2016. május 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Tematikus nap a Mária Rádióban
Folytatva az irgalmasság testi és lelki cselekedeteiről szóló témakörünket, holnap tartjuk e havi tematikus napunkat, melynek vezérgondolata: a kételkedőknek jó tanácsot adni. Kételkedőknek mondjuk azokat, akik bizonytalanok, s nem tudják egy-egy helyzetben, hogyan döntsenek, mit tegyenek. Az irgalmasság cselekedete számukra jó tanácsot adni, óvni a rossz, helytelen döntéstől és a jóra buzdítani. Erre a témára épülnek tematikus műsoraink. Tartsanak velünk!  

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai napon Szentágotán tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk a kenyér színe alatt rejtőző Krisztus elé, imádjuk őt és adjunk hálát amiért kiárasztotta ránk Szentlelkét.

Folytatódnak a bérmálások a Gyulafehérvári Főegyházmegyében
Ma délelőtt tíz órakor a széki templomban 6 fiatal részesül Jakubinyi György érsek kézfeltétele által a bérmálás szentségében. Szamosújváron a délután öt órakor kezdődő szentmise keretében 22 fiatalt fog megbérmálni Jakubinyi György érsek.

Találkozzunk Árpád-házi Szent Erzsébettel
Böjte Csaba ferences atya ötlete nyomán május végéig tartó erdélyi körúton mutatják be Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéjét. Ma délután hat órától Kolozsváron a ferences templomban, szerdán délután négy órától pedig Székelyudvarhelyen a  ferences templomban  tekinthetik meg az ereklyét és imádkozhatnak a szent közbenjárásáért. Az Irgalmasság évében találkozzunk az irgalom nagy szentjével, Árpád-házi Szent Erzsébettel.

Úrnapi búcsúk
Szentháromság vasárnapját követő csütörtökön a egyházunk az Úr Testének és Vérének ünnepét, ismertebb nevén Úrnapját üli.
Május 26-án, csütörtökön délután hat órakor Nagyváradon, Böcskei László megyéspüspök a helyi hagyomány szerint a város papjaival és híveivel közösen ünnepi szentmisét mutat be a székesegyházban. A szentmisét követően kerül sor az úrnapi körmenetre a püspöki palota kertjében, melyre a főpásztor külön meghívta a város plébániáinak ez évi elsőáldozóit és bérmálkozóit. Ezen a napon a város lakói együtt imádkoznak közösségeink megerősödéséért, ezért a többi templomban elmaradnak a délutáni szentmisék.
A székelyudvarhelyi Főesperesi Kerület búcsúünnepén, a szentmisét délelőtt tizenegy órakor a Márton Áron téren Tamás József püspök mutatja be a kerület papságával együtt. Ünnepi szónok a lövétei származású Fazakas Zoltán-Márton premontrei szerzetes, csornai apát lesz. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
Gyimesbükkön az egyházközség fő búcsúnapja szintén Úrnapján van. A Dani Gergely plébános által épített templom felszentelésének negyvenedik évében május 26-án, délelőtt 11 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, melynek főcelebránsa Berszán Lajos aranymisés atya, szónoka Faragó István kőhalmi plébános lesz. A szentmise előtt fél 11 órától az általános iskola diákjai előadást tartanak Márton Áron püspökről.
Roos Márton megyés püspök a  temesvári székesegyházban délután hat órakor celebrál szentmisét, amelynek keretében az egybegyűlt lelkipásztorok és hívek az Oltáriszentséget körmenetben kísérik a felállított oltárokhoz.

Előadás és könyvbemutató Székelyudvarhelyen
Május 26-án, csütörtökön este hét órától, Székelyudvarhelyen a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban Bereczki Silvia segítőnővér, a Vasárnap hetilap felelős szerkesztője előadást tart „Az irgalmas szeretet átalakító ereje” címmel. Az előadás végen bemutatja a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Kiadó által a szentévre megjelentett, Sokarcú irgalmasság-Vallomások, interjúk, tanulmányok című, a Keresztény Szó könyvek sorozat 5. kötetét.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
A Belső Iránytű programsorozat keretében május 27-én, este hét órától, András Ildikó a gyulafehérvári Caritas Otthoni Beteggondozás programjának munkatársa,  Ápolókból- ápoltak, avagy hogyan éljük meg, amikor a gyermek kell gondozza a szülőt- címmel előadást tart a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia nagytermében. Várnak minden érdeklődőt.

Zenei est Váradszöllősön
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Váradszőllősi Római Katolikus Plébánia közös szervezésében május 29-én, vasárnap este hét órakor folytatódik a Váradszöllősi Zenei Estek című programsorozat. A negyedik alkalom előadója Varga Petra, budapesti orgonaművésznő. A belépés díjtalan, minden érdeklődőt és zenekedvelőt várnak.

Időjárás: Ma többfelé lehet zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső. Nyugaton, északnyugaton és zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik az északnyugati szelet. Pár fokot visszaesik a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2016. május 24.

About the author

maradmin

Leave a Comment