2016. május 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap Csíksomlyón, a kegytemplom tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk a kenyér színe alatt rejtőző Krisztus elé, imádjuk őt és adjunk hálát amiért kiárasztotta ránk Szentlelkét.

Folytatódnak a bérmálások a Gyulafehérvári Főegyházmegyében
Holnap délelőtt tíz órakor a dési ferences templomban 18 fiatal, Felőrön pedig a délután öt órakor kezdődő szentmise keretében 2 fiatal részesül Jakubinyi György érsek kézfeltétele által a bérmálás szentségében.

Gyermekgondozó képzés indul
A Gyulafehérvári Caritas gyermekgondozó képzést indít Csíkszeredában és Marosvásárhelyen – tudtuk meg az érsekség honlapjáról. Jelentkezni holnapig lehetséges. Egyébb információkat az érsekség honlapján találhatnak.

Tapasztalatcsere – Boldogabb családokért iskolai program
A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Családpasztorációs Iroda tapasztalatcserét hirdet a Boldogabb családokért iskolai programban résztvevő önkéntes munkatársak, valamint a programba bekapcsolódni vágyó érdeklődők számára május 20-án és 21-én Csíksomlyón, a Szent István otthonban. Ízelítő a tapasztalatcsere témáiból: érzelmi intelligencia- önmagammal és másokkal való kapcsolat, önkontroll, az érzelmek felismerése, megélése, empátia; a családórák során tapasztalt élményeink, örömeink, kérdéseink megosztása, tapasztalataink, beszélgetések, játékos együttlét
Várják a Boldogabb családokért iskolai programban résztvevő önkéntesek jelentkezését, valamint mindazokat, akik szeretnének bekapcsolódni a programba. Részletekért hívják a 0747-577794-es telefonszámot.

Találkozzunk Árpád-házi Szent Erzsébettel
Böjte Csaba ferences atya ötlete nyomán május végéig tartó erdélyi körúton mutatják be Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéjét. Nagyvárad és Temesvár után, holnap délután hat órától Szászvárosban, a római katolikus plébániatemplomban tekinthetik meg az ereklyét és imádkozhatnak a szent közbenjárásáért. Az Irgalmasság évében találkozzunk az irgalom nagy szentjével, Árpád-házi Szent Erzsébettel.

Szentháromság vasárnapi templombúcsúk
A pünkösdöt követő első vasárnapon ünnepli anyaszentegyházunk Szentháromság vasárnapját.
-Kézdivásárhelyen a kantai Szentháromság-plébániatemplom búcsúnapján bérmálás lesz.
- Kolozsváron, a Piarista templomban délelőtt tizenegy és este hét órakor kezdődik a búcsús szentmise. A szentbeszédet Nóda Mózes, a kolozsvári teológiai kar tanára mondja.
- Szovátán déli tizenkét órától tartják a búcsút. A szentmisén, melyet rádiónk élő adásban közvetít, Csibi József brassó-belvárosi plébános fog prédikálni.
- A medgyesi plébánia filiájában, Somogyomban a búcsús szentmise délelőtt tizenegy órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Simon Imre segesvári segédlelkész lesz.
- A Nagyszeben-belvárosi templom szintén a Szentháromság tiszteletére van felszentelve. Búcsúünnepén délelőtt tíz órakor Hurgoi János zalatnai plébános, érseki titkár prédikál. A szentmisén közreműkődik a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Líceumi Szeminárium szkólája, amelynek vezetője és szakmai irányítója Farkas László, az intézet spirituálisa és zenetanára.
- A homorodalmási templomban déli tizenkét órakor kezdődik a búcsús szentmise. A szentbeszédet Tódor Attila, a csíkszeredai Szent Kereszt plébánia segédlelkésze tartja.
- A fenyédi egyházközség délután fél egy órától ünnepel. Az ünnepi szónok Tódor Szabolcs ditrói származású, a veszprémi egyházmegyében szolgálatot teljesítő segédlelkész.

Nemzetközi papi szeminárium
Medjugorjéban szervezik meg papok részére a 21. nemzetközi lelkigyakorlatot, július 4-9 között. A lelkigyakorlat témája: „Legyetek hát irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas.” (Lk 6, 36). Az érdeklődő paptestvérek a 0751-820791-es telefonszámon kaphatnak bővebb felvilágosítást.

Időjárás: Holnap hazánk nagy részén már hosszabb napos időszakokra készülhetünk, az időnként erősen megnövekvő gomolyfelhőkből főként a nyugaton és az erdélyi medencében alakulhat ki elszórtan zápor, zivatar. Többfelé élénk lesz az északi, északkeleti szél. Hajnalban 4-10, délután 18-23 fokra számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2016. május 19.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Missziós hét a verbita atyákkal Brassóban
Az Isteni Ige Társasága vagy ahogyan a latin névből nevezik őket a verbita atyák május 17-22. között missziós hetet tartanak a Brassó-belvárosi plébánián. Részt vesznek a plébánia programjain, az iskolai és plébániai hitoktatásban, találkoznak a különböző csoportokkal, ugyanakkor minden szentmisében elmélkedést tartanak és gyóntatnak is. Különösen kiemelt találkozási lehetőség a hívek számára ma délután hat órától a szentségimádás, szentmise és az ezt követő előadás a templomban. Bővebb program a gyulafehérvári érsekség honlapján, a www.romkat.ro oldalon található.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai napon Csíkvacsárcsiban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk a kenyér színe alatt rejtőző Krisztus elé, imádjuk őt és adjunk hálát amiért kiárasztotta ránk Szentlelkét.

