2016. május 6. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Regionális Taizé találkozó Nagyváradon
Lakhatóvá tenni a Földet címmel ma délután kezdődött el a második alkalommal megrendezett regionális Taizéi találkozó Nagyváradon, a Posticumban. A szervezők felhívják a nagyváradiak figyelmét, hogy az imaprogramok nyitottak, ezeken bárki részt vehet: holnap reggel kilenc órakor imaóra lesz a Posticum kápolnájában, illetve egy különleges ökumenikus szentségimádással készülnek, mely holnap este nyolc órakor kezdődik a Szent László plébániatemplomban. Várnak mindenkit, vallástól és nemzetiségtől függetlenül, a közös imára!

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap Kászonjakabfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Éljünk ezzel a lehetőségel a húsvéti időben is, szenteljünk időt a hálaadásra, a kenyér színe alatt rejtőző Krisztus imádatára.

Folytatódnak a bérmálások a Gyulafehérvári Főegyházmegyében
A székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplomban holnap délelőtt tíz órakor 48 fiatal és 4 felnőtt, délután öt órakor pedig Felsőboldogfalván 22 fiatal és 3 felnőtt részesül a bérmálás szentségében Tamás József püspök kézfeltétele által.

Gyalogos zarándoklat Gyulafehérvárról Csíksomlyóra
Második alkalommal szerveznek gyalogos zarándoklatot Csíksomlyóra az ezeréves püspöki székhelyről, Gyulafehérvárról. A zarándokcsoport holnap reggel indul a székesegyházból, miután részt vesznek a szentmisén, melyet Jakubinyi György érsek mutat be. Az útvonal, amelyen haladnak: Kiskapus, Medgyes, Segesvár, Székelykeresztúr, Nyikómalomfalva, Székelyudvarhely, Csíksomlyó. A zarándoklatról a 0740-831.484-es telefonszámon lehet érdeklődni.

Templombúcsú Marosludason
Május 7-én, holnap a marosludasi Andrási telepi Bolodg Gizella tiszteletére szentelt templom búcsúünnepét délelőtt tizenegy órától tartják. A meghívott szónok Simó Ferenc atya. Szeretettel várják a híveket a közös ünnepre!

Egyházmegyei ifjúsági találkozó Temesváron
Huszadik alkalommal szervezik meg az ifjúsági találkozót május 7-én, szombaton Temesváron. Az idei találkozó mottója: „Boldogok az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak.” A program reggel kilenc órakor regisztrációval kezdődik, majd lesz katekézis – román és magyar nyelven egyaránt - kiscsoportos beszélgetések, közös ebéd és kulturális program. A találkozó csúcspontja a délután fél hat órától kezdődő szentmise, melyet a Szent György székesegyházban mutatnak be. Az egésznapos rendezvény közös vacsorával zárul.

Kezdődnek a bérmálások a nagyváradi egyházmegyében
Ezen a hétvégén Böcskei László püspök megkezdi az idei évre tervezett bérmálások kiszolgáltatását. Bihardiószegen holnap délelőtt a tíz órakor kezdődő szentmisén a megyéspüspök 12 fiatal és 2 felnőtt számára szolgáltatja ki a szentségét. Május 8-án, vasárnap Tasnádszántón, a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisén 9 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében.

Ravatalozó kápolna megáldása Mezőbikácson
Holnap délután négy órakor szentmise keretében áldja meg a Mezőbikácson felépült ravatalozó kápolnát Böcskei László megyéspüspök. Várják a híveket a közös ünneplésre.

Templombúcsú Biharsályiban
Május 8-án, vasárnap tartják a Nepomuki Szent János tiszteletére szentelt biharsályi római katolikus templom búcsúünnepét. A délután két órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Kiss Albert nagyvárad-olaszi plébános.

