2016. november 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Ars HUNGARICA 2016
Ma kezdődött meg Nagyszebenben a tizenegyedik Ars HUNGARICA kulturális fesztivál, amelynek célja kulturális élményt kínálni a helyi közösségnek és a látogatóknak, hangsúlyozni a magyar jelenlétet a Kárpát-medence határán. Ugyanakkor, ez a rendezvény a más nemzetiségű személyek előtt egy magyar kulturális bemutatkozási platform is, amely teljes nyitottsággal közelíti meg az etnikailag vegyes családokat.
Idén öt kiállítással, nyolc koncerttel, három színházi- és versmondó előadással, négy gyermekműsorral, konferenciával, emlék- és ünnepműsorokkal, táncházzal csalogatja a főszervező HÍD - Szebeni Magyar Egyesület a magyar közösség tagjait és a nagyközönséget. Mindenkit várnak a Dél-Erdély egyik legismertebb magyar kulturális fesztivál műsoraira.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a holnapi napon Kézdikőváron tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Emlékmű megáldás Csíkszeredában
Az első és második világháborúban elesett csíkszeredai hősök tiszteletére állíttatott emlékművet a Szent Kereszt Plébánia, a csíkszeredai Millenniumi templom és a Szent Kereszt-templom között. Az emlékhelyet holnap délután két órától Tamás József püspök áldja meg. Az ünnepségen közreműködik a plébánia Gaudete kórusa.

Szent Márton és Szent Erzsébet ünnepe a Cseperedőben
Gyergyószentmiklóson a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpont munkatársai Szent Márton és Szent Erzsébet ünnepére invitálják a 2-6 éves kisgyermekes családokat. A rendezvénynek a Szent István plébánia ad otthont holnap délután négy órától, ahol az ünnephez kapcsolódó, kézimunkázással, tánccal, népi játékokkal és mézeskalácsdíszítéssel várják a kicsiket és hozzátartozóikat. A rendezvényen való részvételhez szükséges hozzájárulás egy gyereknek 10 lej, testvérrel érkezőknek 15 lej. További információk a 0728-882.738-as telefonszámon kaphatóak.

Szent Erzsébet kilenced Oroszhegyen
Az oroszhegyi Erzsébetek holnap délután négy órakor kezdik meg a helyi templomban a Szent Ezsébet imakilencedet. Kilenc nap, kilenc imaszándék: gyermekeikért, hálából az életért, családjaikért, halottaikért, emlékeikért, elhunyt Erzsébetekért, Bajtai Erzsébet asszonyért, betegekért, közösségük megmaradásáért. Az imakilencedet Szent Erzsébet ünnepén Kovásznán zárják. Várják a többi híveket is együtt imádkozni és elmélkedni Szent Erzsébet életéről.

„Élet a Lélekben” imacsoport találkozó
A Kadics - Bethlenfalvi „Élet a lélekben” imacsoport III. évfordulós hálaadó imatalálkozót szervez, amelyet holnap délután öt órától tartanak a Bethlenfalvi templomba. Várják mindazokat, aki vágyat éreznek velük együtt találkozni az Úrral!

Triduum Csíkszentmártonban
A csíkszentmártoni plébániatemplomnak Tours-i Szent Márton püspök a védőszentje. Az ünnepre háromnapos lelkigyakorlattal készül az egyházközség, amely ma délután kezdődött el. A triduum szentmiséin, melyek este hat órától kezdődnek, Sárközi Sándor piarista atya prédikál. A búcsút november 13-án, vasárnap délben fél egy órakor tartják. A szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József püspök lesz. A triduumot és a búcsús szentmisét is rádiónk élő adásban közvetíti.

Ifi találkozó Szentegyházán
Az irgalmasság témával kapcsolatban együttgondolkodásra, találkozásra hívja november hónapban, hetente egyszer a kerekesszékes és egészséges fiatalokat Szentegyházán, a Szent Gellért Alapítvány. A második találkozás holnap este fél nyolc órakor lesz, az Ifi házban – tudtuk meg az érsekség honlapjáról. Témája: „Börtönlelkészi élményeim.” A találkozások célja, hogy jól érezzék magukat, megosszák gondolataikat, problémáikat, elmondják véleményüket, álláspontjukat, egy-egy „lelki” vezetővel. Az együttlét alkalmával mély beszélgetésekre, filmnézésre, alkotásra, lelki nevelésre, játékra kerül sor. A találkozó jó alkalom arra, hogy a fiatalok és a mozgásukban korlátozottak is lehetőséget kapjanak a „mélyebb" szórakozásra.

Időjárás: Holnap reggelre helyenként pára, köd képződik. Napközben főként a déli tájakon lehetnek naposabb időszakok, nyugat felől azonban egyre több felhő érkezik fölénk. Délutántól egyre többfelé várható eső, havas eső. Helyenként élénkké válik a szél. Hajnalban -6, +2, délután 4-12 C fok valószínű.