Folytatódnak a bérmálások a Gyulafehérvári Főegyházmegyében
Ma délelőtt tíz órakor az erzsébetbányai plébániatemplomban 29 fiatalnak, délután öt órakor pedig az óradnai plébániatemplomban szentmise keretében szolgáltatja ki a bérmálás szentségét Jakubinyi György érsek.

Könyvbemutató a Püspöki Palotában
„Valaki mondja meg, milyen az élet, valaki mondja meg, miért ilyen..." címmel tart könyvbemutatóval és dedikálással egybekötött előadást Homa Ildikó pszichológus, szociális testvér holnap délután négy órától a püspöki palota dísztermében. Az Evangéliumi lélektan című könyvéről, az önismeret szükségességéről és lehetőségéről a szerzővel Szőcs Csaba, a kolozsvári Verbum kiadó igazgatója beszélget. Várják az érdeklődőket!

Művészeti gyermekfesztivál Nagyváradon
Május 21-én, szombaton Művészeti fesztiválra várják a gyermekeket a nagyváradi Posticumba. A fesztivál színes műhelyfoglalkozásokon, ügyességi játékokon, tánc- és bábelőadásokon keresztül mutatja be a művészettörténeti korok legfontosabb újításait, legjellemzőbb alkotói tevékenységeit. A művészetek változó, folyton alakuló, izgalmas arcát, és a folyamatot szeretnék egy művészettörténeti barangolás során a gyermekek számára is értelmezhetővé, tapinthatóvá, alakíthatóvá tenni. A gyerekfesztivál kétnyelvű – magyar és román – és ingyenes, ám a helyszínen adományokat szivesen fogadnak majd el. A gyerekek lehetőség szerint vigyenek magukkal egy fél literes műanyag palackot és egy üres konzerves dobozt. A tárgyak a műhelymunkák során kerülnek felhasználásra. Várják a kicsiket és a nagyobbakat egyaránt. A fesztivál rossz idő esetén elmarad.

Múzeumok Éjszakája 2016
Május 21-én, szombaton a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz, hisz fontosnak tarja, hogy az egyházi értékeket ily módon is népszerűsítsék. A program keretén belül a látogatók megtekinthetik a Püspöki Palotát, illetve egyedi módon a Székesegyház is nyitott kapukkal fogadja őket. Az érdeklődők jobban szemügyre vehetik a templomot, mely egy szakrális tér, de ugyanakkor kiemelkedő művészeti szépséggel bír; lesétálhatnak a kriptába vagy a kincstárban megtekinthetik az egyházművészeti gyűjtemény legszebb darabjait. A rendezvény teljes ideje alatt, azaz este hét és éjjel egy óra között a látogatás ingyenes, a kincstárba 20 percenként indulnak a csoportok.

Zarándoklat Szent László sírjához
A Váradi Esperesi kerület kezdeményezésére május 22-én, vasárnap délután fél hat órakor újra gyalogos zarándoklatra indul Nagyvárad népe a nagyvárad-velencei római katolikus templomtól Szent László király sírjához, a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyéhez, a nagyváradi várhoz. A zarándokokat már délután fél öt órától várják a nagyvárad-velencei templomba, ahol rózsafűzér imádsággal, énekekkel és szentgyónással készülhetnek a szentmisére. A zarándoklat csúcspontja a hat órakor kezdődő szentmise, amit Böcskei László megyéspüspök Szent László királynak, az egyházmegye alapítójának közbenjárását kérve mutat be a nagyváradi Vártemplomban. A szentmise után a zarándokok a Boldogságos Szűz közbenjárását kérik az ő tiszteletére szentelt első székesegyház helyén felállított Mária oltár körül. Ezen a napon a város többi templomában elmaradnak az esti szentmisék.

Zenei est Váradszöllősön
A nagyváradi püspökség és a váradszőllősi plébánia közös szervezésében május 22-én, vasárnap este hét órakor folytatódik a Váradszöllősi Zenei Estek című programsorozat. Az harmadik alkalom előadója Erich Türk, kolozsvári orgonaművész. A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Időjárás: A változóan felhős-napos időben ma elszórtan alakulhat ki zápor, nyugaton, és az erdélyi medencében helyenként zivatar. Az élénk déli-délnyugati szélben 15-21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Lassan melegszik az idő, hétvégére kora nyári időre lehet számítani.

MRE - Hírszolgálat, 2016. május 19.

About the author

maradmin

Leave a Comment