holnap este hat órától kezdődik, Papellás István, a szatmárnémeti Szent Család egyházközösség plébánosa szentbeszédével.
Május 16-án, pünkösdhétfőn déli tizenkét órakor kezdődik Kézdiszentléleken a templombúcsú. Az ünnepi szentmisén P. Bátor Botond pálos szerzetes, hargitafürdői plébános mond szentbeszédet.
Csíkszentléleken szintén pünkösd másodnapján ünneplik a templombúcsút. A szentmise, melynek szónoka Csont Ede tusnádi plébános, délben fél egy órakor kezdődik.
A székelyszentléleki templom búcsúünnepén, hétfőn bérmálás is lesz az egyházközségben.
 
EMEI évzáró és filmbemutató Gyulafehérváron
A Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola keretében működő Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola Pünkösdvasárnap, azaz holnap délután öt órától a könyvtárban tartja évzáró díszgyűlését, melyen az évi elszámolás, elnöki megjegyzések prezentációja mellett, értékeli a körön belüli szakosztályok működését, kihirdeti pályázatának nyerteseit, valamint bemutatja az Idebent című, a Szemináriumot népszerűsítő imázsfilmjét. A díszgyűlést vesperás, majd állófogadás követi, megköszönve a szeminaristák idei munkáját, melyet önmaguk fejlesztésére és jövőbeli céljaik mélyebb megismerése érdekében tettek – tudtuk meg az érsekség honlapjáról.

Népemért vállalom a Gyimesekben
A marosvásárhelyi Mustármag Énekegyüttes holnap, pünkösd vasárnapján, a hidegségi nagytemplomban mutatja be a Népemért vállalom című Márton Áron püspökről szóló zeneművet este hét órai kezdettel. Minden érdeklődőt várnak.

Szabadtéri passiójáték pünkösd ünnepén
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány  keretében működő „Szent Imre Társulat”   misztériumjáték keretében a megváltás történetét mutatja be Jézus szenvedésétől a Szentlélek eljöveteléig. Pünkösdkor kétszer mutatják be a Szabadtéri Passiót: holnap este fél héttől a szentegyházasfalvi Templomtéren, illetve hétfőn, május 16-án reggel kilenc órától Székelyudvarhely mellett a Szejkefürdő közelében található Ugron Kápolnánál. Minden érdeklődőt várnak.

Zenei est Váradszöllősön
A Nagyváradi Püspökség és a Váradszőllősi Plébánia közös szervezésében május 15-én, vasárnap este hét órakor folytatódik a Váradszöllősi Zenei Estek című programsorozat. A második alkalom előadója Józsa Domokos, váradszőllősi karnagy. A belépés díjtalan, minden érdeklődőt és zenekedvelőt várnak.

MRE – Hírszolgálat, 2016. május 14.

About the author

maradmin

Leave a Comment