2016. március 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Olajszentelés a székesegyházakban
Ma délelőtt tartják meg az olajszentelő szentmiséket a püspöki székesegyházakban. A hagyományokhoz híven ilyenkor a jelenlévő papok megújítják szentelésben tett ígéreteiket.
A gyulafehérvári székesegyházban Jakubinyi György érsek vezetésével délelőtt tíz órakor kezdődik az olajszentelő szentmise. Ezen a napon tartják a főegyházmegyei ministráns és hittanos zarándoklatot Gyulafehérváron.
Nagyváradon és Temesváron ugyancsak a délelőtt tíz órától kezdődő szentmisék keretében áldják meg az olajokat Böcskei László, valamint Roos Márton megyéspüspökök a székesegyházakban.
Szatmáron Schönberger Jenő megyéspüspök szintén délelőtt tíz órakor mutatja be az olajszentelő szentmisét, melyet rádiónk élőben közvetít.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében ma Varságon tartják az örökös szentségimádási napot. A nagyhét folyamán használjuk ki ezeket a lehetőségeket, melyek alkalmat adnak az elcsendesedésre, az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára és engesztelésére.

Nagycsütörtök esti szertartások
Nagyváradon, a székesegyházban, ma este hét órakor mutatja be Böcskei László megyéspüspök az utolsó vacsora emlékére a szentmisét, melynek keretében Jézus felebaráti szeretetének emlékére a Főpásztor 12 férfinak megmossa a lábát. A szentmisét este tíz óráig tartó virrasztás követ.
A gyulafehérvári székesegyházban az utolsó vacsora emlékére ma este nyolc órakor celebrál szentmisét Jakubinyi György érsek a központi papsággal együtt, melynek keretében 12 papnövendéknek megmossa a lábát.
Szintén hét órakor mutatja be az Utolsó Vacsora emlékére a szentmisét Roos Márton megyéspüspök is a temesvári székesegyházban, amelynek keretében elvégzi a lábmosás szertartását. A liturgián egyházi énekek csendülnek fel a székesegyház Exultate kórusának előadásában. Karvezető Bajkai-Fábián Róbert. A szentmisét este tíz óráig tartó virrasztás követ.
A szatmári székesegyházban este hét órakor kezdődik a szentmise, melyet Schönberger Jenő püspök mutat be az eukarisztia alapításának emlékére. Ezt a szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Nagypénteki keresztút a Székely Kálvárián
Urunk szenvedésének napján délután három órától a Székely Kálváriára keresztutat imádkozni hívják és várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket népünkért, családjainkért!

Plébániák keresztútja Nagyváradon
Holnap délután három órától, Urunk szenvedésére és halálára emlékezve, közösen végzik el a keresztúti ájtatosságot a város plébániái a székesegyház kertjében. Várják a híveket a közös imádságra.

Tavaszi ruhagyűjtési akció
A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet március 26-án, szombaton ismét cipő- és ruhagyűjtési akciót szervez Szatmárnémetiben. Az adományokat a Szamos két partján az előre kiszabott pontokon és program szerint gyűjtik. Ezzel az akcióval a szervezet lehetőséget kínál mindenki számára, hogy a feleslegessé vált ruhaneműjét ne a szemétbe dobja, terhelve a környezetet, hanem adománya újrahasznosítása és felhasználása által, hozzajáruljon a szociális programok támogatásához, ezáltal is segítve a rászorulókat.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
Április 22-24 között a székelyudvarhelyi Szent Pio lelkigyakorlatos házban Béri László Renátó, rádiónk műsorából jól ismert kármelita atya tart lelkigyakorlatot. A hétvége témája a Belső várkastély és annak tanítása lesz, avagy,  hogyan éljük mindennapjainkat Krisztussal? Jelentkezni április 15-ig lehetséges személyesen, a Szent Pio lelkigyakorlatos háznál, vagy telefonon a 0755-489743-as telefonszámon. Várják mindazokat, akik szeretnék elmélyíteni és bennsőségessé tenni kapcsolatukat Istennel.

IX. Márton Áron zarándoklat
Április 25. és 27. között kilencedik alkalommal kerül sor zarándoklatra Isten szolgája Márton Áron püspök nyomdokain: a szülőfalu Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely Gyulafehérvár. A zarándoklatot Kasza László viceposztulátor és Ferencz Kornélia, az erdélyi Mária Rádió munkatársa vezeti. Jelentkezni a következő telefonszámok egyikén lehetséges: 0726-107002 vagy 0744-472178.

Időjárás: Ma is esős időre kell számítani. Az Országos Meteorólógiai Szolgálat sárga figyelmeztető jelzést bocsájtott ki több megyére is az esőzések miatt. A hegyekben havas eső és hó is előfordulhat. Erős, gyakran viharos lesz az északias szél. Hűvös időre van kilátás.

MRE – Hírszolgálat, 2016. március 24.

About the author

maradmin

Leave a Comment