2016. május 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai napon Csíkpálfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk a kenyér színe alatt rejtőző Krisztus elé, imádjuk őt és adjunk hálát amiért kiárasztotta ránk Szentlelkét.

Folytatódnak a bérmálások a Gyulafehérvári Főegyházmegyében
Ma délelőtt tíz órakor Jakubinyi György érsek a kapnikbányai plébániatemplomban 25 fiatalt  részesít a bérmálás szentségében. A magyarláposi templomban délután öt órakor kezdődik a bérmálási szentmise.

Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéje a Millenniumi templomban
Böjte Csaba ferences szerzetes ma este a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomba érkezik Árpád-házi Szent Erzsébet Sárospatakon őrzött ereklyéjével. „Az Irgalmasság Évében találkozzunk az irgalom nagy szentjével, Árpád-házi Szent Erzsébettel! Gyertek, tanuljunk Szent Erzsébettől jónak lenni, irgalmas szeretettel lehajolni az elesettekhez, szegényekhez, még a bűnösökhöz is. Kérjük az ő közbenjárását, hogy ebben az irgalmatlan, ítélkező, nyafogó világban mi a megbocsájtás, az újrakezdés, a feltétel nélküli szeretet hordozói lehessünk” – szól Csaba testvér felhívása. A Millenniumi tempomban este hét órakor kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Böjte Csaba ferences szerzetes.

Szentháromság vasárnapi templombúcsúk
A pünkösdöt követő első vasárnapon ünnepli anyaszentegyházunk Szentháromság vasárnapját.
-Kézdivásárhelyen a kantai Szentháromság-plébániatemplom búcsúnapján bérmálás lesz. A délelőtt tizenegy órakor kezdődő ünnepi mise keretén belül 51 fiatal részesül a bérmálás szentségében Tamás József püspök kézfeltétele által.
- Kolozsváron, a Piarista templomban délelőtt tizenegy és este hét órakor kezdődik a búcsús szentmise. A szentbeszédet Nóda Mózes, a kolozsvári teológiai kar tanára mondja.
- Szovátán déli tizenkét órától tartják a búcsút. A szentmisén, melyet a rádiónk élő adásban közvetít, Csibi József brassó-belvárosi plébános fog prédikálni.
- A medgyesi plébánia filiájában, Somogyomban a búcsús szentmise délelőtt tizenegy órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Simon Imre segesvári segédlelkész lesz.
- A Nagyszeben-belvárosi templom szintén a Szentháromság tiszteletére van felszentelve. Búcsúünnepén délelőtt tíz órakor Hurgoi János zalatnai plébános, érseki titkár prédikál. A szentmisén közreműkődik a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Líceumi Szeminárium szkólája, amelynek vezetője és szakmai irányítója Farkas László, az intézet spirituálisa és zenetanára.
- A homorodalmási templomban déli tizenkét órakor kezdődik a búcsús szentmise. A szentbeszédet Tódor Attila, a csíkszeredai Szent Kereszt plébánia segédlelkésze tartja.
- A fenyédi egyházközség délután fél egy órától ünnepel. Az ünnepi szónok Tódor Szabolcs ditrói származású, a veszprémi egyházmegyében szolgálatot teljesítő segédlelkész.

Búcsú Gyergyószentmiklóson
Május 29-én, vasárnap déli tizenkét órakor kezdődik a gyergyószentmiklósi Szent István templom búcsúünnepe. A szemtmisét Tamás József püspök mutatja be. Ez alkalommal kerül sor Szent István király szobrának megáldására és a tér átadására.

Csontváry-képek Erdélyben
A Csíki Székely Múzeum idén újabb nagyszabású kiállítással jelentkezett, melynek címe: Csontváry-képek Erdélyben. A május 7. és augusztus 20. közti  időszakban megtekinthető tárlat 48 alkotást foglal magába. Az anyagot öt magyarországi intézménytől kölcsönzték. Csontváry Kosztka Tivadar a magyar festészet történetének legkülönösebb figurája. Képei eddig soha nem szerepeltek Erdélyben.

Mustó Péter jezsuita Székelyudvarhelyen
Június 11-én, szombaton délelőtt tizenegy órától, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban Mustó Péter jezsuita atyával találkozhatnak, a könyvszerzővel, lelkikísérővel és sokunk kedves ismerősével, aki könyveiről, életéről fog mesélni nekünk. Jó alkalom ez arra is, hogy dedikálást kérjünk a könyvek szerzőjétől, és hogy részesedjünk mély életbölcsességéből, választ kapva kérdéseinkre. (Bejelentkezés nem szükséges ezen alkalomra.)Várják szeretettel mindazokat, akik élni szeretnének ezen egyedi lehetőséggel!

Nemzetközi papi szeminárium
Medjugorjéban szervezik meg papok részére a 21. nemzetközi lelkigyakorlatot, július 4-9 között. A lelkigyakorlat témája: „Legyetek hát irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas.” (Lk 6, 36). Az érdeklődő paptestvérek a 0751-820791-es telefonszámon kaphatnak bővebb felvilágosítást.

Időjárás: Ma ismét borongos idő várható. Gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, nyugaton és az erdélyi medencében záporok is kialakulhatnak, elszórtan egy-egy zivatar is lehet. Az északnyugati, nyugati szél helyenként még élénk lesz.  A hűvös hajnalt követően délután 12-19 fok közötti értékeket mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2016. május 18.

About the author

maradmin

Leave a Comment