2016. május 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Köszönetnyilvánítás Csíksomlyóról
A csíksomlyói ferences testvérek a pünkösdi búcsú megszervezésében kapott segítségért mondanak köszönetet. Istennek és a Szűzanyának hála, idén is rendben, gördülékenyen zajlott le a több százezer embert megmozgató csíksomlyói pünkösdi búcsú. Mindez a zarándok testvérek fegyelmezettségét dicséri, azt mutatja, hogy nem tévesztették szem elől a búcsú eredeti, vallásos célját és értelmét: a Szűzanya-tiszteletet, a lelki megújulás szándékát.
Hisszük, hogy a jó ügy érdekében tanúsított közös összefogásunk, áldozatunk kedves a Szűzanyának, aki fiához, Jézushoz vezet bennünket! – tudosított Borsodi L. László, ferences sajtóreferens.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai napon Csíkszentdomokoson tartják az örökös szentségimádási napot.  Járuljunk a kenyér színe alatt rejtőző Krisztus elé, imádjuk őt és adjunk hálát amiért kiárasztotta ránk Szentlelkét.

Pünküsd keddje Szárhegyen
Ma tartják a szárhegyi Ferences templomnál a pünkösd keddi búcsút, vagy ahogyan a Gyergyó medencében nevezik, a Kissomlyó Búcsút. Az ünnepi szentmise délelőtt tizenegy órakor kezdődik, szentbeszédet mond Marek Bernardin ferences atya Déváról. Várják a híveket és zarándokokat egyaránt, hogy közösen adjanak hálát a csíksomlyói búcsúért, valamint Pünkösd kegyelmeiért. A ferences atyák egyben felhívják a hívek figyelmét, hogy a búcsú nem befolyásolja a Szent Antal nagykilencedet, így hát a délután öt órai szentmise is meg lesz tartva.

Szent Erzsébet ereklyéje Nagyváradon
A mai délután hat órakor kezdődő szentmise keretében Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéje előtt imádkozhatnak a hívek a nagyváradi székesegyházban. Ternyák Csaba egri érsek Sárospatakról hozza el Nagyváradra a felebaráti szeretet kiemelkedő szentjének az ereklyéjét, amit majd Böjte Csaba ferences testvér tovább visz egy erdélyi körútra (Nagyszalonta, Szászváros, Petrozsény, Déva, Gyulafehérvár, Kolozsvár, Székelyudvarhely, Csíksomlyó, Gyergyószentmiklós, Kézdivásárhely, Kovászna, Marosillye, Székelyhíd, Temesvár) Szent Erzsébet példáját állítva a hívek elé, hogy a belőle áradó „hős szeretet” átjárja a szíveket. A szentmise előtt, fél hat órától a nagyszalontai Béke Királynője Gyermekvédelmi Központ lakói Szent Erzsébet életét elevenítik fel az érdeklődők előtt.

Sokarcú irgalmasság – Könyvbemutató Marosvásárhelyen
Május 19-én, csütörtökön délután fél hét órától, Marosvásárhelyen a Deus Providebit Házban mutatják be a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Kiadó által a szentévre megjelentett, Sokarcú irgalmasság – Vallomások, interjúk, tanulmányok című, a Keresztény Szó könyvek sorozat 5. kötetét. Minden érdeklődőt várnak!

Könyvbemutató a Püspöki Palotában
„Valaki mondja meg, milyen az élet, valaki mondja meg, miért ilyen…” címmel tart könyvbemutatóval és dedikálással egybekötött előadást Homa Ildikó pszichológus, szociális testvér május 20-án, délután négy órától a püspöki palota dísztermében. Az Evangéliumi lélektan című könyvéről, az önismeret szükségességéről és lehetőségéről a szerzővel Szőcs Csaba, a kolozsvári Verbum kiadó igazgatója beszélget. Minden érdeklődőt várnak!

Múzeumok Éjszakája 2016
Május 21-én, szombaton a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz, hisz fontosnak tarja, hogy az egyházi értékeket ily módon is népszerűsítsék. A program keretén belül a látogatók megtekinthetik a Püspöki Palotát, illetve egyedi módon a Székesegyház is nyitott kapukkal fogadja őket. Az érdeklődők jobban szemügyre vehetik a templomot, mely egy szakrális tér, de ugyanakkor kiemelkedő művészeti szépséggel bír; lesétálhatnak a kriptába vagy a kincstárban megtekinthetik az egyházművészeti gyűjtemény legszebb darabjait. A rendezvény teljes ideje alatt, azaz este hét és éjjel egy óra között a látogatás ingyenes, a kincstárba 20 percenként indulnak a csoportok.

Zarándoklat Szent László sírjához
A Váradi Esperesi kerület kezdeményezésére május 22-én, vasárnap délután fél hat órakor újra gyalogos zarándoklatra indul Nagyvárad népe a nagyvárad-velencei római katolikus templomtól Szent László király sírjához, a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyéhez, a nagyváradi várhoz. A zarándokokat már délután fél öt órától várják a nagyvárad-velencei templomba, ahol rózsafűzér imádsággal, énekekkel és szentgyónással készülhetnek a szentmisére. A zarándoklat csúcspontja a hat órakor kezdődő szentmise, amit Böcskei László megyéspüspök Szent László királynak, az egyházmegye alapítójának közbenjárását kérve mutat be a nagyváradi Vártemplomban. A szentmise után a zarándokok a Boldogságos Szűz közbenjárását kérik az ő tiszteletére szentelt első székesegyház helyén felállított Mária oltár körül. Ezen a napon a város többi templomában elmaradnak az esti szentmisék.

Időjárás: Ma szeles, hűvös idő várható. Továbbra is gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, elszórtan záporok kialakulhatnak, északkeleten esetleg egy-egy zivatar is lehet. Az északnyugati, nyugati szél még többfelé élénk marad. Napközben 13-19 fok körüli értékekre kell számítani.

MRE – Hírszolgálat, 2016. május 17.

About the author

maradmin

Leave a Comment