2016. március 1. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Értünk is imákozott
A Cor Unum Pápai Tanács február 25. és 26-a között kétnapos konferenciát rendezett Vatikán város új szinódus termében a XVI. Benedek pápa Deus Caritas Est kezdetű enciklikája megjelenésének tizedik évfordulója alkalmából. Az eseményre meghívták Schönberger Jenő szatmári egyházmegyés püspököt, aki a Romániai Püspökkari Konferencia igazságosság és béke bizottságának megbízott felelőseként, Hankovszky Ferenc helynök kíséretében vett részt. A kétnapos konferenciát "A szeretet nem szűnik meg soha" címmel tartották, melyen a megszólalások többnyire az egyház szeretetszolgálati tevékenységére vonatkoztak. Február 26-án Schönberger Jenő püspök személyesen találkozott Ferenc pápával, akitől azt kérte, imádkozzon érte és a szatmári hívekért, illetve adja áldását a Szatmári Egyházmegyére. Ferenc pápa ezt megígérte, megáldotta a püspököt, de cserébe ő is imát kért: "Ne felejtsd el megmondani a híveknek, ők is imádkozzanak értem." A Szentatya nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy a püspökök, papok és hívek imádkozzanak érte, az ő szándékára, hiszen a nagy feladathoz, amit végeznie kell szüksége van támogatásra.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen
A Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában minden hónap első szerdáján, azaz március 2-án egész éjjel virrasztást tartanak. Az engesztelő imavirrasztásra hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást a városukért, az egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, az egyedülállókért, a jegyesekért, a gyermeket vágyó és váró szülőkért, a betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják fel az udvarhelyiek. A kápolnában ugyanakkor minden reggel nyolc órától este nyolc óráig állandó, egész napos szentségimádás van. Várják az Istent imádni, engesztelni vágyókat.

Medjugorjei imaest
Március 3-án, csütörtökön a csíkszeredai Segítő Mária gimnázium bentlakásának dísztermében medjugorjeI imaestet tartanak, délután öt órától. A programban szerepel rózsafüzér, szentmise és szentségimádás. Szeretettel hívnak és várnak minden érdeklődőt!

Ökumenikus világimanap - Kolozsváron is
Március 4-én, a nők ökimenikus világimanapján,  a kolozsmonostori bencés apátsági Nagyboldogasszony templomba hívják és várják azokat, akik szeretnének együtt imádkozni. Ebben az évben az imacsokrot a kubai nők állították össze. A közös imádságot a katolikus, evangélikus, református, unitárius és baptista felekezetű nőszövetségek tagjai eggyütt vezetik majd, pénteken, délelőtt tizenegy órától.

Nagyböjti triduum és lelkinap a kolozsvári ferenceseknél
Március 4-6. között a kolozsvári Ferences templomban nagyböjti lelkigyakorlatot tartanak Simon Attila atya, a nagykárolyi Kalazanci Szent József katolikus iskola spirituálisának vezetésével. A szentmisék időpontjai pénteken, szombaton este hat óra, vasárnap reggel kilenc és déli tizenkét óra. Március 5-én, szombaton reggel kilenc órakor egész napos lelkinap kezdődik, amelyen előzetes bejelentkezéssel lehet részt venni. Az érdeklődők hívásait a 0746-774.701-es telefonszámon várják. Bővebb információkat az érsekség honlapján találhatnak, a www.romkat.ro oldalon.

Lelkinap sekrestyéseknek
Idén először a szentkatolnai plébánia március 9-én megszervezi a kézdi-orbai főesperesi kerület sekrestyéseinek lelkinapját. A program reggel kilenc órától kezdődik. A rövid ismerkedés után délelőtt tizenegy órától szentmisét celebrál Vargha Béla főesperes. Azt követően gyakorlati továbbképzésben részesülnek a jelenlevő sekrestyések, ezúttal a nagyhét szertartásairól és az ehhez kapcsolódó tudnivalókról lesz szó. A közös ebéd után virágkötő segítségével tanulhatják az ikebanák készítésének fortélyait, hallhatnak arról, miként lehet szép, oltárdíszítésre alkalmas csokrokat kötni. A lelkinapot Péter Arthur kézdikővári lelkész moderálja. A megrendezésre kerülő eseményről a www.romkat.ro oldalon olvashatnak.

Időjárás: Holnap még északkeleten és északnyugaton fordulhat elő csapadék, majd napközben változóan felhős-napos, de még többfelé szeles időre van kilátás. Hajnalban helyenként gyengén fagyhat, délután 5-10 fokra számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2016. március 1.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap  folyamán Bethlenfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán különösen jó alkalom ez az elcsendesedésre, az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára és engesztelésére.

