2016. március 7. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

 

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a holnapi napon  Székelyszentkirályon tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán különösen jó alkalom ez az elcsendesedésre, az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára és engesztelésére.

Családos és jegyes találkozó Kolozsváron
A kolozsvári Szent Mihály plébánián várják a házaspárokat és jegyeseket az Irgalmasság évében egy hathetes szemináriumra, amelynek célja, hogy együtt fedezzék fel és tapasztalják meg az isteni irgalmasságot kapcsolataikban, családjaikban. Az első találkozóra holnap  este hét órától kerül sor a plébánia hittantermében. A találkozó ideje alatt biztosítják a gyermekfelügyeletet – tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról.

Keresztút a Caritas Catolica szervezésében
A húsvétra való készülődés jegyében idén is keresztúti ájtatosságot szervez a nagyváradi Caritas Catolica. Március 9-én, szerdán délután három órától a nagyváradi római katolikus székesegyházba nemcsak a jótékonysági szervezet munkatársait és megsegítettjeit, hanem minden kedves hívet várnak.

Katolikus Akadémia Kolozsváron
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara szervezésében működő Katolikus Akadémia következő előadását március 10-én, Kovács Sándor főesperes tartja,  Ferenc pápa a természetvédelem apostola. Assisi Szent Ferenc nyomában  címmel. Az előadást a kar Szentegyház utca 5. szám alatti székházának második emeleti dísztermében hallgathatják meg az érdeklődők este hét órától.

Virrasztás a Székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária 1917-ben történt fatimai jelenésének emlékére 2016 március 11-én, pénteken délután hat órakor szentségimádást tartanak, majd nyolc órától szentmisét mutatnak be a nagyváradi római katolikus székesegyházban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Kiss Albert, nagyvárad-olaszi plébános.

Kántorok lelkinapja
A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye kántorai és kórusvezetői számára szervez lelkinapot az Egyházmegyei Laikusképző Központ március 12-én, szombaton Nagyváradon, a Kanonok Sor 13. szám alatt. A nagyváradi egyházmegyében harmadik alkalommal megrendezésre kerülő eseményre a szervezők várják az egyházi alkalmazásban lévő-, illetve az önkéntesen szolgálatot teljesítő kántorokat és kórusvezetőket egyaránt. A délelőtt tíz órakor közös imával kezdődő program keretében Balogh Piusz, gödöllői premontrei perjel tart majd előadásokat az egyházi zene és a kántori szolgálat fontosságáról.

Népemért vállalom előadás Sepsiszentgyörgyön
Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága a 2016-os évet Márton Áron évnek nyilvánította. Ennek keretében Sepsiszentgyörgyön lép fel a marosvásárhelyi Mustármag társulat. A Népemért vállalom című zenés előadásra március 12-én, szombaton délután hat órától kerül sor a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében. A rendezvényre a belépés díjtalan. A Márton Áron játékfilm elkészülése érdekében adományokat fogadnak el. Várnak minden érdeklődőt .

Nagyböjti ifjúsági lelkinap Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi főesperesség ifjúsági lelkinapra hívja meg a kerület fiataljait, hogy együtt elmélkedve, imádkozva, műhelymunkák által közelebb kerüljenek Istenhez, önmagukhoz, embertársaikhoz. A lelkinap a Márton Áron Ifjúsági Házban, március 19-én lesz. Várnak minden érdeklődő fiatalt.

Nagyböjti lelkinapok
Március 6-12. között a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola hallgatói nagyböjti lelkigyakorlatot tartanak Palánki Ferenc debreceni püspök vezetésével.

Bibliai alapkurzus Marosvásárhelyen
Március 11-13. között Bibliai alapkurzus lesz fiatalok és felnőttek számára Marosvásárhelyen a Deus Providebit Tanulmányi Házban. Jelentkezési határidő március 9-ig a 0745 348131 telefonszámon vagy a  henn_arpad@bizfocus.ro e-mail címen.

Időjárás: Holnap még elszórtan számíthatunk kisebb esőre, ugyanakkor napközben egyre többfelé megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A legalacsonyabb hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul. Hajnalban átmenetileg az északi tájakon foltokban pára, köd is kialakulhat.

MRE – Hírszolgálat, 2016. március 7.
 


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében ma Homorodkarácsonyfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán különösen jó alkalom ez az elcsendesedésre, az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára és engesztelésére.

