2016. március 9. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

A csíksomlyói pünkösdi búcsú szónoka
Csintalan László tb. kanonok, tb. főesperes, csíkdelnei plébános lesz az idei pünkösdi búcsú ünnepi szónoka - tette közzé Borsodi L. László, a ferencesek sajtóreferense. Csintalan László 1950. április 11-én született Csíkszépvízen ötgyermekes kántortanító családban. Elemi, általános és középiskolai tanulmányait a mai Márton Áron Főgimnáziumban végezte. 1969-ben érettségizett, és ugyanebben az évben jelentkezett a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskolára. 1975-ben szentelte pappá Isten szolgája Márton Áron püspök. Papi jelmondata: „Szeretettel szolgáld Istent és embertársaidat!”
Az idei pünkösdi zarándoklat május 13-án, pénteken kezdődik. A búcsús szentmisét másnap, május 14-én szombaton délután fél egy órától, a Kis- és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben található Hármashalom oltárnál mutatja be Jakubinyi György gyulafehérvári érsek.

Újra nyit az Egalitas vendéglő
A nagyváradi Posticum ifjúsági központban holnap délután hat órától újra várja vendégeit az Egalitas vendéglő, ahol fogyatékkal élő személyek főznek és szolgálnak fel. Ez alkalommal a Down és a Hit és fény Egyesületek fiataljai készítik, illetve kínálják az ételeket. A menü kifizetésével a sérült fiatalok további tevékenységeit is támogathatják. A helyek száma korlátozott, ezért a helyfoglaláshoz előzetes bejelentkezés szükséges. Érdeklődni és jelentkezni a 0259-431.398-as vagy a 0744-504.051-es telefonszámokon lehetséges

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Székelyszenttamáson tartják az örökös szentségimádási napot. A nagyváradi egyházmegyében március hónap második vasárnapján, 13-án, Nagyszalontán és Újtasnádon lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni. Nagyböjt folyamán különösen jó alkalom ez az elcsendesedésre, az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára és engesztelésére.

Nagyböjti triduum Kaplonyban
Március 10 - 12. között az esti hat órás szentmisék keretében a fiataloknak tart lelkigyakorlatos beszédeket Pakot Géza jezsuita atya a szatmári Hám János Római Katolikus Gimnázium lelkivezetője.

Virrasztás a Székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária 1917-ben történt fatimai jelenésének emlékére március 11-én, pénteken délután hat órakor szentségimádást, majd nyolc órától szentmisét tartanak a nagyváradi székesegyházban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Kiss Albert, nagyvárad-olaszi plébános.

Elváltak és újraházasodottak lelkinapja Gyergyószentmiklóson
Az Irgalmasság évében március 12-én, szombaton délelőtt tíz és délután három óra között elváltak és újraházasodottak lelkinapja lesz a Szent István plébánia nagytermében. A lelkinap vezetői: Ilyés Erika segítőnővér és László Attila Székelyudvarhely - szombatfalvi plébános. Célja: feltárni a válás keresztény szempontjait, elsősegély és akadályok egyházjogi szempontból. Új lendület, lelkesedés, bátorítás nyújtása egymás számára. Az egyházban való hely és szerep megtalálása -tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról.

Nagyböjti lelkinapok
Március 11-én, pénteken Pusztakalánban, 12-én, szombaton Sztriszentgyörgyön, majd 13-án vasárnap Hátszegen tart lelkinapot Salamon József gyimesbükki plébános Meghívás. Bűn. Öröm címmel. Mindhárom helységben várják a híveket.

Film és könyvbemutató Székelyudvarhelyen
Március 12-én, szombaton délután négy órától a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának a dísztermében, Nagy Zoltán székelyudvarhelyi hitoktató, rádiónk önkéntes munkatársa, A Hegy című filmjét mutatja be, amely Márton Áron püspök életéről szól, képekkel, eredeti hangfelvételekkel, tanúságtételekkel. Ugyanakkor bemutatásra kerül az Imádkozzunk Áron püspökkel! című imakönyv is. Ez közösségi és egyéni imádságok gyűjteménye, amelyet egy papokból, szerzetesekből és világiakból álló közösség írt és állított össze az elmúlt hónapokban. A szerzők nevében a könyvet bemutatja Szőcs Csaba, a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója. Az ünnepségen közreműködik a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébániatemplom Musica Sacra Kamarakórusa. Vezényel Rózsa Imre kántor-karnagy. Várnak minden érdeklődőt!

Időjárás: Holnap délkelet felől megvastagszik a felhőzet, több napsütés főként északnyugaton a nap első felében lehet. Kezdetben csak délen, délkeleten, délutántól már több helyen eleredhet az eső. Feltámad az északi, északkeleti szél. Ismét hüvős hajnalra ébredünk -1, +6 C fokra számíthatunk. Délután felmelegszik  a levegő hőmérséklete, 10-15 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2016. március 9.


H Í R E K   R E G G E L

Tematikus nap a Mária Rádióban
Folytatva az irgalmasság testi és lelki cselekedeteiről szóló témakörünket, a mai napon tartjuk e havi tematikus napunkat, melynek vezérgondolata: a bántalmakat békével tűrni. Nincs olyan ember, akit soha nem értek bántalmak. De vajon hogyan éltük meg ezeket? Dühöngve, megbosszúlva... vagy csendben, alázattal? Nagyböjt közepén tekintsünk együtt a Megfeszítettre, aki ebben is példát mutatott számunkra. Tartsanak velünk!