MRE - Hírszolgálat, 2016. november 10.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai napon Esztelneken tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Szent Márton ünnepe Szatmárnémetiben
A szatmári Gemeinsam Német Ifjúsági szervezet, a Johann Ettinger Liceummal és a Kálvária templom német közösségével együtt Szent Márton napi ünnepséget szervez a mai napon. A rendezvényen idén körülbelül 1000 gyermek vesz részt, akik magyar, német és román közösségekből érkeznek. A gyermekek Szent Márton példáját követve segítenek a rászorulókon, saját készitésü lámpásaikba a gyertyákat a német Liceum önkénteseitől vásárolják meg karitativ szándékkal. Az összegyüjtött adományt a Szatmári Egyházmegyei Caritas a közösségi központjait látogató hátrányos helyzetü gyermekek étkeztetésére fordítja.
A rendezvény délután 16:45 órakor a Kálvária templomban kezdődik, majd a Márton-napi felvonulás fél hat órakor indul a római-katolikus katedrális elöl a Fényi Fúvósok vezetésével.

Könyvbemutató Szatmárnémetiben
Ma délután öt órától a székesegyházi plébánia dísztermében Bodó Márta, a Vasárnap - katolikus hetilap és Keresztény Szó – keresztény kulturális havilap főszerkesztője bemutatja újonnan szerkesztett Nőszirom– Beszélgetés keresztény nőkkel című kötetét. A könyv tíz beszélgetést tartalmaz keresztény értelmiségi nőkkel, közülük ketten: Csiszár Klára és Sabău-Trifu Cristina szatmári származásúak. Az est moderátora Mares Sándor. A szervezők várnak minden érdeklődőt.

Szent Márton-napi búcsúk
-A csíkszentmártoni plébániatemplomnak Tours-i Szent Márton püspök a védőszentje. Az ünnepre háromnapos lelkigyakorlattal készül az egyházközség. November 10-12. között, ma, holnap és szombaton este hat órától a szentmiséken Sárközi Sándor piarista atya prédikál. A búcsút november 13-án, vasárnap délben fél egy órakor tartják. A szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József püspök lesz. A triduumot és a búcsús szentmisét is rádiónk élő adásban közvetíti.
-Kézdimartonfalván felújították a Szent Márton tiszteletére épült kápolnát. A megújult istenházát november 12-én, szombaton a Szent Márton jubileumi év bezárásaként a délelőtt tizenegy órakor kezdődő búcsús szentmisén Tamás József püspök áldja meg.
-Nagyváradon, holnap délután öt órakor a Szent Márton Öregotthon lakói és alkalmazottai körében Böcskei László megyés püspök mutatja be az intézmény kápolnájának búcsús szentmiséjét.

Zarándoklat az Irgalmasság Évében
A római Hét templom elnevezésű zarándoklat mintájára október 1. - november 12. között Wonerth László kanonok, temesvár-szabadfalui plébános kezdeményezésére a helyi római katolikus közösség tagjai Temesvár hét templomát keresték fel, ahol a hívek együtt imádkozták az Irgalmasság Rózsafüzérét és Litániáját, majd szentségi áldásban részesültek. A zarándoklat utolsó állomása november 12-én, szombaton, a temesvár-belvárosi templom lesz, a liturgia délelőtt tíz órakor kezdődik.

Templom megáldása Sólyomkőváron
November 12-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor Böcskei László megyés püspök ünnepélyes hállaadó szentrmise keretében áldja meg a felújított sólyomkővári templomot. Várják a híveket a közös ünneplésre és hálaadásra.

Egyházmegyei családos találkozó
November 12-én, szombaton, a kisiratosi római katolikus plebánián egyházmegyei családos lelkinapot szerveznek. A programban lesznek előadások, kiscsoportos beszélgetések, közös étkezés, kiértékelő. A találkozó a délután négy órakor kezdődő szentmisével zárul.

Ifjúsági szentmise és családos találkozó Temesváron
A temesvár-józsefvárosi templomban november 13-án, vasárnap délelőtt fél tizenkét órakor ifjúsági szentmisét mutatnak be. Délután hat órától, a józsefvárosi új plébániaközpontban magyar nyelvű családos találkozóra kerül sor, melynek témája: Alázat a családban - Alázat a nevelésben.

Férjek és édesapák hétvégéje Székelyudvarhelyen
A Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban Isten a hétköznapjaimban címmel november 18-20. között férjeknek és édesapáknak tart lelkigyakorlatot Simon András budapesti grafikusművész. Jelentkezni november 14-ig lehet a 0755-489.743-as telefonszámon.

Időjárás: Ma ismét megnövekszik a felhőzet, foltokban pára, köd képződhet. Országszerte számíthatunk kisebb esőre, havas esőre, a hegyekben kevés hóra. Hajnalban többfelé fagypont alá esik a levegő hőmérséklete, napközben 4-11 C fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2016. november 10.

About the author

maradmin

Leave a Comment