Kiállítás Székelyudvarhelyen
Ma délután öt órától a székelyudvarhelyi Márton Áron Ifjúsági Házban Az igazság védelmében, a szeretet szolgálatában című, Márton Áron püspök életéről szóló dokumentációs tárlat megnyitóját tartja Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont – tudtuk meg az érsekség honlapjáról. Az esemény része a Márton Áron Emlékév rendezvénysorozatnak. A vándorkiállítás anyaga két hétig lesz megtekinthető, hétköznapokon. Minden érdeklődőt várnak a kiállításmegnyitóra.

Családos és jegyes találkozó Kolozsváron
A kolozsvári Szent Mihály plébánián várják a házaspárokat és jegyeseket az Irgalmasság évében egy hathetes szemináriumra, amelynek célja, hogy együtt fedezzék fel és tapasztalják meg az isteni irgalmasságot kapcsolataikban, családjaikban. Az első találkozóra holnap este hét órától kerül sor a plébánia hittantermében. A találkozó ideje alatt biztosítják a gyermekfelügyeletet. – tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról.

Katolikus Akadémia Kolozsváron
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara szervezésében működő Katolikus Akadémia következő előadását március 10-én, Kovács Sándor főesperes tartja,  Ferenc pápa a természetvédelem apostola. Assisi Szent Ferenc nyomában  címmel. Az előadást a kar Szentegyház utca 5. szám alatti székházának második emeleti dísztermében hallgathatják meg az érdeklődők.

Nagyböjti triduum Kaplonyban
Ma kezdődik a nagyböjti lelkigyakorlat a kaplonyi Páduai Szent Antal templomban, nőknek és férfiaknak, Vaslabán Csaba balatonkeresztúri plébános vezetésével. A szentmisék kezdési  időpontja,  délután öt óratól  a nőknek, majd este hét óratól a férfiaknak.
Március 10 – 12. között az esti hat órás szentmisék keretében a fiataloknak tart lelkigyakorlatos beszédeket Pakot Géza jezsuita atya, a szatmári Hám János Római Katolikus Gimnázium lelkivezetője.

Nagyböjti ifjúsági lelkinap Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi főesperesség ifjúsági lelkinapra hívja meg a kerület fiataljait, hogy együtt elmélkedve, imádkozva, műhelymunkák által közelebb kerüljenek Istenhez, önmagukhoz, embertársaikhoz. A lelkinap a Márton Áron Ifjúsági Házban, március 19-én lesz. Várnak minden érdeklődő fiatalt.

Nagyböjti lelkinapok
Március 6-12. között a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola hallgatói nagyböjti lelkigyakorlatot tartanak Palánki Ferenc debreceni püspök vezetésével.

Bibliai alapkurzus Marosvásárhelyen
Március 11-13. között Bibliai alapkurzus lesz fiatalok és felnőttek számára Marosvásárhelyen a Deus Providebit Tanulmányi Házban. Jelentekezni március 9-ig lehetséges, a 0745-348131 telefonszámon vagy a henn_arpad@bizfocus.ro e-mail címen.

Márton Áron  püspök gyermekszemmel
A tusnádfürdői Római Katolikus Plébániahivatal Boldogemlékű Márton Áron püspök gyermekszemmel témakörben pályázatot hirdetett. Bővebb információ található  a gyulafehérvári érsekség honlapján.

Resurrexit 2016
Elindult a jelentkezés az idei főegyházmegyei zenecsoportok találkozójára, mely április 25-27 között lesz megtartva Csíksomlyón, a Szent István Gyermekvédelmi központban. A Resurrexit zenefesztivál néhány kulcsszava: dicsőítés, szolgálat, szentmise, zenecsoportok, Isten és Te . Jelentkezni március 20-ig lehetséges a www.fif.ma/resurrexit2016 oldalon.

Időjárás: Ma sokfelé kell számítani esőre, záporokra, helyenként egy-egy zivatar is előfordulhat.  Nyugaton, északnyugaton élénk lesz a szél. Hajnalban 2 és 7, napközben 12 és 18 fok között alakul a hőmérséklet. Az ország déli részén lesz a legmelegebb, 20 fok fölötti értékekkel.

MRE – Hírszolgálat, 2016. március 7.

About the author

maradmin

Leave a Comment