Zenei est Váradszöllősön
A nagyváradi Püspökség és a váradszöllősi Plébánia közös szervezésében május 8-án Váradszöllősi Zenei Estek címmel kezdetét veszi az a programsorozat, amelynek keretében május és október vasárnapjain délután hat órától orgonakoncertet adnak a váradszöllősi plébániatemplomban. Az első alkalom vendégelőadója Costea Marcel Octav, bukaresti orgonaművész. A belépés díjtalan, várnak minden érdeklődőt és zenekedvelőt.

Műsorváltozás Nagyváradon
Felhívjuk nagyváradi hallgatóink figyelmét, hogy vételkörzetükben május 8-tól november 5-ig, vasárnaponként a magyar nyelvű műsort 0 órától egészen 15 óráig sugározzuk.

Hétvégi miseközvetítések
Holnap reggel, a megszokott időben, nyolc órától közvetítünk szentmisét Küküllőkeményfalváról, majd este hét órától a csíksomlyói ünnepélyes Mária-köszöntőbe kapcsolódhatnak be hallgatóink. Vasárnap, a hét plébániatemplomából hallhatják a szentmisét, Küküllőkeményfalváról, délelőtt fél tizenegy órától.

Időjárás: Holnap a délelőtti órákban sok napsütés ígérkezik, majd észak felől erős gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, melyből helyenként zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. A hőmérséklet 12-20 fok között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2016. május 6.


H Í R E K   D É L B E N

Folytatódnak a bérmálások a Gyulafehérvári Főegyházmegyében
Tamás József püspök ma délelőtt tíz órakor Oroszhegyen 105 fiatalt részesített a bérmálás szentségében, majd délután öt órakor Kápolnásfaluban 111 fiatalt fog megbérmálni.

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián
Ma délután öt órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjaikért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Önkénteseket keresnek a csíksomlyói pünkösdi búcsúra
A csíksomlyói ferences atyák, a pünkösdi zarándoklat előkészítésében és lebonyolításában, idén is számítanak az önkéntes rendezőkre. Ma este fél nyolcra, a csíksomlyói ferences kolostorban tartandó megbeszélésre, várják mindazokat a férfiakat, akik a Csíksomlyói Szűzanyáért és a magyarság legnagyobb ünnepének a lebonyolítása érdekében áldoznának idejükből és energiájukból.

Bizalom és bizalmatlanság a párkapcsolatban
A Háló Egyesület szervezésében május 6-án, ma este hét órára a zsögödi plébánia hittantermébe várják azokat a házasokat, párkapcsolatban levőket akik kapcsolatuk mélységének megtapasztalására vágynak. A program Kádár Enikő, csíkszeredai pszichológus előadásával kezdődik, majd kötetlen beszélgetéssel folytatódik-tudtuk meg az érsekség honlapjáról.

Szentségimádás Csíkszeredában
Ma este a hét órás szentmise után szentsegimádást tartanak a csíkszeredai Szent Kereszt plebánia Millenniumi templomában. Az ima célja, hogy a városban levő katolikus közösségek együtt imádkozzanak városukért, katolikus közösségeikért és a városba érkező zarándokokért, hogy minél nyitottabbak legyenek a Szentlélek befogadására, ahogyan nyitott volt a Boldogságos Szűzanya és szentéletű püspökünk Márton Áron is, akiknek közbenjárását kérik imaszándékukhoz. Ez a szentségimádás egyben a Szentlélek kilenced megnyitója. Várják a helyi katolikus közösségeket e szép imaalkalomra.

Templombúcsú Marosludason
Május 7-én, szombaton a marosludasi Andrási telepi Bolodg Gizella tiszteletére szentelt templom búcsúünnepét délelőtt tizenegy órától tartják. A meghívott szónok Simó Ferenc atya. Szeretettel várják a híveket a közös ünnepre!