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán  Oroszhegyen tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán különösen jó alkalom ez az elcsendesedésre, az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus imádatára és engesztelésére.

Katolikus Akadémia Kolozsváron
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara szervezésében működő Katolikus Akadémia következő előadását március 10-én, Kovács Sándor főesperes tartja,  Ferenc pápa a természetvédelem apostola. Assisi Szent Ferenc nyomában  címmel. Az előadást a kar Szentegyház utca 5. szám alatti székházának második emeleti dísztermében hallgathatják meg az érdeklődők este hét órától.

Nagyböjti triduum Kaplonyban
Hétfőn kezdődőtt a nagyböjti lelkigyakorlat a kaplonyi Páduai Szent Antal templomban, nőknek és férfiaknak, Vaslabán Csaba balatonkeresztúri plébános vezetésével. A szentmisék kezdési  időpontja,  délután öt óratól  a nőknek, majd este hét óratól a férfiaknak.
Március 10 - 12. között az esti hat órás szentmisék keretében a fiataloknak tart lelkigyakorlatos beszédeket Pakot Géza jezsuita atya a szatmári Hám János Római Katolikus Gimnázium lelkivezetője.

Elváltak és újraházasodottak lelkinapja Gyergyószentmiklóson
Az Irgalmasság évében március 12-én, szombaton délelőtt tíz és délután három óra között elváltak és újraházasodottak lelkinapja lesz a Szent István plébánia nagytermében. A lelkinap vezetői: Ilyés Erika segítőnővér és László Attila Székelyudvarhely - szombatfalvi plébános. Célja: feltárni a válás keresztény szempontjait, elsősegély és akadályok egyházjogi szempontból. Új lendület, lelkesedés, bátorítás nyújtása egymás számára. Az egyházban való hely és szerep megtalálása -tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról.

Népemért vállalom előadás Sepsiszentgyörgyön
Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága a 2016-os évet Márton Áron évnek nyilvánította. Ennek keretében Sepsiszentgyörgyön lép fel a marosvásárhelyi Mustármag társulat. A Népemért vállalom című zenés előadásra március 12-én, szombaton délután hat órától kerül sor a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében. A rendezvényre a belépés díjtalan. A Márton Áron játékfilm elkészülése érdekében adományokat fogadnak el. Várnak minden érdeklődőt .

Bibliai alapkurzus Marosvásárhelyen
Március 11-13. között Bibliai alapkurzus lesz fiatalok és felnőttek számára Marosvásárhelyen a Deus Providebit Tanulmányi Házban. Ma van az utolsó jelentkezési nap a 0745-348131 telefonszámon vagy a  henn_arpad@bizfocus.ro e-mail címen lehet.

Resurrexit 2016
Elindult a jelentkezés az idei főegyházmegyei zenecsoportok találkozójára, mely április 25-27 között lesz megtartva Csíksomlyón, a Szent István Gyermekvédelmi központban. A Resurrexit zenefesztivál néhány kulcsszava: dicsőítés, szolgálat, szentmise, zenecsoportok, Isten és Te . Jelentkezni március 20-ig lehetséges a www.fif.ma/resurrexit2016 oldalon.

Márton Áron  püspök gyermekszemmel
A tusnádfürdői Római Katolikus Plébániahivatal Boldogemlékű Márton Áron püspök gyermekszemmel témakörben pályázatot hirdetett. Bővebb információ található  a gyulafehérvári érsekség honlapján.

10 éves a Mária Rádió!
Az Erdélyi Mária Rádió életében jeles eseményt hozott a 2016-os év: fennállásunk tizedik évfordulóját ünnepli a rádió közössége. Úgy gondoljuk, ez egy olyan pillanat, amikor meg kell állnunk kicsit. Először is azért, hogy hálát adjunk az eltelt évekért, a szolgálatkész munkatársakért és önkéntesekért, a nagylelkű adományozókért, a hűséges hallgatókért. Meg kell állnunk azért, hogy ennél a mérföldkőnél mérlegeljünk és megvizsgáljuk, mi az, amit meg kell tartani s mi az, amit kell hagyni. Meg kell állnunk azért is, hogy újra Isten gondviselésébe ajánljuk jövőnket, újra átadjuk neki ezt a művet, amit ő maga hozott létre.
Az ünneplés ideje ez, így hát tisztelettel és szeretettel hívunk és várunk mindenkit, a Mária Rádió nagy családjának tagjait. Ünnepeljünk együtt Nagyváradon, 2016. április 8-án, pénteken. A rendezvényre autobuszokat indítunk, melyre a különböző stúdióknál lehet feliratkozni.

Időjárás: Ma az időnként megnövekvő felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap. Helyenként számíthatunk kisebb esőre, egy-egy záporra. A hajnal sokkal enyhébb volt s napközben is 10-17 fok körül alakul a levegő hőmérséklete.

MRE - Hírszolgálat, 2016. március 9.

About the author

maradmin

Leave a Comment