2016. május 7. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Ökumenikus szentségimádás Nagyváradon
Tegnap délután kezdődött el Nagyváradon, a Posticumban Lakhatóvá tenni a Földet címmel a második regionális Taizéi találkozó. A program keretében ma este nyolc órakor egy ökumenikus szentségimádást tartanak a Szent László plébániatemplomban, melyre hívják mindazokat, akik szívesen bekapcsolódnak a közös imádságba!

Elsőszombati Mária-köszöntő Csíksomlyón
Az ünnepélyes Mária-köszöntő ma este hét órakor kezdődik. A szentmisét megelőzően, a délután hat órától  kezdődő engesztelő imaórát a berecki hívek végzik. A szentmise után szintén ők vezetik a rózsafüzér imádkozását és ők viszik a Szűzanya kegyszobrának a másolatát a templom előtti téren. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon vagy rádiónk hullámhosszán.

Bérmálások egyházmegyékszerte
A mai napon Böcskei László megyéspüspök megkezdte az idei évre tervezett bérmálások kiszolgáltatását a nagyváradi egyházmegyében. Bihardiószeg után, holnap délelőtt Tasnádszántón, a tizenegy órakor kezdődő szentmisén 9 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében.
Folytatódnak a bérmálások a gyulafehérvári főegyházmegyében is. Ma délután öt órakor  Felsőboldogfalván 22 fiatal és 3 felnőtt részesül a bérmálás szentségében Tamás József püspök kézfeltétele által. Holnap Sepsiszentgyörgyön a város más-más plébániáin felkészített híveknek Jabubinyi György érsek a Szent József-plébániatemplomban a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisén szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. 
Ugyancsak holnap Székelyudvarhelyen a szombatfalvi Szent György-plébániatemplomban délelőtt tíz órakor 28 fiatal és 4 felnőtt, délután öt órakor pedig a Kis Szent Teréz-plébániatemplomban 101 fiatal részesül a bérmálás szentségében Tamás József püspök kézfeltétele által. 

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap Kászonújfaluban tartják az örökös szentségimádási napot. A nagyváradi egyházmégyében, holnap Újpalotán és Bélben lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni. Éljünk ezzel a lehetőségel a húsvéti időben is, szenteljünk időt a hálaadásra, a kenyér színe alatt rejtőző Krisztus imádatára.

Önkéntes orvosok Erdélyben
Május 8-tól újra megkezdi munkáját a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportja, melynek tagjai évente kétszer utaznak a romániai Hargita megyébe, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik. Idén májusban 32 orvos és egészségügyi szakember vesz részt a gyógyító körúton, akik Székelyudvarhelyre, Kászonaltízbe, Csíkkozmásra, Csíkszentmihályra, Gyimesbükkre, Tusnádra, Sepsibükkszádra, Oklándra, Csíkszentmártonba és Csíkszeredába látogatnak el. Az orvos-csoportban csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermek-neurológus,  gyermek fül-orr-gégészek, gyermekszemész, fogorvosok, gyermek-immunológus, szülész-nőgyógyász, gyermek-urológus, ortopéd műszerész mester, mentőápolók és szakorvosjelöltek  vesznek részt. Az orvos-csoport látogatásával egy időben idén is sor kerül a hagyományos erdélyi gyermek és ifjúsági focikupára Csíkszentdomokoson. A korábbi évekhez hasonlóan a győztes csapatokat a Gyermekmentő Szolgálat vendégül látja a Budapest Főváros Önkormányzatával közösen szervezett budapesti Városligeti Gyermeknapon.

Ravatalozó kápolna megáldása Mezőbikácson
Ma délután négy órakor szentmise keretében áldja meg a Mezőbikácson felépült ravatalozó kápolnát Böcskei László megyéspüspök. Várják a híveket a közös ünneplésre.

Templombúcsú Biharsályiban
Május 8-án, holnap tartják a Nepomuki Szent János tiszteletére szentelt biharsályi római katolikus templom búcsúünnepét. A délután két órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Kiss Albert nagyvárad-olaszi plébános.

Zenei est Váradszöllősön
A nagyváradi Püspökség és a váradszöllősi Plébánia közös szervezésében május 8-án Váradszöllősi Zenei Estek címmel kezdetét veszi az a programsorozat, amelynek keretében május és október vasárnapjain délután hat órától orgonakoncertet adnak a váradszöllősi plébániatemplomban. Az első alkalom vendégelőadója Costea Marcel Octav, bukaresti orgonaművész. A belépés díjtalan, várnak minden érdeklődőt és zenekedvelőt.

Műsorváltozás Nagyváradon
Felhívjuk nagyváradi hallgatóink figyelmét, hogy vételkörzetükben május 8-tól november 5-ig, vasárnaponként a magyar nyelvű műsort 0 órától egészen 15 óráig sugározzuk.

Hétvégi miseközvetítések
Ma este hét órától a csíksomlyói ünnepélyes Mária-köszöntőbe kapcsolódhatnak be hallgatóink. Holnap, a hét plébániatemplomából hallhatják a szentmisét, Küküllőkeményfalváról, délelőtt fél tizenegy órától.

Időjárás: Ma észak felől erős gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, melyből helyenként zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. A hőmérséklet 12-20 fok között alakul. Holnap sem lesz jelentős változás, a gomolyfelhőkből ismét szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar. A mérsékelt légmozgás mellett a maximumok 14 és 21 fok között alakulnak. 

MRE - Hírszolgálat, 2016. május 7.

About the author

maradmin

Leave a Comment