Gyalogos zarándoklat Gyulafehérvárról Csíksomlyóra
Második alkalommal szerveznek gyalogos zarándoklatot Csíksomlyóra az ezeréves püspöki székhelyről, Gyulafehérvárról. A zarándokcsoport május 7-én, szombaton reggel indul a székesegyházból, miután részt vesznek a szentmisén, melyet Jakubinyi György érsek mutat be. Az útvonal, amelyen haladnak: Kiskapus, Medgyes, Segesvár, Székelykeresztúr, Nyikómalomfalva, Székelyudvarhely, Csíksomlyó. A zarándoklatról a 0740-831.484-es telefonszámon lehet érdeklődni, illetve a mai Déli magazinunkban is bővebben hallhatnak a részletekről.

Előadás Kolozsváron
Az Iszlámról dióhéjban – keresztény szemszögből című előadásra kerül sor május 11-én, szerdán délután öt órától. Bevezető beszédet mond Ft. Kovács sándor főesperes-plébános. Előadó Ft. Jakab Gábor pápai káplán. A zenei műsorban fellép Horváth Erika hegedűn, László Gyöngyi és Horváth Zoltán zongorán, Kostyák Levente blockflötén. Az előadás helyszíne a Szent Mihály Római Katolikus Nőszövetség díszterme (Szentegyház utca, 2 szám). A belépés díjtalan. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Ferences ösvény Szárhegyen
Május 20–22. között a szárhegyi ferences kolostorban rendezik meg a három hétvégéből álló Ferences Ösvény lelki programsorozat első találkozóját. A résztvevők Szent Ferenc életével és evangéliumi lelkiségével ismerkedhetnek meg. A lelki programra – amelyen a helyek száma korlátozott – 17 és 35 év közötti fiatalokat várnak a szervezők. A Ferences Ösvény május 20-án délután hat órakor kezdődik, és május 22-én délután ér véget. További információk Pantea Tibor testvérnél kaphatók a 0746-774701-es telefonszámon vagy a frtibi@gmail.com e-mail címen.

Tiszta beszéd (?!). Kommunikáció a párkapcsolatban
A Gyulafehérvári Caritas tematikus hétvégét szervez május 20-22. között, melyre várnak minden olyan házaspárt, akiknek családjában nem ismeretlen a szenvedélybetegség, annak hatásai a családra, és akik a függőség által sérült kapcsolatban gyógyulni szeretnének. A rendezvény helyszíne a csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos Ház. Jelentkezni május 16-ig lehet a 0733- 773.577-es telefonszámon. Bővebb információ a www.romkat.ro oldalon található.

Időjárás: Ma a napsütés mellett helyenként erősen gomolyfelhős lesz az ég, de inkább csak nyugaton, délnyugaton fordulhat elő egy-egy zápor, esetleg zivatar. Az északkeleti szelet a keleti országrészben erős lökések kísérhetik. Az enyhe hajnalt követően napközben 14-22 fokra számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2016. május 6.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyébenma a Menaság-újfalusi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Éljünk ezzel a lehetőségel a húsvéti időben is, szenteljünk időt a hálaadásra, a kenyér színe alatt rejtőző Krisztus imádatára.

Folytatódnak a bérmálások a Gyulafehérvári Főegyházmegyében
Tamás József püspök ma délelőtt tíz órakor Oroszhegyen 105 fiatalt, majd délután öt órakor Kápolnásfaluban 111 fiatalt fog részesíteni a bérmálás szentségében.

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián
Ma délután öt órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjaikért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Önkénteseket keresnek a csíksomlyói pünkösdi búcsúra
A csíksomlyói ferences atyák, a pünkösdi zarándoklat előkészítésében és lebonyolításában, idén is számítanak az önkéntes rendezőkre. Ma este fél nyolcra, a csíksomlyói ferences kolostorban tartandó megbeszélésre, várják mindazokat a férfiakat, akik a Csíksomlyói Szűzanyáért és a magyarság legnagyobb ünnepének a lebonyolítása érdekében áldoznának idejükből és energiájukból.

