2016. március 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Csíkcsomortánon tartják az örökös szentségimádási napot.
A nagyváradi egyházmegyében március hónap harmadik vasárnapján, azaz most vasárnap, Tenkén és Újsástelken lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.
Nagyböjt folyamán használjuk ezeket a lehetőségeket, melyek alkalmat adnak az elcsendesedésre, az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára és engesztelésére.
vezetésével.

Pedagógusok lelkinapja Nagyváradon
Holnap délelőtt tíz órától a nagyváradi Egyházmegyei Laikusképző Központ „Az irgalom és szeretet átalakító ereje” címmel lelkinapot szervez az egyházmegye katolikus pedagógusai számára a Posticum épületében. A program moderátora Bereczki Silvia segítőnővér.

Orgonakoncert Kolozsváron
Holnap délután öt órakor orgonakoncertre kerül sor a kolozsvári Szent Mihály templomban, melynek előadója Papp Attila. A belépés ingyenes, várják a zenekedvelőket!

Nagyböjti lelkinap
A hegyvidéki főesperesség plébániáin működő ifjúsági csoportok számára holnap, Temesfőn nagyböjti lelkinapot tartanak. A program tizenegy órakor előadással kezdődik, amelyet Pál József Csaba hegyvidéki főesperes, resicabányai plébános tart, ezt követően tizenkét órakor keresztúti ájtatosság lesz. Délután a résztvevők további lelki előkészítőn vesznek részt és lesz gyónási alkalom. A lelkinap délután négy órakor szentmisével zárul, a liturgiát celebrálja és szentbeszédet mond Dumitru Daniel oraviczabányai plébános.

Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese, főünnep
-Csíkszeredában, a Szent József tiszteletére felszentelt püspöki kápolnában, holnap délelőtt tizenegy órától tartják a búcsúünnepet. A szentmise főcelebránsa Tamás József püspök, szentbeszédet mond Bilibók Géza tusnádfürdői plébános.
-A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébániatemplomban triduummal készültek a búcsúra. Az ünnepi szentmise holnap délelőtt tizenegy órától kezdődik, melyen szintén Bakó Ferenc plébános prédikál. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
-Segesváron szombaton délután öt órától, míg a Kolozsvár-Írisztelepi templomban délután hat órától mutatják be a búcsús szentmiséket.
-A szatmárnémeti, sugárúti templom búcsúmiséjére holnap, a kis templomtér miatt két időpontban kerül sor: reggel kilenc órától és délelőtt tizenegy órától. A szentmiséken Istvánfi Szilárd, a Szent Család egyházközösség segédlelkésze mond prédikációt. Batizon az ünnep napján, tizenegy órától Szinovácz György mezőpetri plébános mutatja be a szentmisét, Kaplonyban pedig ugyanazon időpontban Reszler Mihály máramarosi főesperes.
– A nagyváradi Szent József templom búcsúja holnap déli tizenkét órakor kezdődik. Szentbeszédet mond Kovács János, a csongrádi Szent József plébánia kisegítő lelkésze.

A Mária Rádió népszerűsitése
Szilágyi László promociós munkatársunk, virágvasárnap Györgyfalvára látogat a tizenegy órás szentmisére, melynek végén beszél majd a Mária Rádióról.

Virágvasárnapi passiók
Idén ünnepli a Csíksomlyói Passió Csoport 20 éves jubileumi évfordulóját. A passiót először 1996 virágvasárnapján mutatták be a helybéli fiatalok Svella Adél balett-tanárnő rendezésében. Hosszas készülődés és új tagok toborzása után, virágvasárnap délelőtt féltizenegy órakor a csíksomlyói kegytemplom előtti tér ismét helyszíne lesz a passiójátéknak.
Jézus Krisztus szenvedéstörténetét elevenítik meg a kolozsvári egyetemisták és a városban dolgozó fiatalok Virágvasárnap, délután fél kettőkor, a Ferences templom előtti Karolina téren. A fiatalok várnak mindenkit, akik Jézus Krisztus szenvedésén keresztül közelebb szeretnének kerülni a Húsvét méltó megünnepléséhez.
Szintén vasárnap a marosvásárhelyi fiatalok is bemutatják a Jézus Krisztus szenvedéstörténetét megjelenítő misztérium játékot, a Passiót. Várják mindazokat, akik velük együtt el kísérnék a Megváltót szenvedésének útján, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház jobb oldalán lévő szabadtéri Kis Amfiteátrumában délután öt órára.

Szentmise a Vártemplomban
Vasárnap délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyén, a nagyváradi Vártemplomban.

Fáklyás keresztúti ájtatosság Szatmárnémetiben
A Szatmári egyházmegyei ifjúsági iroda idén is – vasárnapról vasárnapra – nagyböjti ifjúsági imaórákra hívta az elmélyülni vágyókat. Holnap, Virágvasárnap tartják a közös, fáklyás keresztúti ájtatosságot a Kálvária templom udvarán levő stációkat végigjárva. Várják a fiatalokat és időseket egyaránt a közös imádságra.