Népemért vállalom-Marosvásárhelyen
Ma este hét órától a marosvásárhelyi Kultúrpalotában, a Népemért vállalom zenemű előadására kerül sor. A mű Márton Áron püspök tiszteletére készült és az ő életét bemutató film megvalósítását lehet az előadás megtekintésével támogatni. A belépés díjtalan.

FIF Fórum
A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség munkatársai március 1-3. között szervezik meg a második FIF Fórumot. A munkatársak a Főegyházmegye nagyobb városait látogatják meg azért, hogy találkozzanak a helyi ifjúság vezetőivel, és elindítsák a kapcsolatokat, újraélesszék a kommunikációt. A cél, hogy idén Erdély ifjúsági csoportjai még jobban megismerjék egymást, és induljon be helyi szinten a tervezgetés, és az álmok megvalósítása.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen
A Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában minden hónap első szerdáján, azaz március 2-án egész éjjel virrasztást tartanak. Az engesztelő imavirrasztásra hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek. A kápolnában ugyanakkor minden reggel nyolc órától este nyolc óráig állandó, egész napos szentségimádás van. Várják az Istent imádni, engesztelni vágyókat.

A gyulafehérvári szeminárium kispapjai és elöljárói Nagyváradon
A gyulafehérvári szeminárium kispapjai és elöljárói a kárpátmedencei kispaptalálkozóra vezető útjukat megszakítva március 3-án, csütörtökön részt vesznek  délután öt órakor a székesegyházban tartandó szentmisén. Útban hazafele, március 6-án, vasárnap az egyházmegye négy plébániájának életébe kapcsolódnak be szolgálatukkal.

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián
Március 4-én, elsőpénteken délután öt órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Nagyböjti triduum és lelkinap a kolozsvári ferenceseknél
Március 4-6. között a kolozsvári Ferences templomban nagyböjti lelkigyakorlatot tartanak Simon Attila atya, a nagykárolyi Kalazanci Szent József katolikus iskola spirituálisának vezetésével. A szentmisék időpontja  pénteken, szombaton este hat óra, vasárnap reggel kilenc és délelőtt tizenkét óra. Március 5-én, szombaton reggel kilenc órakor egész napos lelkinap kezdődik, amelyen előzetes bejelentkezéssel lehet részt venni. Az érdeklődők hívásait a 0746-774.701-es telefonszámon várják. Bővebb információkat az érsekség honlapján találhatnak, a www.romkat.ro oldalon.

Lelkinap sekrestyéseknek
Idén először a szentkatolnai plébánia március 9-én megszervezi a kézdi-orbai főesperesi kerület sekrestyéseinek lelkinapját. A program reggel kilenc órától kezdődik. A rövid ismerkedés után délelőtt tizenegy órától szentmisét celebrál Vargha Béla főesperes. Azt követően gyakorlati továbbképzésben részesülnek a jelenlevő sekrestyések, ezúttal a nagyhét szertartásairól és az ehhez kapcsolódó tudnivalókról lesz szó. A közös ebéd után virágkötő segítségével tanulhatják az ikebanák készítésének fortélyait, hallhatnak arról, miként lehet szép, oltárdíszítésre alkalmas csokrokat kötni. A lelkinapot Péter Arthur kézdikővári lelkész moderálja. A megrendezésre kerülő eseményről a www.romkat.ro oldalon olvashatnak.

Kiállítás Székelyudvarhelyen
Március 7-én,  délután öt órától a székelyudvarhelyi Márton Áron Ifjúsági Házban Az igazság védelmében, a szeretet szolgálatában című, Márton Áron püspök életéről szóló dokumentációs tárlat megnyitóját tartja Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont. Az esemény része a Márton Áron Emlékév rendezvénysorozatnak. A vándorkiállítás anyaga két hétig lesz megtekinthető, hétköznapokon. Minden érdeklődőt várnak a kiállításmegnyitóra.

Időjárás: Ma is sok lesz még a felhő fölöttünk, kezdetben többfelé, majd délután egyre inkább csak északon, északnyugaton számíthatunk esőre, záporra, délelőtt helyenként akár egy-egy zivatarra. Szeles nap elébe nézünk, 5 és 12 fok közötti maximumokkal.

MRE - Hírszolgálat, 2016. március 1.

About the author

maradmin

Leave a Comment