Bizalom és bizalmatlanság a párkapcsolatban
A Háló Egyesület szervezésében május 6-án, ma este hét órára a zsögödi plébánia hittantermébe várják azokat a házasokat, párkapcsolatban levőket akik kapcsolatuk mélységének megtapasztalására vágynak. A program Kádár Enikő, csíkszeredai pszichológus előadásával kezdődik, majd kötetlen beszélgetéssel folytatódik-tudtuk meg az érsekség honlapjáról.

Szentségimádás Csíkszeredában
Ma este a hét órás szentmise után szentsegimádást tartanak a csíkszeredai Szent Kereszt plebánia Millenniumi templomában. Az ima célja, hogy a városban levő katolikus közösségek együtt imádkozzanak városukért, katolikus közösségeikért és a városba érkező zarándokokért, hogy minél nyitottabbak legyenek a Szentlélek befogadására, ahogyan nyitott volt a Boldogságos Szűzanya és szentéletű püspökünk Márton Áron is, akiknek közbenjárását kérik imaszándékukhoz. Ez a szentségimádás egyben a Szentlélek kilenced megnyitója. Várják a helyi katolikus közösségeket e szép imaalkalomra.

Gyalogos zarándoklat Gyulafehérvárról Csíksomlyóra
Második alkalommal szerveznek gyalogos zarándoklatot Csíksomlyóra az ezeréves püspöki székhelyről, Gyulafehérvárról. A zarándokcsoport május 7-én, szombaton reggel indul a székesegyházból, miután részt vesznek a szentmisén, melyet Jakubinyi György érsek mutat be. Az útvonal, amelyen haladnak: Kiskapus, Medgyes, Segesvár, Székelykeresztúr, Nyikómalomfalva, Székelyudvarhely, Csíksomlyó. A zarándoklatról a 0740-831.484-es telefonszámon lehet érdeklődni, illetve a mai Déli magazinunkban is bővebben hallhatnak a részletekről.

Előadás Kolozsváron
Az Iszlámról dióhéjban – keresztény szemszögből című előadásra kerül sor május 11-én, szerdán délután öt órától. Bevezető beszédet mond Ft. Kovács sándor főesperes-plébános. Előadó Ft. Jakab Gábor pápai káplán. A zenei műsorban fellép Horváth Erika hegedűn, László Gyöngyi és Horváth Zoltán zongorán, Kostyák Levente blockflötén. Az előadás helyszíne a Szent Mihály Római Katolikus Nőszövetség díszterme (Szentegyház utca, 2 szám). A belépés díjtalan. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Ferences ösvény Szárhegyen
Május 20–22. között a szárhegyi ferences kolostorban rendezik meg a három hétvégéből álló Ferences Ösvény lelki programsorozat első találkozóját. A résztvevők Szent Ferenc életével és evangéliumi lelkiségével ismerkedhetnek meg. A lelki programra – amelyen a helyek száma korlátozott – 17 és 35 év közötti fiatalokat várnak a szervezők. A Ferences Ösvény május 20-án délután hat órakor kezdődik, és május 22-én délután ér véget. További információk Pantea Tibor testvérnél kaphatók a 0746-774701-es telefonszámon vagy a frtibi@gmail.com e-mail címen.

Tiszta beszéd (?!). Kommunikáció a párkapcsolatban
A Gyulafehérvári Caritas tematikus hétvégét szervez május 20-22. között, melyre várnak minden olyan házaspárt, akiknek családjában nem ismeretlen a szenvedélybetegség, annak hatásai a családra, és akik a függőség által sérült kapcsolatban gyógyulni szeretnének. A rendezvény helyszíne a csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos Ház. Jelentkezni május 16-ig lehet a 0733- 773.577-es telefonszámon. Bővebb információ a www.romkat.ro oldalon található.

Időjárás: Ma a napsütés mellett helyenként erősen gomolyfelhős lesz az ég, de inkább csak nyugaton, délnyugaton fordulhat elő egy-egy zápor, esetleg zivatar. Az északkeleti szelet a keleti országrészben erős lökések kísérhetik. Az enyhe hajnalt követően napközben 14-22 fokra számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2016. május 6.

About the author

maradmin

Leave a Comment