Időjárás: Holnap egy hidegfront érkezik hazánk fölé. Ez többfelé szeles időt, átmenetileg több felhőt hoz. Helyenként csapadékra is számítani kell. Hajnalban -3, +3, délután 6-11 fok várható. 

MRE – Hírszolgálat, 2016. március 18.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében ma Kadicsfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Éljünk az egyház kínálta lehetőséggel, mely alkalmat ad az elcsendesedésre, az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára és engesztelésére.

Belső Iránytű Gyergyószentmiklóson
A Szent István plébánián a Belső iránytű programsorozat keretében ma este hét órától Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus tart előadást Bátran élni – Félelmeink és gátlásaink leküzdése címmel. Minden érdeklődőt várnak.

Nagyböjti lelkinap fiataloknak Székelyudvarhelyen
Székelyudvarhelyi kerületi ifjúsági lelkinapot tartanak március 19-én, szombaton a Márton Áron Ifjúsági házban. A program délelőtt tíz órakor imával kezdődik, majd lesz elmélkedés, kiscsoportos megbeszélés, szentgyónási lehetőség, keresztúti ájtatosság. A lelkinap a délután négy órától kezdődő szentmisével ér véget. Várják a kerülethez tartozó fiatalokat.

Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese, főünnep
Csíkszeredában, a Szent József tiszteletére felszentelt püspöki kápolnában, március 19-én, szombaton délelőtt tizenegy órától tartják a búcsúünnepet. A szentmise főcelebránsa Tamás József püspök, szentbeszédet mond Bilibók Géza tusnádfürdői plébános.
A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébániatemplomban triduummal készülnek a búcsúra. A szentmisék délután hat órakor kezdődnek, meghívott szónok Bakó Ferenc, sepsibükszádi plébános. Az ünnepi szentmise szombaton délelőtt tizenegy órától kezdődik, melyen szintén Bakó Ferenc plébános prédikál. A triduumot, valamint az ünnepi szentmisét is rádiónk élő adásban közvetíti.
Segesváron szombaton délután öt órától, míg a Kolozsvár-Írisztelepi templomban délután hat órától mutatják be a búcsús szentmiséket.

Virágvasárnapi passiók
Idén ünnepli a Csíksomlyói Passió Csoport 20 éves jubileumi évfordulóját. A passiót először 1996 virágvasárnapján mutatták be a helybéli fiatalok Svella Adél balett-tanárnő rendezésében. Hosszas készülődés és új tagok toborzása után március 20-án, virágvasárnap délelőtt féltizenegy órakor a csíksomlyói kegytemplom előtti tér ismét helyszíne lesz a passiójátéknak.
A Szent Gellért Alapítvány szervezésében a szentegyházi Szent Imre társulat passiójátékát mutatják be vasárnap, március 20-án délelőtt fél tíz órakor a kápolnásfalusi templomtéren.
Jézus Krisztus szenvedéstörténetét elevenítik meg a kolozsvári egyetemisták is, a városban dolgozó fiatalokkal együtt március 20-án, Virágvasárnap, délután fél kettőkor, a Ferences templom előtti Karolina téren. A fiatalok várnak mindenkit, akik Jézus Krisztus szenvedésén keresztül közelebb szeretnének kerülni a Húsvét méltó megünnepléséhez.
Szintén vasárnap a marosvásárhelyi fiatalok is bemutatják a Jézus Krisztus szenvedéstörténetét megjelenítő misztérium játékot, a Passiót. Várják mindazokat, akik velük együtt el kísérnék a Megváltót szenvedésének útján, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház jobb oldalán lévő szabadtéri Kis Amfiteátrumában délután öt órára.

Resurrexit 2016
Március 20-ig lehet jelentkezni az idei főegyházmegyei zenecsoportok találkozójára, mely április 25-27 között lesz megtartva Csíksomlyón, a Szent István Gyermekvédelmi központban. A Resurrexit zenefesztivál néhány kulcsszava: dicsőítés, szolgálat, szentmise, zenecsoportok, Isten és Te. Bővebb információ és jelentkezés a www.fif.ma/resurrexit2016 oldalon.

Fáklyás keresztúti ájtatosság Szatmárnémetiben
A Szatmári egyházmegyei ifjúsági iroda idén is – vasárnapról vasárnapra – nagyböjti ifjúsági imaórákra hívta az elmélyülni vágyókat. Március 20-án, Virágvasárnap tartják a közös, fáklyás keresztúti ájtatosságot a Kálvária templom udvarán levő stációkat végigjárva. Szeretettel várják a fiatalokat és időseket egyaránt a közös imádságra.

Időjárás: Ma ismét sok lesz a napsütés, inkább csak fátyolfelhők lehetnek az égen, de helyenként kisebb gomolyfelhők is kialakulhatnak. Csapadék nem várható. Napközben helyenként felélénkül a nyugati szél. Hajnalban még sokfelé előfordulhat gyenge fagy, délután 10-14 fok várható. 

MRE – Hírszolgálat, 2016. március 18.

About the author

maradmin

Leave a Comment